Acasa Opinii Lacrimile unui şef de stat

Lacrimile unui şef de stat

scris de Ziua Veche
4 afisari

Ion PETRESCUPrima oară l-am auzit plângând la aparatul de radio, pe care îl ascultam în timp ce conduceam maşina. Comentatorul care anunţase ştirea a fost onest remarcând starea specială a preşedintelui ţării. Într-adevăr, era disperat, sau cel puţin aşa părea, adresându-se conaţionalilor cu deznădejdea că propriul copil va pleca peste hotare, datorită situaţiei disperate prin care treceau cu toţii, de câţiva ani buni.

Apoi l-am urmărit la televizor. Părea sincer. Sătul de dihonia care măcina de ani de zile ţara. A impresionat asistenţa cu ochii săi inundaţi de lacrimi, cu vocea gâtuită de cuvintele rostite rar, dar hotărât. Au lăcrimat cei aflaţi în sală şi telespectatorii. Din acest motiv a şi făcut un apel la reconciliere naţională, la discuţii purtate spre mai binele tuturor acelora care afirmă cu mândrie că sunt şi rămân…afgani.

Preşedintele afgan a rostit un asemenea discurs, preluat de BBC, pe 28 septembrie a.c., la o şcoală din  Kabul, în faţa unei săli pline cu profesori şi părinţi. Aceştia l-au aplaudat de la bun început, când şi-a scos mantia verde, cu care se deplasează şi în străinătate. Apoi au observat cum tensiunea oratorului din faţa lor creştea pe măsură ce aborda drama unei ţări îngenuncheate de războaie fratricide.

Era Ziua Naţională a Alfabetizării, care numai o sărbătoare nu poate fi în condiţiile în care doar o  minoritate ştie să citească şi să scrie.

Atâta timp cât Karzai a rămas cantonat în capitală, a fost considerat de inamicii săi doar preşedintele Kabulului, oraş bine apărat de trupele americane.

De aproape un an de zile, preşedintele Hamid Karzai îi surprinde constant şi pe aliaţii americani şi pe inamicii talibani. Pe primii prin recursul său la sfatul conducătorilor locali, fără acordul cărora nu va mai fi nicio acţiune militară împotriva insurgenţilor. Iar pe ultimii prin insistenţa sa de a-i chema la discuţii oneste, dacă renunţă la lupta armată.

Aşa se explică şi discursul în care a invocat posibilitatea ca fiul său Mirwais să fie obligat să plece din Afganistan, datorită continuării războiului.

Paradoxul situaţiei? Şi generalii americani sunt îngrijoraţi, dar nu de talibani, ci de faptul că, după „promovarea” generalului Petraeus în Afganistan au avut stupefacţia să descopere că singura preocupare publică a lui Obama, în relaţia cu Pentagonul este faptul că acolo activează prea mulţi înstelaţi!

 Ce-i drept, liderul de la Casa Albă încă nu a plâns…

0 comentariu

cercetas 19-08-2010 - 11:19

Cat sta steaua pe Kremlin
Eu ma pis pe-ai lu Putin

cercetas 19-08-2010 - 11:25

Pana cand sa asteptam sa inapoieze tezaurul furat de sifiliticul criminal bolshevic Lenin?

A. Bologa 19-08-2010 - 14:14

Nu fiti suparati pe acest baiat stimati specialisti in acest domeniu. Este unul de-al nostru, roman de vita veche care a incercat si el marea cu degetul(care in scurt timp s-a rupt). Intrebarea esentiala este!!?? OARE SEFII LUI DIN CENTRALA NU SI-AU DAT SEAMA CA CE I-A LASAT PISTOLEA ESTE ALTERAT? OARE SEFII LUI DIN CENTRALA NU STIAU CA PISTOLEA ERA UN ATOM MARCAT SI ORICE ELECTRON LASAT ALTUIA IL POATE DUCE LA PIERZANIE PE ACESTA. HALAL MESERIASI MAI AU SI CENTRALELE ACTUALE. SI STITI DE CE , FIINDCA I-AU DAT AFARA PE PROFESIONISTII CREATI DE ROMANIA INAINTE DE 89. DE CE? PENTRU CA AU FOST CONSIDERATI COMUNISTI DE CATRE COMUNISTII CARE AU DAT LOVITURA DE STAT DIN 89. PACAT DE ACEI SPECIALISTI. ACUM SE VAD REZULTATELE IESIRII LOR DIN DISPOZITIV CU ACTUALII SEFI PUPINCURISTI CREATI DE NOUL REGIM DEMOCRATIC CONDUS DE ILIESCU, CONSTANTINESCU BASESCU, NASTASE SI ALTII DE TEAPA LOR. PACAT DE ACEST BAIAT. BUN PROST ESTE AL NOSTRU SI TREBUIE APRECIAT CA AINCERCAT SA FACA SI EL CEVA PENTRU TARA LUI.SEFII LUI TREBUIE URECHIATI BINE SI TRIMISI LA SPECIALIZARE, EVENTUAL IN CHINA.

hammurabi 19-08-2010 - 16:10

Rusia se mai da mare putere doar pt ca Obama este un presedinte slab.
Unde esti tu Regan sau macar Bush?
Dar nu mai este mult. China vine din urma si are nevoie de spatiu.

eu 19-08-2010 - 21:42

evident, este gresit ce au facut rusii, si nedrept. Dar..degeaba ne agitam, ei sunt o tara puternica, noi doar o tara de cakat..

Contele Monte Cristo 19-08-2010 - 22:32

Va Fi Atacată România?
Mediatizarea din Rusia pe tema spionului Român e de rău augur!
Demonstrează că Putin urmăreşte ceva. Posbil vrea să se răzbune pe Băsescu pentru că l-a înfruntat în Moldova şi de aceea acum urmăreste amplificarea zâzaniei pentru a urma „modelul” Georgian asemenea. Şi astfel ar începe un al III-lea Razboi Mondial. Biblicii Gog si Magog s-ar putea traduce prin Geţi si MasaGeţi, adică prin Români şi Ruşi care s-ar putea încăiera acum în Moldova-Basarabia. Pentru că armata a 14-a din Transnistria va ataca Republica Moldova, iar România ar interveni în apărearea Moldovei. Astfel războiul ar deveni de neoprit: Putin va înainta din Orgoliu Rusesc, iar românii nu se vor putea retrage şi abandona Moldova ca în 1940… deci conflagraţia s-ar acutiza… Polonia, Georgia, Balticii sunt ţări care ştiu cu cine au de-a face în cazul Rusiei şi nu ar vedea cu ochi buni atacul rusesc, mai ales Georgia păţită… deci, nu trebuie să privim acest scenariu ca „imposibil”, ci ca unul care înca poate fi Prevenit! http://politicom.moldova.org/news/rusii-fac-scenarii-pentru-dezmembrarea-romaniei-200688-rom.html
http://www.basarabeni.ro/stiri.php?action=read&pagina=239

http://www.youtube.com/watch?v=MvXyGQF2txE

1 2

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult