Acasa Opinii Lecţia colonelului Gaddafi

Lecţia colonelului Gaddafi

scris de Ion Petrescu
3 afisari

Indiferent de circumstanţele care au dus la actuala situaţie din Libia, cel care a câştigat, până acum, războiul imagologic, este – fără drept de apel – colonelul Gaddafi.

Ultima dovadă în acest sens? Televiziunea de stat libiană a difuzat uluitoare imagini, de la o trecere, în maşină – dar în picioare, expus privirii conaţionalilor săi şi potenţialilor lunetişti occidentali – a liderului Muammar Gaddafi.

Ion PetrescuUluirea a fost atât de mare, în tabăra franco-britanică, iniţiatoare a intervenţiei militare în Libia, încât până şi celebrul canal de televiziune BBC a difuzat secvenţele preluate de la Tripoli cu un comentariu laconic, care începea astfel:”se pare că în imagini este colonelul Gaddafi, sau cineva care îi seamănă şi joacă rolul său în faţa mulţimii…” Penibil!

Şi ca îşi explice rezerva – generată de realitatea că Gaddafi nu cedează puterea, nu pierde lupta, nu fuge ca un laş, nu este trădat de cei apropiaţi şi nici de armata loială -, televiziunea britanică, într-un gest de umilinţă profesională fără precedent, a susţinut, timp de câteva ore, că „nu se ştie când au fost filmate imaginile difuzate de televiziunea libiană”!
Descalificantă afirmaţie.

După aproximativ 12 ore, imaginile încep a fi difuzate şi de alte canale de televiziune, de portalele unor publicaţii prestigioase, precum cel al cotidianului britanic “Telegraph”, care recunosc, la unison, gestul bărbătesc al preşedintelui libian.

Spre deosebire de Saddam Hussein – care, în ultimele sale zile de şef al statului irakian ieşea pe o stradă mică, din Bagdad, înconjurat de irakieni puţini şi trăgea repetat cu arma în sus, ca să-şi încurajeze ultimii susţinători -, colonelul Gaddafi parcurge kilometri buni prin Tripoli, unde parte dintre conaţionalii săi sunt surprinşi de apariţia sa, alţii se reped să îi strângă mâna, iar pe alocuri se văd – dincolo de gărzile de corp – lunetişti libieni în uniformă, gata să tragă în orice posibil atentator la viaţa preşedintelui în funcţie.

Şi în timp ce acest bărbat politic sfidează stihiile occidentale, preşedinţii Statelor Unite şi Franţei, plus premierul Marii Britanii au dat publicităţii o amărâtă de scrisoare comună, în care reiterează afirmaţia că nu poate exista pace în Libia, cât timp va fi la putere colonelul Gaddafi. De râsul lumii!

De ce? Fără intervenţia militară terestră aliată – impotentă, în absenţa trupelor americane -, la Tripoli se va menţine actualul regim.

Şi telespectatorii compară. Hulit, denigrat, bombardat, încercuit, izolat, Gaddafi nu fuge ca omologul tunisian şi nici nu este trădat ca acela egiptean. Iar cei trei lideri occidentali, Barack Obama, Nicolas Sarkozy şi David Cameron – semnatari ai scrisorii menţionate – nu probează decât pedanterii de cabinet. Explicaţia? Preşedintele Statelor Unite şi cel al Franţei simt în ceafă privirile alegătorilor de la viitoarele alegeri prezidenţiale, iar premierul britanic plăteşte acum fanfaronada prin care a câştigat alegerile, criticând dur implicarea militară britanică în Irak.

Cu ani în urmă a fost difuzat un film, cu succes la public, intitulat “Patru tanchişti şi un câine”.

Ironia sorţii face să asistăm la tragicomedia politică actuală, cu genericul – deductibil – “Trei lideri de salon şi unul din deşert.”

Allah akbar!/Allah e mare!

8 comentarii

sile 16-04-2011 - 09:03

Domnule Petrescu, omiteti cealalta jumatate a Libiei, care s-a desprins de dictator. Gaddafi e un dictator curajos, dar e un criminal. Daca gandim ca d-voastra, vom ajunge la concluzia ca nici Hitler, Stalin si Ceausescu nu au fost fricosi.

Ciu Huhu 16-04-2011 - 16:57

Corect!

digital 17-04-2011 - 16:07

ia spune-ne mai sile cu logica ta scurta: tu din care categorie faci parte-cei fuTuti de ceausescu sau cei gadilati de basescu.apoi vii si ne spui cum e cu dictatura.daca mai poti sa aduci si argumente mai posteaza,daca nu vezi de ce te apuci,poate de c)))e si sari in sus!!!

O femeie 16-04-2011 - 23:27

Şi dacă dictatorii sunt curajoşi, pe „băieţii buni” ce-i împiedică să fie?

sile şi huhu, cu tot curajul mai meditaţi, nu puneţi corect problema.

Un libian din...opozitie ! 17-04-2011 - 11:10

Domnule Petrescu faceti o analiza corecta. Numai ca in lumea de azi cliseee sunt clare > cine nu face temenele americanilor,englezilor etc…este comunist, dictator,hitlerist,fascist…Nu stiu cum este Gadaffi si nici nu ma intereseaza, in Libia numai pentru democrtie nu lupta Sarko sau americanii ! In lume sunt Dictatori buni si Diktatori rai ! De ce oare ? Nu ma intereseaza daca pica sau nu Gadaffi, treaba asta ar trebui sa cada in sarcina libienilor, ma intereseaza insa de ce noi am pierdut avantajele …petroliere in Libia iar coalitia asta ”democratica” vrea sa le castige prin forta. Lumea asta-i prost facuta….

sandu 17-04-2011 - 13:45

Ce fel de DEMOCRATIE este in Arabia Saudita ?

george 17-04-2011 - 22:59

Este o democratie super Islamista….cu exceptia ca femeile nu au dreptul la carnet de conducere auto……etc…..

digital 18-04-2011 - 10:32

ba george,de asa ceva(democratie super islamista) io n-am auzit!
poate ne explici si noua!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult