Acasa Opinii O tara de urmariti (in) general

O tara de urmariti (in) general

scris de Ziua Veche
2 afisari

„Serviciul a parcurs un proces de modernizare accelerata in ultimii cinci ani. Si aici vreau sa menţionez si meritele fostului director Timofte, si meritele domnului director Maior, in implementarea procesului de reforma a Serviciului. Tin sa fac o menţiune, care poate fi de eventual sprijin pentru ziaristi si analisti, fara sa fie un repros. Am observat ca foarte mulţi au, ori o tenta de ironie, ori de repros, cand vorbesc despre mijloacele pe care le foloseste SRI in culegerea de informaţii. Va asigur ca sunt aceleasi pe care le utilizeaza toate serviciile moderne din lume: de la satelit, pana la banala ascultare a telefoanelor, atunci cand sunt probleme de securitate naţionala si sunt aprobate de judecatori. Marea problema este in slujba cui si a ce sunt puse aceste informaţii”, a declarat Basescu.

 

Ce inseamna ”cand sunt probleme de siguranta nationala”? Ca orice a devenit in tara asta ”de siguranta nationala”. De la producerea de vaccinuri si licitatiile pe infrastructura, pana la furtul de sina de cale ferata, amenintari la traficul aerian, dar si ce vorbesc politicienii intre ei sau cu altii, si jurnalistii intre ei sau cu altii. Nu se poate amesteca politicul in treaba serviciilor, ne-a asigurat seful statului. Dar invers, da! – zic eu. Si daca o face, poate fi subiectiv. Poate urmari doar anumiti politicieni, proveniti doar dintr-o anume parte a politicului, timp in care partea cealalata jubileaza sau isi creaza potential de imagine. Pe de alta parte, mandatele de interceptare nu privesc doar siguranta nationala, nu sunt date doar pentru asa ceva. E un melanj lipsit de control, cel putin pe perioada anchetelor. Inteceptarile sunt la moda, in exces. Iar excesul, ca si insuficienta, nu duce la nimic bun.

Cred ca toata lumea e convinsa ca poate fi urmarita oricand de orice serviciu care are aparatura necesara in dotare. Trebuie sa-i dau dreptate presedintelui Basescu ca ”marea problema este in slujba cui sunt puse aceste informatii”. Cu alte cuvinte,  pot exista si astfel de trocuri. Pot exista si scurgeri de infomatii, cu informatii de la SRI, dar provenite de la institutii care au beneficiat de ele. Problemele, insa, pe aceasta schema de lucru a serviciilor, sunt insa si de alta natura. Si tin de modul in care ele sunt reglementate sau de lipsa unor reglementari clare privitoare la acest proces de culegere informationala de acest tip. Si mai pe scurt, in Romania problema nu e ca se dau astfel de mandate de ascultare. Foarte bine. Problema e ca SE DAU PREA USOR! Adica, se duce domnul procuror la instanta si sustine ca sunt indicii cum ca X ar face combinatii cu Y si are nevoie de ascultari. Pai, oricine poate fi INDICAT pentru ascultare. Daca nu face combinatii, face declaratii…la prieteni, la rude…cu casca-n urechi aud baietii tot ce vor despre viata ta. Nici  macar glume nu poti face ca te trezesti cu ele ”decodificate” intr-un fel anume care te arunca in groapa cu mafioti, escroci, mituitori etc. Deci, aici ar mai trebui lucrat la procedura….

In aceeasi ordine de idei, ca tot veni vorba de procedura, acolo se spune ca discutiile din interceptari care nu au legatura cu cauza, se distrug. Am intrebat procurori cu state vechi daca se face asa ceva. Si toti au avut acelasi raspuns. Nici vorba. Si atunci, ce se intampla cu aceste bucatele de conversatie? Se pastreaza. Unde? La ascultatori….Ce sa faca ei cu ele? Sa le scoata pe te miri ce canal media, candva, cand vei deranja sau vei dori sa accezi intr-o functie destinata altuia. E la mintea cocosului…

 P.S. Aceste randuri nu au fost scrise pentru a fi suport motivational in apararea vreunui demnitar care si-a facut-o cu ”vocea” lui, ci in sustinerea urgentarii modificarii legii sigurantei nationale si a adoptarii noului cod de procedura. Dar tare mi-e teama ca si acestea vor fi lasate cu ”fisurile” de rigoare, care nu fac altceva decat sa dea statului puterea de a avea in subordine o tara de urmariti general.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult