Acasa Opinii Komisar. Femeia de fier vrea să fie preşedinte

Komisar. Femeia de fier vrea să fie preşedinte

scris de Marius Bâtcă
19 afisari

Este mică, tăioasă şi lipsită de savoare, ca iarba din tundra siberiană. Şi spune că are pregătirea psihologică şi morală de a ocupa funcţia de preşedinte. O adevărată de femeie de fier.

Marius Batca

În timpul administraţiei comuniste a lui Vladimir Voronin, Zinaida Greceanîi a fost premierul care a înfierat cu mânie sovietică România, a închis graniţele şi a ameninţat mamele basarebene că le va ucide copiii, dacă se vor încumeta să protesteze în stradă, pentru respectarea democraţiei.

Într-un acces de prostie nativă or, mai probabil, ameţit de cine ştie ce frumuseţi strecurate în pat sau licori bahice turnate pe gât, şeful delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, s-a trezit lăudând-o pe femeiakomisar Greceanîi. Uniunea Europeană are o experienţă bună de colaborare cu Zinaida Greceanîi, încă de pe vremea când era prim-ministru, a declarat Dirk Schuebel, care speră ca, în urma alegerilor din 18 noiembrie, să fie ales preşedintele.

Din fericire, de data aceasta, ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, a fost pe fază şi i-a dat o scatoalcă sănătoasă, peste ceafă, nefericitului de Schuebel, amintindu-i de experienţa “Greceanîi”. “Mă bucur că ambasadorul Schuebel a avut o experienţă mai plăcută decât a noastră“, a declarat ambasadorul României la Chişinău. “Toată lumea, la Chişinău, ştie că experienţa noastră din ultima perioadă a guvernului Greceanîi nu a fost tocmai fericită: acuzaţii, până astăzi nedovedite, de instigare la revoltă şi uzurpare a puterii pe 7 aprilie 2009, expulzarea ambasadorului Teodorescu, închiderea frontierei de pe Prut”, a menţionat Marius Lazurcă.

Vineri, a avut loc o întâlnire între reprezentanţii AIE (alianţa de guvernare) şi Igor Dodon, dezertorul care a scos-o din PCRM pe fosta femeie de fier al lui Voronin, Zinaida Greceanîi, şi încă o ambramburică (Veronica Abramciuc). Cel puţin la suprafaţă, întâlnirea de vineri a dat chix. Toţi au fost de acord că au opinii diferite şi candidaţi diferiţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Sponsorul de suprafaţă, Igor Dodon, e optimist: “Sunt mai optimist în ceea ce ţine de depăşirea crizei din Republica Moldova. Noi ne-am expus opţiunea noastră de a înainta un candidat apolitic. Am propus să fie discutată candidatura Zinaidei Greceanîi. Liderii AIE au spus că ei vin cu candidatura lor bine cunoscută, Marian Lupu. Alte opţiuni astazi nu au fost discutate. Suntem gata de dialog cu toate formaţiunile din Parlament”.

Marian Lupu, oricât păr şi-ar schimba, de nărav, oricum, nu se poate lăsa. Şi, chiar dacă nu o recunoaşte, greu îi este să renunţe la o funcţie aducătoare de mari beneficii. “Dialogul va continua. Discuţia a fost una bună, parţile şi-au prezentat ofertele. Indiferent cine va fi acea candidatură de compromis, aceasta uremează să se înregistreze având 61 de semnături. În cadrul alegerii şefului statului contează rezultatul. Ambele părţi pot da dovadă de suficientă flexibilitate. Candidatura Zinaidei Greceanîi este examinată. Invitaţia pentru PCRM rămâne a fi valabilă şi în continuare, uşa este deschisă”, a spus Marian Lupu, actual preşedinte interimar şi şef al Legislativului de la Chişinău, citat de Publika.md.

În calitate de om responsabil cu vorbele de duh, dar şi cu păstrarea sentimentului de apartenenţă la familia românismului, liderul PL, Mihai Ghimpu, nu se lasă mai prejos, respingând candidatura “dodonească” Zinaida Greceanîi. Dar şi el priveşte cu jind funcţiile ce revin din actualul algoritm politic de la Chişinău, din ce în ce mai tulbure. “Igor Dodon ar fi bine să contribuie la depăşirea crizei constituţionale. El trebuie să mediteze foarte bine. PL nu votează pentru Greceanîi. Îmi pare rău, dar şi Zinaida Greceanîi trebuie să mediteze, în ce joc este implicată. Ca fost prim-ministru, ea trebuie să contribuie la depăşirea crizei, ea ştie în ce stare a lăsat această ţară. Trebuie de meditat”, a declarat Mihai Ghimpu.

Vlad Filat, ca de obicei, preferă să îşi aşeze turul în două luntri, sau chiar chiar prea multe luntri, după cum o spune şi o veche vorbă din bătrâni. Cartea extremă a europenismului merge mai mult pentru ochii delegaţiilor de la Bruxelles, nu pentru cetăţenii care aşteaptă stabilitate şi prosperitate. “Nu am ajuns încă să fim în negocieri. Acum suntem în discuţii având acest număr de 61 de voturi. PLDM va face tot posibilul ca preşedintele să fie ales. Pâna luni, candidatul sau candidaţii trebuie să fie înregistraţi pentru alegerea şefului statului. În caz contrar Republica Moldova va trebui să se pregătească pentru alegeri anticipate, ceea ce nu este de dorit. Orice candidatură trebuie discutată şi dacă întruneşte numărul necesar de voturi urmează să fie înregistrată. Hazardul unora de a arunca ţara în alegeri anticipate pune multiple semne de întrebare. PLDM va vota pentru candidatul care va întruni cele 61 de voturi. PCRM încă nu a răspuns invitaţiei la dialog din partea AIE. Să nu discut niciodată cu Voronin ar însemna să ţinem ţara în stagnare. Nu au fost expuse solicitări privind anumite funcţii. Noi nu am ajuns să ne târguim cu funcţiile. Dacă acesta este obiectivul cuiva, să vină, să spună”, a declarat Vlad Filat.

P.S. Într-un interviu acordat ziarului Timpul, de la Chişinău, Zinaida Greceanîi afirma că s-a născut în Siberia, acolo unde părinţii săi au fost deportaţi de sovietici. În acelaşi interviu, fiind întrebată despre posibilitatea ca PCRM să se divizeze, între Igor Dodon şi restul, coordonat de Tkaciuk, Greceanîi spunea: “Nu vă spun. Din principiu nu vă spun, fiindcă asta nu ar mai schimba nimic. Ce se va întâmpla, veţi vedea. O să fie interesant”.


2 comentarii

Nea Mogheratoru' 11-11-2011 - 22:12

Nea Mogheratoru’

Dupe ce vezi meciu’, bre, lasi sa treaca si niste komentarii, bre?

PS: MB, lasa-l, bre,sa treaca, ka doar am spart ghIata la scriitura matali, bre!

bula-nash 12-11-2011 - 06:32

Iete, bre, si un diplomat roman cu personalitate! Brava, domnule Lazurca! Si ai grija sa nu bage astia de la Bucuresti in seama ca esti bun, ca ei au alte criterii de promovare!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult