Acasa Opinii Noul executiv – cu fundul în două luntrii?

Noul executiv – cu fundul în două luntrii?

scris de Ion Petrescu
4 afisari

S-ar putea ca titlul să vă inducă în eroare, dar, cu excepţia preluării unei expresii tipice unei cugetări proverbiale, de sorginte populară, în cele ce urmează nu este loc şi timp pentru ironii – ce ar putea fi etichetate drept gratuite.

Ion PetrescuSpre ce ne îndreaptă noul Guvern al României, cum l-a numit, pe drept cuvânt, premierul desemnat Victor Ponta? Dacă vă aşteptaţi la un comentariu al conferinţei de presă, a conaţionalilor Ponta şi Antonescu, vă înşelaţi. Iar dacă apreciaţi că – în cele ce urmează – sunt simple speculaţii, nu continuaţi lectura.  Ceea ce supun atenţiei publice este o chestiune relativ simplă, sintetizând semnale, la nivel subliminal, date de premierul Ponta, prin nominalizările unor miniştri.

Şi am să mă refer doar la acelea care ţin de locul, rostul şi viitorul României, la frontiera de est a comunităţii euroatlantice şi europene. Din perspectiva relativ recentului popas, peste Ocean, a premierului desemnat, nominalizarea de la Ministerul Apărării Naţionale pare a fi o garanţie publică a continuării relaţiei privilegiate, de ordin militar, între Washington D.C. şi Bucureşti.

Cu precizarea, necesară, că premierul, nu Pentagonul, a fost forţat, de împrejurări – în lipsa unor alternative mai credibile – să recurgă la o asemenea soluţie. Pe care aş numi-o…minimală. Nu este momentul să abordez, acum, modul în care fostul secretar de stat, o vreme înlocuitor de ministru, devenit titular al fotoliului nr.1, din Ministerul Apărării Naţionale, va coopera, dialoga, conlucra – şi cât timp…- cu cel care mai este, o vreme, şeful Statului Major General.

Ultimul fiind un înstelat impus la timona Forţelor Armate Române, numirea sa generând nemulţumiri mocninde, în rândurile celei mai numeroase categorii de forţe armate din România, cea terestră, care se vede condusă, după mateloţii neobişnuiţi cu socializarea, de aviatorii marcaţi de patima însingurării – ambele ironic etichetate în cazărmile cu zeci de mii de infanterişti. La a căror zi aniversară, la 30 aprilie, nimeni nu le-a dat onorul în presa puterii de ieri, sau a celei de azi. Ei fiind la capitolul cetăţeni… neglijabili, pentru interesul naţional. Despre care, parcă mai vorbea Crin Antonescu, chiar de 1 Mai, nu-i aşa?

Dincolo de asemenea detalii de culise, premierul desemnat a dat semnalul că va fi, prin nominalizarea de la M.Ap.N., un aliat fidel – nota bene: nici nu ar fi putut altfel…- al Statelor Unite ale Americii. Un al doilea semnal este acela conturat de nominalizarea lui Florin Georgescu ca ministru al finanţelor publice şi vicepremier. Garanţie clară, fără echivoc, pentru structurile financiare internaţionale, că rigoarea, nu debandada, calculul lucid, nu populismul deşănţat, va caracteriza viitoarele decizii de ordin bugetar. Este un indiciu inteligent, de echilibru financiar public asumat, fără de care noul executiv ar fi avut neşansa de a se trezi pe un topogan economic parcurs deja de alte guverne europene, precum acela de la Atena.

Cel mai surprinzător semnal?

Nominalizarea lui Andrei Marga, la Ministerul Afacerilor Externe. De ce? Este puntea dorită de premierul Victor Ponta spre Germania.  Nu mai este un secret, pentru nimeni, preţuirea pe care cancelarul german, Angela Dorothea Merkel, o are pentru distinsul universitar din Cluj-Napoca. Este criticabilă propulsarea, în fruntea diplomaţiei române, a unui conaţional cu un prestigiu vizibil la Berlin?  Nu m-aş pripi cu un răspuns. Acum.

Dar aş semnala public, celor ce nu ştiu, ignoră sau trec cu vederea, că la nivelul Bundeswehr-ului – organismul militar german – nici azi nu sunt uitate sau iertate cele două momente, din cele două conflagraţii mondiale, când împrejurările istorice au făcut ca armata română să întoarcă armele împotriva aliaţilor germani. Pe de altă parte, chiar dacă Departamentul de Stat nu va comenta jocul noului executiv de la Bucureşti – cu fundul în două luntrii, cea a Washingtonului D.C. şi aceea a Berlinului – într-un fel sau altul, la momentul potrivit, îşi va manifesta dorinţa de a se face, de către premierul Victor Ponta, în mod public, diferenţa specifică. Absolut necesară.

Reamintesc, pe această cale, cu deferenţa cuvenită, domnului Andrei Marga, că înainte de a poposi la Chişinău – sper înainte de Bruxelles şi Berlin – să nu uite că soluţia aşteptată de cel de-Al Doilea Stat Românesc nu se află în mapa cu corespondenţa cancelarului german, ci în aceea a preşedintelui Statelor Unite. Aşa că o întrevedere urgentă, cu Hillary Diane Rodham Clinton, în economia programului Summitului NATO, din această lună, de la Chicago este prioritară – conformă interesului naţional. Nu credeţi?

9 comentarii

BULA 02-05-2012 - 14:05

„Dar aş semnala public, celor ce nu ştiu, ignoră sau trec cu vederea, că la nivelul Bundeswehr-ului – organismul militar german – nici azi nu sunt uitate sau iertate cele două momente, din cele două conflagraţii mondiale, când împrejurările istorice au făcut ca armata română să întoarcă armele împotriva aliaţilor germani.”

Sa-mi fie cu iertare, dar Romania nu era logodita cu Germania, ca sa se lase distrusa complet de rusi. Si pe deasupra, nemtii au agresat Romania cand i-au luat o parte din teritoriu si au dat-o bozgorilor, respectiv cand s-au inteles cu rusii si i-au lasat sa ne ia Basarabia.

Tovarasul col. Petrescu, trecut din oportunism de partea americanilor, o zgandara cu Germania si baga fitile.

Albu 02-05-2012 - 15:08

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
este o clinica universitara cu o activitate stiintifica sustinuta, in care pacientii primesc o ingrijire medicala adecvata. Investigatiile medicale posibile sunt foarte numeroase si complexe. In spital se pot trata un mare numar de afectiuni, spitalul acoperind intreaga paleta de specialitati medicale, inclusiv cea utilă pacientului de mai sus.

Traian Basescu 02-05-2012 - 14:07

Gospodin polkovnik,

Mai usurel, ca betia consecventa duce la ciroza. 😉 Vorba lunga, saracia omului.

” Un al doilea semnal este acela conturat de nominalizarea lui Florin Georgescu ca ministru al finanţelor publice şi vicepremier. Garanţie clară, fără echivoc, pentru structurile financiare internaţionale, că rigoarea, nu debandada, calculul lucid, nu populismul deşănţat, va caracteriza viitoarele decizii de ordin bugetar. ”

Ultima oara cand jupan Georgescu a fost ministru (in guvernul Vacaroiu) a ticluit o inflatie ce varia intre 50% si 250%/an. A luat intr-o veselie credite cu dobanzi camataresti si scadente apropiate ce erau sa duca Romania la incetarea platilor si faliment in maximum 2-3 ani. Sa nu mai vorbim de fapltul ca la plecarea sa de la putere in 1996 rezerva de valuta a tarii se prabusise la ~ $300 de milioane. Nici macar Nastase, intre 2000 si 2004 n-a mai indraznit sa-l numeasca ministru pe cocalarul asta de Ferentari. 😉

Pai tu cam de ce crezi ca o ia leul asa de voiniceste la vale in ultimele zile?! Ghici de ce obligatiunile Romaniei pe piata americana, epuizate in cateva ore la lansarea lor cu cateva luni in urma, sunt oprite la tranzactionare de doua zile deja, dupe ce se prabusisera 7% in 3 ore Vineri, dupa anuntul numirii lui Ponta?

Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă…

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD LORD TERMINATOR 02-05-2012 - 14:25

—-,,Dar aş semnala public, celor ce nu ştiu, ignoră sau trec cu vederea, că la nivelul Bundeswehr-ului – organismul militar german – nici azi nu sunt uitate sau iertate cele două momente, din cele două conflagraţii mondiale, când împrejurările istorice au făcut ca armata română să întoarcă armele împotriva aliaţilor germani. „——Domnule Colonel , nu am auzit ca IARASI s-a RESCRIS ISTORIA ,desii admit ca este un obicei neaos, ROMANESC. Este in schimb posibil ca in timpul regimului comunist, generatia noastra a invatat Istoria si unde se afirma ca Romania in primul razboi mondial a facut parte din ANTANTA de la inceput (1916-1919) si daca nu era asa , poate ne explicati DV. de ce a fost infrant armata feld. maresal Makennsen la Marasesri si Marasti. Si daca ce am invatat la tovarasi ar fi fost deformat, mentionez ca provin dintr-o familie cu numerosi ofiteri de cariera , si o parte din educatie am obtinut-o si din discutiile cu Domniile lor, Fie le SUFLETUL BINECUVANTAT … iertati-ma !

ANCUTA 03-05-2012 - 22:32

Nea Ionica, se zice:
CU CURU’N DOUA LUNTRE!
Te iert ca esti emotionat!
Mai citeste, barbate!

ANCUTA 03-05-2012 - 22:43

Haha!
Ramane cum am stabilit!
Tudorica tata esti prostovan rau.
Cum mai e vremea prin nordulmoldovei?

ANCUTA 03-05-2012 - 22:54

Legionare!
Se zice : „a merge ca pe roti”?
Sau a merge ca pe roate, criminalule, legionarule, zeleacodreanule, digitalule, sandule, urbosule!

tomi 04-05-2012 - 01:24

ANCUTA ,vai dar nu este frumos sa vorbesti asa de urit cu tataie Digital. Daca-l superi e-n stare sa-si scoata degetul din nas (cred ca sti ca de aici i se trage numele) si sa si-l bage in c..u..r.

ANCUTA 05-05-2012 - 17:29

Stiu.
Sunt informatician, am studiat la Odesa automatica si informatica. Calcul numeric. Perfomante, nu ca la Bucuresti. Alta treaba.
M-a atras oarescum dxn/DXN cu stilu dinsului de a face deducti.
Pacat ca a disparut. Si tomi m-a facut curajoasa ca iel este curajos si drept, nu cioflingar.
N-am nimica de ascuns, daca vreti puteti sa ma contactati la ank.dobre@yahoo.com si putem discuta.
Succes tuturor, dar numi place deloc cum vorbesc dobre /digital si alti ca ei.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult