Acasa Opinii Occidentul a cedat Ucraina

Occidentul a cedat Ucraina

scris de Doru Dragomir
15 afisari

Occidentul a cedat Ucraina. Putin o va lua. Vă simțiți mai în siguranță?  Pînă la sfârșitul acestui an Ucraina va fi complet anexată de Rusia.

Emil Borcean

Emil Borcean

Nu e neapărată nevoie de prezența tancurilor rusești la Kiev, cu condiția ca actuala conducere ucraineană să consimtă la instaurarea unui status quo ante, adică la resurecția regimului Ianukovici. Nici măcar Ianukovici nu este necesar, atâta timp cât statutul de gubernie rusească va fi consfințit de un nou pact de vasalitate, indiferent cine l-ar parafa de partea ucraineană. Bineînțeles că acest deznodământ pe „căi diplomatice” al conflictului va fi impus de „realitățile din teren”. Iar de teren se ocupă armata rusă.

Contraofensiva separatiștilor pro-ruși din ultimele două săptămâni a început cu bătălia pentru orașul Ilovansk, o urbe de provincie cu numai 16.000 de locuitori, dar un punct strategic prin virtutea faptului că este un important nod feroviar. În dimineața zilei de 19 august comandantul local al forțelor ucrainene anunța că două treimi din oraș se aflau sub control ucrainean. Se prefigura o posibilă înaintare dinspre est către Donețk. Apoi a început un baraj masiv de rachete Grad și ofensiva tancurilor rusești. Forțele ucrainene au fost nevoite să se retragă. Un sfert din toate pierderile umane ale armatei ucrainene de la începutul războiului împotriva separatiștilor s-au înregistrat în acea zi.

Ilovansk a fost un punct de cotitură. Dacă în perioada mai-iulie separatiștii au suferit numeroase înfrângeri și se părea că balanța fusese decisiv înclinată în favoarea armatei ucrainene, luna august a consemnat răsturnarea completă a situației. După Ilovansk a urmat încercuirea a cinci batalioane ucrainene la Yasynuvata, o ofensivă la nord de orașul Novoazovsk și dislocarea forțelor ucrainene din perimetrul aeroportului Luhansk. Pe cei 120 kilometri de șosea care leagă orașele Novoazovsk și Donețk nu se mai găsește niciun punct de control ucrainean.

Revirimentul separatiștilor se datorează în întregime sprijinului masiv acordat în ultimul timp de armata rusă. În timp ce Putin nega emfatic intervenția directă a acesteia, Alexander Zaharcenko („premierul” plastografiei politice numită Republica Populară Donețk ) declara candid cabinetului său: „Doresc să vă dau vești bune. Primim un ajutor important – în jur de 150 piese de echipament, dintre care 30 de tancuri și restul transportoare blindate. În plus, 1200 de militari, care s-au pregătit în Rusia în ultimele luni.” Estimările prudente consideră că între o mie și patru mii de militari ruși și forțe paramilitare aduse din Rusia și Cecenia luptă în Ucraina. Echipament greu (tancuri, transportoare blindate, sisteme de rachete Grad, piese de artilerie) a fost livrat în cantități mari către separatiștii ruși. Susținerea logistică din partea armatei ruse a fost intensificată.

Ca urmare a implicării masive a armatei ruse în războiul din estul Ucrainei, ministerul ucrainean al apărării a schimbat tactica. Forțele ucrainene au fost repoziționate pentru a face față unui asalt rusesc împotriva Kievului. În mod implicit a fost recunoscut eșecul de a recupera teritoriile deținute de separatiști, iar pregătirile pentru operațiunile din toamnă-iarnă au căpătat un caracter pronunțat defensiv. Estul țării a fost cedat. Tragedia este că Occidentul a cedat întreaga Ucraină.

Germania și Franța, țările care dau tonul politicii externe a Uniunii Europene, sunt ferm împotriva oricăror măsuri de sprijin pentru Ucraina care ar putea tensiona prea mult relația cu Moscova. Sunt excluse ajutoare militare pentru Kiev. Sprijinul logistic e limitat. Nu există intenția de a acorda ajutoare financiar-economice masive pentru Kiev. Sunt excluse sancțiuni economice dure și cuprinzătoare la adresa Moscovei. Recent, Angela Merkel a transmis un mesaj scurt și elocvent, care sintetizează preferința UE: dacă ucrainenii decid singuri că doresc să se asocieze cu Rusia, atunci Uniunea Europeană va respecta această decizie. Altfel spus UE îi lasă singuri, în speranța că astfel ucrainenii vor reflecta în mod matur asupra consecințelor care decurg din încăpățânarea de a refuza „asocierea” cu Rusia.

Dincolo de Atlantic, Obama a adoptat în esență aceeași atitudine. Retorică de înfierare și sancțiuni digerabile pentru Moscova. Departamentul de Stat e atent la nuanțe și evită să descrie acțiunile rusești drept o invazie a unui stat vecin suveran. Eufemismul preferat este „incursiune”, ca o migrenă ușoară care trece de la sine.

Rămâne NATO, dar nu trebuie uitat faptul că NATO se află sub controlul politic al țărilor care fac parte din alianță, iar SUA are un rol decisiv. Așadar ne întoarcem la Obama. Ne întoarcem și la establishmentul politic franco-german. Iar consensul politic este următorul: NATO nu se va implica în Ucraina, direct sau indirect. Întâlnirea de la vârf de la Cardiff va consfinți acest lucru și va adopta o strategie de întărire militară a țărilor baltice și din estul Europei. Atât și nimic mai mult. Ucraina nu face parte din NATO.

Occidentul a cedat Ucraina. Putin o va lua. Vă simțiți mai în siguranță?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult