Acasa Opinii Pensii militare-teme şi dileme

Pensii militare-teme şi dileme

scris de Marin Neacșu
34 afisari

A căzut guvernul PDL, au venit cei din USL la putere: bucurie mare. Bucurie mare şi pe pensionari, că îşi vor recupera banii luaţi pe nedrept printr-un CAS care ştie doar să ia, nu şi să dea. Nu degeaba se ceartă Băsescu cu cei din UDMR cu privire la subordonarea şefului  CAS. Acolo e o un filon care bate în posibilităţi amărâtele rezerve de la Roşia Montana.

Marin NeacsuÎn afară de asta, o altă clasă de pensionari aşteaptă să li se facă dreptate, sau măcar să se lămurească lucrurile. Este vorba de pensionarii militari. Scoaterea pensiilor militare din rândul pensiilor ocupaţionale, includerea acestora în legea unitară a pensiilor pe aceleaşi baze de calcul, dar fără aceleaşi date, printr-o inginerie politică, au provocat reacţia puternică a acestora , în special prin sindicatul militarilor, sindicat la rândul său aflat pe undeva cam în aceeaşi poziţie ca şi legea unitară a pensiilor. Sunt pensionar militar, dar asta nu mă împiedică să văd lucrurile obiectiv şi să admit un adevăr care se află undeva peste dorinţele şi interesele personale sau de grup.

Să revenim la legea pensiilor. Imediat după  schimbarea guvernului, doamna Câmpeanu s-a grăbit să afirme că luptă pentru drepturile pensionarilor, ba a mai şi vărsat câteva lacrimi pe umerii lor ca Băse pe umerii lui Stolo. Pot fi învinuit de orice, dar mie lacrimile în faţa camerelor nu îmi plac. Mai ales când sunt vărsate de cineva care, pe când era şefa Casei Naţionale de Pensii, apoi ministru al Muncii vedea altfel soarta pensionarilor, iar ca şef al comisiei de muncă din Camera Deputaţilor a pus osul serios la votarea legilor pe care acum le critică. Unde era şi ce făcea doamna Câmpeanu când se vota legea unitară a pensiilor şi militarii îşi pierdeau dreptul la o pensie ocupaţională? Ce aviz a dat acestei legi? Cum a votat? Sunt întrebări  la care are de răspuns înainte de a lăcrima.

Dar problema este alta, mult mai serioasă şi mult mai complicată. Nu este o problemă de conştiinţă, ci  una de voinţă şi de posibilităţi de realizare. S-a promis, spuneam, modificarea unor articole din OG1/2011, prin care se respectă  Decizia CC NR 120/2007, publicată în Monitorul Oficial partea I nr 204/2007, care prevede ca “în cazurile în care din recalculare rezulta un cuantum mai mare al pensiei, se va plăti acesta iar daca noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda in continuare pensia anterior stabilită şi aflată in plată fără a se aduce vreo atingere drepturilor câştigate anterior “ . Până aici ok , mai ales că legea de modificare se găseşte prin camerele Camerei Deputaţilor. Să presupunem că va fi votată, pentru că USL-ul va vota pentru şi se auzea de mult că şi Oprea ar fi fost pentru, chiar înainte de a–şi întoarce faţa către „stabilitate”.

Ce se va întâmpla după votare ?

  1. Guvernul nu va mai lua banii de la pensionarii cărora li s-a micşorat pensia prin revizuire . Asta înseamnă că o parte din banii care erau prevăzuţi a fi încasaţi la buget nu vor mai veni. Deci alt efort bugetar, odată prin neîncasarea unor bani, şi în al doilea rând prin cheltuieli bugetare suplimentare. Are de unde? Se pare că nu. Atunci cum va face? Nu spune nimeni ;
  2. Ce se întâmplă cu cei cărora li s-ar fi micşorat pensia prin recalculare, cu pensiile pe 2011. Le mai dau înapoi ? Unii spun că da, alţii spun că nu. Guvernul ce va spune ? Dacă proiectul de lege care va fi votat este în completarea OG1/2011 se poate interpreta că face parte din legea respectivă, deci este valabil de la adoptarea OG1/2011. Presupun. Dar dacă este o lege nouă, atunci intră în vigoare de la data adoptării şi publicării în MO iar banii pe 2011 trebuie daţi înapoi conform OG-1/2011. Asta dacă nu cumva în noul proiect de modificare se stipulează altfel. Deci alţi bani pe care bugetul îi aşteaptă şi nu mai vin sau altă problemă cu care se confruntă pensionarii şi rămâne nerezolvată.
  3. Cât va ţine această stare de provizorat ?T ot doamna Câmpeanu, ca şi ministrul apărării au promis că vor reintroduce pensiile ocupaţionale pentru militari şi probabil cei din Sistemul Naţional de Apărare şi Siguranţă Naţională. Bun. Când şi cum ?

–          Se va abroga actuala lege a pensiilor ?

–          Se va modifica?

–          Se va da o lege separată a pensiilor pentru cei numiţi mai sus şi vor reveni la ce a fost înainte?

–          Se va introduce capitol separat la actuala lege ? De fapt, aceasta conţine un capitol care se referă la pensiile ocupaţionale, dar este aplicabilă numai la magistraţi. De fapt în unul din articolele legii se face referire la unele completări, privind legile ocupaţionale. Se va merge pe completarea acelui punct ?

–          Ce se va întâmpla cu Casele Sectoriale de pensii? Rămân în picioare? Vor trece înapoi la Ministerele de resort?

–          Ce se va întâmpla cu cei cărora le-au venit două trei decizii de revizuire, dar fără nici o justificare? Până la urmă care va fi aplicată? Şi dacă prin recalculare pensia actualmente scăzută va reveni la valoarea celei din 2010, ce se va întâmpla cu adaosurile venite în urma recalculării ? Se aplică la pensia din 2010? Pentru că acestea au venit ca urmare a unor noi date şi documente sau legi aplicate pe pensia recalculată iniţial. Atunci ar fi normal să se adauge la pensia care revine de drept, respectiv cea din 2010. Dar se poate spune : „domnule, pensia revizuită conform legii în vigoare, este de … o accepţi, sau te întorci la cea din 2010 şi uităm de revizuire? Cum se va rezolva problema, în baza cărei legi vor primi pensiile cei cărora le scad pensiile prin revizuire? Vor fi considerate pensiile lor revizuite sau nu ?

–          Cum se vor calcula pensiile militarilor dacă se introduc pensiile ocupaţionale ? După ce criteriu, al contribuţiei ( care nu există de fapt) sau al .. funcţiilor şi gradelor avute?

Cei care au făcut referiri la reintroducerea legilor ocupaţionale nu au făcut şi menţiuni tehnice şi mă îndoiesc că ar avea idee cum se va proceda, DACĂ SE VOR REINTRODUCE. Să fiu sincer am chiar dubii că acest aspect a fost vreodată discutat în alt fel decât aşa ca idee, eventual ca subiect propagandistic, pentru că dacă ar fi discutat altfel, ar fi fost normal să aibă şi un răspuns la întrebările de mai sus şi unele detalii cu care să vină pe piaţă, ca să vadă lumea că au vorbit serios.

Îmi e teamă însă că problema nu a fost analizată cu toate implicaţiile sale, nu se cunoaşte DACA se va implementa, CÂND  se va implementa şi CUM se va implementa. Aşa că până la urmă, totul este doar la faza promisiune, IAR ASTA MI SE PARE PERICULOS,  FIE CĂ E VORBA DOAR DE PROPAGANDĂ, FIE DE IMATURITATE. Opoziţia a stat cam mult pe bară, asta o spun toţi, mai puţin actuala opoziţie. Mie mi se pare că au avut destul timp să vadă ce nu e bine în legile românilor, iar domnii parlamentari şi actualii şi viitorii miniştri au avut suficient timp să pregătească, să coacă, să întocmească proiecte de lege cu care acum să fi ieşit pe piaţă şi să spună : „ stimaţi tovarăşi şi pretini , noi cât am stat pe bară am pus mâna şi am gândit şi iată ce legi vă propunem. Luaţi-le , citiţi-le şi spuneţi ce părere aveţi”. Eu cu asta aş fi rupt inima târgului. Ce face însă fosta opoziţie ? Vine cu promisiuni, dar nu are nici o idee cum să le rezolve, pentru că se loveşte de „greaua moştenire” veşnica problemă a guvernelor indiferent de culoare şi de recesiunea care  când vine  când pleacă, după cum vrea FMI şi Banca Mondială.

Eu credeam că domnul Ponta  vine cu planul de guvernare pe masă şi cu miniştri pregătiţi şi cu lecţiile făcute. Şi când acolo ce văd? Doi miniştri propuşi pleacă până să îi vadă parlamentul pe motive care arată lipsa de maturitate şi informare, sau „damblaua” premierului propus. Un alt ministru pleacă după o săptămână, gonit de acuzaţii de .. plagiat şi nu oricare ci tocmai cel al Învăţământului. Păi să nu te apuce strechea? Ce putea să îi înveţe domnul  Mang pe profesori şi elevi, să manglească? Nici atât, pentru că uite a fost prins copiind. Deci nici să copieze nu îi putea învăţa, elevii sunt mult mai buni decât el. Poate este vorba de răutate din partea presei, poate informaţiile sunt trunchiate, dar problemele există, demiterea sau demisia sau retragerea miniştrilor arată că Ponta a venit cu lecţiile neînvăţate, iar un jurist nu avea voie să comită asemenea greşeli, să accepte ca nominalizări oameni cu probleme, mai ales în condiţiile date, trebuia să aibă cabinetul stabilit din timp, cu variante A şi B, nu să improvizeze şi să schimbe nu ştiu câţi miniştri după ureche, sau aşa ca dambla. Dacă domnul Ponta intenţionează să conducă după damblale  nu îi dau multe luni  ca prim ministru iar alianţei viitor de aur.

Deci, cum se va rezolva şi când problema pensionarilor militari? Dar celelalte probleme ? Nimeni nu aşteaptă rezultate  imediate. Dar erau de aşteptat măsuri şi planuri de acţiune anunţate, întâlniri ale miniştrilor cu sindicatele prin care să explice cum se vor rezolva problemele lor, să le ceară sprijinul şi soluţii, să arate că pe perioada opoziţiei, au elaborat, au gândit, au căutat soluţii,. Nu au stat doar de moţiuni şi greve parlamentare. Cât au fost în grevă puteau să întocmească toate aceste planuri, să găsească soluţii, nu să îşi vadă de afacerile personale.

Problema pensiilor militarilor este una politică în primul rând, apoi economică şi abia apoi ministerială.  Rezolvarea ei nu stă numai în pixul ministrului Apărării, el este doar cel care o poate pune pe tapet,  apoi implementa. Decizia însă aparţine politicului, tuturor ministerelor, pentru că implică fonduri care nu există.  Ministrul Apărării însă, până la modificarea legii, trebuie să vadă cum s-a implementat actuala lege, de ce nu s-a finalizat încă procesul revizuirii, ce este cu contestaţiile  pensionarilor, de ce nu au fost soluţionate şi nu s-a răspuns oamenilor, de ce apar decizii după decizii, deşi atât doamna general Lupu, cât şi ministrul Oprea şi fostul purtător de cuvânt au raportat pioniereşte că au încheiat procesul de revizuire încă de acum un an. Trebuie să cerceteze şi să stabilească dacă este vorba de nerespectarea unor legi şi ordine şi cine anume se face vinovat de asta, de proasta organizare şi punere în practică a procesului de obţinere, transmitere şi folosire a datelor ce au dus la revizuirea pensiilor, dacă a fost vorba de neglijenţă în serviciu, rea voinţă, neputinţă sau pur şi simplu a fost o acţiune ordonat a se face în dorul lelii, doar aşa ca să se spună că s-a făcut ceva în domeniu? În funcţie de aceste răspunsuri ministrul Apărării trebuie să ia nişte măsuri pe linie de personal,  măsuri care trebuie cântărite, pentru a nu provoca abuzuri sau a chiar ilegalităţi. Apoi trebuie să ia măsuri reparatorii pentru cei care au fost prejudiciaţi, apoi de implementare a noilor modificări ale legii sau a noii legi, în timp. Practic, în funcţie de decizia politică ce se va lua, după alegeri, dacă va rămâne în funcţie, actualul ministru al Apărării, dacă se va decide că actuala lege a pensiilor rămâne în vigoare, trebuie să reia de la început procesul de revizuire,  cu specialişti, eventual folosind temporar chiar foşti rezervişti care au lucrat în domeniul financiar  sau de colectare şi procesare a datelor, nu cu militari angajaţi lipsiţi de experienţă, pentru a realiza o bază de date corectă şi un proces de revizuire corect. Ceea ce există acum nu prezintă încredere, nu poate fi numit proces corect de calculare, unul în care deciziile apar câte două-trei pe lună. Este clar că acest proces este TOTAL COMPROMIS.

Ministrul Apărării va avea nevoie de înţelegere şi sprijin atât din partea guvernului, a partidului , a alianţei, dar şi a militarilor activi şi în rezervă, dacă se vrea rezolvarea acestor probleme.

93 comentarii

Pribeagul 21-05-2012 - 22:19

„2200/740 inseamna de trei ori mai mare , nu de patru ‘

Corect. Imi cer scuze.

„noi , nu vrem nimic”

Winnetou, dimpotriva, sa vreti multe lucruri frumoase si nobile pentru binele tarii. Acum, cind tara are nevoie de sprijinul tuturor fiilor ei nobili, cinstiti si curajosi. 🙂

Ce-am inteles, citind articolul, este ca, totusi, voi sau unii dintre voi vreti ca dupa ce vi s-au marit pensiile cu 30%, contrar asteptarilor poporului, mai vreti sa vi se indrepte nu stiu ce nedreptati.

Ce nedreptati simtiti ca suportati, cind ati iesit la pensie la 40 de ani, cu pensii de peste 2000 de lei si salarii compensatorii?

Stiti ca pentru a va lua aceste pensii ceilalti romani (muncitoti, profesori, medici, economisti, ingineri etc) lucreaza pina la 65 de ani si au un salariu mediu net de cca 1500 lei? Acest popor asteapta sa fie tratat corect, pentru asta traieste intr-o tara civilizata, nu fie jefuit de niste „baieti destepti”.

Pensia medie in tara este sub 800 lei, salariul mediu net este cca 1500 lei, voi aveti o pensie de peste 2000 de lei. Va considrati nedreptatiti, mai vreti ceva masuri „reparatorii”, sa vi se „repereze onoarea”?

Aveti demnitatea de a milita pentru ordine si corectitudine in tara, de asta avem nevoie.

tupak amaru 22-05-2012 - 13:06

in anii ’50 , cei ca tine , erau in voga . daca nu doreai nimic , nu era bine . daca cereai ceva , era rau .
cam asa si matale . ne intrebi ce vrem si daca spunem ca nu vrem nimic , ne iei la bataie .
gandire „de dreapta ” , „portocalie ” .
civilii , muncesc pana la 65 de ani , incepand din anul 2030 , conform anexei 5 din legea unitara a pensiilor . deci , din nou manipulare .
multe categorii profesionale , enumerate de tine , au salarii mult mai mari decat majoritatea militarilor . asta nu inseamna ca eu , militar , trebuie sa ii injur .
dar de salariile de mii de euro , pe programul POSDRU , ai auzit ?
‘baietii destepti ” sunt la tine in partid ( nu in armata ) castigand multe milioane de euro .
si raporteaza sefului tau sa te instruiasca , inainte de a intra in servicu , salariul mediu net (real) este de aproximativ 1100 lei , exceptie fac : bucuresti , constanta , gorj si timisoara .
si inca ceva , voi cei de dreapta , de la PDL , ganditi cam „uniform” : tratati la comun totul , pentru voi exista „poporul ” , „romanii ” …
” militantii „, la care faci referire , aduc , de regula dezastrul .

Pribeagul 22-05-2012 - 19:05

Inca, Maret Rege, gindindu-te doar la amarul tau, pierzi din vedere ca « la toti ni greu ».

http://www.youtube.com/watch?v=543Y_YBe8z4

Ce inseamna o pensie medie de 700 lei? Cca 150 euro.

Ce inseamna un salariu mediu net de 1500 lei/luna? Cca 350 euro/luna. Peste 80% dintre romanii au aceste sub aceste venituri lunare. Poti sa ma crezi!

Ce inseamna un salariu net sau o pensie de 2300 lei/luna? Cca 500 euro.

Toate aceste sume sunt nimic in ziua de azi.

Dar, ar trebui sa intelegem ca ar fi bine sa iesim impreuna din acest… amar. Nu unii cu pensii de 700 de lei si altii cu pensii de peste 2000 de lei, care in ochii primilor apar “nesimtite”

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult