Acasa Opinii Mândrie şi Prejudecăţi

Mândrie şi Prejudecăţi

scris de Ananie GAGNIUC
13 afisari

După celebrul „Mândrie şi prejudecată” a nu mai puţin celebrei Jane Austen, vin şi eu cu un petec de hârtie, că sunt roman şi mi-s mândru. Dar şi mâhnit de unele rele de la noi…
Ananie gagniucUite, ce scriu acum cu stiloul se datorează invenţiei românului Petrache Poenaru. Stiloul! Partea bună, cu urmaşi românaşi, ce-au avut peniţa ascuţită, mintea iscusită. Dar, vai, câţi epigoni, noian de scârţa-scârţa pe hârtie, cu o aşa zisă literatură… (citiţi porcărie!)
Apoi, am avut primul oraş din lume iluminat cu petrol lampant (Bucureşti) şi prima rafinărie a petrolului (Ploieşti) Fală! Mândrie! Dar, de-ar afla românii de-atunci că azi iluminatul, în mai toate oraşele ţării, lasă de dorit şi că benzina la pompă e cea mai scumpă din Europa, nu că ne-ar lua cu “Huooo!”? Mai mult (de fapt, mai multe), Anghel Saligny a construit cel mai lung pod, la vremea aceea. Azi nu suntem în stare de-o autostradă, de-am ajuns ca-n visele masculilor ce se vor virili: să ne bucurăm de fiecare centimetru în plus!
În domeniul aviaţiei, primii pionieri – Traian Vuia şi Henry Coandă! Români de români! Ori, în aste vremuri, atâţia politicieni sunt cu capul în nori, în aer, zboară… doar în străinătate şi de la un partid la altul… Iar dacă Ion Cantacuzino a fost primul din lume care a descoperit vaccinul antiholeric, actualmente orice demers românesc anticorupţie e sortit eşecului! De la mândrie, la… prejudecăţi. Nemaizicând de Nicolae Paulescu, salvatorul a zeci de milioane de oameni, prin insulina descoperită de el. Ca acum, să moară români prin spitale, din alte cauze – bacterii, mizerii, lipsă de aparatură, de medicamente etc.
Pe noi, românii, ne doare, mai ales că… se moare!
L-am avut pe Ilie Năstase, numărul 1 în tenis, pe Nadia Comăneci, nota 10 la gimnastică, pe cel mai longeviv actor pe scena unui teatru – Radu Beligan! Şi? Suntem la coada Europei, de râsul ţărilor civilizate, cu W.C.- uri în fundul curţilor şi cel mai redus consum de săpun şi pastă de dinţi. Mândrie? Nu, prejudecăţi!

P.S. Drag cititor, există umor exploziv, umor spumant, umor negru. Aici e umor… amar!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult