Acasa Opinii Moartea si desantarea mediatica

Moartea si desantarea mediatica

scris de Ziua Veche
0 afisari

De dimineata, aveam in minte o intamplare de viata savuroasa ca o felie de pepene rosu, dulce si racoros in miez torid de vara. Dar am auzit aiuritoarea veste a mortii neintamplatoare a Madalinei Manole si a aparut familiara senzatie de sincopa: te opresti, cugeti dupa puteri si apoi reintri in realitatea imediata. Schimbata. Am dat o raita prin trecutul estimat la vreo suta de ani 🙂 dupa vreun gand de sinucidere care sa fi strabatut meteoric mintea mai cruda sau mai coapta.

 

Si nu am gasit decat o rebeliune pasagera de adolescenta, deloc emo, cand, suparata pe parinti, dar nu destul incat sa plang deopotriva si demonstrativ si natural, am inchis ochii si mi-am imaginat jalea pe care ar fi provocat-o moartea mea pedepsitoare. Imediat s-a rupt norul de lacrimi. Atat. Nu pot asadar cantari cam cata disperare poate inunda si face un suflet de femeie tanara sa se scufunde. Desi m-au calcat si pe mine, ca pe tot omul, varii necazuri, mai des cautate cu lumanarea 🙂 si mai rar din nedeslusite ratiuni, fuga din aceasta lume n-a facut parte din optiunile de iesire din impas. Dar nu despre sinucidere as vrea sa vorbesc, ci despre reactia colectiva atunci cand „protagonistul” este o persoana publica. Vom gasi vreodata, ca multime, decenta si adecvarea comportarii? Puterea de-a  inabusi curiozitatea bolnavicioasa pentru senzationalul discutabil si dubios picant? De-a prefera discretia, valvei? De-a  renunta la meschina scormonire dupa scheletele ascunse in dulapul existentei cuiva care a murit de moarte buna ori rea? De-a ne lua ochii de la transmisiuni in direct de funeralii in care comentarii inepte insotesc imagini grotesti?

Oare de ce uitam ca, printre toate zicalele noastre, mai mult sau mai putin intelepte, avem si una cu adevarat onorabila care ne cere ingaduinta, putere de a ierta si respect fata de morti: despre ei, numai de bine. Or, mai mereu „pomenirea” devine barfa, priveghiul, sueta si petrecutul pe ultimul drum, petrecere. Eu n-am fost fanul cantaretei. Dar daca as fi fost, mi-as fi dorit ca favorita mea sa aiba parte de o presa postuma discreta. Televiziuni, ziare si reviste, Madalina Manole a ales sa plece pentru odihna. Lasa-ti-o in PACE!

 

(articol aparut in numarul 14 al saptamanalului ziuaveche.ro)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult