Acasa Opinii Naţionalism – patriotism sau trădare

Naţionalism – patriotism sau trădare

scris de Marin Neacșu
11 afisari

Ce este naţionalismul? Ce este patriotismul? Unde se termina unul, unde începe altul? Sunt diferenţe între ele?

Marin NeacsuNu ştiu. Nici marii sociologi filozofi, teoreticieni, avocaţi, judecători, analişti, politicieni nu ştiu, fiecare îmbrăţişează sau adoptă o definiţie sau alta, dar cine poate spune sau dovedi că a lui este cea corectă? Opiniile diferă, există diferenţe nu numai de nuanţă, ci chiar de concept, de principii, unele teoretice, alte practice. Chiar şi cei care se cred naţionalişti se împart în naţionalişti moderaţi sau extremişti, tocmai pentru că nu se regăsesc în interiorul aceleiaşi definiţii.

Unii spun că naţionalismul ar fi o născocire a partidelor sau ideologiilor de dreapta şi asta din cauza faptului că cel mai ”de dreapta” partid a fost partidul naţionalist german al lui Hitler. Ei uita însă că partidul lui Hitler a pornit de la concepţii şi principii de stânga mergând apoi pe un naţionalism împins către extrem. Alţii spun că mai naţionalişti decât comuniştii nu există dând exemplu stalinismul. În România cele două curente extreme s-au manifestat în toată splendoarea în timpul şi după cel de-al doilea război mondial şi nu e nevoie să fii doctor în politologie ca să vezi că practic au folosit aceleaşi metode, de la propagandă la crime ca să îşi atingă scopurile, să câştige aderenţi, să scape de duşmani şi să conducă. Şi atunci la ce bun să spui că naţionalismul face parte dintr-o latură a vieţii politice sau alta? Ceea ce poţi spune este că termenul este folosit pentru a-ţi blama adversarul în timp ce metodele sunt folosite pentru a-ţi justifica propriile acţiuni.

Aşa că nu am să fac o comparaţie sau expunere a diferitelor definiţii pentru că în mod cert mi s-ar spune fie că am dat-o pe aia pentru că o susţin sau nu am menţionat-o pe cealaltă pentru că nu îmi convine. Ce acceptă însă toată lumea este că termenul are legătură cu naţia, ţara, sau poporul deci cu o anumită formă de organizare statală care are la bază o comuniune de spaţiu, tradiţii, limbă, idealuri, cultură, educaţie, formă administrativă.

Cel mai mare procent al românilor însă acceptă că patriotismul este ceva bun în timp ce naţionalismul este ceva rău, deşi nu cunosc nici definiţiile cele mai acceptate, nici faptul că teoretic şi practic înseamnă acelaşi lucru. Numai că marea majoritate a oamenilor, a românilor, când se gândesc la naţionalism se gândesc la Hitler aşa cum atunci când se gândesc la comunism se gândesc la Stalin. De aici ideea că naţionalismul este ceva rău.

Aşa cum spuneam, există nuanţe, forme de manifestare a patriotismului, a naţionalismului care pot merge până la extrem. Cei care condamnă naţionalismul dar acceptă patriotismul spun că naţionaliştii sunt cei care instigă la ură de rasă, şovinism, acţiuni îndreptate împotriva altui stat sau popor. Greşit, aceştia sunt extremiştii fie de stânga, fie de dreapta, ei nu au culoare politică, nu dragostea de patrie îi animă ci dorinţa de a conduce, de a fi în conflict, de a-şi impune, de cele mai multe ori cu forţa, ideile şi metodele. Asta nu are nici o legătură cu sentimentul naţional, cu datoria sau dragostea faţă de naţiune, patrie, popor. Pentru ei patria este doar argumentul, motivaţia sau metoda prin care încearcă să îşi mascheze intenţiile şi scopurile.

Unii spun că e bine să fii patriot, că patriotul este naţionalistul acela mai mic care de cele mai multe ori doar spune că îşi iubeşte ţara dar de fapt nu face nimic pentru a arăta sau dovedi cu ceva, el doar spune, nu face rău nimănui. Ei sunt un fel de naţionalişti – emo. Altii spun că patriotismul e una, naţionalismul alta, patrioţii sunt cei care îşi iubesc ţara şi sunt gata să moară pentru ea, dar numai dacă li se cere, că aşa este frumos, ei să aştepte să vină ţara la ei şi să îi întrebe dacă nu vor să moară puţin pentru ea. Aşa suntem noi, ne place să ne jucăm cu termenii să ne jucăm de-a patrioţii, de-a naţionaliştii, de-a hoţii şi vardiştii, de-a roşii şi albii. Şi totuşi diferenţele sunt atât de mici uneori, încât multora le e teamă să accepte că sunt patrioţi, pentru a nu fi făcuţi naţionalişti, iar cei care au înclinaţii extremiste se declară patrioţi.

Aşa se face că la noi, numai la noi, atunci când nu îţi convine de cineva îl aştepţi să spună ceva despre drepturile lui ca român, despre patrie, despre tradiţii, despre apărarea siturilor arheologice, despre amestecul altor guverne sau state în politica naţională, despre vânzarea intereselor naţionale şi bunurilor naţiunii, despre cedarea suveranităţii ţării, odată cu pământul şi economia, ca apoi să îl faci naţionalist şi cu asta l-ai terminat.

Aşa se face că la noi, atunci când întrebi de ce Uniunea Europeană cere referendum fără limită de prezenţă la vot în toată Europa dar în România trebuie neapărat 50% plus 1 pentru validare, eşti naţionalist, antieuropean, şovin.

Aşa se face că toate principiile de drept, toate legile, toate definiţiile din lume sunt unanim acceptate şi aplicate, dar dacă ceri să fie aplicate şi în România, eşti naţionalist.

Aşa se face că în toată lumea civilizată sunt interzise exploatările care produc pagube mediului şi pun în pericol sănătatea sau viitorul oamenilor, dar la noi sunt recomandate cu căldură de aceeaşi ”lume civilizată” plină de griji faţă de “independenţa noastră energetică”. Când în alte state oamenii protestează împotriva acestor exploatări statul opreşte exploatările. Dacă tu ca român protestezi eşti naţionalist.

Aşa se face că la noi, numai la noi, nu ai voie să pedepseşti un extremist sau un şovin care spânzură demonstrativ, ostentativ şi provocator simbolurile naţionale, dar ai voie să îl blamezi pe cel care cere să se respecte legea şi spui că e naţionalist.

Aşa se face că la noi, numai la noi, cei care susţin autonomia teritorială, divizarea ţării pe criterii etnice, segregarea, primesc Steaua României fără a fi întrebat cineva, dar dacă cineva cere pedepsirea trădătorilor şi retragerea ordinului, este naţionalist, şovin, instigă la ură, nu respectă valorile democraţiei.

Aşa se face că la noi, numai la noi, dacă spui că partidul comunist a fost înfiinţat de evrei, care reprezentau 80% din conducerea partidului la nivel naţional, se cheamă că asmuţi la ură de rasă eşti naţionalist. O să ajungem, să fim declaraţi antisemiţi numai dacă pomenim cuvântul evreu fără a-l însoţi de termenul ”poporul ales” sau ” slăvit fie-i numele”.

Aşa se face că la noi, dacă Papa Ioan Paul al doilea spune că România este Grădina Maicii Domnului, toată lumea se luminează şi minunează şi se bate cu cărămida în pieptu-i de aramă, dar dacă tu ca simplu român faci greşeala să aminteşti acest lucru vorbind despre România, eşti ”naţionalist”, exagerezi, ai mintea întunecată, susţii aberaţii, ai porodici pe creier.

Aşa se face că numai la noi, în România dacă critici un preot, care bea ca un porc, ”îşi iubeşte aproapele pro-fund” îşi însuşeşte bani din cutia milei, nu dă chitanţă pentru serviciile oferite, bagă în buzunarul propriu banii pe care îi primeşte fără a-i declara de Paşte şi de Crăciun, se cheamă că eşti anticreştin şi loveşti în uşa bisericii.

Aşa se face că la noi, numai la noi, dacă pomeneşti despre originile poporului român dacă ai pronunţat cumva cuvântul DAC, sau GET, sau Burebista, Decebal, Zalmoxes, sau civilizaţia dacă, susţii cumva că înaintaşii tăi au reprezentat o civilizaţie de referinţă în istoria omenirii, că nu au fost ultimele râme de pe scoarţa terestră, sau că nu au fost nişte sălbatici, sau că existenţa neamului tău nu se datorează altor naţiuni, indiferent cine ar fi ei, eşti naţionalist, bolnav, exagerat, fabulezi, nu ştii ce vorbeşti.

Numai la noi, parlamentarii nu au rostit niciodată în cuvântul lor la o tribună cuvântul DAC, la nici o sărbătoare naţională, cu nici o ocazie, dar pe unde se duc vorbesc de Uniunea Europeană de Angela Merkel, de Manuel Barroso, cum vorbeau înaintaşii lor despre Ana Pauker şi Stalin pe vremuri. Dacă spui ceva despre aceşti noi “făuritori de neam” fără a-ţi ridica căciula, eşti, naţionalist.

Numai la noi, cei care vorbesc despre ţara lor laudativ sau critică atacurile împotriva ei, sunt naţionalişti, sunt blamaţi, sunt arătaţi cu degetul ca Iuda, iar trădătorii adevăraţi, cei care au devalizat ţara, i-au vândut pământul cu petrol, gaze, aur, păduri cu tot, stau în fruntea ţării, a guvernelor, uneori prin puşcării, dar numai aşa de ochii lumii, ca să aibă cu ce se lăuda peste ani şi îşi bat joc de noi, ”naţionaliştii.”

În Germania dacă pomeneşti de reîmpărţirea ţării o furi nemţeşte, în Franţa dacă te-ai legat de cocoşul galic, rămâi fără ouă, în America dacă îi spui unuia care are steag la poartă că e naţionalist, nu mai treci pe strada aia decât în patru labe sau în şuturi, în Anglia dacă te dai la familia regală, ai accident prin tunel. La noi, numai la noi, trădătorii primesc Steaua României, asasinii sistemului de apărare primesc ”Onoarea Armatei Române”, iar cei care întreabă de ce, primesc pietre în cap şi o etichetă: naţionalist.

Celor cărora le e teamă să îşi apere, laude, respecte ţara, istoria, neamul, strămoşii, tradiţiile, rădăcinile, pentru a nu fi făcuţi naţionalişti, le spun un lucru: mai bine să fii învinuit de naţionalism decât de trădare.

188 comentarii

IngerAlbastru 21-09-2013 - 09:13

Pamantul pe care se afla oricare tara nu este al nimanui in mod particular ci al tuturor pentru ca n-a fost cumparat si platit de nici o natie existenta azi pe acel sol. Ca anumite grupuri de oameni se cred mai legati de acea bucata de teren pe care au casuta, fie, insa nu se poate declara ca le apartine doar lor si cei din jur vor fi ca ei pentru ca asa vor oasele lor. Asa este si cu nationalismul romanesc, au mai inventat tot feluri de nume si porecle pentru altii ca au complexe de inferioaritate, nu se simt bine niciunde din motive ca nu se pot acomoda, in schimb dau din gura cu patriotismul din care patrie vor doar sa fure, fiind marea contributie la „intergritatea” lor de lume pierduta. Peste 200 de ani nimeni nu-si va mai aminti de romani pe acest teritoriu. Cei plecati in lume mor unde au ajuns iar copiii lor deja habar n-au unde-i Romania.

jan dinu 21-09-2013 - 09:16

D-le NEACSU ,in acest lung articol criticat de unii ,laudat de altii
EU m-a aflu la mijloc un fel de neutru al parghiilor in balantza .
Era binevenit sa-l pomeniti pe EMINESCU shi nationalismul lui
spre a mai estompa din efervescentele celor care dau nuanta
negativa – chiar parshiva a fenomenului pus in discutie .
In ziarele mai raspindite (toate ) nu ataca un asemenea subiect
pentru a nu fi acuzati in extenso de la un centru invizibil care are
dreptul deciziei multime de apreciere – BUN ori RAU !!
Articolul pe fond are calitati prin transanta expunere fara rezerve
ori bariere de maniera – autocenzura – ! Ash vrea sa-i vad shi pe alti romani
cum trateaza ei acest subiect …pe toate fetele lingvismului …
JD-USA

neacsum 21-09-2013 - 09:40

Jan Dinu, Orice subiect ar fi expus sau supus discutiei nici unul nu va primi doar aprecieri nehative sau pozitive. Este normal sa existe comentarii pro si contra . In ceea ce priveste punctul cu Eminescu, nici nu mi-am propus sa vorbesc despre nationalismul cuiva, despre teorii sau filozofii, nici macar definitii, si este mentionat acest lucru in articol. Voiam doar sa ne lamurim noi cei care citim, ce crede fiecare, cum intelege si crede ca ar trebui sa se exprime nationalismul. Eu consider ca avem cap peumeri sa ne informam, sa observam si sa tragem concluzii sau sa elaboram puncte de vedere dupa ce le-am trecut prin filtrul propriei judecati nu sa ne limitam la a da un copy paste la ceea ce au spus altii sau a jigni pe cineva care are alta opinie.Nu vad de ce ne-am feri sa discutam deschis despre aceste aspecte, fac parte din viata noastra. Cui ii e frica sa manance cu gura inchisa.

IngerAlbastru 21-09-2013 - 10:25

Cei din Tara Oas-ului nu se considera nici Maramureseni dar nici Romani, ei sint doar oseni ca au tara lor si punct. N-au avut frica nici de comunisti, ei n-au fost colectivizati pe motiv ca nu este loc suficient sa intoarca tractorul intre munti si dealuri … pe hartie, dar le era frica comunistilor de oseni sa nu le taie in doua ca sint iute la folsirea cutitului. Au incercat comunistii sa le acorde importanta sa le puna in filme si muzica dar altfel ei nu se intereseau de nimic romanesc, nici limba romana macar nu-l vorbesc sau inteleg doar pe al lor pe jumate latina si partea cealalta maghiara amestecata cu ce-o fi. Au acte romanesti si cu asta basta, ei tot oseni au ramas si vor ramane pana zona este locuita.

digital 21-09-2013 - 20:05

ce-i Injere, ai băut zamă de struguri?!
cum nu sunt români și ce tot îndrugi tu cu limba lor.nu e nici o amestecată, confunzi doar infuzia mare de regionalisme și neologisme adoptate din nevoia de comunicare cu cei care au trecut peste ei!
lucrul cel mai important, pentru ei și maramureșeni, ca dealtfel și pentru celelalte regiuni ale țării este că au ținut la tradiții și pământ!

IngerAlbastru 21-09-2013 - 22:25

Ce repede sari cu bautul, pornind de la tine desigur!!! Ai fost pe acolo sau din carti de povesti le cunosti acele zone si oamenii, nu mi se pare ca te-ai oprit cu unu din ei la o vorba!!!

digital 21-09-2013 - 22:51

ai vrut să zici ceva?!

IngerAlbastru 21-09-2013 - 22:59

Am si zis, insa … daca deja ai capul mare de la diverse informatii cam greu se digesta si vorbe.
Du-te-n Maramu’ de Craciun in vacanta aia unde se taie si porcu’ sa vezi lume straina si sa gusti o horinca grozava … inclus in pachetul de calatorie!

digital 21-09-2013 - 23:01

hahaha!
acolo m-am născut Injere!
n-am nevoie de pachete nici de horincă!

IngerAlbastru 21-09-2013 - 23:11

„acolo” este un punt oarecare, mai depinde si de care nationalitate apartii din cele multe existente in acea zona si poti sa indici si spre Paris, France ca tot osan vei ramane doar fara clop pe boulevarde iar limbajul de baza va fi tot aceea de care vorbesc, un amestec de cuvinte indescifrabile de cei care n-au crescut pe acolo.

digital 21-09-2013 - 23:17

vorbeai de putera oșenilor de a se ține departe de regimul comunist!
să nu-mi zici că s-au regăsit în băsescu acordându-i credibilitate și votându-l de două ori!
ce zici de tipul ădta de ”naționalism -oșenesc!
identic și la fel și cu maramureșenii!

ia să văd ce scoți din tine!

IngerAlbastru 22-09-2013 - 02:00

Absolut nimic n-am de adaugat la alegerile lui Basescu sau patriotism actual ca nu locuiesc acolo de o vreme si nu prea ma implic in citit de articole despre acest topic, despre cum sint influentati locuitorii/alegatorii. Cunosc insa foarte multi oseni care locuiesc peste tot in lume care sint asa cum le descriu in aceste postari chiar si cei care locuiesc inca in Tara Oasului.

digital 22-09-2013 - 14:42

Inje-rule văd că nu ești în temă da-ți place să te bagi!
ori te bagi ori nu te mai băgha!
îmi pare rău să ți-o spun dar nu ești e prin zonă!

Pribeagul 23-09-2013 - 21:00

Ce abrambureala!

🙂

Osenii sunt romani cu specific osenesc, la fel cum maramuresenii sunt romani cu specific maramuresean, la fel cum….

Mircea 21-09-2013 - 13:52

@Neacsu
M-ai intrebat ieri ce inteleg prin nationalism si ti-am dat o definitie, nu ti le-am dat pe toate 9. Altfel spus mi-am asumat-o. Te rog eu acuma sa-mi dai o definitie a patriotismului sau macar sa explici daca exista diferente intre nationalism si patriotism deoarece in toate dictionarele actuale cei doi termeni sunt tratati diferit. Insist pe o definitie deoarece am discutat despre fapte foarte grave, crime, deportari si aceste fapte nu pot fi incadrate ca atare daca nu avem o definitie clara a lor. Asa cum armata functioneaza pe reguli (regulamente) foarte clare si nu pe idei sau principii, tot asa functioneaza si o societate in totalitatea ei.
Astept raspunsuri si de la ceilalti comentatori.

neacsum 21-09-2013 - 14:57

Mircea,
Asa cum am spus din capul locului mi se pare penibil sa caut definitii pe internet, pentru ca acestea sut date din perspective diferite in functie de convingerile sau pregatirea celui care a dat-o. In al doilea rabd exista diferente intre definitia lingvistica, cea filozifica si cea juridica. Sunt termeni care au alt sens si alta interpretare in functie de domeniul in care il introduci si este cazul si al nationalismului. Pentru mine nu ar trebui sa existe o diferenta intre patriotism si nationalismul real. Eu cand spun nationalism, nu spun extremism, fanatism, sovinism. Din caua asta exista termeni diferiti. Intre patriotism si nationalism s-a creat in mod intentionat o bresa fara insa a se stabili si diferentele, tocmai pentru a crea confuzie, nationalismul fiind un termen mai recent. Dupa cum spuneam, scoăul meu nu a fost de a ne bate in definitii ci de a vedea ce intelege fiecare din cei care se tot injura pe aici prin patriotism sau nationalism. Din pacate, asa cum ma asteptam, dupa ce au tacut, marii comentatori au trecut la ceea ce stiu cel mai bine, injuraturi, jigniri, apelative de cartier. QAsta inteleg ei prin patriotism si nationalism. Te-ai lamurit da ? Eu mi-am spus punctul de vedere.

ValVerde 21-09-2013 - 15:11

„Asa cum am spus din capul locului mi se pare penibil sa caut definitii ”

===

…cind e mult mai usor sa le inventezi…

========

„Intre patriotism si nationalism s-a creat in mod intentionat o bresa fara insa a se stabili si diferentele,”

===

Bresa s-a creat in mod obiectiv, pentru a defini doua concepte diferite.
Daca nu le intelgi tu, esti confuz si le adaptezi cum iti place tie, nu inseamna ca e o bresa creata in mod intentionat (apropos, zi-ne cine crezi tu ca a creat-o?)

========

” Din pacate, asa cum ma asteptam, dupa ce au tacut, marii comentatori au trecut la ceea ce stiu cel mai bine, injuraturi, jigniri, apelative de cartier.”

===

Pentru ca nu iti place sa cauti in dictionare si enciclopedii ceea ce nu stii, te trateaza cu singurul lucru pe care il intelegi si unde nu ai interpretari proprii.

Mircea 21-09-2013 - 18:35

Din pacate daca nu stabilim niste limite intre care se incadreaza termenii respectivi o sa dezbatem la infinit si nu o sa ajungem la nici o concluzie. De ce nu alegi din multele definitii una asa cum am facut si eu si atunci discutam pe ea ? Buna, rea, avem o baza. Tu esti militar, ma astept din partea ta la mai multa asumare si la decizii ferme.
Daca vrei sa te informezi internetul e o sursa extraordinara, trebuie doar sa cauti. E mai greu cind ai o infinitate de surse si de idei sa alegi una ? Mie mi se parea mai greu inainte de 89 sa „aleg” dintr-o singura sursa. Aveam totusi mare noroc cu vecinii sirbi si maghiari.
Poate totusi faci un efort.

digital 21-09-2013 - 21:14

neacsum, văd că tot te dai la pace cu cretinii ăștia, de zici matale ”domni”, dar nu ai reușit nici să le miști dexul de sub khoor!
mai încearcă, poate vei reuși în cele din urmă!
eu nu mi-am făcut un scop în sine să-i lămuresc pe retardații trădători de neam!
tu, continuă, dacă așa crezi de cuviință!
eu, îi voi înjura direct și încontinuare!

LILIANA 21-09-2013 - 19:04

Usor , usor, se face curat la Transporturi ! “Pentru fostul ministru, Relu Fenechiu, managementul privat înseamna ca aceia care au devalizat ani la rând sistemul feroviar românesc, cum este cazul directorilor Micu, Dorobanțu sau Ghibu, trebuiesc promovaţi ca manageri privaţi, dar remuneraţi împărăteşte. Astfel, devalizatorul de ieri, este de astăzi managerul de succes şi, ca atare, trebuie plătit cu mii de euro pe lună. Practic, Fenechiu a continuat campania de distrugerea cu bună ştiinţă a căilor ferate… Valentin Dorobanţu, managerul privat de la CFR Călători, va fi verificat de Consiliul Concurenţei pentru desfiinţarea a peste 150 de trenuri de călători , toate rentabile pentru companie . Totodată, inspectorii de concurenţă vor analiza şi modul de acordare a subvenţiei alocate anual de către Ministerul Transporturilor pentru operatorii privaţi de transport feroviar de persoane . Mai mult, Valentin Dorobanţu s-a înţeles cu liderul sindical Iulică Măntescu ca angajaţii care au manifestat împotriva Guvernului „să fie consideraţi în deplasare în interesul serviciului” „CFR Călători, condusă de Valentin Dorobanțu, ocolește sistematic licitațiile, sub pretextul situațiilor de urgență. De la începutul anului, toate contractele, în valoare de peste 70 de milioane de euro, au fost încheiate prin „negociere cu publicare” Peste 50.000.000 de euro au fost direcționați pentru reparații, iar circa 1.500.000 de euro pentru șase contracte de salubrizare. Prin aceeași schemă, CFR Călători va atribui încă 20 de contracte, a căror valoare totală poate atinge 15 milioane de euro. Se mai pot adauga inca 35 milioane euro, in ultimile 8 luni din 2013 , achizitia de motorina prin negociere directa”

neacsum 22-09-2013 - 14:30

Liliana, nu s eface curatenie, se fac locuri. Este o mare diferenta!

IngerAlbastru 21-09-2013 - 22:34

Patriotismul este la fel o notiune fortata de cei tari pe cei naivi ca si religia sau alte instrumente de supunere sau umiliere al maselor largi. Se aplica cu forta in cele mai multe cazuri ca voluntar si nesilit nimeni nu prea se simte artas in mod special de o tara care practic este doar un grup de oameni pe o bucata de pamant ingradit.
Ii cere foarte mult, viata de multe ori si ofera o groapa in cel mai bun caz naivului, doar cei putini la numar se bucura de beneficii speciale. Precum rai nu exista, nici aceste notiuni nu sint mai reale decat Iad-ul.

IngerAlbastru 21-09-2013 - 23:03

„mai bine să fii învinuit de naţionalism decât de trădare”

Nu cred ca mai este actual nici fraza asta, in vremea asta digitala si computerizata ce sa mai tradezi ca se cunoaste si ce nu se stie de cei mai importanti din elitii locului, ei tradeaza si vind totul, nationalistu’ patriot mereu face pasi in spate ca ei sa aibe loc de intors caii.

digital 21-09-2013 - 23:08

hai că ești copil adunat de pe uliță!
credeam că e ceva de capul tău dar o dai rău de gard!

IngerAlbastru 21-09-2013 - 23:23

Diferetna este ca tu ai alta nationalitate, precis si varsta si experienta de viata decat am eu plus locul de domiciliu actual precum si felul de gandire care in multe cazuri este afectat de cantititatea de horinca bauta in timpul vietii. Radacinile mele sint la fel de stabile ca si ale tale insa te crezi superior fiind mai inalt, atit.

digital 21-09-2013 - 23:31

diferența este că vorbești ca un copil despre lucruri serioase și importante…de ex.

in vremea asta digitala si computerizata ce sa mai tradezi ca se cunoaste si ce nu se stie

poate reușești să te și explici cum e cu trădarea și naționalismul!

IngerAlbastru 22-09-2013 - 02:05

Cat poate sa fie de serioasa problema asta???
Este joc de copil in ziua de azi viata iar tradarea practic nu exista de om simplu, doar conducatorii iubiti au drept sa-l faca si nu se dau indarat de la aceste actiuni!!! Atunci eu de ce sa tremur de frica seriozitatii problemei, care nici nu este un secret macar!!! Naivii si cei cu complexe de inferioritate poate considera serios tradarea ca habar n-au ce acopera exact cuvantul.

digital 22-09-2013 - 14:43

chestiile serioase sunt tratate de copii la nivelul lor, așa că nu mă surprinzi!

IngerAlbastru 23-09-2013 - 07:44

Asta nu-i problema serioasa!!! E gargara ieftina sa impresioneze naivii … atit. Cei care considera mai mult ca o ceapa degerata tema asta, au probleme serioase la mansarda!!!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 22-09-2013 - 14:05

…,,Ne-ai facut o demonstratie practica a diferentei intre un Ofiter si un apevist grobian si necioplit. Ai ratat ocazia, să te retragi onorabil odata cu postul …”

IngerAlbastru 23-09-2013 - 07:41

Chiar de tradare nu se scrie un cuvant in articol doar in titlu e amintit si asta pentru ca nu mai este actual faptul in sine, tradatorii de tara sint doar cei care au acces la ceva bunuri din patrimoniul national altfel cu ce sa jongleze amaritii, era sa zic o vorba pronuntat de Oprescu, poolimea proletara de saracie a uitat si daca traiesc.

neacsum 23-09-2013 - 10:20

Oare? Mai era nevoie să scriu altceva despre trădare? Sau doreaţi o definiţie? Nu vedeţi la tv destule definiţii în viaţă?

IngerAlbastru 23-09-2013 - 10:53

Daca vorbiti de televiziunea romaneasca, raspunsul e NU … n-am nevoie nici de o definitie la subiect.

Paul din Ohio 23-09-2013 - 21:15

Acest „Inger” fie el si albastru nu este nici patriot (roman) nici nationalist (roman). El tot vantura ideea „tarii” Ouasului, a „tarii” Maramuresului (unde imensa majoritate sunt patrioti romani), doar pentru a induce implicit in discutie si „tara” „secuiasca”. El este un iredentist si nationalist extremist maghiar.

Antibasistul 24-09-2013 - 06:48

El este o ea, e femeie, secuie.
In o postare povestea ca atunci cind a mers la scoala-n clasa a I a nu stia deloc l. romana, stia doar maghiara.
Eu cred ca este o persoana rezonabila, nu e antiromani, nici iredentista.

nimeni 23-09-2013 - 10:41

Desi la final, inserez doua definitii genial de simple. Autorii- Mihai Eminescu si Corneliu Copsu .

Cine nu-i patriot nici nationalist( de fapt amandoua – una fara alta nu se pot defini) nu-i decat o curca beata sau vorba lui Neacsu , un pui de nemernic.

„E o chestiune ce nu există, aceasta a cosmopolitismului. Să nu fim inventivi în chestiuni al căror înţeles ar fi greu de definit pentru fiecare din noi. Poate că ar exista cosmopolitism – dacă el ar fi posibil. Dar el e imposibil. Individul care are într-adevăr dorinţa de-a lucra pentru societate, nu poate lucra pentru o omenire care nu există decât în părţile ei concrete – în naţionalităţi. Individul e osândit prin timpi şi spaţiu, de a lucra pentru acea singură parte, căreia el îi aparţine. În zadar ar încerca chiar de a lucra deodată pentru toată omenirea, el e legat prin lanţuri nedesfăcute de grupa de oameni în care s-a născut”

„Patriotismul este o dragoste discretă pentru ţară, o disponibilitate de a-ţi da oricînd viaţa pentru ea şi de a nu mărturisi acest sentiment. Găsesc că afişarea patriotismului este indecentă. Un om care simte dragostea pentru ţară, un om care este decis ca în interesul ţării să-şi sacrifice propria existenţă nu are să se bată pe piept cu sentimentul acesta.”

Pribeagul 23-09-2013 - 21:49

Conceptul “nationalism” deriva din conceptual “natiune”. Conceptul de natiune a facut istorie, natiunea reprezentind progres, limpezirea apelor, in istoria umanitatii.

Confuzia si temeiul de filosofare de catre comentatori a termenului porneste de la o definitie aberanta, fara legatura cu realitatea: “NAȚIONALÍSM s. n. politică și ideologie care urmăresc întreținerea izolării și ațâțarea urii de rasă și naționalitate. ◊ tendință de a aprecia exclusiv și exagerat tot ceea ce aparține propriei națiuni.”. Consider ca definitia este alaturea cu drumul deoarece nenorocirile secolului XX nu se datoreaza nationalismului, ci au alte cauze.

Nationalismul a fost si este, chiar in conditiile actuale, ceva bun. Raul poarta alt nume, care poate fi: rasism, segregatie, discriminare, sovinism…

Cit despre situarea oricarei tari in centrul Universului – da, pentru orice taran al respectivei tari, acest lucru este ceva de la sine inteles si de necombatut. 🙂

Mircea 24-09-2013 - 06:33

Ne dai tu definitia adevarata a nationalismului ? Ajuta-i pe tarani. 🙂

Titirca inima rea 24-09-2013 - 12:33

Poate va ajuta!
NAȚIONALÍSM s. n. Doctrină politică bazată pe apărarea (uneori exagerată) a drepturilor și aspirațiilor naționale. [Pr.: -ți-o] – Din fr. nationalisme.
Sursa: DEX ’98 (1998) | Adăugată de cornel | Semnalează o greșeală | Permalink
naționalísm (-ți-o-) s. n.
Sursa: DOOM 2 (2005) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink
NAȚIONALÍSM n. Atitudine care are în vedere, în primul rând, apărarea drepturilor și aspirațiilor naționale (însoțite, în anumite împrejurări, și de xenofobie). [Sil. -ți-o-] /<fr. nationalisme
Sursa: NODEX (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink
NAȚIONALÍSM s.n. Ideologie și politică care urmărește întreținerea izolării și ațâțarea neîncrederii și urii între diferite naționalități. ♦ Tendință de a aprecia exclusiv și exagerat tot ceea ce aparține propriei națiuni. [Pron. -ți-o-. / cf. fr. nationalisme].
Sursa: DN (1986) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink
NAȚIONALÍSM s. n. politică și ideologie care urmăresc întreținerea izolării și ațâțarea urii de rasă și naționalitate. ◊ tendință de a aprecia exclusiv și exagerat tot ceea ce aparține propriei națiuni. (< fr. nationalisme)
Sursa: MDN (2000) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink
naționalísm s. n. (sil. -ți-o-)
Sursa: Ortografic (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink
naționalism n. caracter propriu unei națiuni.
Sursa: Șăineanu, ed. a VI-a (1929) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink
* naționalízm n. (d. național). Caracteru de a-țĭ ĭubi națiunea ta, patriotizm.
Sursa: Scriban (1939) | Adăugată de blaurb | Semnalează o greșeală | Permalink
Definiții din dicționare specializate
Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.
________________________________________
NAȚIONALÍSM (‹ fr. {i}) s. n. Ideologie și politică derivate din conceptul de națiune, cu diferite accepțiuni, în funcție de condițiile istorice și de obiectivele forțelor politice. În sec. 18-20, n. a contribuit la cristalizarea conștiinței naționale și la formarea națiunilor și statelor naționale, mai întâi în Europa, iar apoi în Africa, Asia și America Centrală. În cursul dezvoltării sociale, n. s-a manifestat și se manifestă cu exaltare excesivă a superiorității unei națiuni față de altele și sub forma exclusivismului național în raport cu alte naționalități, îmbrăcând adesea forme de șovinism, rasism și hegemonism, care au condus la crearea premiselor izbucnirii unor conflicte interne și interstatale.
PATRIOTÍSM s. n. Sentiment de dragoste și devotament fată de patrie și de popor, statornicit în decursul istoriei. [Pr.: -tri-o-] – Din fr. patriotisme.
Sursa: DEX '98 (1998) | Adăugată de valeriu | Semnalează o greșeală | Permalink
patriotísm (pa-tri-o-) s. n.
Sursa: DOOM 2 (2005) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink
PATRIOTÍSM s. 1. (livr.) civism. (Act de ~.) 2. patriotism local = provincialism.
Sursa: Sinonime (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink
PATRIOTÍSM n. Sentiment profund de dragoste și devotament față de patrie și popor. [Sil. -tri-o-] /<fr. patriotisme
Sursa: NODEX (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink
PATRIOTÍSM s.n. Dragoste, devotament pentru patrie și pentru popor. [Cf. fr. patriotisme].
Sursa: DN (1986) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink
PATRIOTÍSM s. n. sentiment de dragoste și devotament față de patrie și de popor, statornicit în decursul istoriei. (< fr. patriotisme)
Sursa: MDN (2000) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink
patriotísm s. n. (sil. -tri-o-)
Sursa: Ortografic (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink
patriotism n. iubire de patrie.
Sursa: Șăineanu, ed. a VI-a (1929) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink
*patriotízm n. (d. patriot; fr. patriotisme). Ĭubire de patrie.
Sursa: Scriban (1939) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalin

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult