Acasa Opinii Nu avem politicieni profesionişti

Nu avem politicieni profesionişti

scris de Ion Petrescu
6 afisari

Cel mai bun pronostic privind referendumul vizând soarta preşedintelui suspendat este acela că nimeni nu poate anticipa rezultatul final, indiferent de simpatia/antipatia avută pentru cel care a predat jilţul prezidenţial lui Crin Antonescu.

Ion PetrescuCurtea Constituţională a României a decis marţi că legea de modificare a referendumului este constituţională, dacă se asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu, din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Conform precizărilor de până acum, ale premierului în funcţie, deciziile Curţii Constituţionale vor fi integral respectate. Este adevărat că această afirmaţie era făcută presei înainte de a cunoaşte  decizia mai sus menţionată. Logic ar fi ca aceasta să nu fie schimbată, din considerente evident politice. Dar Mircea Duşa deja a sărit calul, susţinând că referendumul se va desfăşura pe baza ordonanţei de urgenţă, nu a deciziei Curţii! Curat constituţională…

Ex-premierul Emil Boc considera că această decizie a Curţii Constituţionale este aidoma unei palme pe obrazul U.S.L. – sintagmă cel puţin simpatică. Nuanţând, actuala putere a generat de fapt o categorie nouă de viitori alegători. Oameni care nu au ţinut cu PDL – unii votând punitiv, contra fostei  guvernări, alţii preferând să stea scârbiţi acasă – acum se manifestă, cel puţin în arealul virtual, în mediile de socializare, cu opinii deloc favorabile USL. Dintr-un singur motiv.

Graba pionierească. Aceea cu care au ras patru titulari de funcţii cheie în stat. Reacţiile externe fiind rapid explicate prin formula cunoscută – crasă dezinformare. Şi manipulare, din partea unor europarlamentari ai fostei puteri. Mai lipsea eticheta: trădători de ţară…

Graba pionierească fiind vizibilă şi în reacţia premierului – scos dintr-o reuniune publică, de un telefon neaşteptat. La revenire, în loc să fie calm, s-a plâns că preşedintele îl va lăsa fără ministru de externe! Brav om de stat…

Tot graba pionierească explică şi invitarea ambasadorului Statelor Unite, la Palatul Cotroceni, la nici două ore, după părăsirea reşedinţei prezidenţiale de simplul cetăţean, acum, Traian Băsescu. Demnitate, nu glumă, nu-i aşa? O lovitură mai proastă, de imagine publică, nici că se putea mai mare. În mentalul colectiv fiind imediat rememorată influenţa ambasadorului sovietic, la Bucureşti, în perioada postbelică. O comparaţie deloc fericită pentru USL, ca să nu scriu catastrofală.

Ar mai fi ceva! S-a înlocuit un preşedinte autoritar, acum suspendat, cu un cuplu inedit format de interimarul la Cotroceni şi şeful guvernului? Era acuzat Traian Băsescu că se sprijină pe forţele de ordine şi serviciile secrete? Da. Iată că acum, preşedintele interimar şi-a trecut în agendă prezidarea unei şedinţe de guvern care să ia în discuţie starea reală a ministerelor de forţă. A naibii coincidenţă…

Ce să fie? Ce-o să fie? Vor mări, de trei ori, salariile purtătorilor de uniformă, precum a făcut Vladimir Putin, care astfel şi-a fidelizat armata şi trupele ministerului rus de interne? Întrebări amare.

Cum se va derula referendumul, într-un stat mimat a fi de drept – atât prin derapajele puterii portocalii, cât şi prin acelea ale puterii pioniereşti, de acum – vom vedea.

Pe români nu-i vor scoate, la urnele de vot, nici activiştii de partid, nici guriştii de pe micile ecrane, indiferent de argumentele lor. Ci doar propriile amintiri. Mai vechi. Dar şi cele recente. Va fi o imprevizibilă reacţie la nivel naţional. O lecţie atât pentru potentaţii de ieri, cât şi pentru puternicii zilei de azi.

Vor gafa toţi cei ce cred că, acum, milioanele de alegători români nu ştiu, nu au înţeles, nu au toate informaţiile despre piticii din lumea politică autohtonă. Dar românii au priceput esenţialul. Că nelegiuirile de ieri, condamnabile, au fost urmate de decizii la fel de aiurea, pe care Curtea Constituţională le-a sancţionat limpede. Cum vor vota românii plecaţi la muncă în Occident? Cu lehamitea că nu au primit nicio speranţă de revenire acasă, din partea noului executiv, de la Bucureşti. Ce opţiuni vor avea conaţionalii din stânga Prutului, care au şi cetăţenia română? Dincolo de uimirea că doar jurnaliştii mai vorbesc acum, despre relaţiile speciale dintre cele două state româneşti…

Referendumul va valida, sau nu, un…ESCU. Dar clasa politică va învăţa lecţia ce-i va fi aplicată cu acest prilej? Parlamentul îşi va înţelege complexul, deloc justificat, de superioritate pasageră? Nu avem politicieni profesionişti, doar mimi. Liber-schimbişti.

3 comentarii

camelia 10-07-2012 - 17:48

Toţi cei de la Institutul Naţional pentru Statistică (INS) ar trebui arestaţi, este de părere jurnalistul Cristian Tudor Popescu, adăugând că este inadmisibil că datele de la recensământulul României nu sunt publice la nici nouă luni după efectuarea lui.

„Oamenii aceia ar trebui arestaţi. Sunt nouă luni de zile de la referendumul din octombrie 2011 în care aceşti domni nu au putut produce nici măcar nişte date parţiale. Este inaccesibil acest lucru. Este un atac la statul român … cu atât mai mult cu cât eu nu am fost căutat deloc acasă pentru a da date la recensământ”, a declarat el, la Realitatea TV.

Afirmaţiile au fost făcute în contextul în care Curtea Constituţională a decis marţi că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a spus că vrea să analizeze ultimele date ale recensământului, arătând că „la alegeri încă sunt folosite liste electorale ca în 2002, cu trei milioane de locuitori în plus”.

Rezultatele finale ale recensământului din 2011 nu pot fi anunţate oficial înainte de semestrul al doilea al lui 2013, cum se spune în regulamentul din 2010 al Comisiei Europene, regulament valabil pentru toate statele din Uniunea Europeană, nu doar pentru România.

Chiar dacă cineva ar dori să încalce regulamentul CE, nu este timp fizic pentru finalizarea datelor, întrucât trebuie procesate aproximativ 80 de milioane de formulare.

Pe listele electorale în România sunt înscrişi peste 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot. Astfel, dacă ne luăm după opinia Curţii, referendumul este valabil dacă la el participă cel puţin 9 milioane de cetăţeni.

La precedentul referendum după suspendarea preşedintelui, organizat în 19 mai 2007, prezenţa la referendum a fost de 44,45% (8,1 milioane de persoane). La referendumul pentru modificarea Constituţiei, organizat odată cu alegerile prezidenţiale din 2009, prezenţa a fost de puţin peste 50%.

Referendumul din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura în baza Ordonanţei de Guvern şi nu a iniţiativei legislative asupra căreia s-a pronunţat CCR, a declarat marţi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa.

Radjasiha 10-07-2012 - 18:05

Bătrânul nostru lup de mare
Iepuraş la înaintare
Iar e la inghesuială
Ponta vrea să-l dea afară,
Sfat de taină au ţinut
Şi împreunaă au hotărât
Antonescu cu ai săi
Să-i dea pielea inapoi,
Dar cine să i-o belească
Poporul sa hotărască.
Morala:
Repetiţio est mater Plagiorum.

un crestin 10-07-2012 - 22:59

Domnule Ion Petrescu, jos palaria !
Ese cel mai bun articol pe care l-am citit in ultima vreme.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult