Acasa Opinii O deshumare inutila

O deshumare inutila

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Dincolo de spectacolul cam macabru al deshumarii sotilor Ceausescu, actul in sine ne readuce in minte acele zile fierbinti din decembrie ’89 si-n primul rand ziua celebrului proces scurtissim de la Targoviste. Marturisesc ca atunci cand am vazut prima oara imaginile filmate stangaci din improvizata sala de tribunal, am trait un sentiment de satisfactie: acumulasem atata ura impotriva cuplului dictatorial, incat sentinta (fara posibilitatea recursului) a condamnarii la moarte si-a imediatei sale executari mi s-a parut dreapta si necesara.

Mi-a deschis ochii Lucian Pintilie: revenit in tara in 1990, mi-a spus ca, vazand procesul la Paris, a plans. “De ce?” – l-am intrebat, intrigat. “De rusine – mi-a raspuns marele regizor. Atunci am ratat imensa sansa de a intra in randul tarilor civilizate”. Da, asa e. Mai mult ca sigur ca, urmarind acel jalnic simulacru de judecata in care aparatorul din oficiu ii acuza pe Ceausesti mai abitir ca procurorul, oripilarea lui Pintilie a trait-o intreg Occidentul.

Sigur, se pot face multe supozitii legate de momentul cu pricina, insa un lucru e cert: din toate posibilitatile de rezolvare a “cazului Ceausestilor” (de pilda: simpla executie, pentru ca, nu-i asa, “á la guerre comme á la guerre”, cum a patit-o Musollini; sau incarcerarea celor doi, urmata de un adevarat proces al comunismului), noi am ales-o pe cea mai penibila: o mascarada de proces care in ultima instanta vadeste dorinta de razbunare a frustarilor personale ale echipei Iliescu, Voican Voiculescu, Magureanu & comp. Ne-am dat din nou cu stangu-n dreptu’.

Si mai e un lucru tulburator: moartea comandata a cuplului s-a petrecut in ziua de Craciun, ziua nasterii Mantuitorului. Ar fi putut fi acea zi, cu moartea Ceausestilor cu tot, ziua renasterii Romaniei. Dar a avut loc aceasta renastere?

Articol aparut in saptamanalul ziuaveche.ro nr.15

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult