Acasa Opinii Pentru cine baţi clopotele Traiane?

Pentru cine baţi clopotele Traiane?

scris de Marin Neacșu
3.081 Afisari

Cine a spus ca meseria de clopotar este o meserie lipsită de însemnătate sau care nu cere niciun fel de pregătire sau măiestrie, trebuie să îşi revizuiască părerea. Prima oară când am sesizat acest lucru, a fost vizionând un serial, Crimele din Midsomer, unde, la un moment dat, unul din episoade trata cazul unei competiţii a clopotarilor. Ce am văzut atunci m-a făcut să îmi schimb părerea despre clopotari, să văd altfel această meserie şi să îi respect pe meseriaşii în domeniu. Am văzut atunci clopotari care trăgeau clopotele la două mâini, compunând adevărate simfonii. Jos pălăria!

Marin NeacsuAproape uitasem de clopotari, dar ultimele evenimente politice  mi-au adus in faţa ochilor imaginea celui ce trăgea clopotele la două mâini.

Actul 1.

Prostănacul, pleacă la înalta Poartă, lăsându-i pe gemeni cu buza umflată. Prevăzători, aceştia se abţin de la comentarii, până la sosire, aşteptând să vadă care sunt rezultatele. Între timp, apar discuţii, comentarii externe vizavi de persoana care să fi acordat sprijin din umbră rebelului şi pe buzele multor persoane se află numele cucuvelei. Logica elementară spune că ar fi singura opţiune pentru că în primul rând datorită antenelor de care dispune, ar fi fost singurul care nu se putea să nu ştie şi care ar fi putut împiedica vizita, dacă ar fi dorit. Dar nu a împiedicat-o, deci este cel puţin complice, dacă nu coautor sau chiar regizor. Urmarea este magistrală, demnă de Wells. Conflictul a evoluat, s-a pus problema demiterii rebelului din funcţia de senator şef, ca şi a scoaterii din partid. Şi ca tacâmul să fie complet, Puştiul Ponta, într-un avânt adolescentin, specific vârstei sale ca politician, declară că dacă nu se iau măsurile cele mai drastice cu Geoană, el îşi dă demisia din funcţia de Prezidente. Nici nu mai contează dacă a făcut această afirmaţie ştiind că dacă îi taie capul lui Geoană, partidul pierde şi coroana după capul lui , sau nu, cert este un fapt: domnul Ponta a luat totul foarte personal, orgoliul său nu admite acest afront şi este decis să îl dărâme pe Geoană definitiv pentru că a îndrăznit să îl înfrunte iar orgoliul său a fost crunt lovit. Nici nu mai contează pentru el că partidul sau USL-ul va pierde  preşedinţia Senatului, capul lui Moţoc vrea!

Dacă aici a fost mâna lui Băse, trebuie să recunoaştem a lucrat magistral. Nu ştiu dacă a prevăzut sau nu reacţia de orgoliu a lui Ponta, dar daca da, e cea mai bună poantă. Indiferent de rezultat, unul din capete se va rostogoli la picioarele lui Băsescu.

Actul 2.

Pe 9 Octombrie, la Cluj, Scorpionii au cântat Vântul Schimbării. Pe 9 Noiembrie, vântul bate cu putere şi în mod cert va aduce schimbări în/prin/dinspre Cluj. Parafrazându-l pe Sorescu, şi anticipând o eventuală evoluţie, aş spune: Radu Bica, îmbrăcat în zeghe, Sorin Apostu îmbrăcat în zeghe … „dar ce tot răsfoiesc eu cartea asta cu poze, mai bine mă uit în sus” şi ce văd ? Văd unde bate  vântul schimbării: fostul Primar al Clujului.

Nu de mult, Ciocănitul îi dădea cu tifla Cucuvelei, acoperindu-se cu pulpana colegilor de partid, şi dând jos cu băsmuitorul din Cotroceni, fost consilier, fost disident, dar veşnic iubitor de Strigidae, sau pe româneşte cucuvele. De mult se duce un război surd,  fără trompete, dar cu bubuituri între cele două palate, iar până acum Victoria a fost de partea Ciocănitului. Văzând că altfel nu are cum să îl convingă să se dea jos de pe cal, Clopotarul şef s-a gândit să folosească manta pentru că bila principală era mascată. Şi atunci şi-a asmuţit dulăii pe membrii curţii personale. Şi uite aşa va câştiga, ca şi în actul 1, chiar mai mult decât şi-a propus :

  1. Lumea va percepe acest demers  ca pe o dovadă a faptului că tovarăşul este decis să cureţe tot, indiferent din ce partid face parte, căci  iată că loveşte şi în corupţii din PDL: trăiască tovarăşul preşedinte cel cinstit şi drept.
  2. De afară, se va vedea cam tot aşa, ca o încercare de lovire a caracatiţei interne, deşi este de fapt doar o încercare de dărâmare a unui om, aşa cum a fost şi cu cazul vămilor, când scopul a fost scoaterea acestora de sub controlul unuia şi trecerea sub altă pălărie.
  3. Lovirea şi dărâmarea opoziţiei interne atenţionarea tuturor celor care susţin alte persoane decât cele agreate de Cotroceni.

Îşi va realize visul cucuveaua ? Eu cred că da. De ce ? Pentru că zeghea are un efect terifiant, Becali şi DD ştiu de ce , iar prietenii Ciocănitului, familiile acestora, toţi cei din preajma lui, familia, cei ce se simt legaţi şi vizaţi de cei doi, dar şi de Boc, vor face un lobby şi o presiune de nesuportat. În varianta în care Boc nu renunţă la tron , se va merge cu arestările până când vor fi suficiente probe şi declaraţii care să îl incrimineze direct pe Boc, şi atunci va fi forţat să îşi dea demisia sau îi va fi cerută. Să nu vă mire când o să înceapă să se scurgă nişte stenograme prin presă.

Epilog

Şi uite aşa văd eu două clopote mari, unul de stânga  şi altul de dreapta, şi pe Traian între ele, cu ochii pe partitură.

11 comentarii

ParpanghElE: SPAGAtul APOSTOlicesc a lu'H C H I O M B E-vUDREA 12-11-2011 - 14:10

De fapt voi incepe invers(se poarta’h nasa’h la RO.manica) Se acorda nota 10 (zece) cu magmeee multe cu laudaE (preetini stiu la cine,persoana importanta . Nu pot sa …sPUII) INTAI STATATORULUI (mai pe degeaba) pentru reactivarea M A R E L U I C I R C (NATIONAL) acusica in miez de toamna tarlie care prefateaza ULTIMA (speerAM) I A R N A a VRAJBEI NOASTRE in varianta ultimului mare bard in viata de la PONTUL E UXIN. Maddame PUWACC a si inceput sa-si caute formularele de reinscriere sub pull-pana lu’h nea N E L U . NIKI-SPAGA a constatat ca-i cresc aripi de ingeras ,vis-a -vis de S P A G A tul APROS-tolicesc al urmasului cel mai apropiat al P.M ului boc ! SPAGARI din toate party.du-letze …U I M I T I V A ! CLOO-CLOO potarasul de la CO-CO TROy CENNI i-si trage anuntand …D E E cesul (O .ce VESTE MINUNATA)

Arhimede 12-11-2011 - 14:52

Pînă o să-i cadă clopotele în cap…
Clipa nu este departe.

Arhimede 12-11-2011 - 14:58

Prostănacul s-a dovedit nu doar prostănac ci chiar idiot.
Plimbarea la Washington a rămas o simplă plimbare.
US nu pariază pe pierzători.
Iar bassescu a început să piardă sprijinul US.
Taubmanul tace chitic. Nu mai revarsă pe gură laude…

Ponta şi PSD-ul au reacţionat ca nişte copii de grădiniţă.

misusisu 12-11-2011 - 21:34

Infiferent cine va pierde, de castigat va castiga chioru.

Traian Basescu 13-11-2011 - 13:54

Pai pentru voi trag clopotele Neacsule. Va ciurui din nou. Hă, Hă, Hă, Hă, Hă…

Tu nu vezi ca USL-u a luat-o deja in mana? La alegerile partiale v-ati facut de rahat. Referendumul din Contanta de saptamana trecuta a fost si el un esec. N-ati reusit sa-i scoateti pe USL-asi nici macar ca sa voteze ca vor sa-si pastreze judetul. Cum o sa-i scoateti la vot sa-l voteze pe nu stiu ce talhar ordinar la alegerile generale?!

Geoana o sa fuga si el pana la urma la UNPR Dupa un schimb violent de muci cu PSD-ul. Va lua cu el o buna parte din creierele spalate ale Olteniei si numarul aferent de voturi.

Lasa ca-i bine Neacsule. Macar ai la cine sa mai latri inca patru ani din 2012 incolo…

neacsum 13-11-2011 - 15:16

Traiane
Nu mor caii cand vor cainii !

Traian Basescu 13-11-2011 - 15:38

Hă, Hă, Hă, Hă, Hă… Asa-i Neacsule! Aici ai dreptate!

Tu stii mai bine ca oricine asta. Ca doar tot vrei cu tarie de atata vreme si iata caii sunt in continuare bine-merci.

Succesuri nene! Sau altfel spus: rabdare si tutun! Hă, Hă, Hă, Hă, Hă…

P.S. Dupa ce va umilesc la parlamentarele din 2012 o sa-l faca pe asta micu’, pe Boc, presedinte in 2014. Abia astept sa vad ce mai scoti din tine atunci…

sageata 13-11-2011 - 16:13

Ba sescule, esti ingramadit . Pai in 2014 Boc e oale si ulcele. Deja isi face Boc celutza.Il asteapta celula. Tu ce lula mea faci dormi ?

Ciu Huhu 13-11-2011 - 16:35

In Romania nu exista democratie, exista dictatura cu masca ”democratica”!

sageata 13-11-2011 - 20:37

Ciuhule
Toti au masca .

neacsum 16-11-2011 - 21:47

Au trecut 4 zile de cand spunem ca vor aparea si stenogramele si numele lui Boc, daca nu demisioneaza va fi implicat. Azi deja au aparut stenograme cu implicarea fondului de rezerva al primului ministru, in cazul Apostu. De ce nu ma mira ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS