Acasa Opinii Miscare inteligenta la Bucuresti

Miscare inteligenta la Bucuresti

scris de Ziua Veche
2 afisari

 Anuntul presedintelui Traian Basescu, conform caruia liderul Americii, Barack Obama a invitat Romania sa participe la dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta, constituie – dupa vizita sa la Chisinau-, a doua miscare politica inspirata la inceputul ultimului mandat prezidential. Daca la finele saptamanii trecute, ziarele de peste Ocean explicau cetatenilor americani in ce conditii Statele Unite vor furniza rachete balistice de aparare Emiratelor Arabe Unite, Kuweitului, Omanului si Qatarului, in acest     week-end, declaratia sefului statului roman va fi in atentia presei europene. In mod special, a celei din statele care se simt vizate de gestul de loialitate a Romaniei fata de SUA. 

Conform precizarilor unor oficiali americani,  administratia Obama coopereaza eficient cu Arabia Saudita si ceilalti aliati din Golful Persic, pentru ca prin furnizari de armament si modernizarea sistemelor defensive autohtone, terminalele petrolifere din zona si alte instalatii importante ale infrastructurii adiacente sa fie protejate impotriva posibilelor atacuri initiate de Iran.

Celebrul general David Petraeus, care conduce acum Comandamentul Central American a confirmat livrarea, catre cele patru state amintite, a unor baterii de rachete defensive. Declaratia sa pare a fi parte a unei campanii de relatii publice fara precedent, lansata de Casa Alba, pentru a convinge opinia publica americana asupra focalizarii actualei administratii pe optiuni strict  defensive.

Efectul dominoului s-a resimtit si la Bucuresti, unde s-a declansat o campanie similara. Absolvent al Universitatii Nationale de Aparare din Washington D.C., generalul Alexandru Grumaz ne-a declarat: ”Secolul 21 va fi modelat de relatia SUA-China. Asta nu inseamna ca Orientul Mijlociu  – ma refer expres la Iran si la binomul Israel – Palestina -, nu va fi pe agenda de prioritati a americanilor. Relatia transatlantica s-a schimbat, ca si politica externa americana. Europa va trebui sa participe la securitatea internationala, altfel nu va conta in jocul global. Realizarea scutului  anti-racheta este prima optiune de securitate colectiva, dupa terminarea  Razboiului Rece, la care, din fericire, Romania raspunde cu o promptitudine onoranta”.

De ce vine acum aceasta propunere din partea SUA? In mesajul adresat concetatenilor sai, pe 27 ianuarie a.c., presedintele Barack Obama a promis un raspuns puternic, daca guvernul iranian continua cursa inarmarii nucleare. Asta deoarece, la debutul mandatului sau prezidential, Obama le-a recomandat liderilor iranieni sa isi schimbe politica nucleara pana la finele anului trecut. Nucleul dur al puterii de la Teheran i-a ignorat sugestia.

Iata de ce luna februarie este considerata la Tel Aviv ca fiind ultimul termen acceptabil pentru ca SUA sa isi precizeze masurile fata de consolidarea potentialului nuclear iranian. In replica, Casa Alba adopta public o pozitie defensiva in Peninsula Araba si una similara, la flancul estic al NATO, activand aliatul fidel – Romania.

Amenintarile voalate, anuntarea posibilei coalitii vizand masuri economice restrictive, temperarea Israelului, protejarea aliatilor din Peninsula Araba si din Rasaritul Europei indica mularea administratiei americane pe asteptarile opiniei publice din SUA.

Insa tocmai aceasta va face presiuni pentru masuri ofensive, atunci cand va intelege ca liderii iranieni iau in deradere rabdarea americana. Probabil in aceasta primavara…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult