Acasa Opinii Politica banului şi vraja borcanului

Politica banului şi vraja borcanului

scris de Marin Neacșu
18 afisari

Cine crede că în România politica înseamnă principii, statut, strategii, programe, este naiv sau rău intenţionat. În România nimeni nu intră într-un partid pentru principii, decât dacă este naiv. În partide regula o face banul, banul care vine sau banul care iese.

Marin NeacsuPe perioadele de campanie banul se măsoară în voturi. Câte voturi aduci, atâţia bani valorezi. Că faci voturile cu mititei sau biscuiţi, cu numele şi renumele sau cu neamurile din comună, nu contează, voturile se transformă în bani şi banii în voturi. Aşa se face că o să vezi pe listele electorale ale partidelor cot la cot sau bot in bot, baroni  sau interlopi locali, artişti, oameni din show-bizz, cunoscuţi, cu priză la public, lideri de opinie, lideri de sindicat, persoane cu renume, care pot aduce voturi, voturi care se transformă în bani pentru partid.

Între campanii, voturile candidaţilor se egalizează, candidatul nu mai face cât numărul de voturi adus ci face fiecare un singur vot, dar face bani fiecare prin societăţile la care este pus prin AGA, prin contractele pe care firmele de familie, ale prietenilor sau „sponsorilor” le dezvoltă în zona de influenţă a alesului. Deci, alesul, dacă nu este o somitate, dă bani la intrare, cotizează consistent pe timpul mandatului, apoi dă iarăşi bani ca să nu fie scos din joc. Numai ales să nu fii. Dacă eşti o persoană care aduce voturi prin numele tău, poţi fi scutit iniţial, la prima participare de cota de înscriere, dar pe parcursul mandatului trebuie să intri în joc şi să respecţi regulile jocului. E treaba ta dacă accepţi să faci bani din voturi, dar la alegerile următoare dacă nu dai banul, nu mai vezi locul, că vine un bursuc, aruncă bomba şi îţi pierzi trompa.

Cotele de înscriere sunt diferite, ele ţin de mărimea partidului, de şansele acestuia de a intra la guvernare, deci de a scoate banii investiţi, de „valoarea” contracandidaţilor, de „greutatea” lor în partid, mai depind de zona în care se candidează, dacă e o zonă bună pentru partid sau nu şi uneori şi de lipiciul pe care îl ai la cei care fac listele, dar după o perioadă lungă de „secetă”, simpatiile nu mai contează, important e banul. Dacă dai cu banul la greu, baţi orice grad de rudenie, devii dintr-o dată un băiat valoros, cu perspective. Fiecare candidat e evaluat din toate punctele de vedere. Că este aşa, nu mai e nici o îndoială, cazul cu Diaconescu, cel care cum s-a văzut la 15% în sondaje cum a început să ridice cotizaţia de înscriere este elocvent. Să ceri 50000 de euro pentru înscriere pe listă şi 2 milioane dacă părăseşte partidul după alegere sau îl vorbeşte de rău, arată nu numai  caracterul lui DD ci şi cât de depravaţi sunt cei care vor cu orice preţ să se vadă aleşi, pentru că unde nu există ofertă, nu există nici cerere şi invers.

Domnul Solomon candidat PP-DD recunoştea cu nonşalantă când a fost întrebat ce spune despre cazul DD „eu ştiu că sumele care se dădeau pentru accederea pe poziţii eligibile pe liste de alegători ale partidelor, erau mult mai mari. Acum e mai greu să fii ales după sistemul acesta uninominal. Dar sumele erau mult mai mari.” Nici nu mai ai ce comenta la o aşa replică.

Acum să vedem ce îi îndeamnă pe candidaţi să se suie pe liste. Membrii de partid cu state vechi nu ridică nasul decât atunci când şefii lor îi selectează. Unii pleacă de jos, de la statutul de şofer sau consilier sau secretară şi după un mandat de făcut cafele şi aranjat mapa, când toată lumea din partid ca şi din lumea afacerilor s-a obişnuit să îl vadă pe lângă şefu şi şi-a băgat omul coada în afacerile personale ale şefului, dar şi mâna în borcanul cu miere, a mai pus o ştampilă pe câte un document în numele şefului începe să se intereseze  cum să facă să apară şi el pe o listă. Răspunsul sau acceptarea  depinde de căt de adânc a fost băgat in afacerile şefului şi cât de multe ştie. Este cazul Berceanu – Vişan. Aceşti oameni se urcă pe liste pentru că au văzut cum se trăieşte dintr-un salariu amărât de bugetar parlamentar şi vor să se  sacrifice şi ei pe altarul mai binelui aproapelui, foarte aproapelui.

O altă categorie o reprezintă cei care au intrat de mult în partid, au fost puşi pe liste, au făcut treabă bună şi pentru partid şi pentru parlament, nu s-au băgat prea tare prin afaceri, au câştigat o oarecare notorietate, sunt albinele grupului de partid, cei care fac treaba tuturor, dau bine la imagine şi nu pot fi înlocuiţi pentru că fără ei nu ar mai avea şi partidul cu cine să se laude. Aceştia ştiu tot ce se petrece în interior, cu multe nu sunt de acord, dar respectă regula jocului, îşi adorm conştiinţa cu ideea că dacă ei nu bagă mâna, pot dormi liniştiţi. Nu prea îi doare  că ceilalţi îşi bat joc de alegători, ei se simt curaţi şi plăcut uscaţi.

Alţii intră pe liste direct din lumea afacerilor fie locale fie naţionale după ce au ajuns la un anumit nivel de  imbârligare şi compromitere încât au nevoie de postul de parlamentar nu pentru a face bani ci pentru a căpăta imunitate. Chestia asta cu imunitatea dă dependenţă. Odată intraţi în joc şi acoperiţi de pielea leului din Nemeea, parlamentarii noştri prind gustul şi încurajaţi se dedau la plăceri financiare din ce în ce mai periculoase, fapt ce îi face să se bată cu dinţii pentru un loc pe liste indiferent în care partid. Este cazul tot al lui lui Vişan, care nemaidorit pe listele PDL a sărit în barca PPDD pentru că a gustat din borcanul cu propolis care dă imunitate şi fără el, cine ştie ce mai trece unora prin cap, mai ales că mai are o condamnare la activ, chiar dacă a fost graţiat. Este însă şi cazul colegului de partid Solomon care a simţit aerul printre gratii, dar a fost eliberat nu pentru că a fost găsit nevinovat, ci pentru că a depăşit termenul de reţinere sau deţinere de 90 de zile şi cum dosarul nu s-a finalizat şi e ţinut la o adică, vrea şi el măcar 4 ani de linişte sau mai bine zis un borcan cu propolis.

Un alt segment îl constituie unii care nu vor bani, sau cel puţin aşa pare la prima vedere, dar aş vrea să îl văd şi eu pe cel care spune că nu are nevoie de bani. Totuşi, sunt unii care spun că au intrat în politică pentru că vor să aducă o schimbare şi pentru că e timpul să dispară vechea clasă politică coruptă. Justificarea nu e naivă, naivi sunt cei care o cred sută la sută. Textul cu pricina se adresează celor care s-au săturat de minciuni şi promisuiuni deşarte, dar dacă stau şi mă gândesc bine, cei care promit că vor schimba ei de unii singuri  politica românească ori se mint singuri, ori o comit faţă de alegători cu bună ştiinţă. Să crezi că intri tu în parlament şi prin forţa exemplului şi puritatea gândului vei determina 400 de şacali să nu îşi mai voteze imunităţi, salarii şi pensii, scutiri de taxe şi impozite, funcţii prin societăţi şi neamuri prin concentrate, bilete de avion gratuite şi vizite “în interes de serviciu” prin tări exotice, şi maşini şi laptopuri  de ultimă generaţie mi se pare cea mai mare minciună şi cea mai mare dovadă de corupţie. Pentru că în 4 ani vei fi aşa de corupt încăt chiar dacă nu ai făcut nimic vei mai cere încă un mandat “pentru a termina ceea ce ai început”, dar nu ai avut suficienta experienţă să termini.

Mă uitam acum câteva zile la tv la un domn general care intra în politică cu aceste gânduri, de a schimba clasa politică. Acest slogan poate prinde  la cei care au intrat în acelaşi partid “reformator”,  dar nu la oamenii cu capul pe umeri. Dacă ar fi fost atât de dornic încât să dorească schimbarea, domnul respectiv – de altfel un om cult, cu discurs aşezat –  ar fi candidat ca independent sau pe un partid mai mic, fără şanse la alegeri, pentru că nu e aşa, munca se începe de jos iar locul în parlament, adevărata valoare  se obţin cu sudoare şi muncă de convingere. Dar când vii şi te aşezi pe un loc călduţ cu şanse eligibile, într-un partid care tocmai a intrat în scandalul cumpărării locurilor pe liste, alături de colegi de partid expulzaţi din alte partide sau cu dosare puşcăriabile, şi mai şi spui ca l-ai ales pentru că nu ţi-a cerut bani mi se pare că mi-a aruncat cineva praf în ochi. Iar când partidul respectiv se mai şi laudă că luptă împotriva celorlalte partide corupte, toate, dar de fapt de mai mult de un an loveşte numai în cei care nu i-au făcut nici un rău şi nu spune nimic, dar niciun cuvinţel de cel care l-a băgat la mititica pe şeful  partidului, ce mai poţi spune, că domnul general e naiv sau orb ? Nu, eu cred că ne crede el pe noi naivi şi orbi.

Mai sunt şi din cei care sunt “vânaţi” pentru că există undeva un loc, o poziţie de care nu vrea nimeni să se lipească fie datorită slabei şanse a partidului în colegiul respectiv, fie pentru că unul din contracandidaţi este prea tare şi nu vrea nimeni să iasă găurit din confruntare. Şi atunci postul se dă la liber unui candidat care nu ştie unde se bagă, este încântat de “onoarea ce i se face“, acceptă nominalizarea cam cu aceleaşi gânduri ca şi cazul de mai sus dar sincere, crezând nu numai că lumea e frumoasă şi cinstită dacă i s-a oferit lui această şansă, tocmai lui un om cinstit ci şi că e suficient să fluture steagul dreptăţii, ca să se strânga oastea oamenilor cinstiţi, mulţi şi cinstiţi sub el.  Numai că trezirea la realitate vine foarte repede. Începe campania şi el săracul candidat nevinovat, aruncat în cuşca leilor, nu numai că nu ştie cum să lupte, dar nici nu i se dă nici o mână de ajutor. Nu are sediu, nu are bani, nu are staff de campanie, nu are PR, nu are program, nu are slogan, nu are afişe, are doar impresia că  s-a înscris într-un concurs la un examen la care nu se permite copiatul, că are camera video  instalată în sală, că nimeni nu cunoaşte subiectele înainte de a intra la examen, că cel mai pregătit va câştiga, că în definitiv nu are ce pierde, nu câştigă, nu câstigă şi gata. Numai că nu e aşa, nu poţi face omletă fără să spargi ouăle, nici să participi la o luptă într-o cuşcă cu lei şi să scapi nu numai nemîncat, dar şi fără sânge pe haine. Din fericire pentru societate, aceşti candidaţi victime ale jocurilor celor dinainte, sunt foarte puţini, atât de puţini încât nici lor nu le vine să creadă că există.

Mai sunt şi oameni din alte ramuri, cunoscuţi de altfel, poate prea cunoscuţi, din lumea sportului, a spectacolelor, oameni cu faimă, care nu că nu mai au nevoie de bani, că au,  dar au şi bani atât de mulţi încât pot asigura singuri campania electoarală a tuturor colegilor de partid, mai bine zis noilor colegi de partid. Ce vor ei atunci ? Păi fie puterea, fie borcanul. Borcanul cu imunitate pentru că şi ei au ceva dosare pitite sau pe rol şi cum banul face politica, politica face bani, politica banului face totul.  Se ştie la cine facem trimitere aici. Ce e mai ciudat este că unul din cazuri, cunoscut om de fotbal latifundiar, om cu stea in frunte, era deja membru de partid, chiar preşedinte, deci nu faimă doreşte, că doar e mai cunoscut decât toţi parlamentarii la un loc, partid şi-a tras singur la scară, lui îi trebuie borcanul. Tot pentru borcan s-a dus şi la Bruxelles şi ce bine i-a prins că uite acolo a aranjat el şi şi-a tras un alt borcan. Prietenii ştiu cum. Cine spunea “cherchez la famme” ştia ce spunea. Dar îţi trebuie tupeu să ai partid, să fii preşedinte de partid şi să te înscrii în altul, numai ca să fii sigur că te alegi. Doamne ce face borcanul din om. Şi tot pentru borcan s-a aruncat şi un alt om din fotbal, pentru că foarte recent tocmai a primit 3 ani de suspin  la Curtea de Apel şi mai are doar o repriză de jucat şi nu ştii cine va fi arbitru, aşa că omul s-a gândit să ia borcanul ca să stea liniştit 4 ani. Acum normal că nici el nu este homeless, are bani să se sponsorizeze singur numai că şi la el tupeul este ieşit din comun. Să vii tu să candidezi în oraşul care a rămas fără echipă de fotbal după ce i-ai vândut tu jucătorii şi să speri să scapi de puşcărie tocmai prin votul celor pe care i-ai spoliat şi cărora le-ai luat patima şi dragostea de pe masă, fapt pentru care ai şi fost condamnat dovedeşte un tupeu şi o lipsă de respect care depăşeşte cea mai diabolică minte. Faceţi socoteala: eu îţi iau găina cu ouă de aur şi o vând duşmanului tau. Mă prinde poliţia şi mă trimite in judecată. Singura modalitate de a scapa de puşcarie cel puţin 4 ani, este să mă acoperi tu cel pe care l-am păcălit. Iar eu vin la tine să mă acoperi ca sa nu fac puşcărie pentru că ţi-am luat găina. Cât de prost să fii tu ca să mă scapi de puşcărie? Ce ţară a născut astfe de monştri ? Ce ţară acceptă şi legiferează astfel de practici ? Ce ţară dă o lege în care interzice mita alectorală, la 2 zile unul face exact ce spune legea că nu e voie, dar nu i se poate face nimic pentru că nu s-a dat startul la furat?

Asta e România, asta e politica, ăştia sunt candidaţii noştri, astea sunt legile care guvernează această ţară iar noi stăm şi privim la tv, înjurăm şi mergem la vot să îi votăm pe cei care ne fură de 20 de ani găina sau stăm acasă şi ne furăm singuri căciula. Condamnaţi graţiaţi, suspendaţi, puşcăriabili cu dosare  cât casa, cercetaţi, criminali cu victime târâte pe sub roţile maşinilor, la un loc cu linguşitori, trădători, hoţi, analfabeţi, zugravi, tâmplari, tinichigii, tablagii, ciobani, foşti militari, profesori, protestatari, revoluţionari, victime şi călăi, toţi la un loc pot fi găsiţi pe liste concurând către acelaşi loc, PARLAMENTUL ROMÂNIEI, BORCANUL CU IMUNITĂŢI.

Şi ca să fie şi mai ciudat, un ultim paradox. Este ştiut că Antenele sunt pro USL iar B1tv pro ARD. Dacă s-ar uita la tv cineca care nu ştie o boabă româmnă ar crede exact invers. Dacă te uiti la Antene, de dimineaţa pănă seara îi vezi doar pe Băsescu, pe Udrea, pe Blaga  şi toată clica lor. Nici Ceauşescu nu beneficia de atâta atenţie pe vremuri, câtă îi acordă Antena 3 lui Băsescu.Şi realizatori de mucava îşi predau subiectul de la o emisiune la alta ca pe o guma de mestecat pe care o mestecă toţi unul după altul până îşi pierde gustul. Iar la B1 tv sau OTV nu vezi altceva decât Ponta şi Antonescu de zici că au fost plătite să le facă reclamă. Numai la noi strategiile de campanile ale partidelor şi televiziunilor se bazează pe dărâmare, pe campanie  neagră în loc să se facă propagandă alesului şi să prezinte realizările, programul, intenţiile şi soluţiile propriului candidat. Probabil însă că s-au săturat şi ei de propriile minciuni şi nu vor să le mai audă, aşa că singura sansă să spună adevărul este să vorbească despre adversar. Este şi asta o tactică. În felul ăsta nu mai pot fi învinuiţi că au promis şi nu s-au ţinut de cuvânt, sau au minţit în campanie. Ca la noi, la nimeni.

Dar bomboana pe colivă o pune actuala guvernare. După ce a ţipat toată vara că listele electorale sunt umflate, după ce au demonstrat pe la televiziuni că nu suntem 19 milioane de alegători ci numai 16 şi că listele trebuiesc actualizate, de parcă trebuiau să se actualizeze singure, acum intrăm în parlamentare cu aceleaşi liste atât de blamate, NICI UN PARTID NU CERE SĂ FIE ACTUALIZATE, DAR NICI UNUL ŞI CA SĂ FIE TREABA TREABĂ, NUMĂRUL DE PARLAMENTARI ÎN LOC SĂ SCADĂ PROPORTIONAL CU NUMĂRUL REAL AL ALEGĂTORILOR,  A CRESCUT CU 40. Bravos naţiune, halal să ne fie ! La borcan fraţilor!

8 comentarii

CAMY 14-11-2012 - 19:11

Doamne, doamne, ce porcarie de editorial, ce minte infierbintata de frustrat a putut genera o asa monstruozitate ! Eu cred ca nici Voiculescu nu l-ar angaja pe acest neacsu la vreun ziar de-al lui.

100%, cred, aceasta balega de editorial mi se adreseaza mie, dar asta nu ma va face sa renunt la a-l percepe pe acest frustrat de neacsu ca fiind un otv-ist convins si un mare sustinator al lui Dan Diaconescu.

Neacsu vorbeste prostii; de fapt el scrie prostii, si cel mai interesant d.p.d.v.d psihiatric este ca el le si gindeste pe aceste prostii.

Neacsu iese in Piata Mare si-si pune poalele in cap strigind precum o tzatza din Cringasi cit de nenorociti sunt unii politicieni, cu precadere nuami de la ppdd. Pe Neacsu il framinta politicienii de la ppdd. In mintea lui strimta si infierbintata de frustrari, fenomnele negative din politicul romanesc se rezuma numai la citiva ppdd-isti veniti de la alte partide. Practicile nu tocmai ortodoxe de racolare a membrilor le gasesti numai la ppdd. La usl si pdl, totul e frumos si curat ca la farmacie. USL-ul si pdl-ul nu fura, nu migreaza, nu platesc politicieni, nu cumpara votul; aceste practici le gasesti numai la ppdd, de parca ppdd-ul a guvernat Romanika din 1989 incoace.

Si neacsu ne da si doua exemple, in persoanele lui Gelu Visan si Solomon. Acestui Gelu Visan nu i se poate impune nimic altceva decit ca ne-a bulibasit creierii de prin 2010 incoace cind pe platoruile tleviziunilor anti-pdl isi sustinea partidul si pe presedintele Romaniei. Numai ca, in colegiul lui el a intrat in contact cu o serie intreaga de afaceri mafiote ale colegului lui, Berceanu, fata de care a tacut milc pina cind a venit clipa nominalizarilor pe listele pdl-ului unde nu s-a mai regasit, ci, in locul lui au fost promovati afaceristii lui Berceanu. Atunci, Visan s-a ofticat si i-a dat pe toti in git, fapt pentru care a fost azvirlit din partid si si-a gasit locul la ppdd. Ca d.p.d.v.d. moral, Visan este o secatura, e clar, dar faptul ca a avut curajul sa spuna despre ordinariile pe care le-a facut si le face pdl-ul, asta nu si-a facut ecou in mintea buclucasa a lui neacsu. Tot in mintea lui neacsu nu si-a gasit loc faptele punr-ului, partid format 100% din fugari de la pdl si psd. Neacsu nu vede nimic din mizeriile usl-ului si pdl-ului, el se margineste numai la ppdd. de ce? Simplu ! nu i-a convenit si nu-i convine luariole mele de cuvint care-l trimit exact acolo unde-i este locul : la wc-eu! Despre Solomon, neacsu spune aiurea ca acesta este puscariabil. Opaaa, s-a rezolvat inca un caz in justitie. Neacsu e pe post de judecator, el da sentinte. Ce justitie, ce propcurori, ce judecatori? Il avem pe neacsu. Ce nu spune neacsu despre Solomon este faptul ca, daca acesta s-ar fi facut vinovat cu ceva CLAR, pai de mult ar fi fost pus la mititica, insa, justitia romaneasca fabricheaza dosare din nimic, dupa care dureaza ani si ani de zile in care asa-zisul faptas este hartuiti, de multe ori stau in puscarie fara nici o finalizare, dupa care li se da drumul din lipsa de dovezi. Vezi cazul senatorului Voicu despre care justitia romaneasca si-a batut joc in cel mai ordinar caz cu putinta. Stie neacsu ca Solomon e puscariabil? De unde? Ce dovezi are? Stie sau doar da din drimba in incercarea lui comica de a ne demonstra ca nu este ppdd-ist?

Trebuie sa i o doza de mare rabdare sa parcurgi ordinariile acestui negazetar. Luarile lui de pozitie nu sunt nimic altceva decit un amalgam de gainarii auzite prin scarile blocului de la vecini frustrati. Nimic altceva. El face atit de mult tam-taram pe un caz cu o asa-zisa pretinsa suma de 50 de mii de euro pentru un loc de candidat pe listele ppdd-ului, fapt ce a fost deconspirat si demonstrat ca asa ceva nu a existat. Aceasta ordinarie a fost scuipata la televiziunile anti-ppdd si neacsu preia acest scuipat, il mai framinta si el putin intre falcile lui si ni-l arunca si noua pe post de maaaaare adevar! Ptiuiuu, vorba lui Huhu Ciu. Ce demonstreaza comicariile pe care neacsu ni le propune pe post de „analize” ? Pai ce sa demonstreze? Ele demonstreaza ca dinsul se comporta precum un cautator in gunoaie dupa vreo minune cu care sa scape problemele imediate ale realitatii lui. Sarmanul ! Cine se uita in gura lui? eu unul nu, pentru ca sunt sigura ca el continua si va continua sa fie un mare sprijinitor al ppdd-ului si un indragostit de Dan Diaconescu.

Cit despre cele spuse de el despre Generalul Chelaru? Nici un comentariu. Neacsu nu va ajunge niciodata nici macar la sireturile generalului, dar isi permite sa-l critice. Cit de nerusinat poate sa fie acest neica nimeni de neacsu. Ca te iei de unul si de altul din ppdd, mai treaca-mearga, dar sa te iei de unul ca generalul Chelaru, arata ca e musai sa ai vreo boala psihica sau sa fii frustrat pina la pragul de sinucidere!

MI-5 14-11-2012 - 22:42

Chiar aşa Neacşule…
cum îndrăzneşti să te iei de gen. chelaru?
ăla care a făcut praf PUNR-ul…

marea lui realizare de altfel…

DXN 14-11-2012 - 20:51

L-am impuscat degeaba pe Ceausescu ca sa apara atatea televiziuni si sa nu vedem decat politica mincinoasa!

DXN 14-11-2012 - 22:08

Domnule Necsu,
Imi pare tare rau ca in aceasta seara nu am stat mai mult pe articolul acesta, dar trebuie sa-mi ingaduiti sa va spun o axioma:
” Ignoranţa e de trei feluri: când nu ştii nimic, când ştii numai prostii şi când ştii ce nu trebuie.”
Sensul este ca postacii traditionali pe acest … … forum, sunt ocupati cu idiotenia de articol (?) a lu’ batcoiul gras!

DXN 14-11-2012 - 22:48

batcoiule gras,
Uite ce zice dobreurbosatentatmadrid:

“Atunci orice om intreg la cap e antisemit.”

DXN 14-11-2012 - 22:49

las-o aici ca am salvat-o!

DXN 14-11-2012 - 22:51

Sa te vad ce o sa scrii maine pe o hartie A4 cu antet SRI!
Te crezi mai dastept decat dl col Batca!?
Gresesti!
Esti doar o loaza!

DXN 15-11-2012 - 00:00

NU VREI SA MARESTI NR. DE COMMENTS-URI PENTRU CEI CARE-TI SUNT COMPETITORI BATCOIULE GRAS?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult