Acasa Opinii Mosad-ul va controla CIA?

Mosad-ul va controla CIA?

scris de Ion Petrescu
26 afisari
Cap sau pajură? Pajura reprezentând, în aceste rânduri, proiecţia anticipativă a unor evoluţii geopolitice în spaţiul islamic. Precum studiul Sandrei Hamoud, venită din Damasc, la Bucureşti, despre criza din Siria. Sau demersul similar al Fatmei Yilmaz, sosită de la Ankara, în Capitală, despre rolul Turciei ca aliat al NATO, în lupta împotriva terorismului.
Ion PetrescuAceastă performanţă, de coagulare a eforturilor unor tinere din arealuri conectate la convulsiile politico-militare din Orientul Mijlociu, este rodul tenacităţii unor visători, precum Adrian Corobană şi Vasile Simileanu, care au reuşit – chiar în lunile marcate de criza prezidenţială, din România -, ca să organizeze o şcoală aparte, la Biblioteca Metropolitană din Bucureşti. Al cărei rezultat palpabil este volumul de peste două sute de pagini, tipărit de Editura Top Forum, intitulat chiar aşa:”Evoluţii geopolitice în spaţiul islamic”. O reuşită la care au mai contribuit Cristian Bizadea, Marinela Carastoian, Miriam Cihodaru, Alina Croitoru, Ştefan Georgescu, Romulus Hâldan, Marian Mihai Bogdan, Răzvan Munteanu, Cristian Olărean şi Gheorghe Văduva.
Cei mai tineri dintre ei ar merita nu doar să urmeze cursurile la Centrul European pentru Studii de Securitate  “George C. Marshall”, din Germania, dar şi ar putea deveni beneficiari ai unor burse sau altor forme de sprijin – pentru călătorii de studii şi documentare, în ţară şi străinătate – avute în vedere de Centrul de Analiză şi Studii de Securitate/C.A.S.S., recent înfiinţat şi condus de generalul Alexandru Grumaz.
Cap sau pajură? Capul fiind, aici, expresia proiecţiei dezirabile a dinamicii situaţiei din Orientul Mijlociu – nu la nivelul unor tineri împătimiţi de geopolitică, sau al analizei unui think tank, precum C.A.S.S. – ci la vârful Agenţiei Centrale de Investigaţii/C.I.A., al cărui lider, ex-militar de excepţie, a fost recent pus pe liber, din alte raţiuni decât cele făcute până acum publice!
După cum am aflat de la unul dintre generalii români cu ani buni de activitate la Cartierul General al NATO, este foarte posibil ca C.I.A. să intre – precum Departamentul de Stat – într-o viitoare perioadă de… matriahat, la conducerea acestei instituţii celebre şi utile, pentru unii, malefică pentru alţii, urmând, probabil, a fi nominalizată Jane Harman, o figură publică cunoscută în arealul oamenilor politici din Washington D.C., ex-membră a Congresului Statelor Unite.
Ei, bine, abia acum începe darea la o parte a vălului de pe motivele reale ale înlocuirii celebrului general David Petraeus, extrem de popular în armata de peste Ocean, iubit şi de femei frumoase, ex-potenţial candidat al partidului republican la alegerile prezidenţiale americane din anul 2012, tocmai de aceea mătrăşit de Barack Obama din structurile centrale ale Forţelor Armate Americane taman în Afganistan, apoi rupt de camarazi şi pus director la C.I.A., unde a continuat să fie incomod, prin viziunea sa pragmatică privind implicarea americană în unele zone fierbinţi de pe mapamod.
Jane Harman nu va fi incomodă. Ba chiar previzibilă. Asta din cauză că a fost implicată, în anul 2005, într-un scandal legat de un caz de spionaj …israelian în Statele Unite. Când a fost înregistrată promisiunea ei că va ajuta la eliberarea unei persoane suspectată că ar fi fost spion al statului evreu!
Atunci, Harman ar fi declarat unui alt presupus agent israelian că va face lobby, la Departamentul de Justitie, şi pentru a elimina acuzaţiile de spionaj formulate împotriva a doi înalţi oficiali, care au sprijinit puternicul Comitet Americano-Israelian pentru Relaţii Publice (AIPAC).
Şi ca tacâmul să fie complet, în schimb, interlocutorul lui Harman, suspectat a fi agent Mosad, a promis să o ajute pentru ca ea să devină președinte al Comitetului pentru Informații al Camerei Reprezentanţilor, unde era deja membră.
Atenţie! La sfârșitul conversației, Harman a spus tare şi răspicat: „Această conversație nu există!”
Harman, care vorbește frecvent la evenimentele iniţiate de AIPAC, este cunoscută ca un puternic susţinător al Israelului şi războaielor duse de acesta în Orientul Mijlociu.
Ea a sprijinit atacul asupra Irakului, iar acum susține că, în mod similar, Iranul este o amenințare la adresa americanilor. De altfel, Harman se numără printre beneficiarii de top a unor donații de campanie pro-Israel.
Jane Harman este una dintre personalităţile care susţin informaţiile difuzate în presa de peste Ocean, conform cărora Iranul dezvoltă arme nucleare, deşi spionajul american afirmă că Teheranul nu are potenţialul de a produce acum asemenea rachete.
În cei nouă ani de activitate în Congres, Harman şi-a concentrat atenţia  pe problemele militare și de securitate. Ea a activat în toate comisiile majore de securitate: șase ani în comitetul pentru forţele armate, opt ani la cel pentru informații, și patru la acela pentru securitate internă.
Ea a fost căsătorită cu miliardarul Sidney Harman, proprietarul revistei Newsweek, până la moartea acestuia, de anul trecut. Sydney a fost listat ca al doilea cel mai bogat membru al Congresului SUA.
Harman a demisionat din Congres, în anul 2011, pentru a conduce Centrul Woodrow Wilson, din Washington D.C., cotat a fi al 16-lea cel mai puternic think tank din lume.
Presa de peste Ocean consideră că dacă Harman devine director al CIA, numirea ei va fi întâmpinată, cu bucurie, de către guvernul israelian.
Întrebarea fundamentală? Din acel moment, indirect, Mosad-ul (esenţiala…Pajură) – adică “ha-Mosad le-Modi’in u-le-Tafkidim Meiuhadim”/„Institutul de informații și operațiuni speciale”, din Israel, va controla C.I.A. (principalul …Cap)?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS