Acasa Opinii Nişte băieţi “şmecheri”şi minunatul lor Executive Board

Nişte băieţi “şmecheri”şi minunatul lor Executive Board

scris de Teodor Seran
5 afisari

Pentru mulţi dintre compatrioţii noştri ar părea incredibil faptul că România este membră a Fondului Monetar Internaţional, fiind supusă regulilor dure de împrumut promovate de această instituţie financiară internaţională.

teodor seranEste ca şi cum ai face parte dintr-o echipă de fotbal, ai cărei coechipieri se opresc din când în când, te aşează forţat pe gazon şi îţi fac respiraţie gură la gură. Este drept că Guvernul Boc a solicitat “reanimarea” imediat după ce a preluat puterea, ca şi cum ar fi intrat în funcţie aflându-se deja în colaps.

Pentru a-i convinge pe cei din Executive Board, respectiv pe cei 24 de directori zonali să îţi acorde un împrumut, este necesar ca iniţial să le  prezinţi acestora un pachet de programe economice, care să fie agreate. Ulterior, după ,,înghiţirea” unor amendamente umilitoare, eşti obligat să iei nişte angajamente ferme, care să respecte toate condiţiile impuse de către FMI. Cu alte cuvinte, problema se pune cam aşa :,,Vrei un împrumut ? Faci ca mine şi îl ai!».

Este adevărat că  din cele 187 de ţări membre ale FMI, doar cele mai sărace sunt obligate să plece capul şi să fie de acord cu această condiţie dură care subminează puterea guvernelor naţionale şi reduce la zero gradul de influenţare al politicilor guvernamentale de către socieatea civilă. Desigur că Boardul Executiv al FMI nu recunoaşte niciodată că aşa stau lucrurile, acesta clamând pe toate meridianele lumii existenţa unui aşa-zis interes al FMI pentru promovarea unor politici economice sănătoase, pentru a ajuta atunci când lucrurile merg rău şi pentru a reântoarce naţiunile lumii care au probleme economice grave, pe calea cea bună.

,,Getting Back on Track!», proclamă cu emfază liderii de la Washington , auto-erijându-se în postura de maeştri infailibili ai economiei mondiale. Pe site-ul oficial al instituţiei se află postată o fotografie care se vrea a fi extrem de sugestivă, reprezentând o mulţime de oameni, bărbaţi şi femei, care privesc undeva în gol, pe feţele lor citindu-se tristeţea. Iată, pe cine ajutăm noi!, pare a spune fotografia.

Prima întrebare pe care ţi-o pui privind această imagine este nefirească: nu de ce sunt aceşti oameni trişti, ci mai degrabă, cum s-a reuşit ca pe feţele lor să fie imprimat acelaşi grad de tristeţe ? Datorită acestei particularităţi, imaginea pare ipocrită şi nu ridică ştacheta FMI la nivelul dorit. Perioada pe care o traversăm impune cu acuitate aflarea răspunsului la o întrebare capitală: sunt cei de la FMI nişte oameni serioşi sau sunt doar nişte şmecheri?

Dacă analizăm efectul final al ,,încârdăşirii » unui guvern cu bancherii de la Washington, concluzia finală este categorică: de FMI trebuie să fugi ca dracu’ de tămâie! Cu alte cuvinte, băieţii sunt şmecheri pur-sânge, sau ,,şmecheri de şmecheri”, cum spun băieţii  noştri de cartier! Această concluzie nu este valabilă în cazul actualului guvern, pentru care efectul final al deşănţatului împrumut practicat, nu există!

Chiar dacă primul ministru Emil Boc ar fi cunoscut acest efect sau şi mai de neimaginat, dacă cei din Boardul Executiv i-ar fi spus: ,,ascultă nene Boc, vezi că îţi dăm vreo câteva zeci de miliarde, dar după aceea, vreo 50 de ani şi poate mai mult, noi hotărâm ce şi cum în ţara asta!”, acesta tot ar fi împrumutat o căruţă cu bani, pe care habar nu are când şi cum ii vor restitui românii. Drept urmare, ,,şmecheraşii” de la FMI s-au apucat serios să facă misiuni de evaluare prin România, în domeniile în care doresc muşchii lor, pe care Executivul român le aprobă cu drag, cu sârg şi cu mare celeritate. În urma acestor misiuni de evaluare, sunt emanate măsuri economice năucitoare, dar mai ales neconforme cu realitatea românească.

Nu contează pentru că ele sunt aprobate şi transformate urgent în angajamente ferme care deschid din nou pentru o perioadă scurtă  traista cu bani. Cum se desfăşoară aceste misiuni de evaluare? Nişte tipi deştepţi, ghidaţi de un jolly-joker precum Jeffrey Franks, culeg date şi cel mult nişte informaţii despre domeniul în care vor să taie cu barda. Pe timpul misiunii de evaluare, niciun membru al delegaţiei FMI nu atinge domeniul înţelepciunii. Se trag nişte concluzii şi se impun nişte măsuri transformate în angajamente care nu reflectă realitatea din teren, sau precis, adevărul. Delegaţiile de evaluare nu respectă „lanţul cunoaşterii”, care te obligă să admiţi că: datele nu sunt informaţii, informaţiile nu sunt cunoştinţe, cunoştinţele nu sunt înţelepciune, iar judecăţile şi principiile nu reprezintă adevărul. Cerinţa fundamentală a cunoaşterii unor fenomene care spune că întregul nu este egal cu suma părţilor componente nu este respectată. Să le mai spui bancherilor şi despre faptul că datele, informaţiile, cunoştinţele, înţelepciunea şi judecăţile adunate la un loc au o sinergie proprie? Nu este cazul!  Este prea mult chiar şi pentru nişte băieţi deştepţi!

De fiecare dată se dovedeşte că misiunile de evaluare sunt făcute în mod pompieristic, de mântuială, pentru că bancherii nu au interesul „să-şi dea cu stângul în dreptul!” Interesul major al FMI este să împrumute bani celor aflaţi în dificultate, pentru că se ştie că foarte greu, dacă nu imposibil să restitui yecile de miliarde împrumutate. Ultima misiune de evaluare pompieristică efectuată de către ,,şmecheraşii” de la Washington este cea din iulie- august 2011, vizând serviciile medicale acordate populaţiei de către Guvernul român.

Bineînţeles că domnii bancheri au fost revoltaţi să constate că românii beneficiază de mult prea multe servicii medicale, în timp ce bieţii de ei- vezi Jeffrey Franks!- umblă cu pantofii rupţi!

La jumătatea lunii septembrie Guvernul a aprobat cu mare conştiinciozitate concluziile misiunii de evaluare, transformându-le în angajamente ferme, urmând ca până în luna martie 2012 să le şi aplice. ,,Ce atâta sănătate pe capul românilor?”, s-au revoltat membrii misiunii de evaluare. Şi iată ce a ieşit din evaluarea pompieristică  care va lovi în sănătatea românilor şi în speranţa lor de viaţă: Guvernul s-a angajat să revizuiască preţurile cu care vor deconta medicamentele si lista medicamentelor compensate si gratuite pentru a diminua numărul acestora şi a le înlocui pe cele rămase cu produse mai ieftine. Va fi impus un pachet de servicii care exclude acoperirea serviciilor de sănătate neesenţiale şi costisitoare. Maxim de ipocrizie şi de incompetenţă!

Care sunt aceste servicii de sănătate ,,neesenţiale şi costisitoare” şi de ce sunt ele prea multe, nu spune nimeni. Se spune doar că pisica va fi aruncată peste gard în grădina asiguraţilor prin crearea unor servicii excedentare furnizate cu asigurări suplimentare, inclusiv asigurări private. Ce vorbeşti, monsieur Boc? Aşa viitor minunat ne aşteaptă? Vorba băieţilor deştepţi de la Obor: ,,Ne laşi?”. Nu ar fi mai bine să le sugeraţi ,,băieţilor deştepţi” de la Washington să adopte ei pachetul revizuit de servicii medicale pe care îl va emana Guvernul? Să ne dea  şi nouă exemplu doamna Christine Lagarde cum se poate trăi cu medicamente mai ieftine şi fără servicii medicale ,, neesenţiale”?

4 comentarii

Tache 28-09-2011 - 11:40

Domnii de la FMI si domnul Jeffrey Franks au dreptate. In Canada, tara cu unul din cele mai ridicate niveluri de trai din lume, la Urgenta, la spital, se sta la coada cel putin 8 ore. Exista o infirmiera care triaza cazurile, pentru a recunoaste situatiile in care viata pacientului este in pericol, adica pacientul este pe moarte. Ceilalti stau la coada, caci medicii nu se grabesc, pentru a asigura o ingrijire medicala de calitate.

Un amic a avut o urgenta medicala si a ajuns la Urgenta, in Canada. In fata lui era un barbat care avea un deget taiat. Infirmiera i-a dat o punga in care sa-si puna degetul si i-a spus sa tina punga in mana, iar mana sa o tina ridicata in sus. Amicul meu a intrat in cladire inaintea acestui barbat, iar cand a parasit Urgenta, dupa 5 ore, acesta se gasea in aceeasi pozitie, tinand mana ridicata in sus, cu degetul in punga.

Asistenta a avut dreptate si a fost eficienta din punct de vedere economico-medical. Un om nu poate muri daca isi taie venele de la mana, contrar parerii majoritatii oamenilor. Se face vasoconstrictie, diametrul vaselor de sange se micsoreaza dramatic si se opreste hemoragia. De aceea cei care aleg sa se sinucida prin taierea venelor de la mana, o fac in cada umpluta cu apa calda. Apa calda impiedica vasoconstrictia.

Deci, in sfarsit, Romania intra in lumea civilizata, unde si-a dorit sa fie cu atata ardoare. Exista posibilitatea ca romanii sa nu fi cunoscut cum este situatia in lumea civilizata si cum anume au ajuns in civilizatie aceste popoare.

BULA 28-09-2011 - 17:54

Asta este agent MOSSAD. Nu-i luati in seama ce zice, ca ne uraste de moarte.

BULA 28-09-2011 - 18:00

FMI este instrumentul prin care bancherii evrei de la Washington exploateaza tarile mici. Iar guvernele care se incurca cu FMI-ul sunt guverne marioneta, alcatuite din tradatori corupti.

Arhimede 28-09-2011 - 18:38

Nu FMI-ul este de vina.
Ci ovreiul basescu si ţiganul boc.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult