Acasa Opinii Partidul Interesului Rational

Partidul Interesului Rational

scris de Ziua Veche
4 afisari

Va place mustacioara lui Miky Spaga? Sau va atrage limbajul elevat al lui Cristian Diaconescu? Sau poate va inspira putere tresele generalilor? Si ce daca? In 2012, puteti sa vreti sa votati Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR) si cu doua maini. Nu conteaza. Gruparea lui Gabriel Oprea are o alta misiune decat atragerea nemultumitilor. Are ceva de facut pana la urmatoarele alegeri. Misiunea sa unica este sa se autodistruga.

Cum asta? Gruparea Independentilor a luat nastere ca masa de manevra a PDL. Si va continua, fara dubii, sa ajute PDL sa-si treaca legile in Parlament pana in 2012. Iar unul din proiectele cele mai dragi democrat-liberalilor este schimbarea legii electorale. O spune chiar Emil Boc. “Actualul sistem (…) a trimis oameni care nu au castigat colegii uninominale, de pe locul trei, de pe locul doi, in detrimentul celor care au castigat, in Parlamentul Romaniei, ori asta nu este forma buna a democratiei”. Deci trebuie schimbat. Cum anume, a dezvaluit pesedistul Viorel Hrebenciuc, care zice ca a fost contactat de pedelisti. Un vot majoritar, in doua tururi. Daca grupul noii Uniuni voteaza, la brat cu PDL, pentru aceasta forma de scrutin, isi semneaza practic sentinta.

Intr-un astfel de model, primii doi candidati merg mai departe, in runda finala. Evident, la nivelul fiecarui colegiu, ordinea partidelor este alta dar, per ansamblu, se cam respecta ordinea la nivel national. Adica PDL si PSD, urmate de restul. PNL sau UDMR nu ar disparea dupa un prim scrutin desfasurat astfel, dar ar avea mult mai putini parlamentari, chiar daca ar primi acelasi numar de voturi ca la alegerile trecute. In cazul in care nu apar alte chichite in lege, liberalii si maghiarii ar avea inca posibilitatea sa castige colegii unde au stat intotdeauna mai bine decat celelalte partide. Aici e insa problema pentru Oprea si ai sai – nu stau bine nicaieri. Chiar daca sunt ademeniti cativa primari nemultumiti, e greu de crezut ca noul partid poate rupe colegii intregi de la partidele mari, in conditiile mult mai grele ale unei eventuale noi legi electorale.

Va fi greu, chiar si in varianta unor colegii “cu dedicatie” pentru oamenii lui Oprea, cadou de la PDL. Sa zicem ca districtele electorale ar fi redesenate in asa fel incat victoria sa fie asigurata. Insa cand liberalii au trasat, impreuna cu pesedistii, harta primelor colegii uninominale, au avut grija sa stranga laolalta localitatile cu aceeasi culoare politica. Stiau foarte bine ca primarul este motorul campaniei electorale, asa ca nu a fost doar o scapare faptul ca din cinci comune intr-un colegiu, toate cinci erau liberale, de exemplu. Cum in UNPR se afla la momentul actual un singur primar, Neculai Ontanu, tot de la edilii pedelisti ar trebui sa vina sprijinul in unele colegii. Adica PDL ar trebui sa-si rupa de la gura. Altfel, Diaconescu, Miky Spaga & Co. s-ar inghesui in Sectorul 2 al Capitalei.

E putin probabil ca domnul Oprea sa nu cunoasca aceste lucruri. E si mai putin probabil sa nu isi dea seama ca UNPR seamana izbitor de mult cu raposatele ApR sau PLD. Adica un partid pentru o singura legislatura, incapabil sa se organizeze pentru alegeri. De aceea, poate ar fi mai bine pentru distinsii sai membri sa nu se mai chinuiasca prea mult sa construiasca o ideologie de “centru-stanga” sau sa isi frece creierii cu “interesul national”. Mai bine ar pune de-o fuziune, cat mai repede, in numele interesului rational.

1 comentariu

Europeanuul 28-01-2011 - 12:44

Ce parere aveti despre rationalitatea unei aliante PDL-IUNPR? Deviza acestei aliante ar putea fi: Salvarea onoarei si a „perlelor coroanei” cu orice pret!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult