Acasa Opinii O zi plină

O zi plină

scris de Marin Neacșu
19 afisari

Fără îndoială, dacă ar fi să facem un top al activităţilor politice cele mai urmărite sau a zilelor cele mai încărcate de tensiune, după 89 încoace, cred că ziua de luni 09.02.2015 ar intra pe podium. Trei  evenimente au marcat această zi.

Marin-Neacsu-266x300

  1. 1. Domnul general Coldea, şeful interimar al SRI, a fost invitat la o şuetă la comisie al cărei nume nu are nici o legătură cu ceea ce fac de fapt aceşti membri, e vorba de „Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI”. Ce exercitare, ce control?  Eu i-aş spune firma de avocaţi a SRI în cadrul Parlamentului. Hai să vedem cine face parte din comisie: Valerian Pop, Verestoi Attila, Popa Octavian Marius, Atanasiu Teodor, Codîrlă Liviu, Ghiţă Sebasian Aurelian, Preda Cezar Florin şi Savu Daniel. Despre Ghiţă se ştie că este securist, sereist, inutil să mai comentăm. Despre activităţile mai mult decât penale ale lui Verestoy se ştie, nu are rost să mai amintim. Despre şeful comisiei, domnul Pop Valerian să amintim numai modul în care a reacţionat când CCR a declarat neconstituţională legea cartelelor Pre-pay , când a spus ca prin Irak, ar umbla arabi cu milioane de cartele cumpărate din Romania. Ciudat, dar despre cei care umblă cu armament cumpărat din Romania nu ştie nimic? Dar despre declaraţia sa de avere ştie pe unde se află, că la Parlament nu apare. Dar nu e singurul, încă 5 membri ai comisiei sunt deficitari la acest capitol. De ce oare?

Nu fac acum dosar de parlamentar, are cine să facă şi o face bine, mie mi s-a părut absolut umilitor pentru mine, ca cetăţean, să vină preşedintele acestei comisii, după 5 ore de „discuţii aprinse”, să spună că in urma discuţiilor avute cu reclamatul, acesta nu a adus nici o dovadă că doamna Udrea a avut dreptate. În ce ţară trăim? Domnii din comisie aşteptau ca domnul Coldea, cel care le păstoreşte dosarele,  să vină să aducă dovezi că învinuirile Elenei Udrea se susţin? Asta este  activitatea lor, de asta sunt puşi în această comisie? Să mă lase cu vrăjeala că cei care au făcut cercetarea internă nu sunt subordonaţi lui Coldea, ci şefului SRI. Dar Coldea ce este acum, dacă nu şeful SRI? Oricum nu mă aşteptam la altă  concluzie, dar măcar să fi făcut declaraţii mai inteligente. Că ceea ce ne-au prezentat  este de tot râsul.

  1. Domnul preşedinte Iohannis s-a adresat pentru prima oară Parlamentului întrunit. Am urmărit discursul domniei sale şi am constatat două lucruri: în primul rând că citeşte mai repede decât gândeşte şi în al doilea rând că cel care i-a pregătit discursul şi-a făcut bine treaba. Trebuie să admit că discursul a fost fără cusur, felicitări celui care l-a conceput. Uite aşa  mai descoperim o calitate domnului Preşedinte, este preşedintele discursului bine făcut. Acum mai rămâne să vedem şi  ce va face să fie îndreptate toate neregulile constatate. Eu i-aş sugera să înceapă cu verificarea şi actualizarea listelor de alegători dacă  tot îl interesează alegerile şi asta până nu intrăm în perioada când nu se mai poate face nimic. Apoi, dacă se poate, să ceară modificarea  legii electorale înainte de a cere schimbarea legii partidelor. Eu aş sugera să se limiteze puţin posibilitatea  de a candida a parlamentarilor, la două mandate, că uite sunt unii care au 25 de ani de când sunt parlamentari şi mă tem că nu o să mai aibă ce tăia, că am rămas fără păduri şi cât va fi parlamentar nu se va lua nimeni de el, mai ales că uite, noul PNL deja a bătut palma cu partidul din care provin  tăietorii de lemne.  Apoi eu aş schimba puţin capii justiţiei, începând cu doamna Kovesi cu atât mai mult cu cât există mari suspiciuni vizavi de rolul jucat de domnia sa în jocurile politice. Nu pot crede că justiţia română nu are un alt procuror cinstit în varianta în care şi domnia sa este. Dar pentru a rupe pisica aşa cum cerea domnia sa, ar trebui ca prima acţiune de curăţire să înceapă cu justiţia şi abia  apoi să cerem justiţiei să facă curăţenie în ţară. Nu poţi face curăţenie cu oameni asupra  cărora planează cea mai mică umbră de îndoială. A mai amintit domnul preşedinte ceva despre referendumuri şi spunea că nu o să organizeze referendum pentru orice  bagatelă. Dar înfiinţarea unui comandament NATO şi aducerea de trupe şi tehnică străină pe teritoriul ţării este tot o bagatelă? Românii au dreptul legitim la consultare pe acest subiect, pentru că este vorba de securitatea ţării şi viaţa generaţiilor următoare.
  2. A urmat linşarea lui Udrea. Doamna Udrea a fost finalmente sacrificată, dar nu pe altarul luptei anticorupţie cum se susţine, ci pe altarul luptei împotriva celor care pun în pericol siguranţa  şefului SRI şi a procurorului şef al DNA, a şefilor de partide, a clasei politice  în general.  Nu îi iau apărarea, nu a fost şi nu este febleţea mea, dar a pus o întrebare –retorică, e adevărat- vizavi de momentul aglomerării atâtor cereri de arestare  şi motivaţia lor. Este corectă întrebarea „de ce”, răspunsul l-a dat singură şi se ştia. Dar dacă tot a întrebat de ce, atunci să răspundă şi domnia sa DE CE nu a spus nimic până acum despre toată mafia din clasa politică, justiţie şi servicii secrete? De ce cât a fost la putere nu s-a autodenunţat şi de ce nu s-a plâns de amestecul SRI în viaţa politică şi alegeri? Pentru că i-a convenit,  fiind beneficiara acestor  ilegalităţi. Acum când s-a schimbat beneficiarul, joacă rolul lui Zorro. Cam târziu şi acesta este motivul pentru care –chiar dacă are dreptate- nu o va apăra sau plânge nimeni. Iancu Jianu a fost mai întâi haiduc şi abia apoi s-a făcut zapciu. Ea a fost mai întâi zapciu şi acum vrea să fie haiduc. Nu va găsi susţinători, pentru că nu e nici unul prost să renunţe la ciolan. Toţi vor prefera să fie în cel mai rău caz prinşi şi apoi să scape turnând pe altcineva, dar nu să se ridice împotriva celor cu cătuşe în buzunar. La fel de adevărat este că  dacă ar fi fost lăsată în libertate şi putea să spună la tv sau să scrie pe facebook ce voia, nimeni din cei cu care  a lucrat, colaborat sau s-a războit, nu ar fi fost în siguranţă. Şi la fel de adevărat este că având libertatea de a spune ce voia, cui voia, ar fi avut o poziţie avantajoasă în „negocierea” situaţiei sau conflictului său cu Coldea.

Acum, fiind închisă, fără nici un pericol, nici măcar de a fi auzită, nu mai poate pune condiţii, trebuie să accepte ce i se oferă. Din acest moment s-a încheiat activitatea „revoluţionară” a Elenei Udrea. A pierdut până şi puterea de a vorbi, ameninţa sau şantaja, acolo unde este nu o mai ascultă decât pereţii. Sunt convins că va cădea la pace,  nu e genul de om care să moară pentru un principiu.

Aşa a trecut cea mai tumultuoasă zi a ultimilor ani. Ne întoarcem la bătaia de joc zilnică.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult