Acasa Opinii Ochii spre Moscova

Ochii spre Moscova

scris de Ion Petrescu
3 afisari

Chiar dacă Franţa are un nou preşedinte, iar grecii au ierarhizat altfel propriile formaţiuni politice, chiar dacă la Bucureşti sunt eforturi de asanare a magistralei politichiei, iar la Chişinău continuă patima replicilor între membrii Alianţei pentru Integrare Europeană – la nivelul liderilor supremi -, vrând-nevrând, ochii se îndreaptă, în această săptămână, spre Moscova, unde a fost instalat un nou şef al statului, va fi nominalizat alt premier şi urmează parada militară tradiţională, de 9 Mai.

Ion PetrescuDmitri Medvedev a devenit un simplu, dar încă în viaţă, fost preşedinte al Federaţiei Ruse. La investirea sa ca preşedinte, nu puţin ruşi, îndeosebi tineri, au crezut că el va reforma sistemul – prin atenuarea autoritarismului şi întărirea structurilor ce asigură respiraţia democratică a societăţii.

Azi, la predarea ştafetei, lui Medvedev i se reproşează reformele nereuşite. Precum modernizarea atât de trâmbiţată, lupta anticorupţie, reforma justiţiei care, rând pe rând au avut soarta unor case construite de copii, din cărţi de joc.

Cum era Rusia în 2008? Marcată de mită şi o justiţie încă sovietizată. Cum este acum? Mai rău. De ce în 2008? Atunci a avut loc conflictul militar scurt cu Georgia. Încheiat cu o victorie previzibilă a trupelor ruse, pe care şi-a atribuit-o oficial Medvedev. Dar opinia publică rusă o consideră ca un merit al lui Vladimir Putin.

A accelerat Dmitri Medvedev reforma forţelor armate? A evidenţiat cel puţin reperele unei armate moderne, cu tot mai mulţi profesionişti. Dar intervenţia militarilor – cu camioane vechi, lopeţi şi găleţi metalice, la incendiile devastatoare, din vara trecută – a indicat opiniei publice ruse slăbiciuni organizatorice şi o dotare materială precară.

Presa rusă a devoalat, de-a lungul mandatului lui Medvedev, cazuri de corupţie, bătăi – una chiar de amploare, între grupuri de militari cu naţionalitate distinctă, pe platoul unei unităţi, în plină zi -, precum şi criza acută de locuinţe pentru ofiţerii trecuţi în rezervă.

Discutam, cu ceva timp în urmă, cu unul dintre ofiţerii ruşi aflaţi în misiune la Bucureşti. Onest, acesta îmi mărturisea că la reîntoarcerea în patrie, după trecerea în rezervă va trebui să se apuce de o afacere, pentru că pensia nu îi va ajunge pentru un trai decent. Fiind mică.

Generaţia tânără, din Rusia, a crezut în şansele lui Medvedev – mai ales în ceea ce va putea face în eventualul său al doilea mandat – până în luna septembrie 2011, când a anunţat decizia sa de a ceda presiunilor lui Putin şi de a face un schimb de funcţii la nivel înalt.

Pe termen scurt este de văzut cât va fi agreat Dmitri Medvedev, ca premier, după cum, continuitatea manifestaţiilor opoziţiei şi posibila lor acutizare a generat şi întrebarea, firească: va încheia Vladimir Putin al treilea mandat prezidenţial la termen sau va fi debarcat, de la putere, de nemulţumirile majore, ale clasei de mijloc, după cel mult doi ani?

1 comentariu

MI-5 08-05-2012 - 08:00

Cum i-a salutat Putin pe cei veniti la investire?
Da zdrastwuite towarisci!

la urechile putinului apelativul gospodin, nu exista.

kaghebist si comunist.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult