Acasa Opinii Lucian Mândruţă, cu creierii în fasole, de 1 Decembrie

Lucian Mândruţă, cu creierii în fasole, de 1 Decembrie

scris de Marius Bâtcă
2.447 Afisari

Deşi a încercat să facă un lucru lăudabil, de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, Lucian Mândruţă a reuşit să dea cu creierii în fasole, într-un editorial publicat în Gândul.

Marius BatcaJurnalistul, cunoscut mai mult pentru prestaţia sa de cititor de prompter la TV, a vrut să scoată în evidenţă, în mod absolut corect, că există mulţi români, de diferite etnii, care trebuie felicitaţi de 1 Decembrie. Până aici, totul a fost bine şi frumos. Şi, măcar pentru intenţie, poate că Lucian Mândruţă ar trebui iertat pe jumătate, pentru tâmpeniile pe care le-a debitat în articolul intitulat “Dragi prieteni maghiari, germani, turci, tătari, bulgari şi evrei…”

Astfel, jurnalistul le mulţumeşte maghiarilor pentru că ne-ar fi construit oraşe frumoase în Transilvania şi, într-un fel, îşi cere scuze faţă de ei, pentru că România este acum mai mare, în detrimentul Ungariei.

Ce uită Lucian Mândruţă să spună (poate că nu ştie) este că în perioada 1111-1571, Transilvania a fost Voievodat autonom, între 1571 şi 1691, a fost Principat autonom, iar, între 1691 şi 1867, prin intermediul Diplomei Leopoldine, Principatul Transilvaniei este subordonat direct împăratului austriac, care o conduce cu ajutorul unui guvernator. De abia în 1867, ca urmare a încheierii acordului privind crearea statului dualist austro-ungar, Transilvania va intra în componenţa Ungariei. Din 1918, şi-a declarat independenţa şi a partipat, prin unire, la formarea României moderne.

În consecinţă, Transilvania a fost încorporată în Ungaria jumătate de secol. Adică, aproximativ 50 de ani, pe înţelesul lui Lucian Mândruţă.

A spune că maghiarii au construit frumoasele oraşe din Transilvania este acelaşi lucru cu a afirma că Ceauşescu a săpat cu mâna lui tunelurile, la metrou, a făcut Transfăgărăşanul şi Casa Poporului etc. Forţa de muncă folosită era alcătuită tot din populaţia majoritară (română), care, lipsită de drepturi, era considerată de nobilimea transilvăneană de mâna a doua. Poate ar trebui să afle şi domnul Lucian Mândruţăromânii din Transilvania nu aveau dreptul să se stabilească în oraşe, să îţi construiască oraşe sau biserici din piatră. Şi chiar nu aveau dreptul să poarte cizme. Asta pentru că Transilvania era condusă de o pătură subţire aristocratică, formată din etnici maghiari sau români maghiarizaţi, care, în schimbul privilegiilor, renunţau treptat la limbă şi tradiţii.

Lăsând la o parte maghiarii, Lucian Mândruţă trece cu mulţumirile la germani, al căror rol este minimalizat, fiind redus la constructori de castele teutone şi cetăţi ţărăneşti. Probabil că jurnalistul uită de Braşov, Sibiu şi Sighişoara. Aceste sunt oraşe, care s-au bucurat de o largă autonomie şi care s-au ocupat preponderent cu comerţul. Ca să simplificăm, fiind interesaţi de porturile la Dunăre şi Marea Neagră, dar şi de comerţul cu Imperiul Otoman, au contribuit foarte mult la schimbul de mărfuri şi idei între Occident şi Orient. Aduceau tehnologie occidentală, în special militară (armuri, săbii, muschete, tunuri, praf de puşcă) şi plecau cu grâne, vin, miere, cai, vite, blănuri (din voievodatele Moldova şi Muntenia) şi pietre preţioase şi mirodenii, aduse în porturile dunărene şi pontice.

Pentru mai multe detalii despre Braşov, braşoveni, componenta românească a oraşului şi relaţiile dintre germani şi români, vă recomand să citiţi articolele scrise de istoricul George Damian, care a studiat o parte a arhivelor mediavale târzii.

Şi, dacă tot am ajuns la schimburile dintre Occident şi Orient, trebuie spus că Lucian Mândruţă nu îi uită nici pe turci şi pe tătari, cărora le mulţumeşte pentru mirodeniile pe care le-au adus în teritoriile locuite de români şi pentru mâncarea pe care noi “o numim acum naţională”. La ce fel de mâncare se referă, nimeni nu ar putea spune. Dacă se referă la o pastramă de oaie pe jar, îl anunţ pe Lucian Mândruţă că, în zona asta, se mânca oaie înainte să vină turcii şi tătarii. Dacă se referă la sarmale, iar dă chix, pentru că amestecul de carne, cereale şi legume, învelit în varză este specific întregului areal, cu mici diferenţe, şi s-a răspândit cu mult înainte de venirea turcilor. Probabil că, din necunoaştere, Lucian Mândruţă confundă numele mâncărurilor, multe cu origini balcanice şi influenţe turceşti, cu originea lor. Este adevărat că “ciorbă” provine din turcescul “çorba”. Dar nu înseamnă chiar acelaşi lucru. Singura asemănare este că se referă la fiertură. Iar, în turcă, cuvântul vine din arabă, “šorba” sau “šarâb”, tot cu sensul de fiertură. Cuvinte asemănătoare, cu sens de fiertură mai există în spaniolă (jarabe), italiană (sorbetto), franceză (sirop), neo-grecă (τσορβάς), albaneză (tšorbë), bulgară şi sârbă (čorba) şi maghiară (csorba) Sursa: DER (1958-1966).

Din aceeaşi pornire laudabilă, de a scoate în evidenţă contribuţia românilor de origine turcă şi tătară la evoluţia României, Lucian Mândruţă persistă în a-şi demonstra necunoaşterea. Afirmă: “în felul nostru de a fi: Nastratin Hogea e şi-al nostru!”. O să trec peste faptul că aproximativ 90% din locuitorii României habar nu au despre personajul menţionat. Dar, se pare, că nici Lucian Mândruţă nu ştie că Anton Pann este cel care l-a popularizat pe Nastratin Hogea în ţările române. Iar Anton Pann, deşi s-a născut în Imperiul Otoman, la sud de Dunăre, pe actualul teritoriu al Bulgariei, nu era nici turc şi nici tătar. Numele său adevărat era Antonie Pantoleon-Petroveanu. Unii spun că era bulgar, alţii, că era român, alţii, că era aromân (cuţo-vlah).

Oricum, cine nu a auzit despre Nastratin Hogea este bine ca măcar să caute pe Google despre ce este vorba. Există multe snoave şi povestiri, dar, cel puţin în limba română, Anton Pann merită citit. Aaaa, că era să uit! Pentru cine nu a auzit de Anton Pann: a compus melodia Imnului Naţional “Deşteaptă-te Române!”. Cel puţin, aceasta este varianta oficială, pentru că există şi contestatari.

Însă, frişca cu vârf a editorialului lui Lucian Mândruţă o constituie afirmaţia legată de bulgari: “Vă mulţumesc, dragi bulgari, că aţi putut să treceţi peste pierderea provinciei Dobrudja acum 100 de ani, că să avem şi noi ieşire la mare (deşi, uite, ca tot la voi tragem în concediu!)”.

Dacă, din 2012, scădem 100 de ani, o să ne dea 1912. În consecinţă, Lucian Mândruţă afirmă că românii au furat de la bulgari, în anul 1912, “provincia Dobrudja”, ca să aibă ieşire la Marea Neagră. Prostie mai mare nu am auzit niciodată. În primul rând, este total neclar dacă se referă la Dobrogea sau doar la cele doua judeţe Caliacra şi Durostor, cunoscute sub numele de Cadrilater. Dacă la asta se referă, greşeşte, pentru că e vorba despre 1913. Chiar şi aşa, România avea ieşire la Marea Neagră, prin Dobrogea.

Dacă, totuşi, atunci când se referă la “provincia Dobruja”, are în vedere Dobrogea, greşeşete şi mai flagrant. De ce? Păi, e puţin mai mult de explicat. Dar o sa simplific. Nu are rost să ne mai referim la perioada antică, cu Burebista, cetăţile greceşti, ocupaţia romană, Moesia şi Sciţia Minor. Trecem direct la epoca medievală.

La începutul celui de-al XV-lea secol, în timpul lui Mircea cel Bătrân, Dobrogea fostului despot Dobrotici făcea parte din Valahia/Muntenia/Ungrovlahia/Ţara Românească (cum vreţi să îi spuneţi). Deci, avea ieşire la Marea Neagră.

Ca să ştie şi Lucian Mândruţă: Numele Dobrogea vine de la numele despotului/voievodului Dobrotici, fiul lui Balica. S-a luptat cu genovezii. Pe la 1386 dispare din cronici şi, se pare, că este succedat de un fiu care închieie pace cu genovezii şi o alianţă împotriva otomanilor. În zadar, pentru că regiunea românească este ocupată. O eliberează Mircea cel Bătrân, care, pe la 1405 se intitulează: “Mare Voievod şi Domn, stăpânind şi domnind peste toată ţara Ungrovlahiei şi al părţilor de peste munţi, încă şi spre părţile tătăreşti şi Amlaşului şi Făgăraşului, herţeg şi domn al Banatului Severinului şi de amândouă părţile de pe toată Podunavia, încă şi până la Marea cea Mare şi stăpânitor al cetăţii Dârstorului”.

După războiului ruso-turc, în 1812, prin Pacea de la Bucureşti (semnată la Hanul lui Manuc – Manuc Bei, aflat în slujba otomanilor, a fost cumpărat de ruşi. A plătit cu viaţa, mai târziu, cedarea Basarabiei), Imperiul Ţarist obţine, în mod arbitrar, de la Imperiul Otoman, jumătate din Principatul Moldovei. Mai precis, teritoriul dintre Prut şi Nistru, cunoscut astăzi sub numele de Basarabia

În urma Războiului Crimeii (dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, şi o alianţă a Imperiului Otoman, Regatului Piemontului, Imperiului Francez şi Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei, pe de altă parte), Tratatul de la Paris, din 1856, stabilea statutul Principatelor Dunărene (Moldova şi Valahia), care rămâneau sub suzeranitatea otomană, dar cărora li se acorda dreptul de a avea propriile Constituţii şi Adunări legislative şi care aveau să fie puse sub supravegherea puterilor victorioase. De asemenea, Basarabia rămânea, în continuare, în stăpânirea Imperiului Rus, dar partea sa sudică (judeţele Cahul, Bolgrad şi Ismail) era retrocedată Principatului Moldovei.

Astfel că, la Unirea Principatelor din 1859, sub conducerea lui Cuza, exista ieşire la Marea Neagră.

După războiul ruso-turc, din 1877, cunoscut pentru noi şi sub numele de Războiul de Independenţă (în care şi-au pierdut viaţa zeci de mii de români din toate provinciile istorice, inclusiv Transilvania ocupată de maghiari) are loc Pacea de la San Stefano (iarna 1878), prin intermediul cărei se recunoaşte independenţa României, Serbiei şi Muntenegrului şi autonomia Bulgariei (sub suzeranitate Otomană). În schimb, deşi fusesem aliaţi, Imperiul Ţarist cere României să “retrocedeze” cele trei judeţe din sudul Basarabiei, Cahul, Bolgrad şi Ismail, cunoscute şi sub numele de Bugeac. Trupele române ajung chiar la lupte sporadice cu cele ruseşti, aflate pe teritoriul României. Se ajunge şi la un uşor asediu asupra Bucureştilor.

În cele din urmă, în iunie/iulie 1878, prin Congresul internaţional de la Berlin, privind revizuirea Tratatului de la San Stefano, s-a recunoscut Independenţa României, drepturile acestei asupra teritoriuiului românesc Dobrogea (aflat până atunci sub ocupaţie otomană). În schimb, României i s-au luat Cahul, Bolgrad şi Ismail.

O scurtă recapitulare la subiectul ieşirii României la Marea Neagră. Nu de alta, dar a fost multă informaţie şi, pentru unii, e mai greu de urmărit şi priceput: Voievodatele, Principatele, Principatele Unite şi România aveau ieşire la Marea Neagră.

Până una alta, intenţia lui Lucian Mândruţă este de bun augur. Dacă trecem peste prostiile înşirate în textul său, am putea chiar să îl laudăm. Şi, mai mult, să urăm şi în mod sincer “La Mulţi Ani” Românilor maghiari, germani, turci, tătari, bulgari, ţigani, armeni, evrei, greci, italieni etc!

P S. Explicaţie pentru titlu: în tradiţia populară, indiferent de etnie, mucii sunt asociaţi cu creierul. Mai exact: oamenii neinformaţi cred că, atunci când eşti răcit, creierul se transformă în lichid şi curge pe nas.

24 comentarii

DXN 02-12-2012 - 18:20

Domnule Batca,
Iti multumesc pentru:
– documentarea facuta, necesara multora, in stil de cunoscator si pentru stiinta tuturor, iar nu neaparat pentru a te incontra cu niste „pitifelnici” si mucosi de teapa astuiai;
– ca ai scris „De abia în 1867, ca urmare a încheierii acordului privind crearea statului dualist austro-ungar, Transilvania va intra în componenţa”, dar as vrea sa fii de acord cu scoaterea cuvantului „Ungarie”i si introducerea cuvintelor ACESTUI STAT DUALIST;
– ca trebuia sa mai scrii ca pe mama lui Matei Corvin o chema SALAJAN.
sUCCES!
DA, ASA MAI MERGE!

DXN 02-12-2012 - 18:27

Inca o multumire pentru faptul ca nu agreezi fasoleala asta toata, pe toate mijloacele mass media si in toate gurile fatucilor si altor pitifelnici!
Sa traiesti!

digital 02-12-2012 - 19:06

hai,ia-i urma pcr-ului și guiță acolo cu el,că ăla chiar era pupinbăsist,așa ca tine!

digital 02-12-2012 - 19:05

așa limbistule,că avea Bâtcă nevoie de limbile tale veninoase!
marș mă la hazna!

DXN 02-12-2012 - 19:10

λγνδγκ-ULEEE! ‘nformatieeee MARSH!

DXN 02-12-2012 - 19:13

λγνδγκ-ULE, nu l-am injurat io, cat l-ai lins tu! Si cu stropi!
Da acuma-i altceva!
CITESTE-CITESTE-CITESTE!
Numai asa devii om!

Nagy AM Zsolt 07-12-2012 - 16:38

Austro-Ungariei – corect!
Te rog documenteaza numele mamei lui Matei Corvin.
M-ai facut foarte curios.

vasile 02-12-2012 - 18:28

Cu oameni ca dumneavoastra (nu ma indoiesc ca mai sunt, foarte multi, in tara noastra, care in domeniul lor de activitate sunt foarte competenti), Romania se va aseza, mai devreme sau mai tarziu, pe locul pe care-l merita.
Toata consideratia mea.

Zenovia-Zamfira 03-12-2012 - 14:08

Articol scris cu forta, poate chiar batut cu ciocanul la keyboard, dar cu foarte multe comentarii, in ciuda valorii sale.

Pribeagul 03-12-2012 - 18:52

Dimpotriva, este un articol bun, clar, cursiv, care clarifica f bine problema nascuta din delirul si aberatiile mindrutesti. Ideile izvorite din tema se dezvolta firesc in curentul puternic care arata limpede ca Romania este tara romanilor, faurita de romani. Ceilalti concetateni, care nu se simt romani, sunt doar niste calatori care, in drumul lor spre fericire, fac pe aceste meleaguri fermecatoare doar un popas odihnitor si fortificator. Lor li s-a dovedit constant ca pot fi, impreuna cu noi, tot ceea ce doresc sa fie: maghiari, germani, turci, tătari, bulgari, evrei, rusi, ucrainieni… Romanii le multumesc acestora pentru aportul lor la faurirea Romaniei actuale; desigur, pentru aportul real, nu pentru minciuni si povesti.

Andrei 02-12-2012 - 19:04

Am niste rude, tot niste „lucieni mandruti” din astia care imi explicau mie exact de sarmale si alte d’astea si cu orasele din Transilvania. Sunt genul care au auzit pe alti asa zisi culti povestind lucrurile astea, apoi le-au preluat si acum le dau mai departe ca sa para interesanti si cultivati, cand defapt nu s-au deranjat in veci sa caute informatii pe cont propriu, din diverse surse si nici nu au procesat informatia, macar de curiozitate. E ca si cum auzi o poezie, o inveti pe de rost si o reciti unui amic, fara sa gandesti ce spui. Pacat, unii chiar pun botu.

digital 02-12-2012 - 19:12

…..unii,ăia sunt foarte mulți,din păcate!

DXN 02-12-2012 - 20:11

generatia asta PRO, au fost acei copii imbecili care se dau cu curu de podeaua magazinului daca nu le cumperi cercelul din nasul vanzatoarei. Acea generatie spoita cu englezisme si cu tupeu sau cuie-n cur care se ratoieste le tine ca stie mai bine ce are de facut (escu, esca, mindruti, mindrute etc.)

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 02-12-2012 - 19:50

Domnule Batca ,personal va inteleg revolta si citindu-va de oarescare vreme aproape ca pot imtelege,dar poate ne dati o explicatie si la ,, vă recomand să citiţi articolele scrise de istoricul George Damian, care a studiat o parte a arhivelor mediavale târzii.” Este vorba de prestigiosul dv. coleg de la Cotcodacul Daily din Chisinau , anterior autodeclarat PARATRAZNETUL d-lui presedinte T. Basescu !Cel care in subsidiar il tine la incalzire si pe ziaristul Roncea ,nasa’h!

Marius Bâtcă 02-12-2012 - 20:14

@ Parpanghel Carpathian LORD
Da, este vorba despre istoricul George Damian care are si blogul http://www.george-damian.ro si scrie si la Daily Cotcodac.
Recomand oricariu om interesat de istorie si adevar sa ii citeasca textele pe subiect.
Parerile sale politice sunt parerile sale politice. La fel si ale mele sau ale dvs. sau ale oricariu alt om.
Aici nu discutam despre politica, ci despre adevaruri si fapte istorice dovedite prin surse scrise. E mare lucru sa stai sa scotocesti prin arhive si sa transmiti si altora informatiile gasite.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 02-12-2012 - 21:07

@ mai tanarul Marius Batca : Distinse domn, ADEVARUL ISTORIC este CEL MAI RELATIV adevar ! Depinde doar de FACTORI SUBIECTIVI ! Iar despre domnul de la Chisinau care este ISTORIC prin proprie declaratie ! La fel ca foarte multi dintre concetatenii dansului ! Prin analogie ,desigur ce am crede noi daca ,la un moment dat DV. v-ati declara PARATRAZNETUL d-lui Filat , s-au admiratorul d-lui cu CIOC si BARBA de la Tiraspol ! Desigur , nu v-am categorisi la …mankurtzi, nasa’h ! Nici daca v-atzi afisa poza cu notabilitatile respective la un PAHAR de SAMPANIE !

Marius Bâtcă 02-12-2012 - 21:56

@ Parpanghel Carpathian LORD
Cred ca faceti o mare confuzie. Desi va era la indemana sa dati o simpla cautare Google.
Domnul George Damian chiar este istoric si nu este de la Chisinau, desi este unul dintre cei mai apreciati publicist-comentatori ai cotidianului Timpul.
Nu stiu care este „cuiul” dumneavoastra impotriva lui si, sincer sa fiu, nici nu ma intereseaza. La fel cum nu am habar despre vreo declaratie „paratraznet”.
Oricum, pe langa o confuzie evidenta, am impresia ca sunteti si victima marii confuzii Urbos – egal – George Damian. 🙂
Fiind destul de vechi pe acest forum, cred ca sunteti la curent si cu varianta „Batca-egal-Urbos”.
Din pacate, nu am mai vorbit de foarte mult timp cu George. Daca nu ma insel, cred ca i-am lasat un comentariu pe blog acum 2 saptamani. Comentariu care a fost interpretat gresit de anumiti comentatori. Dar, asta e alta poveste.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 02-12-2012 - 22:10

Da a existat un moment de confunzie ,datorata unei fotografii aparute la G.Damian cu inscrisul Sobru . S-a clarificat,ulterior, iar DV .ar trebui sa-i fii citit macar articolele , intrecare intr-una facea aceata declaratie de paratraznet in fata opiniei ziaristilor din Romania vis-a vis T. B. Cautati- o ,ea exista !De asocierea DV . si sandu dobre ,nu am cunostiinta !Desii am fost printre cei care v-au felicitat sincer la aparitie! De adevar apartine si faptul ca activitatea mea m-a tinut departe deZV pt.perioade mai scurte , s-au mai lungi !

Giurgiu Crisan 03-12-2012 - 09:15

Un amendament: ca să știm dacă CIORBA vine din turcă trebuie să vedem cuvintele cu radicalul CIOR în turcă și în romînește.Unde sînt mai multe? Sînt în romînește, deci din romînește provine acel cuvînt , nu din turcă.Romîna nu s-a vorbit doar pe teritoriul actual al țării, ci și la Sud de Dunăre pe o mare arie, deci turcii au putut să îl ia foarte bine de la romîni.Radicalul CIOR arată calitatea slabă (rea), de ex: cioară, ciorap, ciortan, a se ciorovăi, ceartă.

nae girimea 03-12-2012 - 11:49

L Mandruta e impregnat de „spiritul PROTV” : niste prostovani plini de sine care debiteaza ne-zdravanii si care au format o masa de ” interesanti „

hammurabi 03-12-2012 - 15:32

Un articol bine documentat, pe care sper sa-l citeasca si Mandruta.

4m 04-12-2012 - 13:24

Cine este Lucian Mandruta?

ianiu 06-12-2012 - 08:32

Chiar daca avea statut de autonomie in sec. 11-16, Transilvania a apartinut Regatului maghiar. Ne place ori nu, asta e adevarul. Altfel cum si-ar fi permis regii Ungariei ca Geza al II-lea sau Andrei sa colonizeze sasi si secui pentru apararea granitelor de sud si est?
Chiar si ungrovalahul Matei Corvin a fost rege al Ungariei si avea in stapanire si Transilvania. Dar astea constituie doar un minim de argumente, pe intelesul tuturor. Si ma indoiesc ca romanii sa nu fi avut voie sa poarte cizme..aberatii…opincile erau mult mai adecvate pentru modul de viata al romanilor.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS