Acasa Opinii O figură cu totul aparte

O figură cu totul aparte

scris de Ioan Groșan
7 afisari

Am avut un amic ardelean, excelent avocat şi traducător din rusă, din păcate dispărut acum câţiva ani dintre noi, Al Pintescu pe numele lui, care, precum în Caragiale, avea şi el un amic (nu spui cine, persoană însemnată!), un om plin de bani.

Ioan GrosanŞi mi-a povestit amicul meu că l-a rugat pe amicul lui să-i sponsorizeze un volum de traduceri din marea poezie rusă a secolului XX, că altfel nu-l publica nimeni. „Bine, a zis amicul cel bogat, te sponsorizez, dar cu o condiţie”. „Care?” „Să-mi faci o prefaţă”. „Cui?” „Mie”, a zis amicul bogat. „Ţie?! La ce?” „La un volum de versuri”. „Păi tu scrii poezie?!” „Binenţeles! Scriu poezie de mic”. De voie, de nevoie, amicul meu a luat volumul, l-a citit şi s-a îngrozit: toate poeziile erau de o rară tâmpenie. Acuma problema lui era nici să-l jignească pe milionarul amic, refuzându-l şi pierzând în consecinţă sponsorizarea, dar nici să se facă pe sine de cacao, căci totuşi trecuse prin şcoala critică a revistei „Echinox”. Aşa că s-a chinuit vreo două săptămâni să găsească un ton şi mai ales o expresie care să poată fi luată în toate sensurile, să iasă bine oricum o citeai. Până la urmă a găsit-o. Iat-o: „În peisajul atât de variat al poeziei româneşti contemporane, X face o figură cu totul aparte”. Figura asta „cu totul aparte” putea fi interpretată şi ca a unuia dus cu pluta, şi ca originală, şi ca o ciudăţenie ş.a.m.d. Şi aşa au apărut şi traducerile lui Pintescu, şi volumul milionarului poet.

Mi-am adus aminte de sintagma amicului meu gândindu-mă la Radu Mazăre. Departe de mine ideea de a-i face un elogiu, dar trebuie să se recunoască faptul că în peisajul atât de nevariat al politicii româneşti conteporane, Radu Mazăre face cu adevărat o figură aparte. Mie, să spui drept, mi-e simpatic şi-l prefer figurilor încrâncenat-mohorâte ale majorităţii politicienilor noştri, care, în anumite împrejurări, seamănă la tv cu chipul mahmur al lui Churchill după ce englezii au luat bătaie în Creta. Se vede că primarul Constanţei vine de la excelentul, pe vremuri, „Telegraf”, adică din presă, „oú tout est pris à la légère”. Totuşi, nu chiar atât de lejer încât să te-mbraci în uniformă nazistă la un eveniment public, fiind şi tu persoană publică… Chestiile astea merg (dacă merg!…) la un chef între prieteni, la un party intim, nu cu mass-media pe cap. Însă că are o îmbrăcăminte mai extravagantă, că pozează alături de manechine în costume de baie, că aduce „sambiste” din Brazilia, bucurându-ne nervul optic, nu mi se pare de acuzat. Dimpotrivă. Ce, aţi prefera să-l vedeţi pe Adrian Năstase pozând alături de Cătălin Botezatu? Îndoi-m-aş.

Aşadar, Radu Mazăre – o figură cu totul aparte. De data asta, în sens pozitiv.

2 comentarii

USL+PDL=ACEEASI MIZERIE 08-06-2012 - 20:52

Nu am nostalgii comuniste, si, chiar daca as avea, as fi cu totul si cu totul indreptatit sa am pentru ca, dupa 22 de ani de asa-zisa democratie, regimul lui ceausesc este net superior vremurilor pe care le traim. Cine-i de vina? „Agenturili” ? Masonii? „Fortele oculte” ? Nici pomeneala. Singurii nostri dusmani sintem tot noi. Ca Radu Mazare este, totusi, un kitsch al politicului romanesc, o demonstreaza asa-zisele lui extravagante care nu au nici o valoare. Grosan incearca ceva, iar acel ceva este mai mult o dorinta intima a lui sa vada la Mazare un fel de iesire din tipic, din „generalitate”, din „oficialul serios”, care ascunde de fapt blestemul ipocriziei romanesti. Multi s-au intrebat si se itnreaba de ce unul ca Becali, Irinel Columbeanu, Prigoana sau Vanghelie au „priza” la public, iar unul ca Nastase, Plesu, Iliescu, Basescu, nu au? Raspunsul nu poate fi decit unul: primii nu-si ascund ipocrizia in spatele unor cuvinte cetzoase, cu dublu sens, invariabile si mistificatoare ci vorbesc direct, fara ascunzisuri sau cu „diplomatie”.

In 22 de ani poporul roman a reusit un lucru esential, si anume, impunerea celor care ies in public sa stie ca daca vorbesc o limba de lemn in spatele careia sa se ascunda el cu matrapazlicurile lui sau nepriceperea lui, atunci nu-l va asculta nimeni, ba, s-ar putea cael sa fie si huiduit pe oriunde s-ar arata. Poporul roman a invatat sa huiduie pe toti si pe oricine, impunindu-si asteptarile.

Poporul nu greseste niciodata. El se poate doar pacali. Mazare a pacalit poporul roman al judetului Constanta si i-a tinut mult timp. El, Mazare, cu aceste extravagante ii pacaleste pe fraierii Constantei aratindu-se poporului ca fiind un tip „atipic”, nonconfomist, dar nu-i iese deloc, decit, poate, il impresioneaza pe Grosan. Intr-o tara normala, cu o justitie normala, acest Mazare trebuia demult sa zaca in zeghe, dar nu a fost sa fie, asa ca, vazind ca-i merge, el isi permite orice, asa incit, nici justitia nu mai indrazneste sa-l deranjeze cu ceva. Dar asta se intimpla numai la noi, caci la noi, in Romania lui Ponta si a lui Basescu, a celeasi mizerii, justitia e ca o prostituata pe care o regulezi cum vrei! Acest Mazare se lauda cu doua blocuri mizerabile, cu camere asa de mici ca, la blocuri normale n-ar fi bune nici de debarale, dar tot el, Mazare, nu a dat nici o suventie amaritilor care au platit de doua ori mai mult la intretinere iarna trecuta, cit despre curatenia orasului ce sa mai vorbim? A facut doua blocuri amarite pe care sa le dea in folosinta cu citeva ore inaintea alegerilor ca sa-i mai fraiereasca pe constanteni inca 4 ani. Tehnica lui este tehnica unui infractor de drept comun, el laudindu-se la televiziunile care-i sunt presh la picioare ca el nu tine mortis sa fie ales; ca el ar avea cu ce sa-si ocupe timpul, are bani, e tinar, are gagici si de aceea nu are nevoie neaparat de functia de primar. Numai un schizofrenic l-ar putea crede. El, Mazare, nu stie nimic decit sa fie un primar shmenar shmecher si atita tot. daca n-ar avea primaria si milioanele de euro pe mina, ar fi un nimeni pt. ca el nu stie sa faca nimic, nu a facut nimic altceva decit sa se ridice prin furt si alba-neagra.

ValVerde 08-06-2012 - 21:51

Grosane, zii cinstit, in povestea ta, tu esti amicul X, dar fara milion

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult