Acasa Opinii Pivniceru şi socoteala lui Ponta

Pivniceru şi socoteala lui Ponta

scris de Marin Neacșu
2.910 Afisari

Când Ponta a luat-o pe Pivniceru de la CSM sub pretextul că o vrea ministru pentru că  e singura care poate revigora justiţia, toată lumea s-a bucurat crezând în bunele intenţii. Eu am sesizat că Mona, ca ministru, nu poate face pentru justiţie cât putea face ca şef al CSM şi tot ce s-a întâmplat după aceea a confirmat ceea ce am spus :

Marin Neacsu

  1. Mona Pivniceru avea cu adevărat influenţă în lumea juridică, fiind considerată nu numai nesupusă lui Băsescu , ci  şi neînregimentată politic. Prin acceptarea ofertei USL  a pierdut starea de independenţă, fiind obligată să facă ce spune primul ministru sau coaliţia de  guvernare;

  2. Ca ministru nu are  nici o putere de decizie în interiorul comisiilor,  nici măcar în promovarea unor legi sau proiecte decât teoretic, acestea intrând fie în latura legislativului fie a CSM;

  3. Ca ministru  nu a avut decât posibilitatea de a propune procurorul general şi cel al DNA, avizul îl dă CSM, adică structura pe care a lăsat-o pentru o himeră;

  4. Ca ministru nu poate face nici o schimbare fără a fi învinuită că încearcă să politizeze justiţia, pe când ca şef al CSM, nu îi putea impune nimeni nimic fără a fi învinuit că se amestecă în independenţa justiţiei;

  5. Ceea ce face ca ministru putea face orice alt judecător sau om politic cu oarece studii juridice, dacă l-ai întreba pe Becali ar spune că asta poate face şi el şi la cum merge justiţia azi, îţi vine să îi dai dreptate;

Ce a câştigat justiţia şi ce a pierdut cu plecarea lui Pivniceru de la CSM se vede. ACTIVITATEA CSM A FOST BLOCATĂ DE LUPTA INTERNĂ DE ACOLO, ŞEDINŢELE ŞI VOTURILE SUNT ARANJATE PRIN SMS-URI, MEMBRII CSM ÎŞI DAU ÎN CAP, NICI PÂNĂ ACUM NU ESTE CLARIFICATĂ SITUAŢIA PROCURORULUI ŞEF SAU AL DNA ŞI NICI NU SE VEDE O IEŞIRE. Pe doi aprilie expira mandatul lui Morar şi  trebuie luată o decizie în ceea ce priveşte persoana care va rămâne la comandă. Există două variante, una să i se prelungească mandatul interimar lui Morar şi a doua să i se sisteze interimatul şi să ia comanda adjunctul. Care va fi varianta şi cine o stabileşte? În mod normal ministrul Justiţiei, adică Mona, dar ceea ce ar vrea ea nu este pe placul palatelor.

Când am spus că Ponta prin scoaterea lui Pivniceru a făcut jocul lui Băsescu poate unii s-au uitat chiorâş. Dar uite că lucrurile se confirmă. Acuma când se pune problema scoaterii lui Morar de la DNA, brusc  apare şi varianta schimbării lui Pivniceru de la minister pentru a i se oferi … o funcţie călduţă la CCR. Pe cine va înlocui ea acolo şi de ce ? Ponta spune că e nevoie de ea , de cineva cinstit la CCR şi cea mai potrivită e Pivniceru. Eteee… fix. Păi cum adică, doamna Aspasia, eroina de la referendum nu mai e bună ? De ce pleacă Aspasia? Din cauza dosarului  din tinereţe, din cauza „ameninţărilor” din vară, sau pentru că este singura care răspunde la două comenzi şi de la Cotroceni şi de la Victoria şi ea înţelege sau acceptă sacrificiul fără să facă scandal PENTRU A DA POSIBILITATEA MAZILIRII LUI PIVNICERU? Deci, Pivniceru trebuie să plece, ca să nu plece Morar şi mai trebuie să plece pentru că nu prea percutează la comenzile lui Băsescu transmise prin Ponta.

Ce spune doamna Pivniceru despre asta ? Femeie  modestă, diplomat , nu spune adevărul, dar îl lasă să se înţeleagă pentru cine are minte: „ dacă aţi observat, eu nu am făcut declaraţii politice, nu sunt făcută pentru asta, eu sunt judecător, nu om politic”.Cu alte cuvinte,  s-a încercat politizarea ei şi nu vrea să mai facă jocul altora sub pretextul unei independenţe declarate dar neaplicate. A realizat că Ponta a avut nevoie de numele ei, nu de principiile şi ideile ei.

Întrebată dacă este nemulţumită de ceea ce i s-a cerut să facă pe funcţia de ministru, a refuzat să răspundă.

Mai are cineva vreun dubiu asupra motivului ieşirii doamnei Pivniceru din structura guvernului ?

Adevărul este că nici ea şi nici Ponta nu mai vor să continue, Pivniceru a realizat nu numai că politicienii nu fac casă bună cu o justiţie independentă, ci şi faptul că rămânând  acolo ar fi trebuit să facă ceea ce dicta Băsescu şi îi cerea Ponta. A realizat, dar târziu, că a fost folosită şi amăgită cu o independenţă în ceea ce priveşte luarea deciziilor când de fapt s-a urmărit scoaterea ei de la conducea CSM aşa cum acum se urmăreşte nu întărirea CCR unde ea  va avea un vot din 9  şi nu poate face decât cel mult opinie separată fără efect, ci scoaterea ei de la conducerea ministerului  care  SE OPUNEA  ORDINELOR LUI BĂSESCU, manevrelor din CSM şi mâncatoriei din justiţie. Ponta nu o mai vrea pentru că nu o vrea Băsescu, şi-a făcut jocul cu ea, a băgat CSM-ul sub influenţa lui Băsescu, acuma maurul poate să intre în CCR să doarmă acolo.

Mai speră cineva la o justiţie independentă în România? Nici justiţia măcar aşa oarbă cum e nu ar îndrăzni să viseze la aşa ceva. Uite aşa a reuşit Ponta să se facă că scoate justiţia de sub influenţa lui Băsescu, folosind-o pe Pivniceru pe care a scos-o de la CSM pentru a-l lăsa la mâna lui Băsescu,  amăgind-o cu ministerul pentru ca apoi să o scoată şi da la minister pentru a o pune a noua spiţă la roata CCR. Asta da câştig pentru sistemul juridic dottoreeeeeeeeeeeeeeeeeee. Se pare că lui Ponta i-a ieşit socoteala.


44 comentarii

urbos 14-03-2013 - 17:42

Le imbarligi prea rau. Daca era asa de evident, CSM-ul din vara, aservit total Kiorului, nu se opunea in halul in care a facut-o, numirii Monei Pivniceru ca ministru si plecarii ei din acelasi CSM. Ce putere avea Pivniceru in CSM-ul ala, cand nici macar sa-si dea demisia din el nu putea? Ca Ponta e un infect, e adevarat.

neacsum 14-03-2013 - 19:54

CSM nu s-a opus plecarii lui Mona a vrut doar sa intarzie procedura , asa cum face si acuma si cum a facut si cu avizul pentru cei doi procurori. Cui ajut[ acuma intrarea in criza de timp cu numirea lui Pivniceru vrea acum acelasi lucru si cu numirea altor procurori. Daca Pivniceru pleaca, propunerile pentru cei doi procurori le va face altcineva . Pe ce punem pariu ca cei propusi de viitorul ministru al justitiei fidel lui Ponta, vor fi doi oameni pe care ii va aproba si CSM si Basescu ?

urbos 14-03-2013 - 20:24

De ce ar fi vrut sa intarzie o procedura care convenea lui Ponta si Basescu?

urbos 14-03-2013 - 20:25

Din contra, trebuiau s-o faca repede, lumea sa se bucure si mai tare, CSM-ul basist sa dea impresia ca e corect etc.

- – प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 14-03-2013 - 17:52

ALEA JACTA EST !
MODUS VIVENDI=
MODUS SUS-SUSPENDI
PAR LA COJJONESI !

digital 14-03-2013 - 18:03

hahaha!
neacsum aici chiar ai dat-o de gard rău de tot!
e grav cu scenarita iar aici ,nici celor mai răsunătoare servicii secrete nu le-ar fi trecut prin cap…….ceva de genul:”Uite aşa a reuşit Ponta să se facă că scoate justiţia de sub influenţa lui Băsescu, folosind-o pe Pivniceru pe care a scos-o de la CSM pentru a-l lăsa la mâna lui Băsescu, amăgind-o cu ministerul pentru ca apoi să o scoată şi da la minister pentru a o pune a noua spiţă la roata CCR.”

m-am distrat un pic,sincer!

neacsum 14-03-2013 - 19:49

Digital, sper sa apucam ziua cand adevarul va iesi la iveala. Plecarea lui Pivniceru confirma ceea ce spun eu.Ai urmarit/o in discu’ia cu Gadea? Mai vorbim peste ceva timp.

digital 14-03-2013 - 20:05

neacsum,eu nu contest că pivniceru nu este un jurist cu o conduită cât se poate de verticală și nici faptul că a fost utilizată poate în mod greșit,de către usl,dar a face din toate mișcările mai puțin inspirate sau chiar prostești ale lui ponta,capital în favoarea complicității cu kiorul,mi se pare denaturat și defazat,chiar păgubitor pentru formarea unei opinii corecte!
hai să-ți răspund pe punctele tale:
la 1 am răspuns mai sus!
2.nici nu trebuie să aibe putere ca să coordoneze și mai ales să MONITORIZEZE,tot ceea ce urmează să se pună pe tapet în perioada guvernătii!
3.care ministru ar fi făcut propuneri,altele decât cele izvorâte din boașca putredă a kiorului?!poate rus,cumva sau poate vreun alt handycapat limbist din psd?!
4.ai impresia că predoiu era chiar așa de independent de băsexu?!tind să cred ,că nici chiar tu nu poți crede harneala asta!

5.serios?!
chiar cfezi că orice lăbar de magistrat poate face asta:?!
dă-mi un exemplu și promit că nu mai râd!

neacsum 14-03-2013 - 20:21

Daca admiti ca miscarea cu scoaterea lui Pivniceru de la CSM si acuma de la Minister este o prostie, poate imi explici de ce se fac aceste prostii care se vad cu ochiul liber ? Poate imi explici de ce Antonescu este lovit de toate planurile din toate pozitiile iar in Ponta nu da nimeni . Poate imi explici de ce Dragnea si Zgonea dau in Antonescu deja pe fata iar Ponta nu ii urecheaza si se multumeste doar sa il asigure pe Ponta ca el e langa el si il sprijina ? Si totusi, cat de prost sa fie Ponta sa nu vada ca nu are nici un avantaj cu mutarea lui Pivniceru la CCR ? Tu chiar crezi ca e o greseala ? O fi el prost, dar asta e miscarea lui Basescu iar Ponta nu face altceva decat sa ii faca jocul. Poate imi explici de ce a insistat Ponta sa il ia pe Antonescu la Cotroceni cand a semnat actul institutional cu Basescu. Din prietenie? De ce ? Era un act semnat intre presedintie si guvern, ce treaba avea Antonescu cu asta ? Prietene, Ponta este unealta lui Basescu, te vei convinge de asta in viitorul apropiat, cand PSD va forma guvern cu PDL, UDMR, UNPR care pun pariu ca nu va fi asimilat pentru ca Oprea nu e prost, si chiar cu PPDD caci foamea e mare si atunci va fi o majoritate urlatoare in Parlament.

digital 14-03-2013 - 20:28

păi atunci dacă știi toate astea de ce nu sesizezi dna-ul?!
știu, o să-mi zici că e al lui băsexu și al lui ponta!
ceea ce-mi ceri să-ți explic,cred că nici tu,neacsum,nu poți explica!

neacsum 14-03-2013 - 21:17

Eu am explicat, tu nu crezi. Dar nici alta explicatie nu ai. Nu face nimic, timpul va arata cine a avut dreptate. Nu trebuie sa ne certam pentru asta.

digital 14-03-2013 - 21:27

atâta timp cât nu dețin dovezi clare nu pot explica,iar supozițiile,scenariile și interpretările,nu pot ține loc,nici măcar de explicații!
dacă știu ceva zic,dar cu ,om trăi ș-om vedea,nu ține loc de absolut nimic!
ar fi bine din punct de vedere moral și deontologic dacă tot ai date să le așezi la locul lor cuvenit,că de bășinisme aruncate de kior timp de nouă ani,”oficial” s-a cam săturat lumea!

neacsum 14-03-2013 - 21:34

Pai la ora asta nu se poate dovedi nimic. In tara in care plagiatul este declarat prin hotarare a ministrului iar votul unei tari prin decizia CCR, desi a fost clar dovedit si plagiatul si suspendarea, ce mai vrei sa ti se dovedeasca? Sa iti spuna Ponta ca a scos-o pe Pivniceru din carti in doi pasi ca sa ii dea mana libera lui Basescu ? Cine ai vrea sa iti recunoasca asta ? Sunt lucruri care se vad si cu ochii inchisi. Numai cei care nu vor sa le vada nu le vad si cer doveyi. Vor aparea si declaratii in sensul asta, cu timpul.

digital 14-03-2013 - 21:42

neacsum,mă exasperezi cu atitudinea ta copilărească!
vorbești de dovezi ca de moaștele sfinte,de recunoașteri ca te tăblițele de pe muntele sfânt, iar despre declarații ca despre maica tereza!
și dacă le vezi,CE??????!!!!!!!!CE SE SCHIMBĂ ÎN ȚARA ASTA ,NEACSUM???!!!
CE?!
simplul fapt că noi lătrăm p-aici e fix…la!
asta e!
geaba scrii tu și latru eu sau invers!
trebuie făcut ceva concret,nu lătrat la lună!

neacsum 14-03-2013 - 21:48

Dragul meu, eu nu latru. Eu incerc sa arat ce se intampla, tocmai ca sa se trezeasca lumea. Unii insa nu vor sa se trezeasca pentru ca e mai usor sa dormi.

salut 14-03-2013 - 22:14

Mon ami, de data asta, NM pare sa aiba dreptate. Ce dovezi ne mai trebuie ca sa pricepem ca Ponta-i manjit?

neacsum 14-03-2013 - 21:29

Minulescu spunea:
Eu cred c-a fost iuburea-adevarata
tu spui c-a fosat o simpla nebunie
Dar ce anume-a fost, ce-a vrut sa fie,
Noi nu vom sti-o poate niciodata.”
Deci uite ca doua persoane care traiesc acelasi lucru, pot avea pareri diferite fata de ceea ce au trait. Chestiune de perceptie.

digital 14-03-2013 - 21:35

îți respect opinia dar am tot dreptul să nu fiu de acord cu ea!
Minulescu nu prea are ce căuta p-aici,decât doar așa ca…un mediator,ceea ce nu e cazul în situația de față,,,așa că fii convins că nu mi-am propus să ne certăm!

neacsum 14-03-2013 - 21:40

Nici eu, mai ales de ziua mea. Nu vreau sa imi stric ziua. Cum spuneam, timpul va scoate cate ceva din adevaruri la iveala.

digital 14-03-2013 - 21:44

La mulți ani!!
neacsum!

neacsum 14-03-2013 - 21:46

Multumesc!

digital 14-03-2013 - 21:48

uite,eu beau o pălincă în cinstea ta!
….și plec la meci…La mulți ani!și Hai Steaua!

Pribeagul 14-03-2013 - 21:55

Ce pronostic faci?

Pribeagul 14-03-2013 - 21:56

Mi-e teama sa nu fie ploaie mare pe acolo. 🙂

Antibasistul 15-03-2013 - 13:06

Am stiut ca Steaua maninca bataie, nu te poti pune cu multele miliarde de euro, furate, ale evreului patron, al echipei londoneze.

- – प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 15-03-2013 - 13:36

@Ciu huhutzule :
Ti- a sopthit basarabeanca cinstita
Pe care o tii in …azda la Colentina,
La casele Mirelui !

Pribeagul 14-03-2013 - 21:49

La multi ani cu sanatate si fericire, dle Neacsu!

neacsum 14-03-2013 - 22:43

Multumesc pribeagule!

Pribeagul 14-03-2013 - 21:54

Cit despre Mona, Mona mea 🙂 , pare a fi un neasteptat esec. Daca va fi asa, este regretabil, este chiar dezolant.

Intelegem ca acei fara carte nu pot, dar nu ma asteptam ca si acei cu carte, carte multa, sa nu poata.

neacsum 14-03-2013 - 22:17

Mona a crezut ceea ce i s-a promis, si anume ca va fi lasata sa faca o justitie libera. Nu a banuit la acea vreme ca Ponta este omul lui Basescu. S-a convins abia acuma cand i s-a propus sa intre in CCR. Stie ca orice ar face va fi debarcata, pentru ca daca nu se duce acolo unde e propusa, se vor amplifica problemele in CSM, numirea procurorilor va fi folosita impotriva ei, se vor face iarasi presiuni la Bruxelles si ea va fi sacrificata in numele aceleiasi independente pentru care a fost scoasa de la CSM.

Antibasistul 15-03-2013 - 13:13

Daca Ponta-i omul lui Basescu E TRAGIC PENTRU TARA!

urbos 15-03-2013 - 18:33

Nu e omu lui Basescu, e insa, sau vrea sa devina, omul celor care-l sustin si pe Bashina in functie, caz in care incepe sa joace cum i se canta. D-aia leprele vor acuma sa-l bage la inaintare pe alt ji danit, Sorin Oprescu.

DXN 15-03-2013 - 20:53

Mare idiot!
Poti traduce?
Mata intelegi ce spui!
Ma’ baiete, muceo, nu mai amana tratamentu’!

Radjasiha 15-03-2013 - 07:53

Aveţi dreptate

Aşa-i viaţa – n U.S.L,
Totul e cu socoteală
Din când in când
Şi atuncea-n gând
O potrivesc cu cea din targ.

BULA 15-03-2013 - 12:16

Mona era invatata cu socoteli mai mari, nu cu miniaturi ca a lui Ponta.

Pribeagul 15-03-2013 - 22:42

“…Ponta prin scoaterea lui Pivniceru a făcut jocul lui Băsescu…”

“…ceea ce dicta Băsescu şi îi cerea Ponta.”

Ponta este un politician tinar care are viitorul in fata. El nu-si poate periclita viitorul intrind in cirdasie cu Basescu. Daca se simte ca face asta, nu mai are un viitor politic mare. Va fi un politician ratat, ca atitea alte tinere sperante: Roman, Stolojan, Gioana…

Confuzia, ceata, namolul, cu urmarile si consecintele pe care le vedem, par a veni din alta parte. Romania, nu se stie cum si de ce, pare a fi prinsa in mijlocul unui vitej. Ne-au nepadit si ne coplesesc probleme care par a nu fi cine stie ce, dar care ne impiedica a stapini situatia: fonduri europene care nu mai ajung la noi, derapaj politic si lovitura de stat, carne, lapte…, MCV, Schengen… Parca am fi tara lui Papura Voda. Chir daca-l avem pe Papura Voda in fruntea tarii, tara inseamna mult mai mult decit acest neispravit.

De ce suntem noi cuprinsi in acest virtej? Poti arata cu degetul situatiile mult mai grave sau de tot risul din alte tari europene, cu mult… staif, dar peste noi pare a se pravali cerul. De ce oare? Intrebari care-si cauta raspunsul. Cine le desluseste?

Paul din Ohio 17-03-2013 - 04:06

Nu numai atat, Pribeagule. Ponta provine totusi dintr-un partid de sorginte bolsevic-KGBista (cu Iliescu, Nastase, socru-Sarbu, Hrebenciuc precum si restul de escroci si securisti PSDisti) ca si Ba’secu. Prin urmare, secu’ care este peste tot, ii canta si el joaca. Este o iluzie a lui Antonescu si altor liberali ca Ponta, Zgonea, Dragnea, Sarbu… vor fi corecti.

BULA 17-03-2013 - 05:32

PSD e distilat din PDSR. care a fost creat de un grup de agenti CIA. Iar KGB-ul este o anexa a CIA, inca din anii ’80.

Pribeagul 17-03-2013 - 21:46

Si eu am parerea ca cineva din umbra vegheza, dirijeaza si este stapinul jocului. Daca acest cineva este securitatea romana, mai nou cunoscuta sub numele de SRI, care este flancat de alte 6 servicii de securitate, te astepti sa fie un joc normal care sa permita o evolutie normala, linistita a societatii. Dar desfasurarea haotica si deliranta a jocului, suferintele societatii romanesti, te fac sa crezi ca acesta nu este coordonat de securitatea romana, ca urmare degeaba toata cheltuiala uriasa facuta de poporul roman cu aceste structuri.

PSDul, “un partid de sorginte bolsevic-KGBista”. De ce consideri asta ?

Am credinta ca si PSDul va avea, in 2013, candidat la presedintie pe Antunescu. Alianta USL va dura pina in 2015, pe urma cele doua partide, PSD si PNL, vor participa separat si vor fi cistigatoarele alegerilor din 2016. Cum este normal, cu aceasta ocazie PDLul va fi trimis la cosul de gunoi al istoriei.

Daca PSDul si PNLul vor face ceea ce trebuie facut si nu-i va baga dracul coada, asa se vor petrece lucrurile. Este foarte important ce constitutie vor adopta, in ce masura vor reusi sa mobilizeze resursele tarii prin diminuarea coruptiei, a incompetentei administrative si intarirea statului de drept. Cit despre regionalizare, consider ca-i inutila, o pierdere de vreme, si daca vor persevera in a o face, se vor incurca in ea.

Pribeagul 17-03-2013 - 21:47

A fost pentru Paul din Ohio.

Paul din Ohio 17-03-2013 - 22:37

@Pribeagul
„Dar desfasurarea haotica si deliranta a jocului, suferintele societatii romanesti, te fac sa crezi ca acesta nu este coordonat de securitatea romana, ca urmare degeaba toata cheltuiala uriasa facuta de poporul roman cu aceste structuri.

PSDul, “un partid de sorginte bolsevic-KGBista”. De ce consideri asta ?”
Raspuns:
Haosul este creat in Romania de dusmanii tarii. De „pescuitorii in ape tulburi care nu pot fi decat serviciile subserviente unei puteri straine care nu agreeaza UE. Sunt sigur ca nu este in interesul UE si nici al NATO ca in Romania sa fie acest „haos”. Daca cineva din UE (Merkel de exemplu) sau SUA (Gitenstein si inaintea lui Taubmann) tolereaza si incurajeaza acest haos, atunci aceste persoane nu reprezinta acele entitati politice ci pe adversarii acestora. In privinta afirmatiei mele ca PSD este un partid de sorginte bolsevic-KGBista, este suficient sa ne gandim la Iliescu, Brucan etc. care, desi „maziliti” de Ceausescu la Editura Tehnica sau trimisi in occident sa-l critice pe Ceausescu, erau protejati de securitatea KGBista si considerati urmasii acestuia.

BULA 18-03-2013 - 14:15

Domnule Paul, in primul rand trebuie sa stiti ca la varful PDSR (infiintat inainte de alegerile din ’92) au fost cativa mari agenti ai CIA. Astia au lucrat si cu KGB-ul si Secu, la deruta, dar au respectat in primul rand ordinele primite de la CIA. Au provocat daune imense Romaniei.
Si mai trebuie sa stiti ca inca din anii ’80, de cand cu Gorbaciov, varfurile de la KGB au trecut in subordinea CIA. Deci nu are rost sa spuneti ca Iliescu era omul rusilor, din moment ce serviciile secrete rusesti faceau jocul americanilor.

Pribeagul 18-03-2013 - 22:32

PSD este un partid de sorginte bolsevic-KGBista

Haosul este creat in Romania de dusmanii tarii.
…………………………………………………..
Prietenia ruso-americana a fost cimentata prin fratia de arme din luptele crincene ale WWII. Nimic n-a zdruncinat fundamentele acestei prietenii. Ba mai mult, cursa inarmarilor a intarit-o. 🙂

Urmare a acestei prietenii, dupa WWII, conducerea Romaniei si Securitatea roman au fost conduse de rusi sub supravegherea KGBului. Incet-incet, vremea a vremuit si conducerea tarii si securitatea ei au fost asigurate de romani. In conditii grele, s-a reusit acest lucru.

Revolta din ’89, desfasurata saub aceleasi auspicii ruso-americane. Dar vremea vremuieste si Brucan, Militaru, Iliescu si alte cirtite reactivate au lasta PSDul pe, eu zic, mina romanilor. Deci sorgintea partidelor, daca consideram ca este data de conducatorii lor, este un lucru efemer, sortit sa se piarda in negura timpului, si greu de fundamentat ca se gaseste la originea haosului existent in tara.

LICA 18-03-2013 - 22:38

Pe forumuri și nu numai, se remarcă și opinii în favoarea tezei că militarii au, într-adevăr, pensii nesimțite și, mai ales, nemeritate.
În contextul acestei discuții publice, vă propun o epistolă a unui militar român, adresată concetățeanului său, tot român, dar civil.

Dragă Civilule,

Știu că ai fi vrut să fii ca mine și, pentru că nu ai putut, acum, la pensie, vrei să fiu eu ca tine. Însă, nu se poate, pentru că noi am fost și suntem diferiți, așa cum doi frați sunt diferiți, chiar dacă au fost făcuți de aceiași mamă și din același tată și chiar dacă se iubesc unul pe altul, ca frații.
Când am ales să mă înscriu la liceul militar, știam că voi avea parte atât de casă și masă gratuite, cât și de școală de cea mai bună calitate posibilă. La fel, știai și tu același lucru. Faptul că nu ai venit să fii coleg cu mine de bancă înseamnă fie că nu ai vrut, în sensul că nu ți-au trebuit nici gratuitățile și nici învățătura oferite de Armată, fie că nu ai putut, în sensul că nu ai avut meritele necesare pentru admitere. În niciuna dintre aceste două situații, nu ai însă cum să te compari cu mine și să zici că am fost egali vreun moment. Dacă tu ai ales să mergi la un liceu mai bun și să te pregătești pentru o viață mai îndestulată decât îmi promitea mie milităria, cinste ție! Dacă ai rămas mai modest decât mine, asta este! Nu ai de ce să fii invidios. Nu ai putut mai mult.
Când am ales să merg la o școală militară, cum le zicea pe vremea aceea, știam că voi primi casă și masă gratuite, dar și o mică soldă, alături de instruirea necesară formării mele ca militar de carieră (Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer).
Mai știam că, pentru a avea studii superioare, va trebui să muncesc mai mult de cinci ani ca locotenent și locotenent major, să cresc în ierarhia militară și să îndeplinesc anumite condiții profesionale care să mă califice opentru a studia în Academia Militară, cum îi zicea pe atunci instituției de învățământ superior militar. Și mai știam că prima mea soldă ca militar de carieră (Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer) va fi mai mare decât salariul mediu pe economie. La fel știai și tu. Dacă ai ales să nu fii coleg cu mine de pluton în școala militară, să facem împreună instrucție de dimineața până seara iar, uneori, și noaptea, și să învățăm meseria armelor la clasă, fie nu ai vrut, fie nu ai putut. Dacă ai ales să te pregătești în facultate sau într-o școală civilă care să îți dea o meserie mai bună decât cea a armelor și mai bine plătită, atunci cinste ție! Dacă ai fi vrut să fii la fel de bine plătit ca mine dar nu ai îndeplinit condițiile de pregătire, pentru că nu ai putut, atunci asta este! Nu ai de ce să fii invidios pe mine că eu am vrut și am putut.
Când am ales să fiu militar de carieră (Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer) știam că nu voi putea fi și soldat, în același timp. Am făcut și eu instrucția soldatului, la vremea mea, în școala militară, dar apoi am devenit comandant și nu mai puteam fi, totodată, și executant. La fel, știai și tu că, dacă nu vei vrea sau nu vei putea să te faci militar de carieră (Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer), va trebui să faci armata ca soldat, fiindcă așa era pe vremea noastră. Deci, indiferent cât de grea sau de ușoară ți-a fost armata pe care ai făcut-o ca soldat, indiferent dacă ai învățat din serviciul militar ceva ce ți-a fost de folos în viață sau doar a fost o etapă urâtă și inutilă din existența ta, nu ai de ce să te compari cu mine, pentru că nu am fost egali. Eu eram comandantul iar tu subordonatul, pentru că așa a fost și este în armată. Iar tu știai asta dinainte de a ți se întâmpla.
Când am jurat să îmi apăr Țara chiar și cu prețul vieții, prin Țară înțelegându-te și pe tine, știam că bătea războiul la ușă, atât cel Rece, cât și cel cald din Mediterană sau din Orientul Apropiat. La fel știai și tu, dar nu ai venit lângă mine, să apărăm Țara împreună, cu prețul vieții. Ai rămas mai departe civil și ai contat pe mine să mă ocup de treaba asta. Atunci parcă era bine că nu suntem egali. Și, parcă, solda mea, ceva mai mare decât salariul mediu pe economie, nu era chiar atât de mare încât să plătească prețul vieții tale. Pentru că, dacă era, ai fi venit lângă mine. Tot așa, nu ai fi zis că am o soldă nesimțită atunci când am scos oameni de sub dărâmături, la cutremur, ori de sub ape, la inundații, cand zburam la 10.000 de metri in stratosfera, ziua si noaptea sau in largul Marii negre pe aprige furtuni, pe tanc sau pe afetul tunului …
De altfel, nu am auzit pe nimeni să zică despre militari că au solde nesimțite. Pentru că nimeni nu vrea să îi supere pe militari, atâta vreme cât este nevoie de ei în societate și ceea ce fac ei nu este la îndemâna oricui, fie că nu vor, fie că nu pot alții să facă ce fac ei, militarii.
Însă, dragă civilule, când eu, militarul de carieră (Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer), nu îți mai sunt de folos, când am ieșit „la pensie”, se schimbă treaba!
De noi, ăștia, pensionarii, nu mai ai nevoie, nu-i așa?
Și, parcă, ne plătești prea degeaba o pensie nesimțită.
Și, în plus, ți se pare că trăim cam mult după ce am ieșit la pensie, la o vârstă mult prea fragedă.
Dacă ești cinstit cu tine însuți și dacă ți-a mai rămas un pic de rușine din aia ancestrală, din care este alcătuit mortarul construcției societale românești, atunci poate te oprești o clipă și asupra acestui adevăr, că noi doi nu am fost, nu suntem și nu vom putea fi niciodată egali, nici ca membri ai societății, nici ca pensionari.
Cu cele mai bune gânduri,
Militarul de carieră (Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer) român în rezervă sau în retragere
P.S.: Slava eternă eroilor patriei care s-au jertfit in războaiele pentru apărarea fiintei nostre nationale … dar, si celor care au vegheat zi si noapte, iarna si vara, la fruntariile terestre, navale sau aeriene, chiar si fara sa fie razboi !

Sa nu-i uitati domnilor civili, caci fara ei nu mai erati astazi romani liberi !

Cu deosebit respect,

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult