Acasa Opinii Legea cioclilor, gen Vantu, la Curtea Constitutionala

Legea cioclilor, gen Vantu, la Curtea Constitutionala

scris de Ziua Veche
3 afisari

Articolul 36 din Legea insolventei va ajunge pe masa Curtii Constitutionale. Completul 18 al Sectiei a VIII-a a Tribunalului Municipiului Bucuresti a fost de acord cu exceptia mea, ridicata in dosarul 1284/3/2010, si a inaintat-o spre discutiei celor noua judecatori. Motivul pe care l-am invocat este ca articolul 36 instituie o profunda discriminare intre justitiabili. Instanta a hotarat sa vada cat de constitutionala e coloana vertebrala a legii care ii imbogateste pe cioclii economiei romanesti.

 

 Toata lumea plange de mila somerilor din sectorul de stat. Cu toate ca oamenii isi vor primi drepturile salariale cuvenite, inclusiv cele compensatorii. Nimeni nu scoate o vorba, insa despre sectorul particular. Acela care a facut economia sa duduie si a alimentat sacul statului, motiv si pentru care acum e atat de gol. Economia particulara a Romania a suferit lovitura unui veritabil FNI de care inventarorul Sorin Ovidiu Vantu nu este strain. Ba din contra, e foarte implicat, evident printr-o puzderie de slugi interpuse.

 Sa luam cazul ziarului ZIUA si al lui Liviu Luca, evident, aplicabil aproape in orice schema. O afacere de 16 ani este brusc inchisa, iar activele adunate, mai mult sau mai putin prin mijloace ortodoxe, sunt pur si simplu praduite sub masca insolventei. Schema este simpla, un manager netalentat si fara scoala e pus in fruntea firmei. Incompetent sau dirijat, acesta duce firma spre prapastie, foarte repede. Pe sest, cere reorganizarea. Apare un lichidator agreat, care a mai lucrat cu clienti alde Luca. Lichidatorul declara, inainte sa vad actele companiei, ca nu se mai poate face nimic. Urmeaza falimentul simplu si vanzarea activelor “la pretul pietei”. Salariatii raman cu buza umflata si cu promisiunile unor plati ulterioare. 16 ani de munca se duc dintr-un condei direct in buzunarele unor ciocli ai presei romanesti – Sorin Ovidiu Vantu si Liviu Luca – si ai lichidatorilor care se ingrasa din cadavrele economiei romanesti, indiferent cat de putrede sunt acestea.

 Pe ce se bazeaza aceasta veritabila inginerie economico-juridica? Pe articolul 36 din Legea privind procedura insolventei. Acesta “minune” juridica suspenda pe durata procedurii falimentului orice actiune judiciara sau extrajudiricara asupra unui creditor intrat in faliment. Filozofia Legii a fost buna, de factura occidentala, insa aplicare ei a fost facut cu ideea pur romanesca de hotie. Si cu cat hotul e mai mare, cu atat e mai greu de prins. Deci, articolul 36 interzice orice actiune pana cand creditorul isi rezolva treburile. Numai ca atunci nu prea mai e nimic de executat. Pentru ca lucrurile sunt vandute, pe sest, la preturile “cele mai bune”, chipurile. Ce mai face insa articolul 36? De pilda ma impiedica sa-mi cer in justitie un drept izvorat dintr-un raport de munca. Acela de a cere inscrierea in cartea de munca a salariului minim recunoscut de lege si contractul cadru la nivel de ramura, in conformitate cu studiile absolvite si functia detinuta. Actiunea mea se suspenda pe motiv de art. 36. Si va reporni in momentul in care defuncta ZIUA va fi impartia intre lichidator, cativa creditori si slugile mogulului. Insa atunci, daca voi avea castig de cauza, cine imi va plati drepturile? Nimeni, evident. De aici si starea de discriminare intre mine, un salariat al unor persoane gen Luca sau Vantu, si un salariat al unei societati de stat, de pilda, care este disponibilizat, dar creditorul nu se afla in faliment. Articolul 36 incalca prevederile art. 14 din Conventia Europeana a Drepturilor si Libertatilor Fundamentale care imi garanteaza exercitarea inclusiv a dreptului de a ma adresa justitiei. Ricoseul se face direct in Constitutie pentru ca sunt lezate grav articolul 16 privind egalitate in drepturi, articolul 20 privind aplicarea tratatelor internationale si mai ales articolul 21 care spune: “Nici o lege nu poate ingradi exercitarea acestui drept (de a ma adresa justitiei). Iar partile au dreptul la un proces echitabil si la soluţionarea cauzelor intr-un termen rezonabil”. Cat de rezonabil mai e termenul daca trebuie sa astept ca ciocli sa imparta tot cadavrul, iar eu sa nu pot face nimic pentru o lege, ticluita tot de ei, imi interzice acest lucru in dispretul legilor europene si a Constitutiei?

 Ca mine mai sunt zeci de mii de salariati in Romania, aruncati in strada de firmele care scapa de obligatii pe usa din dos cu ajutorul  lichidatorilor. Daca Curtea Constituionala va indrepta articolul 36 din Legea insolventiei, va restabili dreptatea, dar ii va lasa fara instrumente pe ciocli economiei, o casta foarte bogata si influenta in politica romaneasca.

Despre cat e de drepta legea insolventei puteti citi si aici

0 comentariu

nimeni 08-08-2010 - 19:37

ce-ar mai fi de zis?

Andreiaa 30-08-2010 - 03:11

arta nu inseamna cultura? e adevarat, e pe piele, nu pe panza, dar tot arta e, atata timp cat se poate reproduce o pictura celebra pe piele! si asta e mult mai complicat decat o pensula. Majoritatea artistilor tatuatori au de 100 ori mai multa cultura ca tine in arta.Vai de capul tau, se vede ca ai stat toata viata in romania si n-ai fost prin strainatate, iar in afara sunt de 100 ori mai multe tatuaje si de 100 ori mai multa civilizatie(asta in caz ca vrei sa lauzi romania). Ramai cu ochii in OTV ul tau si lasa-ne te rog!

Pafnutie 30-08-2010 - 04:39

mda, asta era ce ne mai lipsea. Prima conventie internationala a body piercingului. Pe cand a cataligelor?

Andreiaa 30-08-2010 - 10:06

Pafnutie, e o conventie pentru cunoscatori, nu-ti cere nimeni sa te duci, tatuti oricum sunt peste tot, la fel cum sunt si manelistii ca tine

copilul minune 30-08-2010 - 13:22

stop! Manelele se detaseaza de draciile impielitate.

Andreiaa 30-08-2010 - 20:38

normal ca se detaseaza, la fel cum prostia se detaseaza de inteligenta, intelegi ce spun? deci lasa-ne pe noi sa fim dracii impletite si ramai tu cu manelele si incultura, ca despre asta era vorba

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult