Acasa Opinii Joe Biden aterizează la Chişinău

Joe Biden aterizează la Chişinău

scris de Ion Petrescu
3 afisari

 Nu acum. Ci pe 11 martie 2011.

Spre deosebire de vicepreşedintele Rusiei, Alexander Ruţkoi, care a folosit, cu ani în urmă, pretextul incidentelor iniţiate de intelligence-ul rus, – pentru a se crea o situaţie conflictuală la Nistru – şi s-a deplasat în Transnistria, chipurile „pentru a media între Tiraspol şi Chişinău”, vicepreşedintele Statelor Unite poposeşte în Basarabia pentru a lua pulsul liderilor politici din Republica Moldova.

Ion PetrescuOricât de uluită o fi, acum, conducerea comuniştilor, între patru ochi, cu surâsu-i molipsitor pe buze, Joe Biden îi va transmite, lui Vladimir Voronin, dacă va mai crede că este cazul, că îi înţelege oful. Dar epoca lui a apus.

Şi pentru fostul preşedinte interimar, Mihai Ghimpu, oaspetele american va avea un gând aparte. Acela că îi ştie  pasagera deziluzie, de a nu mai fi la timona celui de-al doilea stat românesc şi nerăbdarea lui de a fi ales preşedinte al Parlamentului de la Chişinău, că îi apreciază eforturile de a întări propriul său partid, pentru alegerile locale, dar, dincolo de aceste realităţi şi dorinţe, un lucru este cert.

Republica Moldova rămâne sub protecţia militară a NATO, conform deciziei Summitului de la Lisabona, unde a fost prezent şi preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care nu a avut nicio obiecţie, în acest sens, la dialogul amical cu Barack Obama.

Probabil că întrevederea mai rezervată va fi cu Marian Lupu, acesta fiind conştient de perceperea sa, peste Ocean, ca un politician cu vizibile simpatii pentru tandemul Medvedev-Putin.

Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr., s-ar putea să îi administreze un duş relativ „rece” semnalându-i înţelegerile convenite între şeful statului rus şi preşedintele Barack Obama, care urmează să viziteze Moscova.

Formula americană „keep in touch”/”păstrăm legătura” va fi maniera elegantă de a încuraja o comunicare realistă cu prezidenţiabilul Marian Lupu, uşor derutat de orbita pe care este şi va fi sprijinită să evolueze Republica Moldova, de către Statele Unite.

Place sau nu, cea mai caldă întrevedere va fi aceea cu premierul Vlad Filat, singurul politician cu o evoluţie constantă în arena politică basarabeană, care deţine conducerea executivă a landului dintre Prut şi Nistru.

S-ar putea ca la finalul întrevederii cu acesta, Joe Biden să declare presei:

„-Am convenit să îi spun, de acum înainte, la telefon, mister Filat. Un mister fiind şi unele sfioşenii în politica Chişinăului. Trecătoare, vă asigur eu…”


*

*   *

Ce va spune Biden oficialilor Republicii Moldova

 

Rândurile care urmează sunt semnate de Biroul de Informare privind Programele Internaţionale, din cadrul Departamentului de Stat al S.U.A..

Acestea confirmă ceea ce am semnalat public, referitor la importanţa istorică a vizitei vicepreşedintelui Joe Biden în Republica Moldova.

Iată viziunea oficială americană privind periplul celui care îl secondează pe preşedintele Barack Obama, la conducerea superputerii lumii:

Vicepreşedintele Biden intenţionează să “inventarieze” rezultatele „resetării” relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia, care a demarat după ce preşedintele Obama şi-a început mandatul, în ianuarie 2009.

El va vizita, de asemenea, Finlanda şi va fi primul vicepreşedinte american ce va vizita Republica Moldova, la finalul călătoriei sale în Europa, între 7-11 martie a.c..

Tony Blinken, un consilier al lui Biden, a declarat că, după doi ani de „resetare” în relaţiile SUA-Rusia, „putem vedea rezultatele practice şi importante”, cum ar fi noul Tratat strategic de reducere a armelor nucleare (New START), şi colaborarea mai profundă, bilaterală, în Afganistan şi împotriva activităţilor nucleare ale Iranului şi Coreei de Nord.

„Această călătorie, pentru vicepreşedinte, este o oportunitate de a face un bilanţ al resetării, ceea ce am realizat şi unde sperăm să mergem mai departe” a spus Blinken, vorbind cu reporterii la teleconferinţă.

 Biden va discuta şi cooperarea bilaterală în domeniul apărării antirachetă cu liderii ruşi, precum şi eforturile Rusiei de a adera la Organizaţia Mondială a Comerţului/OMC – o dezvoltare “pe care o sprijinim cu fermitate” a spus Blinken.

Biden va exprima, de asemenea, dorinţa Statelor Unite de a consolida relaţiile comerciale cu Rusia, care „sunt în creştere, dar încă departe de ceea ce ar putea fi” şi el intenţionează să se întâlnească cu liderii societăţii civile din Rusia, cu cei ai opoziţiei politice şi cu aceia ai comunităţii de afaceri, a mai precizat Blinken.

Mike McFaul, director în Consiliul Naţional de Securitate, pentru relaţiile cu Rusia si Eurasia, a declarat ca aderarea Rusiei la OMC şi cooperarea în domeniul apărării antirachetă sunt „cele două probleme prioritare ale noastre, pentru anul 2011.”

Administraţia Obama a lucrat îndeaproape cu Rusia privind OMC „pentru a încerca să faciliteze, în primul rând, realizarea lucrurilor necesare a fi făcute într-un mod bilateral, pe care l-am reuşit în cea mai mare parte. Şi, în al doilea rând, acum, pentru a o ajuta în procesul multilateral, astfel încât să poată îndeplini obiectivul de aderare la OMC in acest an” a declarat McFaul, adăugând: „Noi rămânem ferm angajaţi în această privinţă.

Referitor la apărarea antirachetă, Statele Unite şi Rusia sunt “pe punctul de a încerca să abordeze o problemă care obişnuia să fie extrem de disputată” şi “vom vedea dacă putem face din aceasta un domeniu de cooperare.”

 Vizita lui Biden va fi “un important indicator” pentru a vedea poziţiile celor două ţări, cu privire la această problemă, a precizat McFaul.

Administraţia Obama speră că va fi un acord, privind apărarea anti-rachetă, în anul 2011. “Noi credem că fără un anumit tip de cooperare, în domeniul apărării antirachetă, va fi dificil pentru noi, pentru a ajunge la alte negocieri vizând reducerea armelor arme nucleare strategice, în continuare, şi nestrategice, care sunt în Europa” a afirmat McFaul.

Blinken a mai spus că, în Finlanda, vicepreşedintele va discuta despre misiunea NATO în Afganistan, precum şi dezvoltarea tehnologiilor inovatoare, cum ar fi cele de mediu.

În Republica Moldova, Biden va deveni “primul vicepreşedinte al SUA sau preşedinte care vizitează Republica Moldova” a spus Blinken. Vizita sa coincide cu a 20-a aniversare a independenţei ţării.

Blinken a declarat că vicepreşedintele va spune oficialilor moldoveni că Statele Unite se află în spatele lor atâta timp cât ei se angajează la înfăptuirea reformelor anunţate de coaliţia ce guvernează Republica Moldova – Alianţa pentru Integrare  Europeană.

El va exprima sprijinul pentru o rezolvare a conflictului transnistrean “care să respecte suveranitatea Republicii Moldova şi integritatea sa teritorială“.

*

Cu alte cuvinte, liderii A.I.E. trebuie să găsească punctele convergente ale colaborării lor, dezirabil armonioase, în viitorul imediat.

 Iar Igor Smirnov? Se poate gândi, deja, la pensie…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult