Acasa Opinii Nu impaiati cainele de paza al democratiei!

Nu impaiati cainele de paza al democratiei!

scris de Ziua Veche
1 afisari

Imi aduc aminte ca presa “duduia” pe vremea lui Adrian Nastase. Ziarele se umflau ca ciupercile dupa ploaie, contractele de publicitate cu statul curgeau. La tutun, la CFR, la Uzinele Sodice Govora. Banii zornaiau in buzunarele jurnalistilor si-i transformau pe sefii de gazete in milionari.

 

 

Nu se intampla asta din vreo cauza de performanta manageriala a publicistilor ex-comunisti, ci pentru ca facusera pact cu puterea: tacere contra arginti. Sistemul a functionat un timp, dar adevarul a iesit, pana la urma, ca apa din pamant si a spart crusta groasa de pe obrazul lui Nastase. Cu toate prevederile regimului Iliescu-PSD, populatia n-a fost prostita si a ales altfel, decat au vrut oamenii aflati la robinetul banului public. Acum ziaristii o duc foarte prost. 4000 de jurnalisti am ramas fara slujbe in numai cateva luni. S-au inchis ziare, s-au facut restructurari, dar pe drumuri n-au ajuns cei care au cantat un regim sau altul, cei care s-au imbogatit din aceasta meserie, ci gazetarii care alergau dupa stiri si anchete, iar, apoi, sefii lor le poceau dupa interese personale.

Acum nu mai e nevoie de atatia ziaristi. Nu mai au ce relata. Guvernul tace. Cotrocenii au impus un “no comment” general. PDL nu-si mai trimite pe la televiziuni decat personalul atent instruit. Regimul Basescu-Boc conduce tara, in tacere, de o buna bucata de vreme. Vrea sa faca reforma pe muteste. Nu transpira nimic, nici din Modrogan, nici din deal, de la Cotroceni. Tacerea poate ascunde hotararea Guvernului de a face, fara sa vorbeasca prea mult. Numai ca nenumaratele balbe ale premierului Boc arata ca nu prea e asa. Tacerea impusa ascunde, de fapt, dorinta Puterii de a nu imparti cu poporul decat ce vrea regimul sa afle prostimea. Ce e frumos si “in interesul tarii”.

Basescu continua, cu succes, tactica pe care a adoptat-o atunci cand l-a inlaturat pe Roman din fruntea PD. A aflat ca tacerea e de aur, iar reclama gratuita vine de la dusmani. Iar acestia nu inceteaza sa infiereze la comanda si fara rost mai ceva ca autocritica de pe vremea PCR. Insa, restrictionarea informatiilor, ca politica de stat, ucide presa. Cainele de paza al democratiei sta sa moara. Regimul il prefera curat, vertical si, daca se poate, impaiat. Numai ca istoria recenta a dovedit ca adevarul nu poate fi ascuns prea multa vreme, iar faptele dosite acum, prin sugrumarea presei pe motiv de criza, ii vor lovi pe noii ciocoi atunci cand se vor astepta mai putin. Regimul face un joc periculos. Pentru ca din tacere, ca politica de stat, si decimarea ziaristilor pierde democratia si castiga teren in mass-media extremismul care a ajuns sa ne faca Sinteza Zilei. (Articol aparut in nr. 2 al saptamanalului Ziuaveche.ro care apare in fiecare vineri impreuna cu ziarul Puterea

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult