Acasa Opinii Jeffrey Sachs, Wall Street şi ce vor tinerii Americii

Jeffrey Sachs, Wall Street şi ce vor tinerii Americii

scris de Ion Petrescu
6 afisari

Iniţial, am dat cu ochii, peste declaraţia de duminică, 9 octombrie a.c., a generalului Masoud Jazayeri, din Garda Revoluţionară a Iranului. El a afirmat că răspândirea protestelor iniţiale de pe Wall Street, din New York, în alte oraşe americane reprezintă începutul „Primăverii Americane”, aceasta semănând – în opinia sa – ca două picături de apă cu revoltele din Orientul Mijlociu, ce au dus la înlăturarea a trei şefi de stat autocraţi – tunisian, egiptean şi libian -, alţi doi fiind vizaţi de înfruntările de stradă din Siria şi Yemen.  

Ion PetrescuGeneralul iranian este convins că protestele de peste Ocean sunt generate de lăcomia corporatistă şi prăpastia existentă între bogaţii şi săracii Americii, fiind create condiţiile pentru o revoluţie  ce va răsturna sistemul capitalist occidental – precizează agenţia Associated Press. Într-adevăr, presa americană a semnalat că mişcarea iniţiată la New York, în luna septembrie a.c., s-a răspândit în Statele Unite, sub forma unor proteste contra puterilor acumulate de structurile financiare şi politice ale societăţii americane.  

Masoud Jazayeri nu are nicio îndoială că promisiunile electorale, ale preşedintelui Barack Obama, de schimbare a lumii americane, s-au dovedit a fi simple… baloane de săpun. Generalul Jazayeri estimează că neputinţa şefului statului american, de a soluţiona criza de pe Wall Street va avea, drept efect inevitabil, o mişcare politică şi socială ce va zgudui însuşi guvernul S.U.A. şi – conform agenţiei de ştiri a Republicii Islamice Iran/IRNA – “o revoluţie şi o mişcare globală împotriva corupţiei, în Statele Unite, este în derulare, urmând ca, în ultima sa fază, să fie prăbuşirea sistemului capitalist occidental.” 

            Eram pe punctul de a trece declaraţia înstelatului iranian la capitolul propagandă anti-americană, când privirile mi-au fost atrase de transmisia în direct/live, a discursului în aer liber a  profesorului Jeffrey Sachs, de la Universitatea Columbia, care nu a ezitat să poarte un dialog, în prezenţa camerelor de luat vederi, cu o parte dintre manifestanţii aflaţi pe Wall Street. Ascultându-l mă întrebam – evident retoric – ce impact ar fi avut alocuţiunea sa pe malurile Dâmboviţei, fie chiar şi în arealul proxim Băncii Naţionale a României, aşa, ca din întâmplare. 

            Ce susţine Jeffrey Sachs? Că este de acord cu schimbările cerute de demonstranţii de pe Wall Street. Fiind acum un timp al tinerilor ce vor să trăiască corect în societatea de azi, motiv pentru care alertează, prin marşuri paşnice, pe conaţionalii lor. Profesorul Sachs a fost anterior în Chile, unde a văzut protestele tineretului de acolo, cu aceeaşi motivaţie generală. El a amintit şi de milioanele de israelieni ce au ieşit în stradă, la Tel Aviv,  pentru a cere justiţie socială în statul evreu. 

            De foarte multă vreme, consideră distinsul magister, globalizarea a generat atâtea schimbări, dar guvernanţii nu au fost tentaţi să le încurajeze. Cei din vârful societăţii au ajuns foarte bogaţi – la americani, ca şi la români… – dar majoritatea celor aflaţi la baza societăţii au, în continuare, grija zilei de mâine. Pe baza sondajelor ce le-a iniţiat la nivelul concetăţenilor americani, profesorul Sachs a constatat, cu justificată stupoare, că de ani de zile opinia publică vrea o altă politică, dar politicienii americani sunt absolut …surzi la ceea ce le cer votanţii lor! 

            De pildă, majoritatea americanilor de azi vor ca: 1. bogaţii să fie taxaţi; 2. războaiele în care sunt angrenate trupele americane să fie încheiate; 3. să fie protejate măsurile de securitate socială. Numai că oficialităţile actuale fac exact invers!  Jeffrey Sachs, care l-a susţinut anterior pe Barack Obama, ca să câştige alegerile prezidenţiale, şi-a pus acum întrebarea: de ce are acesta nevoie să cheltuiască 1 miliard de dolari, pentru a rămâne, şi după noiembrie 2012, la Casa Albă? Şi tot profesorul se întreba, de faţă cu jurnaliştii prezenţi, ce loc normal mai este America, dacă, pentru realegerea sa, şeful statului în funcţie a decis, pe vremuri de criză, să cheltuie imensa sumă menţionată? Aşa ceva ar trebui să fie imposibil… 

            “Democraţia noastră este, în acest fel, dinamitată de bani! De aceea, politicienii nu îi mai aud deloc pe oamenii simpli!” a proclamat Sachs, gesticulând cu o disperare vizibilă pe chipul său. El a explicat că lumea a votat pentru schimbare şi a observat apoi, cu stupoare, că în administraţia Obama au fost numiţi reprezentanţii piramidei financiare de pe Wall Street. Motiv pentru care majoritatea americanilor au exclamat:”eu nu am votat pentru asta! 

            De ce are nevoie acum societatea americană? De solidaritate, de mişcări sociale, de oameni care să susţină public că aşa nu se mai poate, de candidaţi care să arate cu degetul pe oponenţii care iau bani şi să demonstreze ei înşişi că nu colectează donaţii în dolari, pentru a câştiga un loc în Congresul SUA, nu se asociază cu marii afacerişti sau finanţatori tradiţionali ai campaniilor electorale precedente. Într-un asemenea context ar putea apărea un candidat la preşedinţie, care să arate naţiunii americane faptul că Obama ia în fiecare seară cina cu bogaţii Americii, pentru a strânge miliardul râvnit, ca garant al dobândirii celui de-al doilea mandat prezidenţial. Un asemenea oponent al lui Barack Obama ar primi sprijinul presei libere, al reţelelor de socializare, precum Facebook şi Twitter, al tuturor celor care vor să anihileze puterea influenţei politice a marilor corporaţii americane. 

            Aşa ceva nu se va întâmpla cât ai clipi din ochi. Cere timp. Dar ceea ce s-a petrecut pe Wall Stret se răspândeşte acum şi în alte locuri din Statele Unite. Asta în pofida faptului că marile ziare americane, importante posturi de radio şi televiziune, finanţate de corporaţii cu renume în lumea financiară americană, nu acordă importanţa cuvenită demonstraţiilor din New York, preferând, în locul unor analize obiective, comentarii laconice, în care se minimalizează atât rostul, cât şi efectul unor asemenea manifestări publice, ale nemulţumirii unui număr semnificativ de cetăţeni ai SUA. În acest context, Jeffrey Sachs a amintit interlocutorilor săi, din stradă, de marele editorial, din The Wall Street Journal, în care redacţia susţinea că nu îşi face griji pentru ceea ce se petrece pe strada cu acelaşi nume. Profesorul Sachs afirmând însă că ziarul şi trustul din care acesta face parte ar trebui să se îngrijoreze la modul cel mai serios. 

            De ce? Pentru că nu trebuie confundată propaganda corporatistă, în special a companiilor petroliere, cu miliarde de dolari, cu realitatea societăţii americane. Aici fiind un adevărat joc la ofsaid al celor bogaţi, care vor să poleieze o realitate pe care majoritatea americanilor o simt la nivelul limitării bugetelor fiecărei familii. 

            Sachs susţine că toate corporaţiile bogate din Statele Unite ar trebui să se limiteze doar la afacerile care le asigură evoluţia şi să nu mai facă lobby pentru niciun candidat, să nu mai finanţeze campania niciunui politician. Ţări precum Suedia şi Danemarca au demonstrat că pot avea, concomitent, atât corporaţii puternice, cât şi democraţie şi reprezentativitate. Guvernele celor două state nu sunt stăpânite/controlate de corporaţiile puternice suedeze, respectiv daneze. Cele două ţări sunt normale. Şi Statele Unite ar trebui să revină la normalitate. Nu să navigheze, în oceanul geopolitic al lumii de azi, în raport de interesele puternicelor corporaţii americane. 

            Profesorul Jeffrey Sachs, de la Universitatea Columbia, a mai declarat că tot ceea ce s-a afirmat la demonstraţiile de până acum, de pe Wall Street, reprezintă principalele opinii ale majorităţii cetăţenilor Statelor Unite – în proporţie de 90%! El a atenţionat asistenţa că adevărata luptă, dintre republicani şi democraţi, este dusă în campania de colectare, a cât mai multor fonduri, pentru alegerile viitoare.

            O fi altfel confruntarea îndârjită, dintre Putere şi Opoziţie, în România?…

2 comentarii

Ciu Huhu 11-10-2011 - 22:05

S-a trezit poporul american, demonstreaza in marile orase din SUA sub lozinca ”Ocupati Wall Street”, protesteaza impotriva speculantilor si bancherilor evrei care au provocat aceasta Mare criza economica si financiara Mondiala!

In toate marile orase din lume trebuie sa se faca manifestatii sub lozinca ”Ocupati Wall Street”!

VICTIME DIN TOATA LUMEA A ACESTEI CRIZE MONDIALE PROVOCATE, UNITI-VA!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult