Acasa Opinii Panetta apără condiţia militarului american

Panetta apără condiţia militarului american

scris de Ion Petrescu
4 afisari

Aşa cum a promis în primul său mesaj video, către militarii şi civilii încadraţi în Forţele Armate Americane, după instalarea sa la Pentagon, actualul secretar al apărării, Leon Panetta, nu stă cu mâinile încrucişate, ca semn al neputinţei, atunci când este vorba de decizii ce pot afecta soarta oamenilor din subordine şi misiunile încredinţate lor, până acum.

Ion PetrescuIniţial, agenţia de presă “Reuters”, apoi „Associated Press”, au oferit detalii privind avertismentul public al lui Panetta vizând prejudiciul real adus securităţii naţionale, a Statelor Unite, de  proiectatele reduceri drastice, ale cheltuielilor militare.

Pe 3 august a.c., liderul civil al Pentagonului nu a ezitat să declare că tăierile avute în vedere, pentru bugetul armatei, ar genera concedierea a mii de oameni, din personalul Departamentului Apărării/DoD şi ar perturba derularea normală a programelor de înarmare. Practic ar însemna diminuarea finanţării anuale a DoD cu 50-60 miliarde de dolari, echivalentul a 10% din bugetul forţelor armate.

            Asta ar fi partea de sus a aisbergului de 350 miliarde $, ce vor fi tăiate din cheltuielile anterior prevăzute pentru securitatea ţării, ca primă fază a reducerii deficitului bugetar, aşa cum este stipulată în legea semnată pe 2 august, de preşedintele Barack Obama.

            Secretarul apărării a mai afirmat că a doua etapă de reducere a bugetului armatei, cu 600 miliarde de dolari, în perioada 2012-2021, va fi – atenţie la temerara formulare – „complet inacceptabilă.” El a precizat că “dacă se întâmplă acest lucru, s-ar putea declanşa o serie de blocaje în domeniul apărării, care ar determina un prejudiciu real la adresa securităţii, a trupelor noastre şi a familiilor acestora, precum şi a capacităţii noastre de a proteja naţiunea.”

 

De ce ar fi aşa ceva inacceptabil? Deoarece, susţine Panetta, „trăim  într-o lume în care reţelele teroriste ne ameninţă în fiecare zi, statele inamice caută să dezvolte arme periculoase şi puterile emergente observă dacă America îşi pierde puterea sa. Statele Unite trebuie să fie în măsură să protejeze interesele noastre de securitate naţională, cu o forţă capabilă, gata să răspundă acestor ameninţări şi să descurajeze adversarii ce ar pune în pericol aceste interese”.

El a promis să conlucreze cu liderii Congresului SUA, pentru a găsi soluţii amiabile. În prezent, 12 membri ai Senatului şi Camerei Reprezentanţilor, identifică arealuri din care mai pot fi suplimentar economisite 1,2 trilioane de dolari, termenul pentru finalizarea acestei operaţiuni fiind 23 noiembrie.

De altfel, în momentul de faţă, şi DoD întreprinde o amplă revizuire a misiunilor militare, pentru a vedea unde pot fi direcţionate măsurile dezirabile de austeritate.

Ecartul de timp obţinut pentru acest calcul este până în luna februarie, 2013, când preşedintele SUA va înainta solicitarea pentru bugetul anului viitor.

Leon Panetta susţine că potenţiala reducere a bugetului Pentagonului nu trebuie percepută ca o politică premeditată şi că se impune găsirea modalităţilor de a evita tăierea unor finanţări ce ar afecta serios securitatea naţională.

Aflat, pe 2 august, la Bagdad, amiralul Mike Mullen, şeful Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore, a exprimat speranţa că reducerea bugetară va afecta sistemele de arme pe care DoD le dezvoltă acum sau le-a planificat pentru a fi cumpărate: „Trebuie să avem grijă de oamenii noştri. Este necesar să găsim finanţări pentru operaţiunile militare ce le desfăşurăm acum. Cred că o parte semnificativă din lucrurile pe care le achiziţionăm vor fi eliminate. Programele puţin performante vor fi stopate.”

Experţii Centrului pentru Progresul American susţin că eliminarea variantelor avionului Lockheed Martin F-35, pentru forţele navale şi infanteria marină, şi amânarea producerii noului tanc petrolier, de tipul Boeing, pentru alimentarea în aer a avioanelor de luptă, ar duce la economisirea a 19 miliarde de dolari până în anul 2015. 

Alte 20 miliarde $ pe an ar fi economisite dacă programul de dotare al marinei americane s-ar limita la construirea: unui singur submarin, din clasa Virginia,  a unui distrugător şi a două nave utile acţiunilor de luptă duse pe litoral.

Avertismentul public al secretarului apărării, în termeni fermi, cu schiţarea consecinţelor negative ale reducerilor severe avute în vedere pentru bugetul Pentagonului, probează logica unui asemenea demers, într-un stat într-adevăr democratic, unde un ministru ştie cum să se „bată” pentru finanţarea minimă necesară neafectării bunei funcţionări a domeniului de care răspunde.

Prioritară fiind grija pentru soarta conaţionalilor care au viitorul lor profesional în mâinile sale. Asemenea cuvinte nefiind, peste Ocean, enunţuri dogmatice, ci asumări politice  pragmatice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult