Acasa Opinii Johannis, prins la înghesuială

Johannis, prins la înghesuială

scris de Marin Neacșu
5 afisari

 Pagina de Facebook a preşedintelui ales este plină de plângeri şi felicitări, speranţe şi vise. Trimit oamenii acolo tot felul de plângeri, sperând că noul preşedinte va fi altfel decât cei de până acum.

Marin-Neacsu-266x300Dar toate aceste cereri dovedesc fie o necunoaştere a prerogativeor prezidenţiale, fie o crasă ignorare a acestor prerogative şi practic intenţia de a se continua cu acelaşi  gen de preşedinte.  Pe de o parte petenţii îi cer să fie un preşedinte echidistant, să nu mai fie un preşedinte jucător, să nu se mai amestece, ca celălalt, în toată viaţa politică, economică, socială şi mai ales juridică a ţării, pe de altă parte toţi speră şi îi cer să ia măsuri să stârpească corupţia, de parcă ar fi Vlad Ţepeş, să dea oamenilor pământul înapoi, de parcă ar fi Cuza, să le dea locuri de muncă, de parcă ar fi Ceauşescu şi să le promită că o să trăiască mai bine, de parcă ar fi Băsescu.

Ei bine dragi români, în primul rând trebuie să vă decideţi ce vreţi. Din câte am înţeles eu, vreţi un alt fel de preşedinte, care să fie un factor de echilibru, nu de presiune, vreţi un preşedinte care să respecte legea, nu să o modifice sau să o încalce, vreţi un preşedinte care să fie rupt de partidele politice, nu să le dea direcţii de acţiune. Păi atunci cereţi-i ceva ce poate şi are dreptul să facă sau dacă nu, eventual să se autopropună prim ministru, pentru că cele mai multe cereri ţin de atribuţiunile guvernului, iar un amestec al preşedintelui în prerogativele primului ministru ar face ca practic să continuăm ceea ce am avut până acum.

Iată  spre exemplu ce apare acolo:

“Studentii cer ajutorul preşedintelui Iohannis. Ei condamnă frigul din sălile de curs care sunt pline de mucegai şi igrasie şi care îi supune pe aceştia la riscul unor boli grave.” În materialul postat în link sunt descrise condiţiile şi situaţia sălilor de curs din Universitatea Bucureşti. Susţin cererile acestora şi mă alătur revendicărilor lor, dar mi se pare că au greşit andrisantul.

 Ce să facă Johannis?

Să le pună la dispoziţie casele sale? Nu are cum sunt încă în litigiu, unele din ele sunt pierdute în prima instanţă aşa că nu prea le poate da la alţii.

Să mai facă ceva retrocedări, gen Bruckenthal, şi să le dea studenţilor cum le-a dat colegilor din UDGR? Nu mai poate. Şi-a dat demisia din funcţia de primar.

Să pună să se taie pădurile ca să trimită câteva vagoane cu lemne la Universitate? Nu poate, s-ar supăra colegii din UDMR, care tocmai au ieşit din guvernul Ponta aşteptând guvernarea PNL-UDMR, ca mortul coliva. Se ştie că  pădurile sunt feuda lui Vereştoi. S-ar mai supăra şi  investitorii austrieci care fac bani frumoşi cu lemnul românesc, tot pe filiaera UDMR.

Să dea drumul la gazul rusesc? Nu se poate, se supără domnul Renato Usatîi, cumnatul prietenului Schmidt. Păi ce, vreţi să îi taie Michael sponsorizările şi să plătească retroactiv din propriul buzunar toată campania sau concediul la Palm Beach?

Deci, dragi studenţi, dragi români, nu mai cereţi preşedintelui lucruri imposibile. Domnia sa are doar atribuţiuni de reprezentare şi mediere. Puteţi eventual să îi cereţi să se mai întâlnească o dată cu John E. McLaughlin, fie ca persoană privată, fie ca preşedinte, e tot aia, sau puteţi să îi cereţi să medieze bătălia pentru ciolan, adică pentru funcţia pe care o lasă vacantă  după ce jură cu mâna pe … apropos, pe ce biblie va pune mâna, dacă el este reformat? Ce spune Constituţia despre cazurile în care preşedinţii nu sunt ortodocşi sau nu sunt nici măcat creştini? Jură pe Coran sau pe Talmud?

Pe lângă preşedinţia PNL, colegii noului partid se mai ceartă şi pentru funcţiile de consilieri şi miniştri şi dacă Santo Klauss mai stă mult prin state îi găseşte la întoarcere cu ochii scoşi. Aşadar nu îi cereţi să se amestece în problemele primului ministru, mai ales dacă acesta va fi Băsescu. Vă daţi seama că asta ar însemna să facă ce a făcut Băsescu cu Ponta? Sper că nu vreţi un alt pact de coabitare sau colaborare intstituţională? Doamne fereşte! Din câte văd, Santo Klaus este cam la înghesuială între a le face pe plac românilor, dar astfel  ar face ce a făcut Băsescu, sau a fi un preşedinte aşa cum a promis, un respectător nu un călcător de lege şi Constituţie.

Grea alegere, orice ar face va pierde.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult