Acasa Opinii O saltea pentru Raed Arafat

O saltea pentru Raed Arafat

scris de Doru Dragomir
17 afisari

În august 2010, Raed Arafat declara într-un interviu pentru Adevărul că nu dorește să fie ministru al Sănătății, pentru că “treaba” lui e “pe teren”.

george ripaCe-i drept, până atunci fostul ministru (căci da, între timp a acceptat această funcție) își construise imaginea unui om dedicat sistemului de Sănătate românesc. Și pe bună dreptate, căci el este cel care a pus bazele sistemului medical de urgență românesc, prin înființarea SMURD, un serviciu medical necesar, însă nici pe departe suficient, după cum vedem din ce în ce mai des.

Din păcate, în ultimii ani, medicul a devenit una dintre cele mai antireformiste voci din sistemul medical românesc.
Totul a culminat în 2012, când îndeplinea funcția de secretar de Stat în guvernul Boc și când s-a făcut remarcat prin respingerea unui proiect de reformare a sistemului medical românesc, inclusiv a celui de urgență. Motivul principal a fost acela că, prin SMURD, Arafat avea monopol pe serviciul medical de urgență, astfel că nu a acceptat ideea că și unele companii private pot aduna răniții de pe șoselele României.
Au trecut trei ani de atunci și guvernele care s-au succedat nu au făcut decât să prelungească boala prin care trece sistemul medical, inclusiv sistemul de urgență. De atunci ne-am confruntat cu câteva tragedii de neacceptat într-o țară membră a Uniunii Europene.
Din punct de vedere cronologic, prima tragedie a fost prăbușirea unui avion, în ianuarie 2014, în munții Apuseni, când și-au pierdut viața două persoane. În acel moment, sistemul de urgență gândit de medicul Arafat a fost incapabil să-i găsească la timp și să-i salveze pe toți membrii echipajului, deși aceștia supraviețuiseră impactului cu solul. Mai mult, sistemul lui Arafat a fost învins de o mână de localnici care exasperați că autoritățile nu găsesc aeronava, au plecat în miezul nopții pentru a-i salva pe pasageri și pe membrii echipajului.
În decembrie 2014 a urmat o nouă tragedie, de acestă dată chiar un elicopter SMURD prăbușindu-se în lacul Surghiol. Din cele patru persoane care se aflau la bord, trei au decedat. Sunt multe elemente pe care le-am uitat sau pe care le vom uita. Nu cred însă că cineva ar putea uita vreodată imaginile cu membrii echipajului cerând ajutor și răspunsurile disperate ale cetățenilor adunați în jurul lacului. Și atunci, ca și în cazul accidentului din munții Apuseni, autoritățile statului au fost incapabile să salveze victimele accidentului, deși acestea supraviețuiseră impactului cu apa și au mai trăit de atunci zeci de minute. Incapacitatea sistemului de urgență organizat de Raed Arafat a fost încă o nimica toată pe lângă nesimțirea și minciunile spuse ulterior de acesta.
Cu un tupeu formidabil, Raed Arafat a ieșit public, în 28 decembrie 2014, pentru a ne anunța că în urma unor experiemte conduse de procurori, s-a stabilit că victimele accidedentului de elicopter nu putea fi auzite de pe mal, chiar dacă ar fi strigat.

În 14 ianuarie 2015, procurorul general al României, Tiberiu Nițu l-a contrazis pe Arafat și a arătat că experimetul procurorilor susține contrariul: strigătele victimelor putea fi auzite de pe mal.
Raed Arafat a mințit grosolan pentru a-și susține propria teză, aceea că victimele accidentului au decedat imediat după producerea accidentului. Astfel, vezi Doamne, chiar dacă sistemul său ar fi fost unul performant și nu o glumă proastă, oamenii ăia tot morți erau!
Raed Arafat conducea la acel moment, ca și acum de altfel, Departamentul pentru Situații de Urgență, structură aflată în subordinea ministrului de Interne. Deși conduce acest Departament din ianuarie 2014, Raed Arafat nu a explicat niciodată public care sunt măsurile pe care le-a luat pentru reformarea sistemului și nu a oferit nici măcar un bilanț al “realizărilor” sale.
În urmă cu două zile a avut loc din păcate o nouă dramă pe care o putem trece în contul succeselor Departamentului codus de Raed Arafat. După mai bine de 30 de ore, o femeie s-a aruncat în gol de pe un bloc din centrul Bucureștiului, fără ca autoritățile să fi încercat până atunci să o salveze pe femeie.

Dincolo de drama în sine și de faptul că am descoperit cu toții siderați că în capitala unui stat european lipsesc pernele cu aer, și că a fost adusă una din Argeș, și de această dată, Raed Arafat a avut o reacție halucinantă, explicând că “dacă persoana vrea să se omoare […] oricum se mută și se aruncă”.
Cred că s-a ajuns prea departe. Prea mulți români își pierd viața în munții, lacurile și pe drumurile sau străzile României. Cred că trebuie să ne întrebăm dacă nu cumva a venit momentul în care să numim în sfârșit oameni competenți și dedicați care privesc către viitor și care pun pe primul plan viața românilor și nu propriile interese sau proprile orgolii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult