Acasa Opinii O întâmplare din anii ’50

O întâmplare din anii ’50

scris de Ioan Groșan
4 afisari

La începutul anilor ’50, pe vremea când nu eram încă născut (aşa că povestea am aflat-o ulterior), părinţii mei făcuseră rost de un radio nemţesc, foarte bun, care funcţionează şi astăzi, cu antenă de cameră.

Ioan GrosanLocuiau la ţară într-o casă bătrânească împreună cu părinţii tatălui meu şi cu bunica lui, străbunica mea. Străbunica, de peste optzeci de ani, bolea la pat şi nu mai vedea aproape deloc, deşi în rest, cum mi s-a spus, era lucidă. Auzind ea zilnic de la radio atâtea voci necunoscute în casă, alături de vocile pe care le cunoştea, l-a chemat la un moment dat pe tatăl meu, nepotul ei, lângă pat şi l-a întrebat în şoaptă: „Măi Gheoghică, da’ pe oamenii ăştia unde-i culcaţi?”

Taică-meu şi-a dat seama despre ce-i vorba şi i-a răspuns: „Ei, maică, doară avem unde! În şură, în podu’ şurii, în fân…” „Aşe da – s-a liniştit străbunica. Să nu-i lăsaţi în drum, că par oameni descuiaţi la cap!” După încă vreo două zile, cu acel du-te vino de voci răsunând în odaie, şi-a chemat din nou nepotul: „Da’ aveţi ce le da de mâncare?”

„Avem, maică, nu-ţi face griji!” „Vezi că-n podu’ şurii – i-a şoptit bătrâna – şi-n pivniţă…” şi i-a indicat ce afumături se mai află pe-acolo, să nu rămână oamenii nemâncaţi.

Mă gândesc că bine că străbunica n-a mai apucat unele programele radio şi talk-show-urile de astăzi. La ce prostii se aud acolo, nu numai că nu le-ar mai fi dat nimic de mâncare, dar i-ar fi dat pe toţi afară.


10 comentarii

geek-a-contra 11-02-2011 - 09:43

o intimplare de prin ‘010 – ‘011

cica era un ziarist care lucra la un ziar de-i zicea ziua. si, zice-se, ziaristul cu pricina dimpreuna cu multi dintre colegii lui se plingea ca ar slugari si ar scrie impotriva adevaratelor lui convingeri politice la unu’ de-i zicea SRS. asta pina intr-o zi cind ziaru’ cu pricina fu inchis. si atunci ziaristii ce-i oropsiti pornira un alt ziar unde puteau ei sa scrie numai ce doresc si ce cred ei de-adevaratelea.

daaaar… SURPRISE!!! spre marea mea mirare vaz io ca numitul ziarist colaboreste din nou cu odiosul SRS la un alt ziar, unu de-i zice corect newz:

http://news.corect.com/politics/mecanismul-i

acu’ astept cu oarecare nerabdare sa vaz care alti loviti de soarta vor reincepe colabborarea cu SRS….

Denali 11-02-2011 - 21:25

hi,hi,hi…dta nu esti la curent dle contra…defunctul ziar Ziua , era de : Dreapta..

Eu nu am realizat aceasta , decat in ultima zi , inainte de inchidere , cand asociatul lui SRS , dl Palsu , a scris ca el a condus un ziar de : Dreapta…probabil ca compara ziarul condus de dlor cu ziarele Scanteia , Pravda, si Granma…in acest caz dl palsu avea dreptate…

Dar astazi , totul …s-a schimbat…

Astazi este un ziar NOU , de aceea intr-un moment de inspiratie , ptr. a fi siguri ca cititorul nu este confuz , fosta echipa de la ziarul de Dreapta , Ziua , au ales numele NOULUI ziar de : Ziua veche (sic!)…Ziua Noua , suna prea …nou…

Deci aceeasi echpa de la Ziua , infinteaza un ziar nou numit Ziua…veche…

Si ca sa punem cireasa pe frisca si sa nu existe nici un dubiu ca acest ziar este de Dreapta ,asa cum dl Pena ( fost redactor sef la Ziua ) , a acceptat finantare de la extremistul de dreapta ; Mihail Gorbachev…un radical de dreapta care acum traieste pe coasta …Stanga …a americii…

Cat despre SRS , chiar daca este persona non grata la Ziua veche, acesta a fost inlocuit cu altul…numele lui este : Marin Neascu…

Ion Caramfil 12-02-2011 - 15:56

Grosane, iar ai incurcat borcanele si ti s-au ars lampile de la radio-sant. Cum functioneaza azi radioul ala grozav nemtesc care merge la 110 volti cand peste tot in Romania tensiunea este de 220 volti? Ti-ai pus transformator la antena de camera ca sa nu-ti arda lampile radiofonice? Sau este un radio care merge alimentat de la axcumulator. De unde atatea baterii pentru radio cand tu le consumi pana esti beat de mori?

Domnu' Pulea Cacamfil.. TOATE vechile radiouri GERMANE (am un AEG ) au schimbator de tensiune in spate... 15-02-2011 - 08:39

..eh dragule… SE VEDE CA N’AI AVUT DECAT DIFUZOR ACASA… Lampa lui Ilici a ajuns pe la tine ?

chitibus 12-02-2011 - 19:42

Nu a fost odata ci exista acum niste lingai gen contra sau denali carora le sare tandara daca cineva macar face aluzie la acest regim desantat.

Morkova Vesela 12-02-2011 - 19:51

cum adica „ii sare tandara”? lu mata i-a sarit tandara si iaca-te, ditamai Chitibus!

geek-a-contra 13-02-2011 - 00:13

ma doare’n trisca de regimu’ vostru, desantat ‘au nu. dar ma amuza mobilitatea ideologica si morala a ziaristilor romanesti. mai ales cind tin discursuri pe tema asta…

sa traiti bine. ca voi ii votati….

Ion Caramfil 13-02-2011 - 07:17

Grosane, esti un plagiarist ordinar. Te-ai injspirat de ce-a aparut acum cateva luni in ziua-veche ( vezi https://www.ziuaveche.ro/magazin-2/life/radioul-fantoma-transmite-inca-stiri-din-al-doilea-razboi-mondial-6631.html ) care a copiat dupa alt site mioritic descopera.ro care, evident pirateresc si fara nici-unn respect al legilor de copyright l-a copiat dupa originalul aparut pe un site englezesc.
Grosane, locul tau este la talciocul ziaristilor unde mai poti vinde si tu stiri rasuflate de demult sim povesti inventate de altii inspirate si cu ideile altora furate. Ma mira ca nimeni de la ziua-veche nu iti da un picior in fund de cate prostii scrii si din cauza numeroaselor contraventii ai comis prin nerespectarea prevederilor legilor in vigoare. Grosane, esti un maculatorist copiatorist plagirist cabotin si nesarat tocmai bun de sanepizdizat.

Huhu Ciu 13-02-2011 - 18:12

E foarte clar si vizibil, Ziua Veche e pedelista basista!

jan dinu 13-02-2011 - 20:34

GROSAN are memorie „exacta ” ce-a fost acum
50 ani …dar se face ca nu pricepe nimic astazi
ce se intimpla in jurul lui !…Clar are o = Memorie selectiva = !
I-a ramas doar calitatea de „reproducere ” de cind informa …!
JD-USA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult