Acasa Opinii OPINIE: Nesimtirea, intrata sub Cod portocaliu!

OPINIE: Nesimtirea, intrata sub Cod portocaliu!

scris de Ziua Veche
18 Afisari

 

 

.Suntem sub cod portocaliu, si in politica, si in natura. O stare de fapt care ne da frisoane. In politica, gerul a inghetat salariile, viscolul a smuls oameni din campul muncii, i-a aruncat in somaj si face ravagii prin buzunarele hainelor de la second-hand. Peste aceasta crunta realitate, s-a asternut codul meteo portocaliu si Romania s-a trezit surprinsa (a nu mai stiu cata oara…) ca o adolescenta sub dus, care nu are la-ndemana prosop ca sa se acopere in secunda rusinoasa. Observ, insa, cu tristete ca aceasta ipostaza s-a trasformat intr-o placere perversa si a ajuns sa faca parte din normalitatea anormala a multora dintre cetateni.


Ninse sambata, ninse si duminica, ninge si azi si-o sa mai ninga. Totul pare de nedeszapezit, dar nu ma mai mir. In Canada ninge mai mult decit in Carpati,dar acolo nu se-mpotmoleste nimeni in coduri, exista o strategie, exista resurse, exista si bani. Aici, nu-i nici una, nici alta. Fiii ploii, pierduti sub nameti.

 

Dar nu asta doare cel mai mult. Ci nesimtirea. Pornita de la ”coada pestelui” pana la capetele imputite. Despre asta e vorba. Poate aude cineva, unu-doi si de la doi, poate patru si cine stie, poate ca spiritul civic, aproape zero in Romania, va fi dezgropat si se va apuca de treaba.

Am fost unul din calatorii de duminica pe drumurile patriei. Dinspre Sinaia spre Bucuresti. Si cu cat ma apropiam de Capitala, se simtea. Sub rotile masinii. S-a mers cu cel mult 20 la ora. Am ajuns. Cu greu. Pe strazi nu era dat cu nici o solutie antiderapanta, pe la Piata Victoriei se invarteau vreo trei masini de deszapezire cu lamele ridicate, iar la bloc, surpriza. In parcare nu se putea intra. Parcarea blocului unde locuiesc, in sectorul 3, este platita. De proprietari. In afara unui semn infipt in trotuar, care atentioneaza ca e parcarea blocului, nu a existat nici o investitie. Dar oamenii platesc. Pe ce se duc banii de la parcari luati de primarie prin administratiile fiscale, nu se stie. Din bun simt, ar fi trebuit ca zapada sa fie incarcata din aceste zone, macar atata sa faca si smecherii aia de la sectoare.

Degeaba bantuie noaptea primarul general pe arterele Capitalei, ca sa se asigure ca lucrurile stau bine. Nu stau. Pentru ca unii primari de sector n-au nici o treaba cu suferinta cetatenilor, dau vina pe orice si pe oricine ca nu se pot disloca nametii, pentru ca locatarii au si ei nesimtirea lor, pentru ca psihologul Hanibal Dumitrascu are dreptate cand afirma ca ceea se se intampla in Romania, ca atitudine, ”seamana cu un simptom al unei psihoze pe care o acceptam cu dezinvoltura”.

N-am vazut decat rar cate un cetatean cu lopata-n mina in fata blocului, ca sa-si scoata masina din parcare. Zapada se arunca de colo-colo, de pe trotuare, pe carosabil si inapoi. Totul e facut fara cap, de izbeliste. E mai usor sa se dea ordin de inchidere a scolilor si gradinitelor, decat sa se asigure deszapezirea corespunzatoare. E mai usor sa spui oamenilor ”lasati-va masinile acasa” decat sa ridici zapada din banii strinsi tot de la oameni prin tot felul de taxe la administratie. E usor sa dai din gura din ”turnuri de fildes” si sa arati multimii ce sa faca, adica sa faca ce zic ei, nu ce fac ei. N-am vazut nici un mahar sau ministru, sau primar sa se duca pe jos la serviciu. Pentru ei, soarta e alta decat a muritorului de rand.

Iarna asta, ca si altele la fel de grele, dezvaluie nesimtirea ajunsa la rang de virtute. De jos pana sus. X asteapta de la vecinul sa iasa cu lopata, de ce sa fie el primul sau de ce sa fie tocmai el, iar institutiile statului fac doar ce le taie capul, fara sa le doara. Iar in multe cazuri nu fac nimic.

Stirea de luni, de la ora 11, prin care opinia publica afla ca doua gravide asteapta de ieri, la Clejani-Giurgiu, sa fie duse la spital pentru a naste, e o dovada de nesimtire dusa la extrem. Aici e vorba de patru vieti aflate in cumpana. Cum sa ajunga Salvarea la Clejani cand nesimtirea autoritatilor statului nu mai poate fi extrasa nici macar cu forcepsul?

In Romania, nimeni nu e interesat sa fie pregatit logistic pentru iarna. E mai interesanta ideea de a crea teren de golf, festivaluri, statui, taieri de panglici, schimb de mame, schimb de valuta, evaziune si averi peste noapte. Nu ne meritam soarta? Portocalie, portocalie, dar nici chiar asa!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult