Acasa Opinii Lipsa de responsabilitate, bacilul care ne omoara pe toti!

Lipsa de responsabilitate, bacilul care ne omoara pe toti!

scris de Ziua Veche
4 afisari

In Romania, starea sistemului sanitar este in coma de multa vreme. Sigur ca in legislatie nu exista pedepse pentru malpraxis politic, dar asta nu inseamna ca guvernantii celor 20 de ani nu sunt vinovati de multe dintre esecurile din medicina. Cum a ajuns sa se faca medicina in spitalele romanesti, stim  bine. Mi-am amintit un banc care reflecta oarecum aceasta stare de fapt:


”In sala de operatie, chirurgul catre asistent:
– Anestezie.
– De-a noastra sau de import?
– De import.
– De import s-a terminat.
– Atunci, de-a noastra.
– Nani, nani, dooormi usooor ..”

Asa e si la noi. Prin tara, marea majoritate a spitalelor arata ca dupa bombardament, cu tencuiala scorojita, sali de operatie de toata groaza, aparatura medicala ioc,  medicamente mai deloc. Acest tablou ne situeaza mai degraba in Lumea a treia, nu in Uniunea Europeana. Despre asistenta medicala in mediul rural chiar n-are rost sa mai vorbim, ca n-avem despre ce!

De ce are nevoie o natiune inainte de toate? De sanatate. Toate acatistele incep cu asta, in toate rugaciunile prioritara e SANATATEA.

E cat se poate de clar ca nu poti avea o economie sanatoasa cu oameni bolnavi (mai ales la cap!), nu poti face nimic cu oameni care cotizeaza degeaba la Sanatate pentru ca tot bolnavi raman, nu poti munci cu burta goala la nesfarsit (a demonstrat-o si experimentul sinistru din epoca de aur, canalul Dunare-Marea Neagra!).

In tara asta, saraca, nu poti sa-ti faci analize fara bani, nu poti fi operat daca ai portofelul gol, farmaciile nu dau medicamente pe credit, ci pe bani, iar Guvernul nu da doi bani pe cetateanul de rand. De ce? Simplu. Pentru ca ei, cei de sus, au BANI ca se opereze in strainatate, sau in putinele clinici private din tara asta. Ei au sanatate, pentru ca au parte! Ceilalti, tratament cu aspargilius… sau frectii la piciorul mesei. Iata cum totul se reduce, simplu, la politica bugetara.

Sa ne mai intrebam de ce pleaca medicii si asistentele pe unde vad cu ochii? Nu. Sa ne mai intrebam de ce colcaie bacteriile prin incinta spitalelor? N-are sens. Ca doar nu crapa toti la cloramina sau betadina!

Sigur, nu suntem singura tara in care se-ntampla cazuri precum cel al doctorului Ciomu sau cele de la Spitalul CF2. Deunazi am aflat ca fratele unui fost coleg, operat in Austria, zace si acum pe patul de spital pentru ca i-au gresit operatia. Altei cunostinte, care se chinuia sa aiba un copil, i s-a intamplat sa piarda o sarcina de la o infectie capatata intr-un spital din alta tara europeana. Deci se-ntampla si la case mai mari, vorba ceea. Si la bugete mult mai mari. Grav este ca la noi e valabil doar scandalul. Care nu dureaza decat cateva zile. Bla bla, bla bla, toata lumea sare-n sus, se fac anchete interne, demiteri de ochii lumii, jos directorii, jos sefii de sectii. Si cam atata. Asa trece septicemia care a cuprins tot sistemul sanitar romanesc? Nici vorba.

In zona halatelor albe exista si buni si rai, si foarte buni, si neaveniti, avem de toate. Infectii? Sigur ca da. E plina Romania. De la gunoaiele care zac chiar si in centrele oraselor si pana la sectii de terapia intensiva. Ceea ce lipseste cel mai mult in sistemul sanitar, dar si in altele, este responsabilitatea. Lipsa de responsabilitate este un bacil periculos, ucigator pe alocuri. Mai ales, aici, unde imunitatea cetateanului este foarte scazuta, si mai ales pe timp de criza. Singurii care stau cu imunitatea beton sunt baietii cu fruntea si cureaua lata, care sparg oua rosii cu capul. Si care nu inteleg nimic. Dar pun aceeasi placa pe care s-a facut sant: ”Nu sunt bani!”

Lipsa banilor alocati la buget cumulata cu lipsa de responsabilitate a dus la un sistem sanitar toxico-septic. Daca Romania ar fi fost monitorizata la capitolul Sanatate, ar fi fost vai si-amar de noi. Rapoartele UE ar fi aratat ca un certificat de deces. Bine ca ii intereseaza doar Justitia, la fel de septica precum spitalul CF2.

Hai sa-nchei cu alt banc care mi-a placut tare mult, despre sanatate si demnitari:

 

”Un cunoscut senator a fost supus unei interventii chirurgicale urgente. I s-a expediat o telegramă cu următorul text: Senatul, adunat în plen, vă urează o cat mai grabnică însănătoşire, cu 178 voturi pentru, 173 contra şi 5 abtineri”. Imaginati-va ca in locul senatorului ar fi prim-ministrul sau ministrul sanatatii, iar telegrama i-ar fi trimisa de pacientii acestei tari. Cred ca numarul celor care s-ar abtine, plus numarul celor contra, ar fi mult mai mare decat al celor care le-ar ura sanatate!

 

 

0 comentariu

un om complicat 11-08-2010 - 01:05

I se potriveste emisiunea aia… „cesspool” inseamna fosa septica. Tipul e un fanatic dement, si fii-su l-a mostenit.

Foreskin 18-08-2010 - 03:00

…finca la Dictionariu scrie ca gay e – VESEL…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult