Acasa Opinii Pentru ce plătim asigurări la Sănătate?

Pentru ce plătim asigurări la Sănătate?

scris de Doru Dragomir
16 afisari

Recunosc, nu-mi pot scoate din cap imaginea sutelor de oameni ce purtau miercuri poza copilului ucis de nepăsarea medicilor și de sistemul de Sănătate la care contribuim cu toții. Ne revoltăm rar dar și mai rar ne revoltăm când chiar trebuie să o facem.

Costin AndrieşDe această dată, protestul este cu adevărat îndreptățit. Este de neimaginat ca într-un spital românesc, medicii să ofere un diagnostic greșit și să nu recomande pacientului analize de sânge și o radiografie, servicii medicale ce i-ar fi salvat viața acelui copil. Culmea, aceste servicii sunt gratuite pentru persoanele asigurate la sistemul de stat. În realitate însă, medicii incompetenți, managementul prost și subfinanțarea voită a sistemului de sănătate produc astfel de drame.

Sute de oameni mor anual uciși de un sistem la care își plătesc contribuția obligatorie. Statul ne obligă să plătim 5,5% din salariul brut pe care îl primim și își asumă că ne oferă servicii medicale de calitate. Din cauza politicilor guvernamentale din ultimii 25 de ani, vedem însă că sistemul medical de Sănătate nu este nici pe departe acel sistem în brațele căruia să ne punem sănătatea și viața.
În acest context, cred că trebuie să ne întrebăm de ce mai plătim CAS? De ce nu suntem lăsați să decidem, pe banii noștri, unde vrem să fim tratați și de către cine? De ce pacienții nu au libertatea de a-și alege medicul, așa cum au libertatea de a-și alege cafeaua din supermarket, în condițiile în care, totuși, sănătatea este cel mai preț lucru pentru o persoană.
Cred că a venit timpul să facem un nou pas în direcția liberalizării, eficientizării și transparentizării sistemului național de Sănătate și să înțelegem că trebuie să implementăm, după modelul statelor occidentale, principiul banul urmează pacientul. O persoană asigurată la sistemul de stat este incapabilă să vadă cu ce sumă a contribuit la sistemul național de Sănătate și cât din acea sumă i s-a întors înapoi sub forma unor servicii medicale. Sistemul îți banii din buzunar cu forța, însă refuză să îți spună și ce face cu ei!
Statul trebuie să înțeleagă că un pacient nu intră pe ușa spitalului doar cu problemele medicale pe care le are, ci și cu asigurarea lui, pe care a plătit-o până atunci. Statul însă ne vede doar ca pe niște persoane care trebuie să cotizeze obligatoriu și nu ca pe niște persoane cu care a semnat un contract. Statul trebuie să înțeleagă că există drepturi și obligații de ambele părți.
Spitalul are grijă de pacient, iar toate acestea costă, însa pacientului nu i se explică, matematic, diferența dintre contribuția sa și suma consumată de spital pentru a-l face bine.
Singura soluție în acest moment este să adoptăm în România prevederi ale sistemelor de Sănătate performante din jurul notru. Avem multe de învățat de la sistemele medicale din țări precum Statele Unite, Turcia, Olanda sau Japonia, însă ne este frică să implementăm pașii făcuți de liderii acelor state. Primul pas, transparentizarea totală, ar face ca asigurații să fie mai atenți la corupția din sistem. Nimeni nu are un control clar asupra banilor care intră și se cheltuie în sistemul național de Sănătate. Un al doilea pas trebuie să fie liberalizarea pieței asigurărilor de sănătate. Astfel, o persoană are plătește CAS obligatoriu, să aibă măcar posibilitatea de a-și alege singur spitalul la care să se asigure, fie că discutăm de un spital de stat sau de unul privat. Doar competiția reală vor asigura, pe termen mediu și lung, transformarea actualului sistem într-unul cu adevărat performant.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult