Nu înteleg | Ziua Veche
Acasa Opinii Nu înţeleg

Nu înţeleg

scris de Doru Dragomir
4 afisari

Zilele acestea, domnul preşedine Traian Băsescu a devenit cea mai mediatizată şi mai comentată vedetă din domeniul public. Prezenţa domniei sale la televizorul şi la radioul publice a fost diligent urmată de lungi şi complexe emisiuni şi texte de comentarii ale spuselor prezidenţiale, precum şi de timide reacţii ale opozanţilor politici, bineînţeles în formatul declaraţiilor vagi, generale şi delicat ameninţătoare, adică un format mult mai modest decât vânjoasele apariţii radio-teve prezidenţiale.

Hari Bucur MarcuDe la început, trebuie să spun că nu ar trebui să fi scris aceste rânduri, pentru că eu nu sunt cel mai potrivit comentator al situaţiei amintită mai sus, sau al conţinutului mesajelor prezidenţiale, pentru simplul fapt că nu înţeleg despre ce este vorba.

Desigur, înţeleg că mijloacele de comunicare în masă plătite de mine cu banul public sunt folosite exclusiv pentru mesajele prezidenţialo-premieristice, pentru că am văzut, tot de curând, că actuala guvernare ţine cu dinţii de păstrarea controlului administrativ asupra acestora. Înţeleg, chiar dacă nu sunt deloc de acord cu acest fapt.

Mai înţeleg dorinţa satisfăcută a preşedintelui României de a comunica, unisens şi unilateral, cu publicul său, indiferent de conţinutul mesajului, pentru că domnia sa se consideră un comunicator şi chiar a fost gratulat de un acerb critic mediatic al său cu calificativul de „cel mai bun comunicator politic” din ţară. Iar singurul mod de a vorbi fără să primească replica la ceea ce spune şi să să ferească şi de reacţiile imediate ale auditoriului este să „apară” la televizor şi, chiar mai protejat, la radio. La fel ca mai sus, deşi înţeleg aceste lucruri, nu pot fi deloc de acord cu ele, dar asta este treaba mea de cetăţean şi nu cred că vă interesează ce treabă am eu cu domnul Traian Băsescu, preşedintele României.

Ce nu înţeleg este de ce se mai uită cineva la ceea ce spune domnul preşedinte Traian Băsescu, mai ales dacă subiectul spuselor sale este despre ceea ce se va petrece în viitor. Domnia sa şi-a făcut un renume din a spune lucruri care nu se întâmplă, încă de la începutul primului său mandat prezidenţial.

Dacă dumneavoastră aţi avea un cunoscut care vă spune că ştie el că mâine o să plouă şi să staţi în casă, să nu ieşiţi la coasă, dar a doua zi e soare, însă dumneavoastră tot acasă sunteţi, pentru că aşteptaţi să vină ploaia din moment în moment şi pierdeţi o zi de muncă, iar lucrul acesta se repetă de neumărate ori, cam cum aţi arăta în ochii satului, când toată lumea a ieşit la coasă, numai dumneavoastră v-aţi luat după acel cunoscut? Şi asta nu odată, ci de mai multe ori!

Sau, dacă locuiţi la bloc şi plătiţi întreţinerea la zi, însă vine admnistratorul şi vă anunţă că, la iarnă, nu o să aveţi apă, lumină şi căldură, pentru că acestea sunt cheltuieli de consum şi, iarna aceasta, nu mai sunt bani decât pentru investiţii, cum ar fi vopsitul pereţilor comuni, l-aţi crede pe cuvânt şi l-aţi lăsa în pace să vă administreze în continuare blocul? Nu v-aţi uita pe ce s-au dus banii comuni, deşi nu sunteţi nici contabili, nici pricepuţi în ale finanţelor? Nu v-ar interesa a cui este firma care a fost contractată să vopsească blocul, de ce costă cât costă această operaţie şi ce a făcut ea, firma, cu banii primiţi?

Deci, deşi îl înţeleg pe autorul mesajului şi pe purtătorul acestui mesaj, chiar dacă nu sunt de acord cu ei, îmi este imposibil să îl înţeleg pe receptorul acestui mesaj.

Poate că nu a fost foarte bine aleasă analogia transparentă între situaţia de la bloc şi declaraţia prezidenţială că, la anul, nu se vor mări nici pensiile şi nici salariile bugetarilor, pentru că nu sunt bani şi nu „ne” vom mai împrumuta pentru consumuri, cum sunt aceste „cheltuieli”, situaţia reală fiind mult mai complexă decât cea ipotetică.

Şi, desigur, nu aş putea înţelege nici o reacţie publică de tip anarhic, cum am văzut la televizor că fac alţii, prin alte ţări, cu demonstraţii de stradă, incendieri şi jafuri, sau cu grevă generală. O asemenea reacţie, în absenţa unei profunde înţelegeri a situaţiei din ţară şi a unui set de soluţii credibile, nu ar face altceva decât şi mai mult rău economiei şchioape şi populaţiei sărăcite de la noi.

Însă mi-ar fi fost foarte limpede motivele pentru care cineva din public ar fi declanşat o reacţie la prezenţa mediatică a preşedintelui României de tip interogativ. Şi nu mă gândesc aici la întrebarea firească, dar retorică: „ce aţi făcut, domnule Traian Băsescu, în ultimii şapte ani?” Mă gândesc la întrebarea moromeţiană: „pe ce vă bazaţi, domnule preşedinte?

Iar când zic pe ce vă bazaţi, nu mă gândesc să primim un răspuns de tipul că se bazează pe procuratură sau pe serviciile secrete sau pe alte forme de opresiune individuală sau colectivă, ori pe Fondul Monetar Internaţional sau pe guvernul mondial din umbră, ci pe ce argumente, studii, modele teoretice, sfaturi ale marilor gânditori ai lumii îşi bazează domnia sa decizia de a împovăra, nediscriminatoriu, o bună parte din populaţie, în detrimentul câtorva bogaţi, pentru „a scoate ţara din criză”.

Ziceam mai sus că ar putea fi nepotrivită analogia cu căldura de la bloc şi guvernarea actuală. Asta pentru că o mare parte din populaţia acestei ţări a mai trecut odată, nu ipotetic, ci chiar de-adevăratelea, prin multe ierni fără căldură, lumină şi apă. Şi nu din cauza administratorului de bloc, ci a administratorului de ţară. Iar acea populaţie, alături de ceilalţi, care nu erau direct afectaţi, l-au ascultat pe preşedintele de atunci şi au mai pus o haină în plus, au mai aprins o lumânare şi au mai amânat baia săptămânală până la primăvară, ca să „plătim” datoria externă.

Atunci, la fel de neînţeles, nimeni nu a avut nici o reacţie. Au trebuit să vină vremurile peste noi, să se pună acel preşedinte rău şi cu sovieticii şi cu americanii pentru a fi dat jos din funcţie, prin „revoluţie”.

 Numai că scopul acelei revoluţii a fost, din păcate, doar acel dat jos şi nu şi un plan pentru o societate mai articulată şi o viaţă mai bună pentru popor, care, din sintagma clasică „pâine şi circ”, s-a ales doar cu circul. Mediatic, desigur.

Articole de acelaşi autor

7 comentarii

ParpanghElE: Insul e Moll.usce ! 18-11-2011 - 12:54

Aveti cunostiinta ca exista un stat sub aceasta denumire , a caror cetateni sant si ei …molusce !

Andrei 18-11-2011 - 15:25

“Numai că scopul acelei revoluţii a fost, din păcate, doar acel dat jos şi nu şi un plan pentru o societate mai articulată şi o viaţă mai bună pentru popor, care, din sintagma clasică „pâine şi circ”, s-a ales doar cu circul. Mediatic, desigur.”

Ceea ce ne indica capacitatea celor ce l-au dat jos ,profunzimea si vioiciunea mintii de care au dat dovada.

Cu alte cuvinte ucizi echipajul avionului care zbura totusi ,iar cind preiei controlul iti dai seama ca nu stii sa interpretezi mesajele instrumentelor de bord…..Mdaaa” mare” profunzime .

http://www.youtube.com/watch?v=e9X0uqLxwqo&feature=related

Pribeagul 18-11-2011 - 23:20

“În comuna noastra primitiva, o gorila ne va fi primar!”

Pribeagul 20-11-2011 - 19:15

“Ce nu înţeleg este de ce se mai uită cineva la ceea ce spune domnul preşedinte Traian Băsescu, …”

Oamenii nu se uita la ceea ce spune, cred ca-i amuza cum hahaie. Este un clovn, inconjurtat de fel de fel de… “vedete”. Cum sa nu te uti la el?

Indeplinirea functiunilor statului a devenit un fel de spectacol, in care pe linga circ are loc jefuirea bugetului si avutiilor tarii, in beneficiul citorva si in paguba majoritatii romanilor. Administrarea tarii a devenit o operatiune de jaf la drumul mare, in vazul tuturor.

Este o practica la nivel mondial. Oamenii incep sa inteleaga acest lucru, ca urmare se organizeaza, iau atitudine. Africa, SUA, Europa, mai este putin si, ca intodeauna, valul va ajunge si la noi.

Basescu ne-a spus tot ce avea de spus. Pacat, avea posibilitatea sa fac ceea ce trebuie, dar se pare ca l-a invins sistemul si pe el. Acum da ultimele reprezentatii.

Aresteaza, elibereaza, aresteaza…

Sa speram ca USLul, care va cistiga alegerile si va prelua guvernarea, va reusi sa inteleaga ca… vine valul.

nimeni 21-11-2011 - 14:06

astea sunt efectele globalizarii. inainte de orice globalizarea inseamna mari afaceri intinse peste tot, a caror reprezentanti sau trepadusi sunt politicienii. un fel de agenti de vanzari , platiti in comisioane.

remi 21-11-2011 - 14:44

E buna si criza asta…Pentru unii.Saracii vind ieftin si bogatii cumpara,,pe degeaba”.Avea o tema-anticoruptia.S-a ales praful…A doua tema ,respectarea Constitutiei.S-a ales praful…Nu se respecta nici legile ,dar Constitutia….S-a facut referendum sa fie redus parlamentul la 300 de oamenii.S-a ales praful,ca vor 388 si nu 471 cum e azi…O mica reducere si nici aia nu e inca aprobata(deci inca nu e sigura reducerea !!).

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult