Acasa Opinii O imagine

O imagine

scris de Ioan Groșan
7 afisari

Am mai descris cu ceva vreme în urmă această imagine, dar revin la ea în contextul teribilului accident recent din Valea Jiului, în care şi-au pierdut viaţa cinci mineri.

Ioan GrosanÎnainte de asta însă, vreau să pomenesc de o „vizită de lucru”, la începutul anilor ’90, la Petrila, a unor redactori de la „Academia Caţavencu”, printre care mă număram şi eu, vizită pusă la cale de colegul nostru, excelentul şi inepuizabilul grafician şi caricaturist Ion Barbu. Scopul vizitei era să cunoaştem şi noi, ziariştii, pe viu, condiţiile de lucru din Vale şi, subiacent, să ne reconciliem cu această categorie socială pusă la zid, în urma incursiunilor minereşti din iunie 1990, de majoritatea intelectualilor ţării.

Gazdele nu ne-au menajat deloc. Ne-au debarcat la un orizont de mare adâncime, după care a trebuit să coborâm un puţ, în şir indian vertical, pe o scară de lemn îngustă, umedă şi alunecoasă, vreo 50 de metri. Rareori am trăit o spaimă mai mare: cizmele ne alunecau pe fuşteii scării, mâinile la fel şi dacă unul din noi s-ar fi desprins, ar fi antrenat în prăbuşire tot şirul. Jos, în galerie, mai mult ne-am târât decât am mers spre locul „terminus” unde doi ortaci, mai negri ca dracul, spărgeau cărbunele. La întoarcere – calvarul căţăratului înapoi, pe aceeaşi scară fragilă. Aşa că nu e de mirare că sus, la suprafaţă, primul gest pe care l-am făcut, după duşul de rigoare şi-n zâmbetele maliţios-înţelegătoare ale gazdelor, a fost să dăm peste cap, rapid, 200 gr. horincă. Am jurat atunci să nu-i mai vorbesc de rău pe mineri niciodată.

Şi-acum, imaginea: în 14 iunie 1990, în timp ce colegii săi, manipulaţi şi intoxicaţi de ştiţi dvs. cine, făceau prăpăd în centrul Bucureştiului, în Cişmigiu, într-o barcă, un ortac tânăr, blond, cu plete ieşindu-i de sub casca dată pe ceafă, plutea stând întins într-un dolce far’ niente pe lac. Era o imagine de-a dreptul cehoviană. Băiatul nu venise să bată studenţi şi pe „golanii” din Piaţa Universităţii, ci profitase de ocazie pentru a se da cu barca. Aşa că niciodată nu putem judeca o categorie socială „in corpore”, cu toate că, ce-i drept, nimeni n-a mai îndrăznit în ziua aceea să mai închirieze o barcă…


10 comentarii

urbos 18-02-2011 - 12:50

Orice se poate judeca „in corpore” daca e cazul. Cateodata e o judecata corecta, alteori nu. Exceptiile nu schimba corectitudinea unei judecati „in corpore”.
Pe vremea lui Nastase a aparut o cretinitate care a fost inghitita foarte rapid si de foarte multi. O cretinitate dar in acelasi timp o abila smecherie, care a rezistat pana in ziua de astazi si inca face pui. Nu stiu daca au planuit-o sau asa le-a iesit pesedistilor de atunci, dar le-a mers de minune, iar chestia asta se rezuma la cuvintele ” stai asa, nu generaliza, ca nu toti”. Era pe vremea cand se discuta des despre coruptie, asa ca tovarasii pesedisti ti-o retezau scurt cu fraza de mai sus, ori de cate ori li se spunea „in cutare loc se fura”, ” in cutare loc se fac matrapazlacuri” etc. Interlocutorul fazan, era pus in situatia sa intre din pozitia de atac intr-una defensiva, si sa recunoasca prosteste, ” da, e adevarat, nu toti…bla bla”, si asta pentru ca fazanul nu stia sa argumenteze asa cum ar trebui, aceluia si tuturor prostilor care au inghitit galusca asta stupida, raspunzand „ba da tovarasu, generalizez, caci in general asta si inseamna, nu toti, ci in general, adica este ceea ce caracterizeaza acea situatie, categorie, masa, in ansamblul ei!”
Caci d-aia poti sa spui „padurea asta e uscata” sau „nemtii sint niste tipi organizati” si numai un idiot ti-ar replica uitandu-se la padurea maronie ” nu e uscata, ca e acolo o creanga verde” sau „te inseli, stiu eu un neamt aiurea”.
Si cum ar fi ca un altul, cand ii spui ca ne-au atacat turcii, sa-ti replice, stai asa, e fals, nu generaliza, ca nu toti, unii au stat acasa.

Huhu Ciu 18-02-2011 - 16:12

Foarte corect. logic!

Morkova Vesela 19-02-2011 - 20:02

Sa iei si notite ba, sa nu-ti scape schema logica!

Huhu Ciu 20-02-2011 - 13:16

Sictir ba Morkov jeg pedelist-comunist-securist!

Mache 19-02-2011 - 15:58

Bravo Sobrule,

Iaca luciditatea nu te ocoleste chiar totdeauna.

Si acum extinzad un pic rationamentul, poti sa ne povestesti cum de ai ajuns sa-l votezi pe Geoana in 2009?

urbos 20-02-2011 - 05:36

Asa cum l-am votat si pe Basescu in 2004 bai carcalerte. Ia screme si tu creierul ala si poate intelegi de ce.

Mache 19-02-2011 - 16:03

Sigur,

Baiatu’ ala saracu’ venise desigur ca sa planteze flori in Piata Universitatii si in asteptarea greblelor se mai dadea un pic cu barca…

Nene Grosane mare pacat, zau asa, ca n-apucara ortacii sa-ti mangaie un pic chelia cu ranga in ’90. Baremi faceau si ei o fapta buna trosnind la mir un turnator 🙂 …

Europeanuul 19-02-2011 - 19:23

Mda, lui nea Grosan nu-i place de fesenistul Traian. Omul probabil ca o avea motivele lui. http://ro.wikipedia.org/wiki/Traian_Băsescu

Dar ce sa faci, pe fesenistul Traian il fortase securitatea sa luceze la Anwers si sa dea cu ciocu… Sarmanul de el 😉

MAX 20-02-2011 - 06:43

Minerii sunt la fel de lasi, de pasivi si de batuti in cap ca si restul „clasei muncitoare”. Este o poveste ce se zicea despre ei, ca ar fi „periculosi” si „revolutionari”. Nu se pot organiza ca sa-si apere drepturile. Acum sunt convins ca revoltele din timpul lui Ceausescu au fost puse la cale de securisti sau de KGB. Singura lor actiune spontana a fost rascoala de la Motru, din anul 1981. A pornit de la faptul ca se indrodusese cartela pentru paine si nu mai aveau cu ce sa-si hraneasca porcii pe care ii cresteau la cotetele de la marginea orasului. Din acest motiv (ca n-a fost organizata de securisti) nu se spune nimic despre revolta asta. N-am vazut articole in ziare, sau emisiuni la TV, in care sa se povesteasca ce s-a intamplat atunci, desi orasul a fost „liber de comunism” timp de trei zile. pana au intervenit armata si pompierii, care au luat in cisterne rahat din canal si i-a imprastiat pe manifestanti.

VIRUSU 20-02-2011 - 11:45

Grosane, nu est matale ala TURNATOR?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult