Acasa Opinii O lecție regală de istorie, decență și fair-play

O lecție regală de istorie, decență și fair-play

scris de Marin Neacșu
14 afisari

Printre atâtea jumătăți de adevăr, minciuni, exagerări, venin sau miere turnate pe lângă catafalcul care nu se știe ce conține , dar nu interesează pe nimeni, am văzut și un material pe care vi-l recomand, cu un interviu realizat cu Philip, prințul Consort Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii despre Mihai. Niciodată poate,  cineva care a cunoscut istoria, trecând prin ea, nu a reflectat-o mai decent, mai realist si obiectiv, ca Printul Philip. Deși i s-au pus întrebări cu tentă, care să ducă către o anumită concluzie, acesta a evitat demn provocările și a spus lucrurilor pe nume.
Interviul a fost realizat de John Florescu încă din Octombrie  2016 și a fost postat  pe Pro TV. Mi-au atras atenția câteva replici .
Întrebare:”credeți că și-a asigurat locul în istorie, realizările i-au fost recunoscute până în acest moment?”
Răspuns: ”Nu putem generaliza, unii au recunoscut, unii nu. Eu nu pot judeca ce este important sau nu. Este treaba istoricilor să scrie această poveste foarte interesantă. Povestea lui a fost modificată de-a lungul timpului. Durează mult să se scrie istoria, să se sedimenteze lucrurile. Va lua ceva timp să se realizeze un studiu real și obiectiv.”
Extrem de obiectiv, corect și decent spus. Este evident că întrebarea a fost pusă cu intenția de a obține ceva laude la adresa lui Mihai, dar prințul consort Philip, Duce de Edinbourg  și-a dovedit clasa răspunzând corect.
O altă întrebare:
-”A avut mulți inamici,desigur  Hitler, iar apoi evenimentele de la sfârșitul războiului unde aliații au făcut o înțelegere cu Stalin   recompensându-l…. ”
A fost din nou o întrebare capcană al cărei răspuns trebuia să evidențieze lupta lui Mihai ( ucigătorul de balauri) cu Hitler, iar apoi cu Stalin și cât a suferit el de pe urma celor doi. Numai că din nou Prințul Philip pune lucrurile la punct evitând capcana din nou și spunând lucrurilor pe nume:
-”Nu cred că s-a întâmplat așa. Cred că a fost o negociere pentru realizarea unui regim stabil. Deși aliații câștigau războiul, nu îi puteau spune lui Stalin că nu va primi România, pentru că nu puteau începe un nou război pentru România. Nu ar fi fost realizabil, NIMENI NU L-AR FI SUSȚINUT. ROMÂNIA A AVUT GHINIONUL SĂ FIE O ȚARĂ DATĂ LA SCHIMB. ”
Chiar dacă alteța sa regală spune: ”NU CRED CĂ S-A ÎNTÂMPLAT AȘA…” a spus-o din regală politețe, răspunsul este clar, el ȘTIA că nu era așa cum a spus autorul interviului, pentru că la ora când s-a întâmplat totul, era în mijlocul evenimentelor și era informat de către Churchil cu toate aspectele războiului, chiar dacă rolul său era doar formal.
Așadar, cedarea României s-a făcut conștient, a fost negociată, sau acceptată tacit, acest lucru îl știa și Mihai, bineînțeles iar abdicarea sa, chiar dacă nu a fost făcută cu bucurie, chiar dacă nu s-a produs cu efectele  speculate de unii sau alții, nu s-a făcut nici așa cum a spus el, adică i s-a pus pistolul la tâmplă și i s-a spus că vor muri studenți în Iași dacă nu acceptă. Nu, de la început până la sfârșit, totul a fost , așa cum spune prințul, o negociere. Nimeni nu dorea un nou conflict cu Rusia, nici Rusia cu Europa sau SUA, toți aveau nevoie de o perioadă de refacere în care să își lingă rănile, urmând ca apoi să vadă ce e de făcut și sperând că se vor impune. Așa a fost împărțită și Germania, așa au fost cedate țările din Estul Europei, Rușii convinși că își vor impune sistemul, Aliații sperând că vor reuși să își salveze țările distruse de război și coloniile de unde să își extragă resursele. Toți s-au înșelat și a urmat un nou război, rece, care nu s-a terminat niciodată și nu se va termina nici dacă va reîncepe unul cald.
Acest interviu, mai bine spus răspunsurile prințului consort Philip ( nu rege, cum s-ar grăbi Duda să își spună, pentru că el nu a domnit, așa cum nu a domnit nici Ana, dar a fost numită regină și așa cum nu a domnit și nu va domni nici Margareta, care deja se proclamă regină) este o dovadă de decență și atitudine cu adevărat REGALĂ. Respectele mele CASEI REGALE BRITANICE!
Cred că ar trebui să învățăm toți ceva de la adevăratele fețe regale și să respectăm adevărul. Mistificarea adevărului, indiferent în favoarea sau defavoarea cui, nu face decât rău tuturor.
Mai văd prin presă titluri de genul”umilințele la care Iliescu l-a supus pe regele Mihai după revoluție” Vaaaaai, cât de umilit a fost. Să fim serioși, așa umilință mi-aș fi dorit și eu. Apoi, trebuie să fim realiști, chiar Philip a admis că Mihai a fost un rege umil, nu umilit, UMIL, doar că el, cu aceeași eleganță regală, a folosit eufemismul ” modest”.
Să învățăm de la cei care știu să spună adevăruri. Istoricii să meargă să ia lecții de la acest cu adevărat Prinț al Istoriei.

Ar mai fi de sesizat un aspect, poate ca subiect de can-can sau de reflecție: și interviul, ca și mesajul doamnei Margareta privind moartea lui Mihai au fost realizate cu mult timp înainte de a se anunța decesul lui Mihai. Dacă mesajul Margaretei nu ar mira, este cu adevărat de excepție interviul care este realizat –din câte am înțeles- la solicitarea Înaltei Fețe Regale, în condițiile în care Prințul Consort  nu dăduse un interviu timp de 60 de ani. Ce l-a apucat acum un an? A avut așa brusc, o revelație, l-a apucat dorul de Mihai,  s-a gândit să mai iasă în presă după 60 de ani de tăcere, sau….. ?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult