Acasa Opinii Nenorocită ţară, ce veselă eşti!

Nenorocită ţară, ce veselă eşti!

scris de Ziua Veche
3 afisari

Caracterizată de absurd şi de haos, societatea românească merge totuşi înainte. La Constanţa şi la Timişoara, pensionarii se scoală la primul cântat al cocoşilor şi stau la coadă pentru un pachet al umilinţei, în care se gaseşte o pungă de zahăr, o pungă de făină şi două franzele. Aşteaptă , pentru că legislaţia de doi bani din România nu permite declanşarea organizată a acesteia. Trişti şi apatici, liderii marilor centrale sindicale, recomandă încetarea spontană a lucrului, într-un imens cor de cyborgi nemulţumiţi dar disciplinaţi.

 Pomana nu este numai românească, ea fiind oferită cu cinism şi de către Uniunea Europeană, în stilul leninist al perioadei de privaţiuni traversată de poporul rus după Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie. Istoria lumii se repetă , cu aceleaşi mijloace şi cu aceeaşi abordare ipocrită a eradicării sărăciei prin pomeni. Ieşirile în stradă ale nemultumiţilor societăţii capitaliste româneşti au devenit o banalitate tristă , ele nerezolvând nimic pentru situaţia materială a săracilor din România, fiind doar un spectacol jalnic şi impotent pentru ochii indiferenţi ai străinătăţii. Grevă generală va fi doar la Sfântu’

 Ignind din rărunchi şi făcând zilnic foamea, românii plătesc zilnic un tribut greu ideilor generoase dar fatale în conjunctura actuală, ale democraţiei. Chiar dacă viaţa este scorţoasă, tristă şi neagră, ramânem etern tributari unor probleme de principiu, pe care le-am îmbrăţişat cu un entuziasm dubios de nefundamentat la începutul anilor ’90. Nu putem să evadăm din nisipurile mişcătoare în care ne sufocăm datorită odgoanelor groase care ne leagă strâns de o democraţie neproductivă. Suntem prizonieri nevolnici şi incapabili de a găsi soluţii viabile pentru o perioadă pe care cvasimajoritatea o consideră o nenorocire. La incompentenţa şi insensibilitatea guvernanţilor, care ne îngroapă până la gât în rahatul capitalist, se adaugă ca o placă de plumb aşezată peste nivelul de trai o Constituţie anti-cetăţenească, anti-omenească şi anti- bun-simţ, cu prevederi ambigue şi uneori absurde.

Concepută ca un cerc cu circumferinţă de nepătruns, din interior spre exterior actuala Constituţie reprezintă mega-celula dintr-o ocnă, din care nu putem evada, în ciuda îndârjirii cu care ne zbatem. Articolele din Constituţie, care ar trebui să aibă dinţi de oţel, care să taie rapacitatea, răutatea, egoismul şi corupţia sunt persiflate de către guvernanţi, dovedindu-se a avea de fapt dinţi de lapte. Impresia de fond este că întreaga Constituţie s-a mobilizat în a sluji interesele celor răi, care nu luptă  pentru binele public. Culmea ridicolului în care ne zbatem o reprezintă faptul că tot răul din România este emanat sub stindardul si în numele binelui.

Răul se produce din declaraţia de intenţie a binelui, în timp ce binele se produce din intenţia de a produce răul! (vezi votarea greşită a legii privind micşorarea TVA-ului la alimentele de bază!). Apăraţi  de chestiunile de principiu ale democraţiei, cum ar fi schimbarea democratică a unui guvern şi a unui preşedinte, Traian Băsescu şi Emil Boc zburdă în continuare pe tăpşanul democraţiei, călcând în picioare florile timide ale speranţei pentru prezent şi viitor. Aşa–zisa societate democratică românească s-a înţepenit în principii rigide care au devenit retrograde şi scârţâie, gâfâind din greu pe drumul care duce spre viitor. Se pare că românii au început să înţeleagă cât de nenorociţi sunt, dar nu îşi dau încă seama ce viitor sumbru îi paşte. De aceea încă mai zâmbesc sau mai râd, mai chefuiesc şi mai cântă. Din când în când primesc veşti, aduse de Magi de la Apus, care sunt înalţi funcţionari ai Noului Stăpân FMI, la care am întins mâna pentru pensii şi salarii.

„Atâta poate ţara!” , repetă la infinit ca o flaşnetă stricată premierul Emil Boc, aşteptând ca românii să se prosterneze docili acestui nou mit. Vaccinul cu umilinţă şi neputinţă este administrat zilnic cetăţenilor, motivându-se că ţara trebuie salvată de la un dezastru de sorginte naturală şi nicidecum ca rezultat a unei sume de la unu la plus infinit de greşeli făcute de politicienii post–decembrişti.

Admirabil de mizerabil este  faptul că nimeni nu este de vină şi nimeni nu este tras la răspundere pentru starea de umilinţă în care ne aflăm. De fapt, nu-i aşa?,  de vină este destinul mioritic al românilor, care în orice timp, pe orice drum şi în orice împrejurare îi poartă spre o pieire preconizată, împodobită fastuos cu o măreţie tristă. Până la viitoarele alegeri, în sângele de român va mai curge din când în când şi câte un strop de veselie. Ca o  ultimă consolare a unui probabil  inevitabil drum spre prăpastie.

0 comentariu

Mircea 22-08-2010 - 16:16

Cu acesti bani alocati sigur invatamantul va muri si implicit Romania. O tara fara invatamant este o tara supusa pieirii. Ce vor face generatiile aflate acum pe bancile scolilor peste 10 ani ?
Rusine Basescu !
Rusine Boc !
Rusine Parlamentului !

Bogdan 22-08-2010 - 16:21

Domnilor politicieni (mai ales PDL-isti), ati avut candva un invatator si profesori in gimnaziu, liceu si facultate care v-au invatat. Datorita investitiei lor in dumneavoastra ati ajuns in Parlament. Respectati-i si redati-le locul si rolul NOBIL pe care il au in societate. Nu mai umiliti profesorii pentru ca in acest mod umiliti si injosti Romania pentru totdeauna.
ing. ec. Bogdan Martiniuc – Suceava

viorel 22-08-2010 - 16:27

Ati nenorocit tara in numai 6 ani. JOS !
Ati omorat sistemul de invatamant, de sanatate, siguranta, urmeaza sa va eliminam si noi pe voi. Nu mai rezistam!
Alegeri anticipate IMPERATIV !La toamna.
Romani treziti-va dupa 20 de ani in care am fost inselati, batjocoriti, furati si am fost si suntem considerati o masa de manevra proasta care crede INCA in promisiunile lor mincinoase.
85 % dintre romani nu va mai vor la putere. Asta chiar nu va spune nimic? Sunteti scroci, nesimtiti si veti pleca cu coada intre picioare. LA INCHISOARE CU VOI !

maria 22-08-2010 - 16:29

JOS GUVERNUL BOC !
VREM ALEGERI ANTICIPTE IN TOAMNA 2010 !

Iacov 22-08-2010 - 17:09

Nu se poate decat prin lupte de strada ? Ce cai legale sunt pentru a schimba un regim care nu este dorit de majoritatea populatiei ?

Dar o problema la fel de mare este pe cine sa punem in loc, pentru ca la dezastrul actual au contribuit toti, inclusiv de la PSD, UDMR, PNL. Nimeni nu prezinta incredere. Ar trebui sa fie resetat tot sistemul si sa preia armata controlul, dupa care sa se alcatuiasca alte partide, cu indivizi care n-au avut legatura cu guvernarile de dupa ’89.
Si daca se intampla si minunea asta, romanilor le-a venit mintea la cap si-i vor sanctiona pe cei de la putere pentru cel mai mic derapaj de la ce au promis inainte de alegeri ? Eu nu cred, asa ca cine are pamant la tara sa si-l munceasca si sa traiasca ca in evul mediu, iar cei calificati, de la oras, sa plece incotro vad cu ochii.

Europeanuul 22-08-2010 - 18:09

aruncam democratia la gunoi si aducem la conducerea tarii hunta militara (adica coruptie si prostie militara). Astia cel putin vor fura mai disciplinat asa cum au invatat in armata sa „completeze” din dotare. N`asa? Ca sa nu mai vorbim ca in armata ordinele se executa si nu se discuta.

P.S.
Asta ti-a venit tie in cap asa ca o idee „dacica” sau ai citit-o in cartile cu Pacala?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult