Acasa Opinii Pentru liniştea lui Adrian Năstase

Pentru liniştea lui Adrian Năstase

scris de Ion Petrescu
5 afisari

Cel mai dinamic şi autonom premier postdecembrist, inconfundabilul Adrian Năstase, a postat pe blogul personal rânduri de interes public.

Le voi comenta ca un simplu conaţional al Domniei Sale – termen corect pentru perioada în care a condus, cu o mână de fier, executivul de la Bucureşti.

Sunt un concetăţean care, totuşi, a avut şansa, de trei ori, să se afle în preajma lui.

Ion PetrescuPrima oară – la un simpozion organizat la Palatul Cotroceni – când a mustrat pe cineva, azi parlamentar PSD, în legătură cu unele imperfecţiuni organizatorice, generate de prezenţa lui Traian Băsescu, invitat sosit cu întârziere, autopostat pe ultimul rând, extrem de nervos, chiar gata de “decolare”- cu combustia internă specifică fiecărui Scorpion.

A doua oară – la o conferinţă internaţională în inima Bucureştilor, unde m-am convins că premierul de atunci nu are nicio reacţie de respingere faţă de alegători care intră cu el în discuţii aleatorii.

Dimpotrivă! Îi place dialogul informal, imprevizibil, atipic.

A treia oară? Pe timpul periplului comun, în Kuweit şi Irak, când a purtat, cu mândrie, deloc mimată – deci înaintea actualului prezident! -, uniforma pentru deşert a forţei expediţionare a Armatei României.

Dintr-o asemenea perspectivă am citit relaxat rândurile-gânduri ale celui mai puternic cancelar pe care l-a avut statul român, după lovitura de stat din decembrie 1989.

Voi reproduce şi comenta doar pasajele care mi se par relevante.

Iniţial, Adrian Năstase reproduce un dialog insignifiant între curioasa teleastă Livia Dănilă – asta ca să fiu elegant – şi preşedintele României.

Zero informaţii! Zero bani.

Chiar dacă una dintre temele abordate părea interesantă: statutul minorităţilor.

Apoi, ex-premierul Adrian Năstase reproduce capitolul V al Proiectului de lege.

Iniţiativă benefică, de vreme ce, altfel, niciun alt mijloc de comunicare în masă, nu s-a ostenit să ne lumineze.

Deci, să luăm, pas cu pas, paragrafele sensibile, cu precizarea că fiecare comentariu, pe care îl voi face, va fi cu litere îngroşate.

Începem?

“Proiect de Lege privind statutul minorităţilor naţionale din România

Capitolul V. Autonomia culturală

Art. 56. Statul recunoaşte şi garantează autonomia culturală a minorităţilor naţionale.”

Culturală, deci nu teritorială. Era ceva ce Casa Albă nu ar fi înghiţit, atâta timp cât mor doar soldaţii români, nu şi maghiari, în Afganistan.

Art. 57. (1) în sensul prezentei legi, autonomia culturală înseamnă capacitatea comunităţii unei minorităţi naţionale de a avea competenţe decizionale în problemele privind identitatea sa culturală, lingvistică şi religioasă, prin consilii alese de către membrii săi.

Nu identitate politică!

Nici militară – ar fi fost ultima greşeală a U.D.M.R., nota bene -, nici economică. Calm, domnilor

(2) Executarea deciziilor consiliilor astfel constituite este asigurată de structurile proprii sau, după caz, de autorităţile publice competente.

După caz!

Din ciclul încercăm apa cu degetul. Cum vara bate la uşă, temperatura creşte…

Art. 58. Autonomia culturală a minorităţilor naţionale se referă la următoarele categorii de competenţe:

a) elaborarea strategiilor şi priorităţilor privind învăţământul în limba maternă a comunităţilor naţionale;

Ca unul care am trăit mai bine de un an în America, pot afirma că acolo, la citirea acestui rând, orice congresmen ar fi scris drept rezoluţie: Bull Sheet . Intraductibil. Dar inteligibil.

b) organizarea, administrarea şi controlul educaţiei în limba maternă în instituţiile de învăţământ particulare, sau participarea, în parteneriat cu autorităţile publice competente la realizarea acestor atribuţii, în cazul instituţiilor din sistemul public de învăţământ;

Păi dacă află Barack Obama, că în Statele Unite ale României – Moldova, Ardealul şi Ţara Românească – încă prezidentul Traian Băsescu oferă centrul statului naţional unitar, pe tavă, coloanei a cincea, subvenţionată oficial de Budapesta, o să se uite spre harta Texasului şi o să spună, în dulcele grai românesc:

Aiasta nu se poate!

c) organizarea, administrarea şi controlul, în condiţiile legii, a instituţiilor culturale de drept privat în limba maternă, sau de cercetare şi dezvoltare a culturii proprii, ori, după caz, participarea în parteneriat cu autorităţile publice competente la realizarea acestor atribuţii, în cazul instituţiilor culturale, de drept public;

Numai un premier analfabet, necunoscător al realităţilor Canadei – că doar Emil Boc, săracu’, a poposit peste Ocean, doar la New York, la sediul O.N.U. – ar putea accepta o asemenea gogomănie.

De remarcat totuşi formularea prevenitoare:…în condiţiile legii…participarea în parteneriat.

Aiurea în tramvai! Cel care opreşte în Piaţa Victoriei.

d) înfiinţarea şi administrarea unor mijloace de comunicare în masă proprii, ori participarea în parteneriat cu autorităţile publice competente la organizarea unor posturi, secţii, redacţii, ori emisiuni în cadrul societăţilor publice de radio şi televiziune;

Dacă Traian Băsescu pune botul – dură expresia, dar o merită! – la o asemenea prostie, poate să numere săptămânile care îi  mai rămân până la debarcarea sa, nu indic cum, de la conducerea ţării.

g) numirea conducerii instituţiilor particulare de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale, precum şi a instituţiilor culturale de drept privat a minorităţii naţionale respective;

h) avizarea numirii conducerii instituţiilor de învăţământ de stat cu predare în limba minorităţilor naţionale, precum şi a instituţiilor publice de cultură a minorităţii naţionale respective, în condiţiile legii;

i) propunerea numirii conducerii instituţiilor de învăţământ de stat, în care funcţionează subunităţi cu predare în limba maternă;

j) propunerea numirii unor reprezentanţi ai minorităţii naţionale respective în cadrul Ministerul Culturii şi Cultelor şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în cadrul unor departamente cu atribuţii privind cultura minorităţilor naţionale şi învăţământul în limba maternă a minorităţilor naţionale;

Aţi reţinut?

Băieţii de la U.D.M.R. – că bărbaţi nu sunt, eventual dame de companie ale P.D.L.-ului – au o obsesie.

Să propună ei! Să numească! Să controleze!

Avem o problemă de ignoranţă premeditată!

Propun ca, din fondul special al guvernului Boc, să fie finanţată o deplasare, in corpore, a unei delegaţii substanţiale de parlamentari – de toate culorile politice, la paritate – în Canada.

Nu de alta, dar poate aşa P.S.D. şi P.N.L. au în sfârşit argumente occidentale temeinice, pentru a demonta făcătura unei uniuni etnice antinaţionale.

Art. 59. (1) în scopul exercitării competenţelor şi atribuţiilor prevăzute la art. 58, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot iniţia constituirea Consiliului National al Autonomiei Culturale.

Nicio problemă!

 Dar fiecare membru al acestui consiliu să jure, la investire, cu mâna pe Constituţia României!

 Ex-premierul Adrian Năstase concluzionează, pe blogul personal:

Este evident că proiectul de lege nu este doar o colecţie de prevederi din alte legi, conţinând dispoziţii referitoare la minorităţi. Prin capitolul V, se crează un STAT PARALEL, în unele zone ale ţării. Vă rog să citiţi cu atenţie acest capitol. Prevederile sale nu se regăsesc în nicio altă lege. Poate fi adoptat acest Statut, cuprinzând astfel de dispoziţii, “chiar şi astăzi”? Evident că nu. Şi atunci, de ce minte Băsescu?

Un final apoteotic, nu-i aşa?

Pentru liniştea ex-premierului Adrian Năstase…

… o asemenea lege, dacă va fi promulgată, va fi anulată în câteva ore – şi ştiu ce scriu – de urmaşii celor pe care-i felicita, evident încântat, în deşertul irakian…

Nu toţi românii au grumazul plecat pierzaniei naţionale. 

5 comentarii

urbos 22-05-2011 - 03:34

Adica Nastase e de vina?

Paul din Ohio 23-05-2011 - 01:50

Mai Caramdache, Populatia vorbitoare de limba franceza in Canada este de 25% nu 5% ca populatia maghiara din Romania si, mai exact, 2,5-3% in „Regiunea Autonoma Maghiara” (cea stalinista). De asemenea, populatia hispanica din SUA este de 15% si creste pe cand pop ulatia maghiara din Ropmania tot scade. In plus, limba spaniola este vorbita de peste o suta de milioane de oameni in aceasta emisfera. Mai gandeste si tu inainte de a turna frustrarile tale antiromanesti si pro-ba’securiste.

Ion Caramdache 23-05-2011 - 20:00

Bai Paulica, la recensamantul din anul 2002 (ca recensamantul de anul acesta inca nu a avut loc) populatia Romaniei era de 21,681 milioane locuitori din care 19,400 milioane de etnici romani si 1,431 milioane de etnici maghiari. Cifrele de mai sus, precum si defalcarea etnica pe judete pot fi gasite pe site-ul Institutului National de Statistica la adresa: http://www.insse.ro/cms/files/RPL2002INS/vol4/tabele/t1.pdf
Potrivit datelor recensamantului din anul 2010, populatia hispanica din SUA reprezinta 16,3% din populatia Statelor Unite si a crescut cu 43% fata de anul 2000.
Vezi http://2010.census.gov/2010census/data/
Populatia Mexicului este de estimata anul acesta la 113 milioane de locuitori, iar populatia SUA a fost de 308,8 milioane de locuitori in anul 2010. Populatia Spaniei a fost de 46 milioane in anul 2009. Deci in emisfera nordica sunt vorbitori de limba spaniola aproximativ 210 milioane de locuitori (fara a lua in considerare locuitorii vorbitori de limba spaniola din celelalte tari situate intre Ecuator si Tropicul Cancerului).
Asa ca bai savantule Paulica care nu stie aritmetica, inainte de a lansa acuze nefondate, da diagnosticuri scoase din burta si afisa date FALSE, mai pune si tu mana pe carte sa-ti aiba burta parte de ceva numere adevarate, mai citeste si tu inainte de a scrie neadevaruri.
P.S. In Canada, in provincia Quebec, limba franceza este limba OFICIALA a provinciei, iar in provinciile New Brunswick si Ontario franceza si engleza sunt recunoscute drept limbi OFICIALE. La nivel federal, Canada este o tara bilingva unde limba engleza si limba franceza sunt recunoscute drept limbi oficiale.

Paul din Ohio 23-05-2011 - 23:35

Mai Caramdache,
francezii din Canada sunt 25% din populatia tarii, NU 6% ca maghiarii din TOATA Romania (si numai 2-3%) in Regiunea Stalinista Autonoma Maghiara). De asemenea hispanicii in SUA formeaza cam 14-15% din populatia Americii si sunt in CRESTERE (nu in scadere ca maghiarii din Romania). Si, ceea ce este cel mai important, limba franceza este oarecum „mai vorbita” in lume decat maghiara, iar spaniola este vorbita in aceasta emisfera (vestica) de peste 100 de milioane de oameni!

Rodu Aurelian 23-05-2011 - 07:19

Grumazul plecat
E la cautare,
Daca tot e dus
Sabia nu-l taie

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult