Acasa Opinii O amintire din adolescenţă – Tovarăşa Bărbulescu

O amintire din adolescenţă – Tovarăşa Bărbulescu

scris de Roland Catalin Pena
57 afisari

Eram în liceu, parcă pe a unşpea. Ora de matematică, cu dirigintele. Un tip mişto, cam de statura lui Boc plus ochelari tip sifon. Învăţam în prima clasă de lângă cancelarie. Era cald afară, aşa ca toate ferestrele erau deschise.

roland-catalin-pena-redimensionatZdup, uşa de perete. O fi fost şi curentul de vină pentru bubuitură, n-o fi fost, cert e că în prag îşi făcu apariţia însuşi tovarăşul secretar general al partidului Nicolae Ceauşescu. Cald, cald, însă toată lumea a îngheţat, în frunte cu dirigintele. După o clipă de uluială realizăm că tovarăşul era în fustă. Imediat auzim vocea directorului: În picioare! Tovarăşa inspector general Elena Bărbulescu!

Deja tovarăşa era la catedră lângă diriginte, la care urlă: Ce faceţi, bă? Îl îngropaţi de viu? Dirigintele o dă în bâlbâială: Pepepe cicine, tovarăşa? Pe frati-meu, îl lămureşte musafira, arătând cu degetul spre tabloul de deasupra tablei, plin de praf, al multiubitului. Tăcere mormântală. Pe care tot ea o sparge, tunând cu degetul îndreptat spre o colegă din prima bancă, rândul din mijloc: Ia zi, fată, cine e primul secretar al judeţului? Colega, fată sfioasă de la ţară, se ridică roşie toată şi bâguie: Tovarăşul Lică Bărbulescu.

Mai bine tăcea, săraca!

Cu ochii ieşiţi din orbite, Bărbuleasca, cum îi se spunea poporul, care o iubea necondiţionat ca de altfel pe toată familia ei, zbiară din rărunchi: Fatăăăăă, Lică îi spun eu acasă! Pentru tine e tovarăşul Vasile Bărbulescu!

Îşi trage sufletul, oricum cred ca era singura care-şi mai permitea să respire în clasa aia, o ia printre rânduri şi cu degetul aţintit către un coleg întreabă pe acelaşi ton de inchizitor: Băiete, cine e prim-secretarul CC al UTC? Răspunsul vine la foc automat: Tovarăşul Nicu Ceauşescu.

Simt că Băbuleasca stă să explodeze, iar dirigintele şi directorul să facă, în cel mai fericit caz, implozie. De ce am ridicat mâna, habar n-am nici în ziua de azi, cert e că bine am făcut. Ia zi, mă! Tovarăşul Pantelimon Găvănescu, mai mult şoptesc.

Mă uit la diriginte. E clar, de azi pot veni fără matricolă. Trag cu ochiul la director. Şi cu trimisul aproape lunar la frizer m-am scos. Vă las pe voi să ghiciţi cam ce note am luat de atunci la matematică…

Întâmplarea mi-am amintit-o la provocarea lui Costin. Ce relevanţă are în 2011? Cum, potrivit ultimelor sondaje, tot mai mulţi regretă comunismul sau nu ştiu nimic despre ce şi cum a fost, sper să aibă oarece.

Tărăşenia s-a petrecut aievea la Liceul Ioniţă Asan din Caracal, prin 1981-1982.

Pentru cei născuţi după acei ani ţin să fac următoarele precizări:

Nicolae Ceauşescu a condus România din 1965 până în 1989, când în ziua de Crăciun a fost împuşcat la Târgovişte de gaşca eşalonului doi al PCR, condusă de Ion Iliescu, care a şi pus mâna pe putere.

Elena Bărbulescu era una dintre surorile lui Nicolae Ceauşescu, analfabetă cu diplomă de profesor de istorie, care ajunsese Inspector general şcolar la Olt.

Vasile Bărbulescu a fost soţul Elenei Bărbulescu, prim secretar al judeţului Olt, la bază fiind şef de atelaj (ăla care mâna carul cu boi) la CAP Scorniceşti.

Nicu Ceauşescu, poreclit Prinţişorul, era prim-secretar general adjunct al Uniunii Tineretului Comunist, apoi prim-secretar la Sibiu, unde l-au şi prins evenimentele din decembrie 1989. Se zvonea că urma să-i urmeze tatălui său, Nicolae, la conducerea României.

Despre Pantelimon Găvănescu am spus ce ştiam.

12 comentarii

Seneca 14-06-2011 - 15:26

Nu am mai citit, de foarte mult timp, un text scris cu atâta artă disuasivă. Mi-a plăcut!

CZC 14-06-2011 - 15:39

Domnule Pena, “tovarăşei” i spunea „doamna”. O întâmplare povestită de un profesor din zonă. În judeţul Olt se afla comuna Reşca, pe locul unei vechi localităţi romane denumită Romula. Unii istorici susţin ca ar fi vorba de Romula Malva, capitala provinciei Dacia Malvensis. In apropiere se afla şi un turn de pază, tot din vremea romanilor, la Hotărani. Cert este că în zona respectivă dai cu sapa şi găseşti diferite obiecte din vechime. Un profesor din Reşca, pasionat de istorie, a strâns o mulţime de obiecte, monede, ceramică etc şi a facut un muzeu al şcolii. La vizita „doamnei”, mândru de ce realizaze, a avut nefericita inspiraţie s-o invite să vadă obiectele respective. Replica „doamnei”: „Auzi bă, mie să-mi faci muzeu cu istoria partidului comunist, nu cu cioburi şi bani ruginiţi”. Mi se pare ca „doamna” era „doctor în istorie”.

UNNE 14-06-2011 - 20:06

mai bine scrieti o carte despre prostana aia
s-ar vinde, mai afla tinerii ce si cum

Roland Catalin Pena 14-06-2011 - 20:43

a scris fiul ei, Emil barbulescu, cel care conducea militia OLT PE VREMEA AIA:)

CZC 14-06-2011 - 21:18

Domnule Pena, dar ce ne facem astăzi cu „intelectualii“ de elită care merg din „succesuri în succesuri“ acordă „permisuri“, combat „aviara gripa“, mută intrarea Dunării de la Baziaş la Buziaş, veghează la dezvoltarea „judeţelor Timişoara şi Oradea“, discută despre „preşedintele“ Norvegiei, ţară „membră a UE“?

Roland Catalin Pena 14-06-2011 - 21:23

Domnule CZC, taman il ascult pe premier pe TVR si nu aud nimic din ce m-ar intresa. Faza e ca si cand ii ascult pe ponta si Antonescu aud acelasi nimic…Iacata de ce prefer sa scriu sepre printese comuniste de mult trecute…Macar aste nu mai apar la televizor si poate e cineva unteresat de cum gandeau si actiuonau:))

urbos 14-06-2011 - 21:31

In alta ordine de idei gunoiule, nu e vorba de ce spune unul sau altul, ci de CE FACE. Ce face mai animalule, piticul tau schizofrenic la ordinele Dementului de la Cotroceni cu tara asta? Mars ma la cotet.

Roland Catalin Pena 14-06-2011 - 21:32

Urbos, draga, ia te rog calmantele sau banii de la Felix.
Sanatate maxima!

Gabi 14-06-2011 - 21:47

Un monstru similar, un bolșevic, se întâlnește și în Frenchie Car City… Taie gradațiile de merit după ureche, oprindu-se exact în fața dușmanilor politici (spune că nu a mai avut bani), ține o editură a partidului, îi forțează pe toți din sistem să vândă cartea, pentru a avea bani pentru trezoreria Partidului Unic… Celor care vând cartea editurii Partidului le dă gradații de merit… Nu e ceva singular… Totul se repetă… Un om care cere avantaje materiale pentru posturile instituțiilor publice…

urbos 15-06-2011 - 05:42

In loc sa-mi tai mesajele catre tovarasu ……. mai bine fa o chestie cu mesajele nou aparute, alea din dreapta paginii, ca daca dai click pe unul dintre ele, nu te duce unde trebuie decat daca mesajul e pe prima pagina de comentarii. Daca mesajul e scris pe alta pagina te duce tot la prima.
Daca se poate, Dorule care esti tu Dorule.

Doru Dragomir 15-06-2011 - 08:33

O sa-i transmit doleanta ta, inginerului de sistem:))). Dar incearca sa fii civilizat in limbaj !!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult