Acasa Opinii O posibila premiera: ex-procurorul Nastasiu, martor in ”Hayssam”

O posibila premiera: ex-procurorul Nastasiu, martor in ”Hayssam”

scris de Ziua Veche
2 afisari

Multe lucruri interesante dezvaluia, in ”Pradarea Romaniei”, Ciprian Nastasiu, fostul procuror anchetator al lui Omar Hayssam. Cartea a fost ”bomba” lansata pe ultimii metri, mult prea tarziu, in campania electorala pentru prezidentiale. A fasait, dupa cum arata rezultatul de azi al alegerilor. Dar a ramas ca marturie si poate constitui oricand o proba in plus, in aparare, anexata la dosarul ”Fugii lui Hayssam”. Abia acum, cartea asta ar putea sa produca efecte. Si voi arata in randurile de mai jos si cum.

Nastasiu devoala modul in care a fost oprit, dupa o intrevedere de la Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu, seful SRI, George Maior, seful SIE de atunci, Claudiu Saftoiu, prim-adjunctul SRI Florian Coldea si procurorul general al Romaniei Codruta Kovesi, din demersul sau investigativ, mai precis de pe ruta Siria, ca sa-l mai audieze pe Omar Hayssam, cu toate ca planul fusese batut in cuie si cu toate ca autoritatile siriene isi dadusera acordul verbal pentru acest demers. ”Astfel a fost impiedicata posibilitatea interogarii lui Omar Hayssam si elucidarea circumstantelor iesirii sale ilegale din tara. Ca si posibilitatea continuarii anchetei asupra traficului de arme” (n.a.- dosar despre care, recent, seful DIICOT afirma la bilant ca va fi finalizat, dar este o ancheta complexa si greoaie), scriau Nastasiu si Gaetan in decembrie 2009.

Nastasiu a vorbit despre multe lucruri grave, despre presiuni, despre imixtiunea politica in anchete. Si a lasat sa se inteleaga ca fuga lui Hayssam a fost anchetata pana la final pe un plan coordonat integral de Servicii, intr-o singura directie: Constanta-Tartoussi-Nava Imam. Atat. Desi mai erau si alte piste.

Este posibil, zic eu, ca lucrurile, in acest dosar, sa ia o intorsatura spectaculoasa. Sa presupunem ca avocatilor, in timpul administrarii probatoriului, le va veni ideea nastrusnica de a solicita audierea fostului procuror Ciprian Nastasiu. Si a fostului ofiter de politie judiciara Miron, care a lucrat cu Nastasiu. Sigur ca nimic nu-l opreste pe Nastasiu sa vina si sa depuna declaratie de martor. Sub juramant.  Ar fi o premiera. Procurorul, azi avocat, sa fie martor in propriul caz pe care l-a anchetat! Si sa spuna si ceea ce rechizitoriul desavarsit de un coleg asa cum trebuia si nu neaparat cum au stat lucrurile, nu a cuprins in randurile sale. Sigur ca o alta premiera ar fi cea a aparitiei lui Hayssam in Romania. Dar asta este o varianta moarta in fasa. Pe care nimeni, la ora actuala, nu ar miza.

 In loc de epilog – In 11 martie, judecatorul Traian Munteanu de la Curtea de Apel Oradea, a admis desecretizarea volumului cu informatii clasificate. Judecatorul, el insusi fosta victima a malaxorului DNA, achitat in cele din urma de acuzatiile de coruptie, suspendat pe perioada cat a fost judecat, a luat o decizie care, cu siguranta, are la baza si trista sa experienta cu organele judiciare de ancheta care l-a ajutat sa inteleaga ceea ce unii colegi ai sai omit, si anume: ca sa judeci cu claritate, IN SPIRITUL SI LITERA LEGII, trebuie sa ai in fata tot probatoriul. Asta inseamna ca ochilor tai de judecator nu-i trebuie clasificat nici un document care e atasat la dosar. Orice document poate intoarce, oricand, soarta unui caz, oricare ar fi el. Ca sa vezi toate probele, inclusiv cele clasificate, exista doua modalitati: desecretizarea sau certificate ORNISS pentru avocati si judecatori. Desi acest demers pentru ultima varianta a fost facut de ceva vreme si de avocatii din dosarul ”Fuga sirianului”, si de judecatori, institutia ORNISS nu a dat, pana acum, nici un raspuns. Pentru a nu fi acuzati de tergiversarea dosarului pana la Pastele Cailor, judecatorii au admis prima varianta. Sincer, cred ca SRI va tine cu dintii de aceasta secretizare, catalogand-o ”de siguranta nationala”, asa cum tine de adevarul complet din Rapirea jurnalistilor, timp de 50 de ani. Decizia de joi a judecatorilor e o dovada de curaj. Si deontologie de nota 10. Timpul va demonstra daca si cui a folosit.

0 comentariu

regele diamantelor 08-08-2010 - 14:53

bai era si competent, domnule guvernator! Ca Gigi n-ai mata consilier…:)Te-ai suparat aiurea, si cu asta basta

Parpanghel 08-08-2010 - 16:25

Ca dupa emisia asta de …talanti de arginti, veti avea intradevar motivele sa inchideti si eventual sa schimbati ,postul…

IMM 08-08-2010 - 21:28

MASURA ANTICRIZA LA „CEILALTI”(fara un isarescu =geniul din carpati)–
La data de iunie10.2010 —- Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, azi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 1%, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei citat de AFP, relatează Hotnews. Dobânda de refinanţare, care este, teoretic, barometrul creditelor în cele 16 ţări ale zonei euro, staţionează la acest nivel din luna mai 2009. BCE a început să reducă dobânda de politică monetară în luna octombrie 2008, de la 4,25% la nivelul actual de 1%, după ce criza economică a afectat puternic economia zonei euro.
CITESTE AICI MAI MULTE :.. http://www.scribd.com/arbitraj

MASURILE ROMANIEI ( luate de geniul isarescu)—LEUL SUS = ADIO EXPORTURI, DOBINDA DE REFERINTA SUS = ADIO FINANTARE !!cu asta a omorit BNR cu isarescu in frunte mai toate IMM-urile ! Daca nu opreati finantarea imm-urilor, nu mai era nevoie de imprumuturi , fiidca statul ar fi incasat destul ,nu mai induceti oamenii in eroare : BNR A DISTRUS ECONOMIA ROMANIEI. Paltiti cu parte din banii din BNR .vindeti parte din rezerva de aur BNR ca pretul este la limita maxima (asa a facut anglia) Banca Nationala (in frunte cu isarescu) a ingenunchiat romania ( cu dobinda de referita care este de 10 ori mai mare ca in UE) . banii de la BNR unde sunt ? nu cumva rezerva asta maaare este mai mult „creante” ???CE ESTE CU BANII din Banca Nationala, BANII ROMANIEI ! indatorati statul de pomana cind BNR are bani in depozit …ARE SAU NU ARE? ARE CUMVA NUMAI CREANTE SI NU LICHIDITATI?? ! ati DISTRUS toate IMM-urile care nu mai pot si nu au mai putut imprumuta capital de lucru decit la dobinzi de 15 ori mai mari ca in UE , leul sus= adio exporturi , nu putem sa concuram cu cei care imprumuta capital de lucru la o dobinda de 3-5% (din tarile UE) .

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult