Acasa Opinii Mulți candidați, glagorie puțină

Mulți candidați, glagorie puțină

scris de Doru Dragomir
146 afisari

Odată, la Helsinki, un amic de-al meu a participat la o conferință pe linie de educație, ocazie cu care i s-a atribuit un premiu pentru excelență în acest domeniu.

Ca să fie mai aproape de alți premiați, ca să audă și să vadă mai bine ce se petrecea pe scena arhicunoscută țării gazdă, a obţinut un loc privilegiat mai în față, chiar în primul rând al sălii.

Când cel gratulat de un așa frumos premiu a urcat pe scenă, întrega sală s-a ridicat în picioare și începu să aplaude frenetic, semn că meritul i-a fost recunoscut.

Cei care au deschis prima pagină a conferinței au început a vorbi cu eleganță și deferență, dar în limba țării gazdă, adică în finlandeză, prietenul meu, dragul de el, profesor cu staif, neînțelegând absolut nimic din cele ce se prezenta ocupanților marii săli.

Nici nu se putea ridica să dea să plece, pentru că un asemenea gest este considerat un grav afront în Finlanda – „Țara celor o mie de lacuri.”

Să mutăm atenția cititorilor într-o altă țară și anume – România – „Țara politicii fără de sfârșit” – locul unde are loc o altfel de întâlnire, aceea dintre un mare lider politic și mai mulți oameni de profesie asemănătoare acestuia. Este vorba de o întâlnire în cadrul căreia, D-l. Ion Ilici Iliescu, fost Tov, de profesie inginer, explica programul său de lucru unui grup mare de ingineri, cărora le-a vorbit mai bine de un ceas.

La terminarea spiciului său, Ion Iliescu, se pregăti să părăsească întâlnirea, când, la ieșirea din clădire, observă că era aşteptat de o droaie de oameni veniţi special să-l vadă și să-l audă, iar D-l. Ion Iliescu, de îndată începu să le vorbească.

Numai că acesta, sub influenta discursului anterior si în virtutea inerției conferinței sale, începu a-și expune ideile cam în același registru, abuzând, nonșalant, de neasemuitul său vocabular peceristo-ingineresc, cu aceeași convingătoare tiradă de un impecabil raționament logic, astfel că, auzindu-l, nu știai unde sfârșește adevărul și unde începe ficțiunea.

Pe fața celor cărora le vorbea acum, se instalase, ușor uimirea și începu a se uita unul la celălalt mirați, căci nu înţelegeau mare lucru, fiindcă ceea ce auzeau era prea „inginereşte” spus, prea tehnicizat prezentat și nu pe limba lor.

Așa că domnule „Candidat Politic”, dacă dorești să ajungi a ocupa râvnitul scaun al magistraturii supreme în stat, arată-te binevoitor și vorbește cetățenilor români, cărora le soliciți votul, cât poți de mult, dar în tot ceea ce dumneata vrei să le spui, alege să le transmiți cele mai bune, mai clare și mai limpezi idei ce le ai, zi-le pe limba lor tot ce ai vrea să zici, dar în sintonie exactă cu potențialul lor de înțelegere.

Este absolut necesar să începi să te obișnuiești cu regula de fier a discursului democratic: ceea ce poporul înțelege este cu mult mai important decât ceea ce i se spune.

Iar cea mai lamentabilă și plină de eșec frază a unui vorbitor care nu reușește să se facã înțeles, este aceasta: „Eu nu am vrut să spun asta, eu am vrut să spun cu totul altceva”. Adică un fel de „am vrut, dar n-am știut”

Ca să sumarizăm, vorba baciului gazetar, B. Chirieac, domnule candidat politic, în orice ipostază în care poporul nu înţelege, ori în care înţelege greșit ceea ce i se spune, greşeala fatală este a celui ce nu știe să spună ce trebuie și cum trebuie, sau nu își dă suficientă osteneală ca să se facă înțeles.

Așadar, vorbește-le tuturor, dar pe limba fiecăruia, iar dacă asta este plictisitor și obositor, pentru numele lui Dumnezeu și al Maicii Domnului, nu arăta niciodată că ai fi dat semne de Lider obosit.

Când poporul simte că Liderul este obosit, nu îl mângâie pe creștet și nici nu-l compătimeşte, ci pur și simplu îl abandonează, sau îl schimbă. C-așa-i în bătălia politică. Vezi cazul marilor „eroi politici” contemporani perdanți precum Dragnea Înzăbrelitul și Năstase Împușcatul, ca să nu mai vorbesc de Mitrea Ceferistul.

Aceste scurtă narațiune, încheiată cu sfaturi online, am scris-o, pentru următorii mei candidați politici români și dâmbovițeni la președenție, înscriși la BEC, cu acte și semnături false, dar în regulă, pentru marea bătălie politică din noiembrie a.c.: Nicolae Iohannis Sasu, Veorica Drăcilă Videliceanu, Dan Barnabas Barabas, Brânzovenescu Diaconu Neliniștitul, Gogu Filologu Paleologu, Kelemen Hunni Nem, Ramona Varză de Bruxelles, Turbincă Ivan Demnul, Caracaleanu Alexandru Cumpanieșu, Pafta Viorel Delamizil, Bogdan Stahanovici Parisianul, John Money Money, Ninel Paiu Antisexualul și Sebastian Costică Papanașul.

Trimit respectoasele mele scuze tuturor celor cărora le-am scris incorect numele. Când vor ajunge președinți, promit să fac necesarele și cuvenitele corecturi, ca să nu care cumva străinătatea, adică UE și NATO, să treacă în corespondența diplomatică și de serviciu, drept bune, numele candidaților la preşedinţie, nume pe care eu, din neștiință, le-am aşternut pe hârtie, în mod greșit.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult