Acasa Opinii O lustratie blanda bantuie Parlamentul

O lustratie blanda bantuie Parlamentul

scris de Ziua Veche
2 afisari

seranLa inceputul anilor ’90, primii politicieni ai noii ere capitaliste, promiteau fara nicio sovaiala adoptarea in Parlament, cat de urgent posibil, a unei legi a lustratiei, menita a „purifica” noua societate democratica. Lumea trebuia sa porneasca curata pe noul drum deschis de cei care s-au jertfit in 1989.Timp de 20 de ani, fiecare garnitura de parlamentari a amanat cu buna-stiinta adoptarea acestei legi. Motivul este simplu: in fiecare legislatura, printre deputati si senatori se afla si un numar important de nomenclaturisti si securisti. Franarea si amanarea legii lustratiei a devenit aproape o cutuma pentru parlamentari, doar intrarea in Uniunea Europeana readucand in actualitate aceast lege, ceruta de oficialitatile de la Bruxelles. Dupa 20 de ani, „les jeux sont faits”.

 

In forma actuala, pentru care exista promisiuni (finale!) date de Roberta Anastase, presedinta Camerei Deputatilor, legea avantajeaza majoritatea nomenclaturistilor si securistilor din fostul regim comunist. Si de aceasta data se demonstreaza faptul ca legile sunt facute de oameni pentru anumiti oameni si nu pentru binele public. Din laboratoarele comisiilor de specialitate a iesit un text bland si tandru care ii mangaie, ca o petala de trandafir roz, pe cei care au fost boieri inainte de 1989 si care au ramas boieri si dupa. Cativa dintre cei care au tinut fraiele si inainte si dupa vor avea probleme datorita faptului ca legea este tardiva, omisiva si mangaietoare. Nu exista cineva anume care sa fie protejat in mod premeditat de catre lege. Pur si simplu, asa este facuta legea, cu dinti de lapte. Nici nu putea sa fie altfel dupa 20 de ani de amanari smecheresti, care pana la urma au plasat legea in derizoriu.

In Parlamentul Romaniei si prin institutiile statului exista destui care s-au manjit cu miere in regimul comunist si pe care legea lustratiei i-ar fi trimis intr-un relativ disconfort material si in interdictia de a ocupa o functie publica. Daca in romanul lui Alexandre Dumas personajele redescopera drame existentiale, in Parlament, dupa 20 de ani, nu se intampla nimic. Nimeni nu se sperie, nimeni nu tremura si nimeni nu are insomnii din cauza noii legi. Dimpotriva, se pare ca in particular, multi dintre cei potentiali vizati in urma cu 20, 15 sau chiar 10 ani, exclama cu o bucurie marcata de cinism: „Je m’en fiche!” Si au perfecta dreptate. Nu se va intampla nimic, iar legea nu va folosi nimanui. Poate doar statisticilor de la Bruxelles, unde se va mentiona ca si in Romania s-a adoptat legea lustratiei. Si de aceasta data, romanii au fost mai smecheri decat alte nationalitati europene. In aceste conditii de ineficienta a legii, revolta exagerata a fostului Presedinte Ion Iliescu, nu se justifica. Dorinta fostului lider comunist, exprimata inca din 1990, era in forma livreasca, urmatoarea: – „Salut, nea’ Gheorghe!” – „Salut nea’ Ioane!” – „Ce ai fost tu in comunism nea’ Gheorghe?” – „Am fost tractorist nea’ Ioane!” – „Si eu am fost nomenclaturist nea’ Gheorghe! Avem acelasi drepturi! Hai sa construim democratia impreuna! Eu in Parlament si tu in brazda!” Cam asa s-a si scris istoria ultimilor 20 de ani: fara sa se tina cont de nicio zi din trecutul anumitor personaje.

Se poate spune ca societatea romaneasca nu a fost pura vreme de 20 de ani. Acum, cand apele s-au decantat asa cum au vrut unii, nu prea mai exista nimic de purificat. Vreo doua-trei personaje prin institutiile statului si vreo cativa prin Parlament. Cu blandete si cu intelegere, legea impune o retragere in termen de 3 luni, prevazand si un colac de salvare prin posibilitatea incadrarii lustrabililor, prin concurs, pe postul de directori in Ministere. Lustrabilii alesi raman alesi pana la finalizarea mandatului, ca nu cumva sa ramana cu o amintire urata despre viata de parlamentar.

Incapabila lege nu-i sperie nici pe fostii secretari PCR sau UTC, nici pe fostii procurori si nici pe fostii mahari securisti. Tuturor acestor personaje, „li se falfaie!”. Nici fostul lider UTC Emil Boc, nici fostul secretar PCR Viorel Hrebenciuc, nici fostul procuror-sef Sergiu Andon nu-si fac probleme ca vor fi indepartati din politica, in timp ce fostii nomenclaturisti Ion Iliescu, Octav Cozmanca sau Ioan Rus nu-si mai doresc functii publice. Piciorul de lemn romanesc este atat de intarit, incat nu mai reactioneaza la niciun tip de frectie. Se implineste dorinta fierbinte a fostului Presedinte Ion Iliescu: „Nu suntem oare toti la fel: tractoristi si nomenclaturisti? Impreuna construim democratia!”.    

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult