Acasa Opinii Moderatorul naţional

Moderatorul naţional

scris de Ziua Veche
3 afisari

Ion PetrescuAbsenţa bunăstării generale, nu doar la noi, ci şi pe mapamond, generează mânie. Cultivată subtil sau pe faţă. Una care, din punct de vedere raţional, nu are nicio scuză. Din perspectivă politică se găsesc pretexte. Se invocă, de conaţionali cu atribuţii oficiale, la ore cu bună audienţă pentru televiziunile cu succes la public, chestiuni care ar condiţiona revitalizarea economiei naţionale.

 

Dar oamenii nu mai sunt atenţi la argumentele lor. Ci la cum se îmbracă. Cu cine se întâlnesc. La ce restaurant. Cu ce maşini vin. Ce domniţe mai sunt prin preajmă. Ce afaceri ar putea pune la cale. Ce averi declarate au. Dar mai ales ce bunuri materiale şi conturi bancare au pitit pe unde i-a dus mintea.  

Acum, guvernanţii sunt priviţi cu neîncredere. Pentru că nimeni nu mai râde când este vorba de siguranţa zilei de mâine. O noţiune devenită pur şi simplu ridicolă în societatea românească de azi.

L-aş întreba pe preşedintele nostru, oficial la ultimul mandat, dacă a văzut, înainte de 1989, la Teatrul Foarte Mic, piesa „Mârâiala”, de Paul Cornel Chitic.  Pentru cine nu a avut şansa să vizioneze unul dintre spectacolele de excepţie cu piesa amintită, este suficient să menţionez că mesajul transmis de autor şi actori era simplu. Oamenii aveau nemulţumiri majore, în socialism, dar se fereau să le spună la serviciu. Preferau să vină acasă şi să dea frâu liber nemulţumirii sub forma unei “mârâieli”, controlate atent, că nu se ştie unde putea fi o ureche vigilentă, sau un cip postat de intelligence. Ieri, ca şi azi.

Ei bine, chiar dacă s-au diversificat actorii în arena politică din România şi este invocată libertatea de exprimare, conaţionalii bine informaţi tot mai au temeri să îşi exprime public opiniile critice. Iar cei care o fac, devin brusc ţinte în presă. Evident, sub alte pretexte. Care dacă nu există, pot fi găsite.

Interesul naţional ar cere ca moderatorul naţiunii să se ţină de cuvânt şi să elimine, cu tact, cauzele obiective ale monologurilor înverşunate. Aşa se întâmplă, în democraţiile adevărate.

După cum tot interesul naţional ar impune ca la Casa Albă de la Cotroceni, preşedintele să urmeze exemplul lui Obama şi să aducă în echipă oameni noi. Cu o viziune neîncruntată asupra viitorului României.

Place sau nu, românii “mârâie.” Şi majoritatea absolută a lor vor să iasă din situaţia actuală. Prin dialog. Înţelepciune. Şi măsuri în favoarea celor ce simt injustiţia economică.

Altfel, se întinde plaga urii.

0 comentariu

Rasputin 18-08-2010 - 16:59

…rusnacii, samogon, berechet.
De cîte ori apare prohibiţia, şi fabricarea ilegală se dublează.

Aţi băut vreodată samogon fabricat de ruşi acasă?
E groaznic.

Basarabeanul 18-08-2010 - 20:09

AU MAI FOST LUATE AŞA MĂSURI ÎN 1985. S-A BĂUT ATUNCI LA EI TOT CE E FLUID ŞI CURGE (DILUANTE CHIMICE, ANTIFRIZ, COSMETICĂ TARE, etc.). UN CLASIC RUS SPUNEA”RUSIA E MARCATĂ DE TREI VICII GENETICE-PROSTIA, DRUMURILE RELE ŞI BEŢIA”. DUMNEZEU NU BATE CU BĂŢUL, FRAŢILOR!

Contele Monte Cristo 19-08-2010 - 22:39

Va Fi Atacată România?
Mediatizarea din Rusia pe tema spionului Român e de rău augur!
Demonstrează că Putin urmăreşte ceva. Posbil vrea să se răzbune pe Băsescu pentru că l-a înfruntat în Moldova şi de aceea acum urmăreste amplificarea zâzaniei pentru a urma „modelul” Georgian asemenea. Şi astfel ar începe un al III-lea Razboi Mondial. Biblicii Gog si Magog s-ar putea traduce prin Geţi si MasaGeţi, adică prin Români şi Ruşi care s-ar putea încăiera acum în Moldova-Basarabia. Pentru că armata a 14-a din Transnistria va ataca Republica Moldova, iar România ar interveni în apărearea Moldovei. Astfel războiul ar deveni de neoprit: Putin va înainta din Orgoliu Rusesc, iar românii nu se vor putea retrage şi abandona Moldova ca în 1940… deci conflagraţia s-ar acutiza… Polonia, Georgia, Balticii sunt ţări care ştiu cu cine au de-a face în cazul Rusiei şi nu ar vedea cu ochi buni atacul rusesc, mai ales Georgia păţită… deci, nu trebuie să privim acest scenariu ca „imposibil”, ci ca unul care înca poate fi Prevenit! http://politicom.moldova.org/news/rusii-fac-scenarii-pentru-dezmembrarea-romaniei-200688-rom.html
http://www.basarabeni.ro/stiri.php?action=read&pagina=239

http://www.youtube.com/watch?v=MvXyGQF2txE

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult