Acasa Opinii Legile prostilor

Legile prostilor

scris de Ziua Veche
12 afisari

Ce face guvernul atunci cand nu mai stie ce sa faca? Mai da o lege. Oricum s-ar chema ea, Ordonanta, Hotarare, proiect ce va fi supus plenului Parlamentului. Iar legea ori e proasta, ori e facuta pentru prostirea poporului. Daca are interes ca “masura” sa se faca auzita, guvernul declanseaza un circ mediatic, daca vrea insa sa rezolve problema cuiva anume, o adopta pe sest. Cum si daca se aplica legea pompieristic adoptata, nu mai conteaza.

 

 

Daca guvernantii au interese, gasesc portite sa o puna in aplicare, daca nu, se vaita ca nu sunt bani. Legea insa, de cele mai multe ori prost sau stramb facuta, intra in aplicare. Iar ea da rateuri, creaza blocaje sau situatii absolut halucinante. Asa stau lucrurile in Romania, o tara care se afla in pragul unui blocaj financiar si administrativ. Dar vina nu apartine numai guvernantilor, ci si Opozitei, intregii clase politice care nu este in stare sa adopte o politica corenta in probleme care afecteaza viitorul tuturor romanilor. Sa luam trei exemple.

 

Legea care introduce coplata serviciilor medicale ii va arde la buzunare pe cei care abuzeaza de urgente. Astfel, daca vei chema salvarea, iar in urma controlului medical se dovedeste ca n-a fost vorba de o urgenta atunci vei plati. Corect economic. Dar se pune intrebarea, de unde stiu eu in momentul in care mi se face rau daca e urgenta sau nu? Sa risc sa mor, sau sa sun, pe buzunarul meu? Sau, mai bine, preventiv, sa stiu ceva medicina si sa-mi dau seama, dupa simptome, ca o sa lesin, iar aste e chiar o urgenta. Si-ar fi bine sa cunosc si mercurialul stabilit de Ministerul Sanatatii pentru serviicile medicale. Dar daca eu am lesinat si suna un trecator. Iar medicii stabilesc ca n-a fost o urgenta, cine plateste? Sa-l caut pe binevoitor si sa-i cer banii ca a vrut sa-mi faca un bine? Grea problema. In spiritul legii, eu propun ca ministrul Atilla sa modifice ordinul si sa nu mai culeaga pacienti in Salvare decat daca au in buzunar banutii pentru o eventuala coplata a unui simulant care nu vrea decat sa se plimbe cu sirena prin Bucuresti. Un alt atu al acestei legi ar fi ca ar acoperi o eventuala moarte a “domnului Lazareascu”, lasat in strada pentru ca dadea semne de sanatate si nici nu vroia sa achite cursa.

 

Pachetul educatiei. O marota folosita de toate guvernele pentru a-si impune punctul de vedere pe spinarea copiilor. Mici si fara putere de vot, elevii au fost cobaii unor experimente facute de ochii lumii sau pentru a acoperi diverse interese din mafia invatamantului. De-a lungul a 20 de ani, politicienii, care de altfel s-au plimbat nestingheriti in toate partidele, n-au fost insa in stare sa fie coerenti macar in raport cu interesele celor mici. Asa se face ca nici in al doisprezecelea ceas nu se pot aduna la un loc sa conceapa un program pentru viitor. PSD si PNL, in loc sa se bata pentru ca viziunea lor asupra invatamntului sa biruiasca, chiulesc de la dezbateri. Motivul invocat de Ponta frizeaza prostia. El n-a vrut sa mearga la Cotroceni pentru ca ministrul Funeriu nu e capabil sa gestioneze o problema atat de importanta. Ponta uita, in schimb, obiectul dezbaterii si ar trebui sa se simta cel putin vinovat ca n-a miscat un deget pentru elevi. Chiar daca din aceste dezbateri va rezulta o lege buna, tot ar fi ulterior schimbata de un guvern PSD sau PNL, pentru ca nu reprezinta si punctul lor de vedere. Rezultatul modificarilor continue va fi, fara nici un dubiu, o lege proasta.

 

Cazul Voicu. Saracutul senator a lesinat pe scari, chiar inainte de audieri. A stat cateva zile in spital pentru boli pe care le au cel putin jumatate dintre romani. Cand i-a trecut falfaiala la inima l-a apucat lupta. Invoca lispa apararii in fata Senatului care nu trebuia sa-i ridice sfanta imunitate daca i s-a facut rau. Cata dreptate are Voicu, cat au senatorii care au votat pentru arestarea lui, vom vedea marti. Este foarte posibil ca teatrul jucat sa-l scape de arest, iar toate probele adunate de procurori sa nu ramana decat un alt episod din serialul “caltabosul” regizat de DNA. Oricum ar iesi, cu Voicu in libertate sau in arest, legea dupa care e protejat demnitarul e atat de proasta incat lasa loc de orice interpretare e necesara in acel moment.

 

Asistam zilnic la circ. Dar painea lipseste din ce in ce mai des. Intr-o Romaniei in care politicienii prosti fac legi proaste, de ce se mai asteapta cineva ca ele sa fie respectate?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult