Acasa Opinii Miza unui general lucid

Miza unui general lucid

scris de Ziua Veche
5 afisari

Ion PETRESCUPrintr-o miscare surprinzatoare, seful militar al fortelor armate i-a invitat la sediul sau pe ministrul de externe si pe cel de finante, impreuna cu titularii altor structuri guvernamentale. Iata o actiune considerata neobisnuita intr-un stat democratic. Dar care a indicat preluarea initiativei in politica externa de catre militari, decisi sa puna ordine in tara.

 In acest mod, seful armatei pakistaneze, generalul Asfaq Parvez Kayani a dat semnalul public ca – prin stabilirea agendei discutiilor, din aceasta saptamana, de la Washington D.C. – a devenit  cel mai important interlocutor al liderilor americani, fiind de facto in fruntea delegatiei  ministeriale  a Pakistanului, teoretic condusa de ministrul de externe Shah Mahmood Qureshi. Convorbirile din capitala americana au loc intr-un moment cand razboiul dus impotriva talibanilor, in Afganistan se afla in ultima sa etapa.

Decizia sefului armatei de a conduce o reuniune a principalilor ministri din guvernul de la Islamabad confirma dorinta de a avea un executiv puternic, capabil sa readuca teritoriile aflate la granita vestica sub controlul autoritatilor centrale si sa gestioneze altfel relatiile cu terte state, precum S.U.A., India si Afganistanul.

Dupa ce a vizitat Comandamentul Central al SUA, din Tampa, in acest weekend, generalul Kayani are in program intalniri la Pentagon, cu amiralul Mike Mullen, seful Comitetului Intrunit al Sefilor de State Majore  si cu secretarul (ministrul) Apararii, Robert  M. Gates. El va fi prezent si la inceperea convorbirilor oficiale dintre doamna Clinton si ministrul pakistanez de externe, Qureshi. Aidoma unui sef de stat…

Ce vrea delegatia pakistaneza? Ca Pakistanul sa medieze negocierile dintre autoritatile afgane si liderii talibani. Un deziderat ignorat de presedintele Afganistanului, Hamid Karzai, care a anuntat deja, la debutul acestei saptamani, ca s-a intalnit, la resedinta sa, din Kabul, cu o delegatie a grupului de insurgenti Hezb-i-Islami. Dar si talibanii resping o asemenea idee, dupa recenta arestare a unui lider al lor, in Pakistan –  Abdul Ghani Baradar.

Apoi, solii pakistanezi vor exprima ingrijorarea fata de oferta Indiei de a contribui, cu instructori militari, la efortul NATO de a antrena fortele de securitate afgane. Asta ar insemna cresterea influentei indiene la nord de Pakistan. Inacceptabila.

Vizita acestei delegatii are loc dupa noua luni de lupte ale trupelor pakistaneze impotriva talibanilor retrasi initial in regiunea Swat, apoi in Waziristanul de Sud. Diminuarea puterii militare a insurgentilor din aceste zone s-a facut cu pretul pierderii vietii de catre 2377 de militari pakistanezi. 237 dintre acestia erau ofiteri! Un numar neobisnuit de mare pentru operatiuni militare de acest gen.

Iata de ce, generalul Kayani mizeaza pe compensarea, de catre actuala administratie americana, a cheltuielilor prilejuite de cele doua campanii duse impotriva talibanilor. El va solicita bani si tehnica de lupta moderna pentru armata Pakistanului. Anterior, Islamabadul semnalase disfunctionalitati in furnizarea, in 2009, a celor 1,2 miliarde de dolari meniti finantarii luptei trupelor proprii impotriva talibanilor. Raspunsul oficialilor americani? Congresul SUA  trebuie informat concret asupra modului in care au fost cheltuiti dolarii acodati

Practic, preluarea sefiei delegatiei de catre liderul armatei este un semnal fara echivoc pentru Pentagon. Doar America are nevoie de implicarea pana la capat a fortelor armate pakistaneze in lichidarea grupurilor  paramilitare de la granita cu Iranul. La Islamabad, generalii stiu ce furtuna vine in desertul iranian…Salam alecum! Alecum salam?

0 comentariu

vifor 09-08-2010 - 23:39

Tot respectul nostru pentru Ilie Ilascu !!!

Gogu 10-08-2010 - 13:24

Foarte bine Ilie Ilașcu!

papillon 20-08-2010 - 18:51

Stima si respect pentru actul de curaj de care ati dat dovada domnul Ilascu. Dumneavoastra si multi compatrioti stiti,simtiti ca sansa Basarabiei nu poate fi pozitiva decit in bratele patriei mama ,Romania si in UE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult