Acasa Opinii Mica Unire si Marea Dezbinare

Mica Unire si Marea Dezbinare

scris de Marin Neacșu
25 afisari

Sper că sunteţi republicani

O vorbă din bătrâni spune că Dumnezeu când vrea să îşi bată joc de un om îi ia minţile. Eu aş completa şi spun că atunci când Dumnezeu vrea să ia minţile unui om  îl face membru sau  simpatizant de partid.
Marin-NeacsuA trecut 24 Ianuarie nici nu ştiu cum. Altă dată, această zi era aşteptată dacă nu cu bucurie sau mândrie cel puţin cu interes, curiozitate, oamenii, chiar dacă nu aveau liber, vedeau ziua ca o zi de sărbătoare şi un prilej de a se întâlni cu prieteni poate şi pentru ca era ziua în care românii au avut tupeul să dea peste nas, ca să nu spun bot, hotărârii Marilor Puteri care cică admiteau Unirea, dar nu în fapt ci numai pe hârtie.

Cred că a fost ultima oară în istoria României când românii şi-au ales şi decis singuri soarta. De atunci încoace, începând cu alegerea unui domnitor străin, şi terminând cu preşedintele facebook, toţi conducătoriii au fost hotărâţi sau avizaţi de Marile Puteri sau Marii Prieteni, de la Răsărit sau Apus.
Atunci pe cine mai miră că anul acesta Ziua Unirii a fost eclipsată de lupta dintre Iohannis şi Dragnea, că televiziunile au discutat mai mult despre vizita binomului Dragnea-Grindeanu în SUA,  de filmul „Incendiul- partea a doua Bamboo” care a rulat în capitală cu Bruce Willis în rol principal, că au scăpat toţi, sau cu protestele „neautorizate de autorităţi, dar cu participare prezidenţială”, dar şi despre bugetul care a fost stabilit, dar va suporta modificări că aşa vrea Dragnea,  sau Referendumul care nu se ştie sigur despre ce va fi, dar va fi, că aşa vrea Iohannis.

Apropo de vizită, până la urmă domnul Dragnea a lămurit problema,  a fost invitat, dar nu a arătat nimănui invitaţia, e clasificată ca secret de stat, dar nu mai e nici un secret pentru nimeni că invitaţia a venit din partea  lui Elliot Broidy, şeful echipei de fundraising (strângere de fonduri) a lui Donald Trump, personaj care întâmplător are şi el probleme penale, căci a fost şi el condamnat,  dar el a scăpat de închisoare plătind cauțiunea. Fiecare cum poate, unii cu cauţiunea, alţii cu graţierea. În aceste condiţii cui să îi mai arde de Unire ?  Toţi oamenii de stat au transmis naţiunii mesaje pe paginile proprii de facebook, dar nici unul din primii 3 oameni ai statului nu a catadicsit să vină printre oameni, pentru că nu voiau să se apropie de ciuma roşie sau portocalie, sau mai ştiu eu ce culoare. Cu acest sentiment, oficialităţile au întâmpinat Mica Unire, asta au făcut ei pentru a arăta românilor ce înseamnă unirea.

Bineînţeles că românii de rând nu pot face excepţie. Pe acelaşi facebook, simpatizanţii celor două .. curente, fără deosebire de sex, religie sau vârstă se spurcă, se  jignesc, se porcăiesc după cum îi împinge coloratura politică, deşi au în faţă cunoscuţi, prieteni, foşti colegi, neamuri sau simpli necunoscuţi despre care nu ştiu decât că nu aplaudă când minte idolul lor. Nu e nevoie să fii simpatizant oponent pentru a fi linşat, e suficient să spui că nu eşti de acord cu ceva din ce a spus sau făcut liderul  de partid, ca să fi catalogat duşman de clasă.  Asta fac românii în sfânta zi de 24 Ianuarie, Ziua Unirii. De fapt de ce mă mir?  În 30 Martie 81, pe când se afla în stare critică pe masa de operaţie după tentativa de asasinat, înainte de orice informaţie,  Ronald Reagan îl intreba pe medicul care urma să îl opereze : „Sper că sunteţi republicani?”.

Divide et Impera

Cred că anul acesta  Ziua Unirii a fost cea mai lipsită de conţinut sărbătorire a Unirii din toate zilele de până acum. Chiar dacă în unele localităţi sau instituţii s-au făcut şi lucruri frumoase, cum au fost cele de pe Aeroportul Henry Coandă, la modul general a fost cea mai dezbinată zi a unirii din toate cele sărbătorite până acum, pentru că nici unul din primii oameni ai statului nu a participat la manifestaţii, televiziunile s-au concentrat pe cearta şi disensiunile dintre Dragnea şi Iohannis, pe lupta pentru putere, fiecare, după simpatii a ţinut să ne arate ce rău a mai făcut duşmanul politic, fiecare lider politic a ţinut să arate cât de bun e el şi cât de rău e celălalt, numai la unire nu s-au gândit ei. Bineînţeles invitaţii, analiştii, ziariştii prezenţi la „dezbateri” prin studiouri au dezbătut cu foc despre dezbinare. Adevărul este că nici nu prea poţi trece cu vederea imensele gafe pe care le fac şi un lider şi celălalt în încercarea de a manipula populaţia şi de a-şi atrage simpatia sau voturile dătătoare de oxigen. Bunăoară nu pot să pricep cum pot unii oameni să spună una şi să facă alta. Citez din postarea de pe pagina oficială a domnului Iohannis: „Am fost în Piaţa Universităţii, alături de miile de români, ca să-mi arăt indignarea.”
Am văzut la tv imagini cu domnul Iohannis în mijlocul unei adunări neautorizate.
Cred că nu e nici un român care să nu ştie, indiferent ce declară,   ce vrea de fapt domnul preşedinte: România lui, guvernul lui, parlamentul lui.
”Orice altceva este prea puţin, iar pentru a atinge acest obiectiv, pentru mine, niciun preţ nu este prea mare.”
Şi ca să nu spună cineva că sunt părtinitor, hai să dau un citat şi din domnul Dragnea. Când cu desemnarea premierului, prin 27 Decembrie, domnul Dragnea era şi el indignat şi încerca să îl sperie pe Iohannis care nu o acceptase pe Shaideh ca prim ministru: „Dacă în urma acestei analize vom ajunge la concluzia că pentru ţară este mai bine să-l suspendăm pe preşedinte nu o să am nicio ezitare” .
Dar acum, când e clar pentru toată lumea că Iohannis nu dă doi bani pe legi sau Constituţie ci numai pe propriile interese şi propriile cutume, când Iohannis a ieşit în stradă cerând căderea guvernului, Dragnea  dă la întors: ”Cred că vrea suspendarea pentru a avea tribună, pentru a merge în țară să se victimizeze. Nu ne interesează asta. Eu nu sunt interesat de ideea de suspendare”.
Ca simplu spectator, dar plătitor prin efectul legii, nu pot trage decât o concluzie: nici pe unul nici pe altul nu îl interesează starea sau situaţia românilor, fiecare îşi urmăreşte propriile interese, unul supralicitează, fiind acoperit de servicii  şi  DNA, celălalt blufează dar apoi se aruncă, de teama dosarelor. Iar românii se înjură între ei luând partea unuia sau altuia.
Asta nu a mai fost Ziua Unirii a fost Ziua Dezbinării Naţionale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult