Acasa Opinii Once upon a time in Romania…

Once upon a time in Romania…

scris de Ziua Veche
4 afisari

Multa lume isi mai aduce, cred, aminte de splendidul film al carui titlu l-am parafrazat mai sus, regizat de surprinzatorul Sergio Leone, autor – pana la aceasta capodopera – de banale western-uri-„spaghetti”. Una din temele filmului era relatia stransa intre lumea interlopa si cea politicienilor: o relatie care in final duce – poate nu numai in fictiune… – la patrunderea unui fost „mafioso” in structurile guvernamentale ale SUA.


Ei bine, nu intamplator mi-am adus aminte de saga new-york-eza al lui Sergio Leone cand am vazut la televizor toata tarasenia legata de urmarirea si arestarea nenorocitului care l-a bagat in coma pe un politist din Dambovita. Dupa cum imediat au inceput sa curga dezvaluirile, banditul asta recidivist si clanul din care face parte au legaturi bine conturate cu autoritatile locale, fie ele, pana mai ieri, pesediste, fie ca in prezent – pedeliste.

Nici o surpriza, de altfel: nu exista judet al tarii unde gruparile de underground sa nu fie tolerate si sustinute de oameni politici, de magistrati si chiar de persoane sus-puse din Politie. Ce vedem noi la televizor catu-i ziulica de lunga (adica „batalii” de trei parale intre reprezentantii Puterii si cei ai Opozitii, ranjetele de carnasier ale lui Jeffrey Franks de la FMI, piruetele dizgratioase ale acestui balerin de desen animat numit Emil Boc, vanzarile si cumpararile din targul de vite si oi al fotbalului s.a.m.d.) nu e decat apa de ploaie. Adevarata Romanie e cea din subteran, a clanurilor. „Acolo sunt banii dumneavoastra” – ar putea spune inclusiv fratele lui Traian Basescu, nasul de botez al nu mai stiu carui copil de sef de clan.

Si nu se intrevede nici o solutie. Asta cu atat mai mult cu cat, poftim, se intorc acum, ehei, pe calea aerului, ca tovarasul Gheorghe Cioara de altadata, clanurile „occidentale”, fiecare membru cu 300 de euro francofoni, numai buni de investit in mareata noastra economie.


Articol aparut in numarul 22 al saptamanalului ziuaveche.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult