Acasa Opinii Ion Iliescu – cu degetul în sus (3)

Ion Iliescu – cu degetul în sus (3)

scris de Roland Catalin Pena
4 afisari

Trebuie să fac o mărturisire: am greşit faţă de Ion Iliescu. Am greşit chiar grav, atunci când am spus despre Ion Iliescu că a rămas un comunist, acelaşi comunist – adică un soi de idealist, un personaj care chiar dacă şi-a greşit viaţa şi a greşit grav faţă de semenii săi, are măcar meritul că crede în ceva: într-o sumă de idei, într-un proiect, într-o, de fapt, utopie.

Paul GhiţiuAm greşit şi atunci când, în diverse discuţii, am mai afirmat – după ce am reluat teza “Iliescu comunist” – că trebuie că este sfâşiat între satisfacţie şi ciudă: satisfacţie pentru că, cel puţin în România, Iliescu şi ai lui par a fi avut dreptate cu “capitalismul găunos”, şi ciudă pentru că ceea ce a fost până în ’89 pare tot atât de îndepărtat pe cât părea atunci ceea ce este acum.

Mi-am înţeles greşeala nu cu mult timp în urmă, într-o zi în care, după o şedinţă iniţial secretă şi restrânsă, apoi deconspirată şi lărgită, a conducerii PSD, am găsit relatată şi o poziţie a lui Ion Iliescu. Ceva cu daunele aduse partidului de declaraţiile lui Geoană dar şi despre şi mai marile prejudicii pe care le-ar aduce în acest moment excluderea acestuia. Şi atunci în cea clipă, în aceeaşi clipă, am mai recitit şi reauzit aceste cuvinte spuse de multe alte ori cu acelaşi sens. Şi am înţeles fulgerător că am greşit: Ion Iliescu nu a rămas tot un comunist idealist. Nu, Ion Iliescu a rămas tot un activist, un funcţionar credincios şi devotat partidului; ieri, celui comunist, azi, celui capitalist. Nu contează ideile, ci structurile. Nu contează rezultatele sociale, ci binele partidului, adică al oamenilor lui. Ion Iliescu a rămas permanent preocupat de ceea ce este mai bine pentru partid. Asta a fost şi este preocuparea bătrânului activist.

Dacă ar fi crezut în comunism şi ar fi rămas cu acest crez, Ion Iliescu ar fi fugit repede din PSD; pe vremea când acesta se numea FSN sau FDSN. Ar fi fugit şi ar fi încercat de mai multe ori – căci ar fi dat de fiecare dată greş – să facă un partid după modelul pe care îl purta în minte şi în suflet şi cu acesta să intre în lupta pentru o Românie dacă nu se putea comunistă, măcar socialistă.

Ar fi fost oripilat de grobianismul, indiferenţa, hoţia, imoralitatea şi amoralitatea noilor săi colegi şi supuşi, de capitalismul tâlhăresc şi otrăvitor pe care aceştia au pornit şi au reuşit să-l construiască în România.

Dar, chiar dacă a mai mârâit la unul sau la altul, Ion Iliescu nu a acţionat ca un comunist credincios idealului său. Nu, de fiecare dată când a avut o critică internă, a avut-o doar pentru că cei arătaţi cu degetul făceau rău partidului; nu ţării, nu „maselor largi populare”, nu viitorului lor.

Aruncat de Ceauşescu la magazia celor fără putere – probabil nu atât pentru ideile sale reformatoare cât pentru relaţiile sale cu ruşii – Iliescu a rămas fără jucăria care spera că într-o zi va fi a lui; să-i poată el invârti cheiţa şi prin ea, pentru stăpânii săi de la răsărit, să ne învârtă nouă destinul.

Nu i-a fost uşor. E clar că a suferit. S-a măcinat. A urât. Dar s-a şi întărit, a făcut, ca să zicem aşa, o bună condiţie fizică.

Şi când a venit momentul, pentru că nu mai avea partid, a făcut el unul: cel în care este şi acum şi care s-a numit: fsn, fdsn, pdsr, psd (nu pot, pentru răul pe care l-au făcut, să le scriu cu litere mari).

Nu are acelaşi principii ca cel comunist? Şi ce dacă? Ce contează? Partid să fie şi, dacă se poate, la guvernare. Importantă era jucăria şi misiunea pe care o putea îndeplini cu ajutorul ei: de a ne distruge nouă şansele, de a face o Românie haotică, dezamăgitoare, bolnavă, isterică, depopulată, prostituată, interlopă. O Românie care multor români le trezeşte ruşinea, iar străinilor dispreţul, jena, greaţa. O Românie în genunchi, vândută pe tarabe.

Pe de altă parte, ideea că psd-ul (şi asemeni lui toate celelalte partide) nu a funcţionat şi nu funcţionează după cerinţele comuniste este şi ea falsă; în realitate este vorba de acelaşi tip de oameni, de aceleaşi abuzuri şi hoţii, de acelaşi dispreţ şi dezinteres, de aceeaşi corupţie, şi multe altele, ca şi în atotbiruitorul şi atotputernicul pcr (partidul comunist).

Paulghitiu2009.blogspot.com

12 comentarii

geek-a-contra 09-04-2011 - 12:37

si un deget (mijlociu) in sus din partea mea:

http://www.agentia.org/anchete/am-pierdut-la-ruleta-ruseasca-inca-9-8-din-petrom-9021.html

sa traiti bine!

codul NUS 09-04-2011 - 13:28

Mai chiar santeti naivi,chiar nu ma credeti ca PSD este condus de ILIESKU chiar din 1990 pina la zi,ca el face si desface,ca el vara sopirle prin handicapatul de POANTA, tot bilciul de nerespectare a legilor provocat de acesta are o radacina stalinista,ce dracului, la 7 ani ponta isi baga si copii in guvern,pina acum are toata familia.

XXL 09-04-2011 - 18:14

Nu mai aruncati, la deruta, cu fomfleuri de 2 bani. Acest sistem corupt, bolnav si dement, al ultimilor douazeci de ani, a fost creat tocmai de fostii peceristi-fesenisti (Iliescu, Basescu,Mugurescu, Nastase, Hrebe, Stolo, Cutarescu, Blaga, etc se numara printre ei).

Misiunea lor a fost foarte simpla: sa-si umple buzunarele. Atit si nimic mi mult. Sistemul lor (creat de ei) le-a permis acest lucru. Nici in cot nu i-a durut de electrorat, sau de straini (rusi, americani, etc) asa cum sustin mereu unii (la deruta) pe aici.

Pribeagul 10-04-2011 - 19:16

Nu se poate posta. Ce se intimpla?

Ciu Huhu 10-04-2011 - 23:34

Se cenzuraza iarasi dur la Ziua Veche portocalie!

Pribeagul 10-04-2011 - 19:18

I.
Nu cred ca mai baga nimeni in seama ce vorbeste – ca de facut nu mai face nimic, si decit sa mai faca ceva rele, mai bine sa… trancaneasca – acesta „sandrama comunista”.

In istoria societatii valurile valuresc, isi fac treaba, dupa care societatea se linisteste si gaseste resursele pentru a continua drumul dezvoltarii.

Mai are cinneva treaba cu hunii si alte popoare migratoare, cu mongolii, cu revolutionarii de la 1789, cu cei din 1917, ca sa dau numai citeva exemple. Toti au venit, si-au facut treaba si au disparut in cartile de istorie.

Asa se va intimpla si cu Iliescu si gasca lui, pentru ca nu numai Iliescu da din gura cind prinde prilejul. Mai sunt si ceilalti, enumerati si de Tudor Gheorghe: “Mircea Dinescu imbracat in pulover. Petre Roman imbracat in pulover. Silviu Brucan imbracat in pulover. Gelu Voican Voiculescu imbracat in pulover. Sergiu Nicolaescu imbracat in pulover. Petre Roman imbracat in alt pulover… El avea doua..
Mie-mi vine sa ma duc sa-i intreb unde-au pus puloverele alea de ne-au luat noua ochii-n atunci. Si de ce le-ati abandonat asa de repede si-au imbracat costumele fostilor activisti de partid? Ca stau pe ei la fel. Si daca le-au abandonat, macar le-au ascuns bine? Daca le gaseste generatia asta nervoasa si le-mbraca? De dracu, o luam de la-nceput? Adica totul a fost degeaba? Nu, nu, nu, pentru unii n-a fost degeaba. N-a fost degeaba deloc, au ajuns bine, bine de tot. Asa de bine, ca au uitat de unde au plecat. Isi mai aduc aminte de noi asa, in preajma alegerilor. Coboara, ne imbratiseaza, se fotografiaza cu noi, sunt populari… Dup-aia pleaca sa-si vada de interesele lor. Sunt lucruri pe care bietul roman de rand nici nu le viseaza.
Dar domnilor, fiti atenti ca unii dintre noi au gasit puloverele alea. Si se pare ca incep sa le imbrace. Si daca le imbraca, vor sti ce au de facut. […] Le vor intalni probabil stafiile celor morti degeaba. Mai intai vor inchide granitele. Si dup-aia vor pleca sa va caute, sa va bantuie, sa va colinde.”

Marcus Tullius 10-04-2011 - 19:21

XXL viseaza. A pune egal intre Iliescu si Basescu este o aberatie. Daca este posibil kaghebistul=pcr-ist sa nu mai fie intoxicat cu siflisul marxist atunci cum se face ca PSD-ul are pe fundal culoarea rosie aprins cu poza brutei marxist-leniniste Che Guevara?! Evenimentele cauzate de mineriade precum si declaratiile sale pro-comuniste au intirziat reformele si au intimidat investorul strain sa intre pe piata economia din Romania. (sa nu ne vindem tara, vin burghezii sa va i-a paminturile, retrocedarile sunt un moft)

u s 10-04-2011 - 20:53

Evident ca a pune egal intre Ilici si Basescu e gresit, naparca securista Basescu e o canalie care e deasupra comunistului Iliescu cu cateva capete. Nu exista scarnavie si lepadatura mai mare ca Basescu. Nici macar Ilici nu si-a tradat tara, imbecilul fiind un comunist convins, si nici dictator ca fiul de catea Basescu, crezand sincer in ticaloasa ideologie comunista. Apoi trebuie sa fii complet cretin, bolnav spihic, ca orice basist, ca sa mesteci cacat despre mineriade, fara sa stii ca toate mizeriile astea ale anilor 90, erau organizate de SECURITATE, adica de ceea ce acum a preluat intreaga putere, prin exponentul ei cel mai infect, Basescu Traian.

XXL 10-04-2011 - 23:11

Marcus Tullius,

1. In perioada mineriadelor, fostul pecerist Traian Basescu (fostul Director general al Inspectoratului Marinei civile RSR) l-a servit pe tov. Ion Iliescu de pe pozitie de sef FSN la sectia Vaslui. Biografia fostului pecerist (apoi fesenist) Traian Basescu nu este un secret.

2. Astazi, nici un partid de stinga din lumea civilizata nu mai viseaza la intreprinderi de stat. Exceptie fac cei de prin america latina (Chavez & co) si binenteles, rusii. Ai nostri s-au colorat putin intr-o culoare moderna si s-au autonumit singuri liberali democrati. Asa s-au trezit si ei in PPE (nu stiu nici ei cum de fapt) dar la urma musca tot la rahat trage.

http://cursdeguvernare.ro/basescu-impotriva-privatizarii-transgaz-si-romgaz.html

Azi, ar fi putut introduce si ei macar un articol in statutul PDL, care sa interzica accesul fostilor peceristi si secursti la functii cheie (de conducere si administrare) a partidului. Au trecut 20 de ani.

Pribeagul 10-04-2011 - 19:23

Cred ca nu se pot posta comentariile voluminoase.
Ce volum se poate posta?

Strulubatic si itzicaros 10-04-2011 - 22:15

trecand peste faptul ca Sobru nu e sobru deloc azi…
REGIMUL ILIESCU A FOST NECESAR
Si vom avea nevoie de 2-3 generatii (50 de ani) sa ne crestem o clasa politica.

tiamat 13-04-2011 - 05:17

domnu ziarist!..esti cam incremenit in proiect…ca sa zic asa…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult