Acasa Opinii Mihai Răzvan Ungureanu, Rusia şi SUA

Mihai Răzvan Ungureanu, Rusia şi SUA

scris de Ion Petrescu
2 afisari

La Summitul NATO, organizat la Bucureşti, între  2 și 4 aprilie 2008 s-a petrecut un moment imortalizat de fotografii şi cameramanii prezenţi la întâlnirea preşedintelui – de atunci – al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, cu omologul român, Traian Băsescu.

Ion PetrescuDupă ce oaspetele rus a fost întâmpinat şi condus de preşedintele României, cei doi şefi de stat au luat loc, în faţa camerelor TV, pentru un dialog evident protocolar. În acel moment, din partea dreaptă a micului ecran a apărut Mihai Răzvan Ungureanu, care ţinea în mâna stângă o elegantă servietă, iar mâna dreaptă a întins-o spre preşedintele rus, concomitent cu o firească aplecare spre cel aflat pe scaun. Traian Băsescu urmărea liniştit scena. Moment în care Vladimir Putin s-a ridicat în picioare şi a strâns mâna şefului Serviciului de Informaţii Externe/SIE. Un gest care confirma nu doar faptul că preşedintele Putin îl respectă pe demnitarul român, dar şi că i-a cântărit bine trecutul, prezentul şi mai ales viitorul.

Al doilea moment relevant a fost cel al vizitei fulger a preşedintelui Traian Băsescu la Casa Albă, în 2011. Atunci, în mod public s-a recunoscut rolul jucat de George Cristian Maior, ca şef al Serviciului Român de Informaţii, şi de către Ministerul Afacerilor Externe, în organizarea şi reuşita vizitei şefului statului român peste Ocean. În vizita menţionată, preşedintele României a fost însoţit şi de şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu

Prilej pentru şefii SIE şi SRI de a avea contactele adecvate cu omologii din CIA şi FBI. Prin nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu, ca viitor premier,  a pierdut George Cristian Maior ascendentul politic util evoluţiei sale în ierarhia statului român? Nicidecum. 

Pentru prezidenţiabilul Ungureanu, mandatul şi experienţa de şef al executivului de la Bucureşti este mai mult decât utilă, chiar într-o perioadă atât de delicată, precum cea a momentului politic actual. Întâia cerinţă a mulţimilor de manifestanţi diverşi, din marile oraşe ale României, s-a îndeplinit. Emil Boc nu mai este premier. Abia acum urmează adevăratul test pentru Mihai Răzvan Ungureanu. Puterea de a spune NU menţinerii în guvern a unor personaje precum Elena Udrea, cărora nenumăraţii demonstranţi, din ultimele săptămâni, le-au cerut demisia.

Dacă guvernul pe care îl va propune premierul desemnat va fi curăţat de „poamele acre” pentru românii de rând, atunci Ungureanu are şansa de a fi perceput, aşa cum a declarat, că este un român care ţine la interesul naţional. De altfel şi reacţia promptă a liderilor USL, explicit a lui Victor Ponta, indică faptul că iau în calcul probabilitatea ca Mihai Răzvan Ungureanu să conducă executivul până la alegerile din iarnă. 

Ceea ce sugerează, indirect, înţelegerea compromisului, fie şi momentan, de a renunţa la exigenţa alegerilor anticipate. Soarta preşedintelui urmând a fi decisă de viitorul parlament.  Aici s-ar putea ca Traian Băsescu să facă chiar el o surpriză opoziţiei şi să anunţe organizarea alegerilor prezidenţiale, în 2013, blocând astfel atât discutarea, în noul parlament, a oportunităţii unui nou referendum, pentru suspendarea sa, cât şi a tot ceea ce ar fi urmat după decizia previzibilă a forului legislativ. 

În acel moment, premierul desemnat acum, în funcţie atunci, are toate şansele de a fi nominalizat prezidenţiabilul puterii de azi. Iar George Cristian Maior să fie anunţat, concomitent, drept premierul cu care va face tandem – un cuvânt la modă – Mihai Răzvan Ungureanu. Din start, cei doi oameni de stat au o vizibilitate foarte bună în Occident, fiind inatacabili din perspectiva unei eventuale campanii electorale murdare.

 Nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu este un şah dat de regele de la Cotroceni, cu siguranţa unui mat la opoziţie, în posibilele devansate alegeri prezidenţiale. Pentru administraţia prezidenţială americană – şi după cum s-a văzut şi pentru aceea rusă – Ungureanu este o personalitate concretă, preţuită ca atare, pentru reuşitele sale profesionale. 

Un handicap pe care Crin Antonescu a avut onestitatea să îl recunoască indirect, evaluându-şi competitorul de o manieră obiectivă. Pentru prima oară, în istoria postdecembristă a României, Mihai Răzvan Ungureanu ar fi un candidat de tip american – precum preşedinţii SUA ce au condus anterior serviciile secrete -, capabil să discute relaxat cu omologii de la Casa Albă şi Kremlin.

Rămâne de văzut dacă va reuşi.

38 comentarii

ciufulici 06-02-2012 - 23:05

ORDONANTA GUVERNAMENTALA No. 001 pe Feb 06, 2012

Incepand cu Feb 07, 2012, orele 00:00 se interzice publicatia de tip internet Ziua Veche.

Mihai Razvan Ungureanu

Roland Catalin Pena 06-02-2012 - 23:30

ciufulici,ciufulici, ce bine o zici…parca ai fi pogonici ca crin si pontevici:))

urbos 06-02-2012 - 23:39

Porcule limbist, „ciufulici” e de-al tau basist.

Roland Catalin Pena 07-02-2012 - 00:03

urbos, tot porcus ai ramas…..dusuri reci si repetate, prietene…chiar nu vreau sa te pierd definitiv:))

urbos 07-02-2012 - 00:07

Acuma pe bune, cat de prost sa fii s-o bagi p-asta cu „crin si pontevici” cand basistul asta usturoiat de „ciufulici” vorbeste de securistiii mataluta de la Putere, caci are dreptate, de inchis si interzis se pot ocupa numa javrele tale securiste. Dar inteleg ca te simti la adapost tinand cont de limbile infecte pe care le dai dosului marelui sef.

Roland Catalin Pena 07-02-2012 - 00:12

urbos, ia pastilele, te rog…altfel de dai cu capul de calculator si cheama vecinii smurd-ul lui arafat, pe banii nostri:))

urbos 07-02-2012 - 00:24

Dar ce-ai vrut sa zici in raspunsul catre mazeltov „ciufulici” ai putea sa explici? Vorba aia, foaie verde loboda, curge apa-n lift.

प्रिंस Parpanghel Carpathians 07-02-2012 - 02:04

Care vecini , stimabile, care smurd! In cloaca aia infecta salasluieste doar cu alti sobolani, si la astia apelabili sant doar de la deratizare, s-au este si smurd pt .hanni. male! A ploi.esti ciobolanne urbos si chow-chow!

Andrei 09-02-2012 - 10:44

Nu mai sperati domnule Ronald ,comportamentul hermafroditului e tipic pt indivizi cu astfel de probleme ,saracu,bietul nefericit……n-are leac.!

tomi 07-02-2012 - 00:35

URBOS cind ai fost ultima data la medicul specialist,sti tu de care ramura, sectia aceea unde se da cu ciocanelul la genunchi? Desigur ca paranoia si schizofrenia nu prea se pot vindeca dar macar daca iei tabletele dormi si te mai linistesti. Uite asta-i acum am inteles,URBOS tu ai nevoie de multa multa liniste si odihna lunga.
tomi

urbos 07-02-2012 - 00:39

Ma, tu nu faci fata distractiei ma. Esti mult prea prost.

tomi 07-02-2012 - 00:50

Da URBOS cred ca ficatii au inceput sa-ti cedeze. In felul tau de a replica citesc nervozitate si chiar am impresia ca te grabesti la gara.Iar in privinta prostiei iar ai dreptate,tu cu ma-ta ta-tu si socrii laolalta nu aveti anii de scoala ce-i am eu facuti.

Ciu Huhu 07-02-2012 - 05:40

Om mai prost ca Tomi nu exista!

tomi 08-02-2012 - 00:03

Ba da,exista ! Eu am auzit de unul care-si zice CIU HUHU.

Ciu Huhu 08-02-2012 - 01:05

Tomi e infinit mai prost!

tomi 06-02-2012 - 23:54

Roland Catalin Pena va admir pentru curaj.Daca ati fi facut curatenie pe „ringul de dans” cind protestam contra manifestarilor de ura etnica si insulte deosebit de grave poate acum puteai sa dormi linistit.Ce faceati ca raspuns la protestele mele?Eram tait,era eliberat acel URBOS, BULA( -apropo,a plecat in concediu?) CIU HUHU,
sa ma faca sita,eram demontat pina la ultima piulita.Mi se reprosa ca lovesc in libertatea de exprimare si drepturile la libera opinie. Domnule Roland Catalin Pena ai dumneta habar ce diferenta este intre libertatea de opinie si instigare la ura etnica si negarea sau minimalizarea HOLOCAUSTULUI? Cind URBOS zicea „locuitorii flamizi din preajma ASHWITZ-ului erau disperati de mirosul de gratare ce-l consumau evreii din lagar” -Nu stiu daca am citat cuvint cu cuvit expresia dar puteti verifica ca in 90 % am retinut acea ingrozitoare expresie. Este greu de uitat.
Eu nu sint CIUFULICI cu care va razboiti ,si astept un raspuns competent si serios din partea dumitale „UNDE AI FOST DOMNULE Roland Catalin Pena CIND APAREAU INSCRPTII DE ACEST GEN, CE SINT FOARTE DEPARTATE DE LIBERA OPINIE?
tomi

Roland Catalin Pena 07-02-2012 - 00:07

Tomi, imi pare rau daca este asa cum spui. Noi avem niste filtre la site, dar nu ne permitem un moderator non-stop…am vazut si eu, in ultima vreme, ca baietii care mananca rahat au gasit tot felul de portite pentru a fenta filtrele…imi cer scuze pentru cei afectati si promit ca o sa incercam sa limitam abjectiile pe care le debiteaza…

urbos 07-02-2012 - 00:20

Sper sa te ocupi cu aceeasi abnegatie si de dejectiile acestor paraziti. Fa si tu abstractie de faptul ca-s basisti, sa pozezi in om cu principii, nu de alta.

tomi 07-02-2012 - 00:27

Domnule Roland Catalin Pena primesc in mod favorabil raspunsul dumitale,ati dat dovada de un ton decent si demn de un om cult si instruit.Sper ca pe viitor vom putea vorbi in mod civilizat pe forum,normal fara a bloca libera opinie.Consider ca am contribuit in anumit fel chiar daca minor la initierea unui dialog civilizat intre participantii la forumul dumneavoastra.Putem lega firele entitatii romane din diaspora indiferent de natie,religie si orientare social politica,puem invata unii de la altii mai ales ca fiacare stie ceva ce ceilalti ar fi curiosi sa auda.
tomi

Tache 07-02-2012 - 06:02

Rusinica, rusinica…..Vere. Tu nu ai obosit sa te contrezi cu Romanii….

Mache 07-02-2012 - 00:42

Draga nene colonelule,

Nu mi-o lua in nume de rau, dar articolul matale e de o stupiditate fara margini. Sa faci atata amar de prezumptii bazate pe modul in care a dat Putin laba cu Ungureanu’ asta aduce deja a bancul cu „ai acvariu, esti homosexual” Parol.

Pana una alta omul nu are un partid mare in spate. Probabil ca joaca doar rolul unui pion numai bun de sacrificat in cine stie ce combinatie a a lui Basescu. Omul e intelectual, e evreu, fost ASC-ist si capetenie UTC-ista, nu e charismatic. Sansele lui la orice pozitie electiva sunt probabil 0. Cred ca ex-PRM-istul Nati Meir are sanse mai mari la presedentie decat asta… Pe bune 🙂

In plus la aia cu presedintii proveniti din serviciile secrete mi-l amintesc doar pe Bush ‘al batranu’. Care intr-o cariera publica de vreo 30 de ani a fost exact 357 de zile seful CIA (sub Gerald Ford intre 1976 si 1977), in afara de asta ocupand doar functii politice.

Traditia aia cu vechiul chekist care ajunge mare politican e de la rusi. A fost inaugurata de Iuri Andropov si se continua pana-n ziua de azi cu V.V. Putin. In gheneral chestiile astea n-au priza in lumea civilizata…

Tache 07-02-2012 - 05:39

Excelenta postare…Mache. Jos palaria….!

Europeanuul 07-02-2012 - 23:56

In urma cu vreo 2 ani Chelu vindea gogosi emotionali ca Romania va intimpina o adevarata „invazie” de investitori seriosi, atrasi de costul mic al fortei de munca si o legislatie sociala subtire. Dar iata ca economia isi urmareste mereu logica ei (intr-o piata interna in s’cadere investitiile se diminueaza si ele la rindul lor) .

A fost clar ca aghiotantul Boc va pica pe post de tap ispasitor. Istoricianul Razvan Ungureanu nu imi spune mai nimic. Numele lui imi aminteste ceva vag despre sustinerea ideii fixe a chelului legata de axa lui fantoma Bucuresti-London-Washington (in acest context probabil ca avem de a face urmatorul aghiotant scos la interval). Pe mine ma amuza faptul ca marii peceristi (de genul fostului Director General al Inspectoratului Marinei RSR, fosti trombonisti inflacarati ai Uniunii Tineretului Comunist, etc) au fost toti de dreapta 😉

Acum, cu seful SIE in capul mesei vor sti si mai bine poporenii pcr ce au de mancat. Si ma refer aici la cei cu care-si va imparti puterea politica (va fi al nu stiu catalea guvern Basescu)

Camelian Propinatiu 07-02-2012 - 08:53

Scenariul prognozat nu rezerva vreun loc profesorului Magureanu, pentru care atât dl Boc, presedinte al Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din România, filiala Cluj intre 1987 si 1989, cât si dl Ungureanu, membru supleant in Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist (v.wiki), apar ca profesori de istorie cam de aceeasi vârsta, cu perfectionari occidentale asemanatoare, si cu destinul ciudat ca ar fi putut fi prim-ministri si intr-o RSR stapânita de Nicu Ceausescu.

jan dinu 07-02-2012 - 09:20

CERCEficatul de botez religios al d-lui MRU trebuie publicat
cit mai curind in media ar elimina astrfel suspiciunile asupra
lui cu intreaga gama de conspirationisme . NU doar al lui
dar shi al sotiei ,plus al fiului . Zvonistica neclarificata va
declansha mari framintari sociale devenind shi – EL – tot
un pion de sacrificiu in miinile lui Basescu alunecind tzara
pe panta unor nesfirshite framintari cu pierderi imense shi
suferinte ale natiunii romane !
JD-USA

jan dinu 07-02-2012 - 09:25

Mache ,nu ti-am citit postarea decit dupa … dar am fost pe aceiash unda …
cam pe-aproape ..-:)))
JD-USA

gabriel 07-02-2012 - 10:23

Populatia Romaniei trebuie urgent „modernizata”, suntem prea multi fata de nevoile capitalistilor, vrem sa mancam si sa traim pe banii lor de oameni harnici si „de substanta”…cam la 10 milioane ar trebui sa ne „reformam”!

Ciu Huhu 07-02-2012 - 13:33

In orasele Romaniei in ciuda frigului si a noului guvern Basescu, se continua demonstratiile si se striga: JOS DICTATORUL BASESCU, JOS BASESCU, JOS DICTATORUL…!!!

Hokusay San 07-02-2012 - 13:42

In orasele Romaniei in ciuda frigului si a noului guvern Ungureanu, se continua dezapezirea si se striga: JOS DICTAFONUL, JOS DICTAFONUL, JOS DICTAFONUL…!!!
Caci oamenii nu mai sufera agitatorilor liberali care lucreaza la greu ca sa aduca tara in raboi civil.

Ciu Huhu 07-02-2012 - 14:53

Te plateste bine Basescu?

Andrei 09-02-2012 - 10:54

PRESEDINTELE „usl” DOMNUL iON iLIESCU,” EL CAUDILLO”,N-ARE ALTI MAI BUNI CA TINE ?

Nu te compari cu nimeni… toti sunt mai buni.

ghe.plotoaga 07-02-2012 - 15:22

Mai colonele,

„– precum preşedinţii SUA ce au condus anterior serviciile secrete -, capabil să discute relaxat cu omologii de la Casa Albă şi Kremlin.”

Imi poti spune si mie care sunt presedintii care au condus servicii secrete in SUA? In afara de batrinul Bush? Ce vrei tu sa sugerezi in acest articol?
Inca o data dovedesti ca esti un adevarat agent de influenta ce se straduieste dar nu prea-ti iese….:))) esti penibil monser – ti-am mai zis nu se pupa ideologia invatata si practicata la tinerete cu realitatea anilor prezenti; degeaba tot incerci sa te dai cocos si sa te adaptezi, evoluezi dintr-o ratare in alta. Accepta senin ca ce a fost a fost iar acum e timpul sa faceti loc pentru generatia tinara, democrata [asa cum este ea structurata si educata dupa 1990 este totusi pe drumul cel bun] si ca generatiilor esaloanelor doi si trei ale PCR si UTC li s-a ars gazul….Si pentru ca esti un fost militar am sa iti dau o comanda – INAPOI, IN REPAUS, RUPE-TI RINDURILE, MARS! sugestia mea este sa o executi….ne-ai scuti de a pierde timp pretios pentru a-ti citi ineptiile si de a-ti raspunde la ele
Tovarase colonel, o pensie usoara iti doresc.

Pribeagul 07-02-2012 - 20:23

Domnule Petrescu, iar ne tii pe jar, adica nu ne spui tot ce stii.

Pina una-alta dl MRU , daca se inscauneaza, are un rol limitat si foarte important, de a asigura alegeri corecte. Celelalte… in alta guvernare, poate.

Un cistig cert; vom avea un prim-ministru care vorbeste o engleza stralucitoare. Insa, acest lucru inseamna si o pierdere. Noi de cine mai ridem? 🙂

filmi 08-02-2012 - 21:41

Lumea a iesit in strada in primul rand impotriva lui Basescu. Boc era oricum o unealta. Nu mai incercati sa aburiti lumea ca nu mai tine. De aia a si iesit lumea in strada, s-a saturat de aburelile unor mafioti de cartier care cred ca toti sunt la fel de prosti ca ei.

Levadbine 08-02-2012 - 21:48

Eu am vazut primele imagini de la prima manifestatie si printre primele lozinci si primele strigate ale manifestantilor a fost aceasta: PDL+USL=ACEEASI MIZERIE. S-au cerut patru lucruri: jos Basescu, Jos Boc, alegeri anticipate, afara cu clasa politica de dupa 1989. Simplu si firesc. Actualii pdl-isti sint incuscriti, sunt nasi si fini unii la altii, au fost in aceleasi guverne care au distrus Romania, asa ca, romanii sint constienti ca o tara noua nu paote sa vina de la cei vechi!

remi 09-02-2012 - 12:42

Da,vezi binisor…..PD-ul e urmasul fsn-ului,dar tot din fsn e facut si actualul psd.Pe bashinica insa ,o sa-l dam greu jos,ca el nu intelege nici ce e democratia(cred ca nu-i place nici cum suna cuvintul…) si mai e si frica pe care a instaurat-o la cei din preajma.Sau aparenta de teama pe care vrea sa o instaureze.El nu intelege ce-i acela un subaltern sau un colaborator….El stie doar termenul de subordonat sau sluga….Asa ca e greu sa dam jos un dictator,ca nici pe Ceao nu l-am putut da jos usor.Amintiti-va ce a fost in 89 in statele comuniste din europa si ce a fost la noi…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult